På spaning efter Cassiopeia

På matlaget igår tog papporna med barnen ut i skogen för att leta stjärnbilder. Liggunderlag, varma kläder och hela himmelen full med stjärnor. Orion, Andromeda, Lilla Hund, Cassiopeia…barnen som precis läst om rymden i skolan hittade igen flera stjärnhus.

Jag har så klara minnen från min barndom. Jag och min syster bredvid varandra i någon snödriva hos mormor och morfar. Där fanns inga ljusföroreningar – man kunde se stjärnhimlen overkligt klar. Och vi låg och tittade och räknade stjärnfall tills vi blev alldeles stelfrusna.

Jag upplever både vemod och frid när jag stjärnskådar. Och så hisnar det i magen av tanken på tidens upplösande. Att jag tittar upp mot samma stjärnor som vikingarna navigerade efter.

Den där egendomliga blandningen känslor unnar jag både små och stora att få uppleva.

Just den här matlagskvällen var det norrsken som störde stjärnskådningen. Men nästa stjärnklara natt ska vi ut igen. Med liggunderlag och varma kläder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer på “På spaning efter Cassiopeia”

 1. Jag har just avslutat en kryssning med Viking Star där vi sökte norrskenet. Vi reste från Tilbury till Bergen med stopp i Tromsø, Alta o Narvik. Vi såg fullmåne o stjärnor, men inte mycket norrsken.

 2. Åh, det låter alldeles underbart att ligga i snön och titta på stjärnor. Det kan jag verkligen sakna då jag bor i lägenhet i södra Sverige just nu. Är född i norra Sverige där stjärnorna syns så tydligt under klara nätter. Saknar också alla kvällar med norrsken även fast jag redan fått uppleva så många sådana.

 3. Men så underbart. Jag kan sakna allt kul man hittade på när barnen var små. Fast vad hindrar en att gå ut och stjärnspana ändå? Mvh Åsa

  1. Ja, vad hindrar dig!?

   Jag kan sitta och kika ut på månen och bara njuta.

   I vårat hushåll har vi inga barn och är 30+. Vi springer i snön, hojtar o “barnslar” oss. Det är kul!! Jag har aldrig slutat leka. Gör hoppsasteg och annat kanske ovuxet, precis när jag känner för det. Lev! Lek! Ha kul!

 4. Norrsken som störde. Norrsken som förgyller… Här i söder har vi ett kompakt molntäcke istället.

  Fin aktivitet! 🙂

 5. Kolla gärna upp om “den kosmiska älgjakten” de samiska stjärnbilderna, kan va roligt med historier lite närmare än grekiska gudar ☺️

 6. Jag minns oxå klara vinernätter på liggunderlag under stjärnhimlen. Så liten jag kände mig under det där prickiga locket. Världen blev så stor. Och så liten samtidigt.

 7. Måste tipsa om appen SkyView Lite! Med den kan ni hitta skärmbilder och planeter. Barnen älskar den!

 8. Bor i mellansvergie och det är så grått här. Ser jättesällan stjärnorna eller solen för den delen. Bara molntäcket.

 9. Att få se Norrsken är typ högst upp på min önskelista sedan en tid tillbaka. Så olika det kan! I slutet av jullovet åkte jag med båda barnen till en hyrd stuga utanför Umeå bara för att åtminstone ha chansen att se norrsken. Det blev inget norrsken men väl lek i snö. Allt annat än vad Göteborg har bjudit på i vinter.