Fettisdagsfrossa

Fettisdag. Kanske vårens bästa dag? I år har jag varit duktig och väntat fram till den rätta dagen med att äta semla.

Slog till och köpte varsin till alla i familjen.

Jag tycker Kulturbageriet i Umeå gör de bästa bullarna. Förutom mina egna såklart. Men den här gången fick det bli köpes.

När pojkarna kom hem från skolan idag dukade jag upp semlor och så hade vi ett riktigt kalas! Perfekt med semmelfrossa för imorgon börjar fastan. Jag ska för första gången genomföra en kristen fasta fram till påsk. Fast jag gör den med en twist. Berättar mer imorgon!

Puss på er.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

33 kommentarer på “Fettisdagsfrossa”

 1. Jag ÄLSKAR din blogg och era kläder. Men viktsnacket och att vara ”duktig” med att vänta med bullar etc ger mej ångesttankar att jag är mindre duktig och framförallt misslyckad.

  Lämnar en trist smak i en annars så ljuvlig värld.

  1. Var har jag nämnt något om vikt? Det är något du läser in. Jag tyckte bara jag var duktig som väntade eftersom jag ju i vanliga fall äter semlor hela vintern – fast det inte är fettisdag. Och alltså bryter mot traditionen. Just i år kändes det extra högtidligt eftersom det var årets första semla på fettisdagen ☺️

   1. Men nåja jag kopplade ihop ”duktig” med tidigare inlägg om att du borde gå ner 15 kg.
    Jag är väl överkänslig men blev iaf att känna mej usel som inte varit ”duktig” med bullarna.
    Men mina ätstörningstroll är såklart mitt eget problem.

  2. Jag tolkar det mer som att man håller sig till regeln för att fortsätta hålla det heligt än att de handlar om nyttighet? Typ som att man skulle ha varit duktig och väntat med att öppna presenterna till på julafton eller hållit sig med att smaka på kaffebrödet tills kaffet var färdigkokat. Alltså något man gör för att förhöja upplevelsen? En semla är ju inte mer nyttig på semmeldagen. Och folk skulle ju knappast älska semlor lika mycket om de serverades året runt, utan de är ju avståendet från semlor resten av året som skapar magin.

   Nu ska jag gå och äta mig fjärde semla för i år, och skulle gärna klämma ett par till 🙂 För mig är det ingen bra idé att vänta eftersom jag vill äta många!

  3. Äh men ge dig Åsa!
   Väntar med semlan gör jag med. Av tradition.
   Om du följer Claras blogg så vet du att hon äter både tårta och kakor till frukost ibland.

   Hur du uppfattar hennes inlägg får stå för dig.
   Om du får ångest av det så får du jobba med dig själv och inte gnöla på Clara.

   Jag anser mig också vara “duktig” när jag bara äter knäck kring jul som exempel. Och duktig är jag väl!? Skulle kunna trycka knäck året om men det är ju sjukt dåligt för hälsan.
   Är det dåligt att va duktig? Det tycker inte jag.

   “Viktsnacket” är ju ett steg i en väg Clara vill ta. Hon har känt sig risig o inte orkar mycket. Då är det väl jättebra att hon har en plan som kan passa henne och hennes önskemål.

   Kan säga att DIN kommentar spred en dålig vibb här på bloggen enligt mig.

   Prutt.

   1. Camilla, jag måste säga att DIN kommentar spred en dålig vibb på bloggen enligt mig. Finns absolut ingen anledning att köra en sån otrevlig rant som du gör, speciellt inte när du vänder dig till en person som redan ödmjukt “pudlat” och skrivit hennes ätstörningstroll såklart är hennes eget problem. Och att avsluta med “prutt”, ursäkta är vi vuxna kvinnor här eller fyraåringar?

    1. Prutt får vuxna kvinnor skriva.

     Tanken slog aldrig dig att Åsas “pudel” inte hade publicerats då jag skrev min kommentar!? Du vet väl att kommentarerna tar en stund på sig att visas. Vilket innebär att svar på tal kan hamna i osynk. Som i det här fallet.

     För övrigt står jag för egenansvar ändå. Är väldigt trött på “alla” som skyller på allt annat utom sitt egna.

     1. Får och får , självklart får du skriva vad du vill. Men det blir sjukt märkligt att anmärka på att andras kommentarer “sprider dålig vibb” när du själv håller en infantil och otrevlig ton i din egen kommentar. Vill du ha en trevlig ton i ett kommentatorsfält ska du börja med dig själv och ditt eget sätt att uttrycka dig. Du vet det där med egenansvar och så.

    2. Så bara för att jag skriver prutt så är det enligt dig “otrevligt” och “infantilt”!?

     Jag anmärkte på Åsas kommentar på Claras inlägg.

     Och om du läst hela min kommentar är den väl långt i från otrevlig. Du läser nog in mer än jag skrivit och du antar nog att prutten är en sur prutt. Men det är faktiskt en glad semmelprutt! Liksom: prutt, tjohej, semla är gott! Ät när och hur du vill!

     DU kanske ska fundera ett varv till innan du ger svar på tal. Jag har aldrig nämnt att jag vill ha en trevlig ton i kommentarsfältet ens.

     Faktum kvarstår, jag stör mig på folk som kletar sitt egna på andra.

  4. Jag läste det inte som viktrelaterat, utan just att man håller på traditionen att inte börja äta semla direkt efter jul utan väntar till semmeldagen. Det är ju en grej som debatteras rätt flitigt varje år, när man “får” börja.

 2. Har en bulldeg på jäsning just nu, trots att hela familjen, inklusive jag själv är däckade i influensa. Men om en har celiaki och ska ha sig sin semla på fettisdag så blir det till att baka själv! Har också sparat mig i år och inte tjuvätit någon enda, försöker hålla mer på traditionerna sen vi fick barn. Minns själv hur mycket man såg fram emot vissa dagar för då fick man semla, eller våffla eller pepparkaka osv. Vill gärna att barnen ska få en känsla för årshjulet!

  Och ang kristen fasta blir det spännande att läsa hur du tänker 🙂 Jag och maken brukar alltid under fastan be completorium tillsammans (enligt tidegärden). Så då knäpper vi av tv:n eller vad vi nu gör på kvällen och avrundar allt sånt vid kvart över nio för att hinna med andakt tillsammans. Känns fint. Så för vår del är fastan inriktad på att frigöra tid till de bitar av kristet liv som hamnar lätt i skymundan när man försöker få vardagspusslet att gå ihop (vilket det ju aldrig gör!)

  Hade ett år då vi körde på vegetariskt under fastan, lite mer traditionellt. Kul kuriosa är att förr i tiden så fastade man från kött och åt vegetariskt och fisk just för att frigöra tid för bibelläsning och bön då den typen av mat inte var lika krävande att bereda. Dock så kunde det slinka ner en och annan bäver (!) i fastetid eftersom det ju var mer fisk än däggdjur…

 3. Jag brukar i vanliga fall vänta med semlorna till någonstans kring fettisdagen. I år gjorde jag tvärtom, åt den första strax efter nyår och har ätit flera sedan dess. Och faktum är att jag tycker det förstört hela nöjet. Har inte uppskattat dem som jag brukar och mår nästan illa av att se alla nutellasemlor, wraps, marsipanklädda semlor och jag vet inte vad som dykt upp idag. Nästa år blir det back to basic, en vanlig semla på fettisdagen och inget mer. Längtan, väntan och att ha något att se fram emot smakar bättre än grädde och mandelmassa för min del!

 4. Vilka härliga bilder❤️❤️❤️ Jag bakade och åt oxå min första semla idag 💪🏻😋 Mest för att det finns så himla mycket annat gått som måste hinnas med att frossa i under resten av året 🙈🙌🏻🙌🏻🙌🏻😂

 5. Vill verkligen veta mer om den kristna fastan….är kristen troende och är nyfiken på hur fastan går till ❤️ Kram och tack för allt ljuvligt o det andra med härinne ❤️

 6. Förra året var fettisdagen så ohemult sen så då fuskade jag med semmelpremiären, annars vän av ordning och att hålla på traditioner. I år så hittade jag på en egen regel om att från 1:a februari är det fritt fram för semlor, för jag ÄLSKAR semlor, hembakta företrädesvis, köpesemla i nödfall.. Börjar man tänja på gränserna så… Får se om jag återgår till traditionen nästa år..!

  Så gulligt att Ulf får en egen semla, åt han upp hela?.. 😉

 7. Här hölls det åxå på reglerna i år så första blev igår. Och andra. Och så blir den tredje på fredag för då går jag förbi världens bästa bageri (Ronaldos i Linköping) när jag ska lämna bilen på service. Men sen blir det nog inga fler i år.

 8. Fast fettisdagen är ju SISTA dagen att äta semlan! Innan fastan börjar, när såna godsaker i gammal svensk kristen tradition var förbjudna. Så visst ”får” man äta dem innan fettisdagen, annars hinner man ju inte. Ska man hålla stenhårt på gamla traditionen så ska väl semlorna egentligen bara ätas mellan fastlagssöndagen och fettisdagen, dvs under tre dagar. Så då gäller det att trycka i sig många!

  (Och himmel, vad jag längtar efter min rödprickiga klänning!)

  1. E’re så? Ja, men då är jag ju inte sämre än att jag börjar tidigt med att äta semlor från och med nu! Fast det där med tre dagar låtsas jag inte att jag såg…

 9. Åh, det känns högtidligt att hålla på traditionerna! Semlor, våfflor, julmust och påskmust på “rätt” dagar! Där är jag benhård. Men kanelbullens dag, nä där går gränsen för mig. Barnbarnen kilar in och får sig en bulle och ett glas mjölk. När som helst, hela året. Livskvalitet!

 10. Hej Clara!

  Jag blir så himla peppad på att få höra om din fasta med en tvist (eftersom jag själv fastar med en tvist). Har jag missat detta eller kommer det? Har er alla inlägg efter men hittar inget som handlar om fastan så jag tänkte att det har handlat om det fast jag inte har fattat 🙃.

  Och om det finns andra som fastar: plz share erfarenheter ❤️

 11. Fasta med bara juicer, teer, vatten och även torrfasta är outstanding för att läka obalanser och symtom i kroppen så toppen för dig att du börjat med fasta🙏❤️