Duka, diska, damma tills du dör

Min kompis Stina är en riktig youtube-junkie och hon har dragit ned mig i fördärvet sedan hon introducerade mig för kategorin “kvinnor som utför hushållssysslor”. I love it! För det är ju SÅ SJUKT INSPIRERANDE att kolla på folk som städar! Det pirrar typ i kroppen på mig av att se kvinnor som organiserar sitt skafferi, polerar sin diskbänk eller visar hur de bäddar sin säng?

I den fantastiska trilogin om Maj av Kristina Sandberg städar hon sig igenom ett stycke kvinnohistoria. Böckerna har fått en del kritik från folk som tycker att det händer för lite i Majs liv och att hon bara håller på med hushållssysslor. Själv tycker jag att det är den stora behållningen med böckerna. Hur Sandberg lyckas gestalta en kvinnas liv genom de sysslor hon förväntas sköta outtröttligt och oklanderligt. Tills hon ligger på sin dödsbädd.

Och i dessa youtubeklipp bara fortsätter det. Världen över planerar, putsar, städar och organiserar kvinnor. För att göra hemmet till en trygg plats för sin familj. Bortslösad kvinnokraft kan man förstås kalla det. Kvinnor som stryker underbyxor och polerar diskbänkar kan inte göra revolution. Ändå lockande att titta på. Kanske särskilt för alla oss som kämpar med att kombinera båda rollerna. Jag både förtjusas och förfasas av dessa filmer. Beundrar omsorgen om de små tingen – samtidigt som jag har en krypande, obehaglig känsla av att någon som städar så maniskt gör det för att kontrollera ett inre kaos?

Här kommer några filmer jag särskilt fastnat för. Akta dig så att inte du också gör det!

Faith & Flour drivs av den mycket fromma kristna hemmafru Robin – boende i bibelbältet. På sin kanal visar huvudsakligen hur hon städar i sitt hem och gör tid för sina bibelstudier. Bered er på att bli provocerade av denna film som alltså enbart visar allt hon städar på en helt vanlig dag. Särskilt när hon berättar om hur hon direkt efter en dusch skurar duschen ren? Oh my!

Alejandra är organiseringsdrottningen som får Monica i Vänner att skämmas i jämförelse. Hennes minutiösa ordning är fascinerande. Allting verkar så…fyrkantigt. Och tråkigt. Men samtidigt njutbart på något vis. Kolla bara in hur hon organiserat sin bil. Särskilt detaljen med glasvattenflaskorna omsvepta med hushållspapper är fascinerande.

Unga amerikanska mamman Danna Ann piffar, organisera och rensar i sitt skafferi. Så SJUKLIGT intressant att se vad amerikanska småbarnsmammor har hemma i skafferiet. Är fascinerad att folk kan ha så mycket godsaker hemma? Jag skulle äta upp det på nolltid! Och dessutom placerar de sitt snacks långt ner på hyllorna “för att barnen enkelt ska kunna nå”. Svenska uppfinningar som en godisgömman gör sig icket besvär.

Slutligen kommer vi till min absoluta favoritkategori – de japanska och koreanska youtubers som med omsorg och kärlek bakar, städar, stryker och rengör sina hem. Raka motsatsen till amerikanska hemmamammor. Så vilsamt och värdigt. IvyKitchen är min favoritkanal. Det är en ren meditation att titta på hennes filmer och jag blir sååå sugen på att servera äppelklyftor med samma finess som hon arrangerar dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

63 kommentarer på “Duka, diska, damma tills du dör”

 1. Också förtjust i denna youtubegenre. Jag brukar titta på användaren Naturally Brittany. Hennes städvideos går förvisso i ett uppskruvat tempo så de är kanske inte så vilsamma, men samtidigt uppskattar jag att jag själv hinner städa efteråt också. Rekommenderas!

  1. Ja, jag förespråkar en jämlik fördelning av hushållsarbete mellan de som bor i hushållet. Vi har ett excelark för alla saker som ska göras och håller noga koll på att det blir lika mycket för oss båda. En inte helt lätt eller okomplicerad uppgift däremot.

   1. Vill också ha ett inlägg om excelark och jämställt hushållsarbete. Vi har försökt oss på ett schema hemma som sitter på kylen, men det är svårt att hålla sig till för vissa!

   2. Svårt dock att få till när man har gård! Tycker jag.. Vi hjälps åt med mycket inne och ute men vissa saker varken kan eller vill jag göra (typ laga traktor, bygga saker med mera) och så står man där lik förbaskat med mat och städ. Ibland tänker jag att vi borde flytta till enkelt boende i stan för att kunna dela mer på städ/mat mm inomhusarbete men då skulle vi nog bli deppiga för att vi inte bodde på gård på landet som vi ju vill…. Så svår ekvation!

    1. Testa att laga traktorn nån dag, det är inte så svårt som man tror! Det roligaste är att hjälpas åt med detta för det är mest problemlösning. Extrema muskler behövs inte om man har ett järnrör. På något konstigt sätt tror man att männens kunskaper är så himla omöjliga, men männen föddes inte med insikten om hur man t ex bygger.
     Om du försökt o vet att du hatar traktorer, laga avloppet inne istället, få cred för det och sen kan ni dela på “evighetsarbetet utan uppskattning”, dvs städning.

     1. Jag är kvinna och lever med en annan kvinna. Ingen av oss har lärt oss lantliga “killgrejer” men nu bor vi på landet och måste. Jag har lärt mig köra traktor, såga motorsåg och klyva ved. Och byggt en odlingslåda på ben! Och det är skitkul!!!

      Om det funnits någon i hushållet som redan kunde dessa saker hade jag säkert överlåtit det. Men jag är glad att jag “tvingades” prova! Alltid varit rädd för typiskt manligt kodade grejer och tänkt att det är skitsvårt. Du kanske inte alls känner så, men om du gör det uppmuntrar jag dig till att testa 🙂

 2. Åh hjälp vad underbart! Jag hänger nästan aldrig på youtube men helt plötsligt känns det som att jag introducerats till min nisch. Jag älskar ju Marie Kondo’s netflix-serie men har man sett den mer än 2ggr så… har man liksom sett det.

  Nu ska jag bara hitta lite tid, så ska här kollas städfilmer på youtube!

 3. Haha. Vilket udda intresse! Jag vågar inte kolla! Jag skulle lätt fastna i nån KonMari-kvinnas filmvärld och hamna i trans.

  1. Men självklart kollade jag ändå! Och jag gillade bibelfrun allra bäst, konstigt nog! Blev intresserad av hennes zone-cleaning så jag måste ju kolla in hennes kanal lite till…

   1. Samma här! Ska också kolla vidare. Bil-kvinnan blev jag mest irriterad på för att hon behövde gå igenom v a r e n d a grej hon hade -_-

 4. Den sista videon är ju bara zzz… Tycker de andra är ointressanta också faktiskt. Stör mig på ”hemmafrun” och i övrigt känner jag inget intresse. Så nä Stina och Clara 😂

   1. Oj, oj. Blev helt fascinerand av Robin (bibeldamen) Har just ägnat 5 minuter åt att titta på när hon städar sitt fläckfria sopskåp 😂😂😂

 5. Fascinerande. Jag har tänkt en del på hur vår generation (jag är 37) och våra mammors generation hamnade i en rävsax, när vi blev yrkesarbetande men ändå förväntas kunna hålla samma nivå i hemmet som tidigare generationer – som ju ofta var hemma och hade tid att städa mycket mer. De här filmerna påminner mig om det. Jag vill som Robin också vakna upp till ett rent kök – men efter en hel arbetsdag pallar jag bara inte att städa tillräckligt noggrant. Jag måste ha mycket, mycket lägre krav för att hålla ihop.
  Otroligt fängslande att se, hursomhelst. Blankt och fint och lockande. Och lite sorgligt på samma gång.

  1. Ja jag håller med dig. Det är fantastiskt att det arbete som kvinnor genom alla tider har gjort nu synliggörs. De flesta vill ju ha ett sådant hem och det får man genom hårt arbete. Jag måste dock också skala ner kraven enormt mycket för att orka arbeta och ägna mig åt barnens- och egna intressen. Jag tror inte att jag gör så mycket mer än maken här hemma. Vi prioriterar bort ganska mycket båda två och så gör vi några ryck då och då. Undrar om jag skulle bli inspirerad av att se såna filmer 🤔

  2. Det tycker jag också är positivt med dessa filmer, och även KonMari’s serie på Netflix. Att det just visar på hur mycket tid det tar att göra allt det här. Vet att jag läste den här för flera år sen: http://www.jenbutneverjenn.com/2010/05/welcome-to-50s-housewife-experiment.html och det är imponerande just hur mkt jobb som krävs för att hålla ett hem rent på den där nivån. Och att ja, det ÄR en heltidssyssla.

   Så vi som jobbar och sköter hem, får helt enkelt hitta en hanterbar nivå 🙂 <3

   1. Tänkte också på detta, hoppas att barn och makar till hemmafruar tittar på dessa filmer och förstår vilket jäkla jobb det är att hålla rent och föda en familj.

 6. All denna omsorg och omvårdnad som (främst) kvinnor ägnat sig åt under årens gång. All njutning som beretts av ordnade hem, nymanglade lakan, nyskurade golv och nyputsade fönster. Blommor i en vas och en kärleksfullt ordnad måltid. Allt detta fantastiska arbete som lagts ner av våra mammor, mormödrar, farmödrar osv tycker jag nedvärderas av vissa kommentarer. Som att det inte berett någon glädje, märkts eller varit onödigt för att det skulle finnas viktigare saker att ägna sig åt. Det här ÄR viktiga saker. Att det sedan inte skall tas för givet att det är kvinnor som utför arbetet är en självklarhet. Men vi gör oss en björntjänst genom att förminska betydelsen av generationer av kvinnors arbete – och underblåser kvinnoförakt i det längre perspektivet.

  1. Det håller jag verkligen med om ❤️ Och du uttrycker det så fint och kärleksfullt. Tack för det

   1. Men just Maj som exempel förstår jag inte. Hon gör det ju inte av glädje utan för att man SKA. Och helst ville hon ju inte vara hemmafru överhuvudtaget men vad gör man när man råkar bli gravid?

  2. Håller inte med i det du skriver om att hushållsarbete nedvärderas av kommentarer här. Jag uppskattar inte filmerna men det har ju inget med min syn på det du skriver att göra.

  3. Det är såklart viktigt att städa, göra fint och trivsamt. Det som känns tomt och ledsamt med den kristna hemmafrun är att hon ägnar sig åt detta så långt mycket mer och ofta än vad all världens hygien och hemtrevnad kräver. Hoppas att hon innerst inne älskar att torka fläckar och att hennes familj också noterar och uppskattar att fingeravtrycket på kylskåpsdörren försvinner ”on a daily basis”.

 7. Vilken sjuk grej! Att filma när man städar och att titta på när andra har filmat när de städar. Men jag säger det med värme, för vem har inte fastnat för lite småsjuka saker någongång 🙂 Och kanske är någon av dessa filmer PRECIS den inspiration jag behöver för att rensa speceriskåpet, sortera urvuxna barnkläder, skura badrum och få ordning på alla papper och småsaker. Så tack för tipset!

 8. Old World Home, en annan inspirerande youtuber. Troende, loppisfantast, organiserar, städar, lagar mat och bakar. 3 barn. Född 86 tror jag. Härlig kanal, har följt henne fler år 🙂

  1. Vi bor tillfälligt i USA och här snacksas det nåt otroligt alltså! På snack time i skolan står det uttryckligen att man inte får skicka med barnen godis (!) och igår när en i mitt barns klass fyllde år bjöd föräldrarna på popcorn med strössel på! Det räknas tydligen som healthy snack 😂. Våra amerikanska kompisar trodde vi skojade när vi berättade om Saturday candy…

 9. Höll på att somna här i soffan till sista filmen.. men av avslappnat välbehag. Lite för spartanskt för egen del men ändock tillfredställande. Gillade bilfilmen ja, får nog bli lite städ och organisering till helgen!

 10. Alltså jag ÄLSKAR detta!! Alla här var nya för mig. Mina favoriter är de som är minimalister som också rensar bort skit! Erica Lucas, living with Cambriea, Angela Braniff och Sarah Therese (kristen, ung minimalistmamma som vloggar om allt möjligt). Ska absolut kolla igenom dina tips ikväll!

  Älskar också debt free stories och folk som tacklar all sin consumerdebt!

 11. När vi bodde i usa hela familjen i några år så köpte jag ingen microugn. Det är ju olika el spänning i sverige och usa så vi fick köpa alla elprylar. Det räcker inte med en “omvandlare kontakt” så då köpte jag det mest nödvändigaste som behövdes för att laga mat och städa och lampor, tv etc.

  Var på fest hos en granne och då kommer det fram att vi inte har någon microvågsugn hemma och alla bara VA !?!?! Hur lagar du mat då????

  Jag bara tyst för mig själv och sa det inte högt så klart men det bara skrek inom mig…….VA !?!?! Lagar dessa människor bara mat i micron??

  Hahaha

  Snacka om kultur krock…..

  1. Otroligt.

   Tupperware har i sitt sortiment bl.a. riskokare som är en plastbytta att koka ris – i mikron. Tror inte den har åtgång i Norden.

   Jag kollade videon ovan av småbarnsmamman som organiserade sitt skafferi. Jag tänkte “var har hon maten då?” Skafferiet innehöll flingor, snacks och godis i mängder.

 12. Jag tycker om att se på andra minimalistiska familjer på Youtube och se hur de städar, organiserar och har det hemma. Mina favoriter är Small changes, Minimom och Erika Lucas.
  Själv tycker jag också om att göra videor om sånt, men inte så mycket städning än 🙂

 13. Något som jag lärde mig i usa var hur många som åt “breakfast for dinner”. Jag som svensk hade ALDRIG ens tänkt tanken på att man ens kunde göra detta och hade aldrig hört talas om detta ever i sverige.

  Men det är vanligt i usa. “Alla” gör det ofta och ingen skuld eller skam alls kring det.

  Som svensk……..Kära nån middag “ska” ju vara lagad riktig mat…….Ibland är man så kulturellt marinerad så man inser inte riktigt hur mycket innan man bor utomlands.

  1. Intressant. Hänger mycket på youtube men tydligen inte denna delen av det. Kollade på den första och fick panik över hur lite saker hon har framme och att det inte är skitigt överhuvudtaget. Jag vill ha röra! Det ska vara clutter och saker framme vilket jag skiter i blir dammiga. Och böcker i massor! Men sure, vill man ha det sådär stelt så visst. När hon visade barren som fallit från granen så fnissade jag högt för jag såg dem först inte alls hahahha. Såg ut typ som ett hotell eller visningshem hos henne.

 14. Den fromma kristna hemmafrun var ju right up my alley. Blir så lugn av att titta på henne!

 15. Oj, oj, oj! Visste inte ens att detta fanns. Vet inte om jag ska tacka eller inte. Känns som att risken är stor att detta blir en ny hobby för mig. Titta på städfilmer… ja men sämre fritidsintressen kan man väl ha?

 16. Herregud, de skulle dö av en stökchock om de kom hem till oss 😂. Men det är ju tur att alla är olika tänker jag.

 17. Känner bara att jag måste passa på i så fall att tipsa om något av det finaste jag sett. Du kanske redan sett den. Men det är en dokumentärfilm och ett jättevackert personporträtt av Nina Hedenius som heter “konsten att städa” och finns på svtplay. Man får följa Wally som jobbat hela sitt liv med att städa och som även utöver hennes jobb hjälper till att städa hemma hos olika personer som behöver hjälp med just städning. Den är så otroligt stillsam och vackert filmad, långa sekvenser där man endast lyssnar till ljudet från omgivningen, när hon vrider ur städtrasan, hennes nynnande medan hon städar, eldar eller är ute och fiskar. Kan verkligen rekommendera att sätta sig ner i lugn och ro och titta på den. Det är kanske det mest njutbara som finns!
  På nått sätt så får den mig att känna som att det är en del av Sverige som inte längre finns kvar på samma sätt, en slags “mentalitet/personlighet” som försvunnit eller som inte är lika vanlig längre. Jag påminns om något som varit, något som känns bekant från kanske mina far- och morföräldrars generation och bakåt. Hon är så förnöjsam i det lilla i vardagen, i sina sysslor. Så kunnig och så duktig. Det finns även en annan dokumentärfilm gjord av Nina Hedenius som är lika underbar (Gubben i stugan, finns på youtube). Hon har lyckats med att fånga en människas liv och personlighet med så mycket respekt gentemot personen som skildras.
  Stort tips från mig, hoppas någon annan gillar den lika mycket som jag gör.

 18. Nä fy fasiken vilken ångest jag får, haha!! Gömmer mig i mitt hemska skafferi och stökiga kök och gråter en skvätt!

  Testa den här videon:

  https://youtu.be/e2nQ2xi6-Eg

  ASMR – jag ryser av välbehag. Stäng inte av videon utan se ett tag och känn hur håren reser sig på huvudet. Spinner som en katt. Så himla knasigt

 19. Huh, ryser av dessa filmer! 🤪 Vet inte varför men hur kan de städa så ofta? Hinner väl knappast bli stökigt?! 😂
  Smaken är som baken, delad! 😋

 20. Kan rekommendera kanalen Sarah Therese. Kristen kanadensisk ung mamma som städar och rensar och handlar med sina tre barn. Helt fast!

 21. Vilket roligt inlägg! Jag har inte kommit förbi Robin än! Det är mycket tillfredsställande att titta på när någon gör rent. Däremot tänkte jag mig se någon med maniska tendenser som städar som sjutton men förutom Bibelstudierna och det hon gör med duschen efter varje dusch städar jag allt annat på samma sätt som hon dagligen. Det här kan bara betyda en av två saker: antingen är jag också en pedantisk housemom från Texas inombords eller så är alla andra i världen slarvpellar. 🙂

 22. Vad roligt – ska kolla på detta! Jag har en annan favorit, Diane in Denmark. Hon finns på Youtube och på Insta och är så charmig & trevlig! Hon är från Skottland men har bott länge i Danmark. Hon följer Flyladys städmetod (ett städsystem för varje dag, vecka, månad) och berättar även mycket om livet i Danmark. Hon publicerar flera gånger i veckan.

 23. Dras också till den japanska estetiken. Tycker mycket om Simple Cuisine, inte en kanal skapad av en kvinna och inte heller städning. Men mysig och avslappande känsla i hans matlagningsvideos!

 24. Ja nä det här var ju vad som saknades i mitt liv! Hur kan man få en sån tillfredställelse av att se någon organisera sitt skafferi, steka märkliga potatis/ost bollar eller svepa fram grundligt från golv till tak i sitt hus. Herregud så vilsamt/obehagligt. /Vill vara hemmafru fast absolut inte

 25. Jag får rysningar av den amerikanska hemmafrun. Inte på grund av städningen, förutom duschen och det något intensiva torkandet av alla ytor känns det hyfsat rimligt. Men det är ju hela tiden hon själv som gör allt! Var är resten av familjen? De verkar bara ställa in disk i diskmaskinen. Förhoppningsvis är det här hennes livsmål.

  I min familj är regeln att alla är ansvariga för allt som behöver göras i hemmet, oavsett om det är städning, matlagning, tvätt, vedklyvning eller snöskottning. Visst, vi anpassar efter ålder och kunskap, men från typ 7 år har mina pojkar kunnat dra igång en tvättmaskin eller få fram en enkel middag. För mig är det viktigt att ge barnen den kunskap det innebär att ta hand om ett hem, men mest handlar det om att få ihop livet. Vi förklarar att de måste vara med och fixa om det ska finnas tid och ork för deras aktiviteter. Inte så att det alltid är utan konflikt, men jag känner mig ofta stolt över hur kapabla och trygga mina pojkar är.

 26. ÅÅh, älskar alla typ visa upp hemmet/renovera/städa etc-videor och det här var fina tips allihop! Och med fina menar jag liksom “underhållande, fast jag skäms lite över att erkänna det för jag vet att det inte ger mig något egentligen.” haha.

  Min favoritkategori i den här genren är att följa med folk till matbutiken eller bara se hur deras veckohandling ser ut.

  En annan märkligt typ av videor jag snubblade på en gång var amerikanska lärare som visade upp hur de designade sina klassrum… Mycket fascinerande!

 27. Jag tittar inte på sådana videos, men den koreanska tyckte jag var fin. Inspired by Nikki, på Youtube, gör städfilmer, och även Daily Connoisseur ibland. Jag är också kristen och älskar att städa, och skurar duschen varje dag när jag har duschat 🙂 handfatet och toaletten tar jag när jag vaknat på morgonen, annars direkt när jag kommit hem från jobbet, det tar bara några minuter

 28. Men vänta nu. De här kvinnorna tjänar stora pengar på sina kanaler (i alla fall de kvinnor jag följer – älskar städvideos!). Det är alltså inte så stor skillnad från en svensk blogg, där ju främst kvinnor gått i bräschen och skapat sig ett leverne på något som andra anser vara en hobby. Go, alla städande Youtubers säger jag bara!

 29. Det är klart att det inte är en bortslösad energi att göra hemmet rent och vackert! Jag tycker att det är underbart med alla kvinnor genom historien (även min egna mamma) höjde rummet med sina små rosetter och annat “onödigt” krimskrams.
  Jag själv är inte lagd åt det hållet riktigt, utan får krysta inredningsengagemang lika hårt som när man ska föda ett barn i sätesbjudning. Men jag kämpar på, för hem som någon lägger tid och kärlek på är det något nästan heligt med.