Lördagsbestyr och stiff upper lip

Idag har solen strålat från klarblå himmel. Så härligt att vakna av ljuset istället för väckarklockan. Vi bestämde oss att göra vad vi redan planerat i veckor nämligen att åka till badhuset. Bertil fick ju en utflykt till Paradisbadet med sina bästa kompisar istället för ett kalas när han fyllde år. Och medan han åkte på den utflykten passade jag på att ta Ulf och Folke till badhuset i stan tillsammans med farmor.

Det var extremt lugnt och skönt. Och viktigt såklart – att vi fortsätter leva våra liv. Följa råden från Folkhälsomyndigheten noga. Men inte ha panik. På landet är det lätt än så länge. Det är precis lika lite folk som vanligt i rörelse. Och de saker man vill göra gör man oavsett. Folk kör skoter, åker skidor, fikar hos grannen eller ligger hemma och ser på teve precis som vilken annan helg som helst.

Bunkrat har vi såklart inte gjort. För vi har ju ALLTID bunkrat här hemma. Tre frysar fulla med mat och ett helt litet Lill-Konsum med torrvaror. Det är bara sunt förnuft när man bor på landet. Tror dock inte att det här är en situation där bunkring ens är nödvändig.

Jag förstår faktiskt inte hur man får för sig att börja bunkra toapapper av alla saker? Att rengöra stjärten måste väl vara det minsta problemet i dessa tider? Fråga bara en miljard indier som tvättar sig för hand… nä vi svenskar som har så gott om rinnande vatten ska nog klara oss även utan skithuspapper. Förmodligen vore det bara en klimatbesparing,

Jaja. Nu ska jag inte låta raljant. Jag hör att jag låter raljant och arrogant. Jag tycker såklart också att det är väldigt obehagligt allting. Och självklart oroar jag mig för alla som är i riskgruppen. Och hur all redan hårt pressad sjukvårdspersonal ska orka. Och så oroar jag mig för de som behöver vårdas för andra sjukdomar men som nu får stå tillbaka. Vem vet hur landet ligger ens om en vecka? Men jag är i alla fall glad att de som styr Sverige inte drabbats av panik utan tills vidare håller skolor öppna som vanligt. Känner mig helt trygg med våra myndigheter och väljer att lyssna på dem. Tycker att det är vår plikt just nu. Att vara lite mindre hysteriska höns och istället praktisera lite mer stiff upper lip och stoiskt lugn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

232 kommentarer på “Lördagsbestyr och stiff upper lip”

 1. Jag tycker exakt som du, att det känns bra och tryggt att våra myndigheter agerar som de gör!

 2. Härligt med badhuset! Jag håller med, är bra att bara försiktig men ändå fortsätta leva sitt liv och inte gripas av panik.

  Vi var på barnkalas idag, och på väg hem skulle vi poppa in och handla knäckebröd. Och ja, toapapper och handtvål var helt slut! Men märkligt nog köpte typ alla lösgodis som det var rea på? I förkylningstider i vanliga fall brukar jag undvika det, och styckbröd som ligger öppet. Nu bor ju vi i en storstad, men hade gärna bytt det mot landet vilken dag som helst.

 3. Jag förstår precis vad du menar. Hamstringshysterin är galen och visst ska man vara noga med basala hygienrutiner och skydda de i riskgrupperna. Men jag drömmer om corona, det enda jag läser och hör om är corona. Jag jobbar med riskgrupper så jag måste tänka mig för hela tiden hur jag arbetar för att skydda de som är svaga.
  Men jag tycker att det börjar gå lite väl långt med hysterin. Jag läste något så bra häromdagen. Det farligaste är inte viruset utan det farliga är människor som får panik och börjar sluta tänka på sina medmänniskor och bara tänker på sig själva.
  Så skönt att läsa en post som inte handlar om att slänga dynga på de styrande. En post som är nyanserad!

 4. Mina barn går på en privat skola och de stänger på måndag i minst en vecka.
  Känns lite underligt när inte alla skolor stänger.

 5. Som nordmann er det veldig veldig absurd å lese dette. Jeg håper inderlig at myndighetene deres gjør det som er nødvendig veldig fort. Dette er stort og alvorlig. Vær så snille og hold dere hjemme mest mulig, for deres egen del og for alle andres.

  1. Jeg må rett og slett bare si meg enig med Tuva om at dette er absurd å lese. Noe så alvorlig som dette har vi i norden ikke opplevd siden 2. verdenskrig. Og hvem i all verden kunne sitte å si da at vi må fortsette å leve som normalt? Selvfølgelig kan man ikke gjøre som før når man er under angrep av noe alvorlig som man må begrense omfanget av. Som kan bringe hele samfunn ned i kne. Akkurat nå mens jeg skriver dette må leger i Italia velge hvem de skal hjelpe. De må velge hvem som skal få leve. Fordi det er for mange alvorlige syke på en og samme gang, og helsevesenet ikke har flere senger, respiratorer osv. De beskriver det selv som å være i krigen. Og tro at dere ikke blir smittet når resten av verden blir det, er akkurat det som kommer til å føre dere rett inn i samme situasjon som Italia. Denne smitten skjer mye raskere og varer lengre enn det vi er vant til. Og det er nettopp på skoler, i svømmehaller, butikker, kaféer og når venner og familier samles at smitten spres. Og det er ikke “bare” gamle og syke som står i fare. I Kina døde en helt frisk lege midt i 30-årene. Og i går leste jeg en forskningsstudie fra Kina som fortalte at den yngste alvorlige syke i studien var 18 år. Så da spør jeg: er ikke det å stenge ned og holde seg hjemme et lite offer for å få beholde de man er glad i? Jeg vil gjerne leve normalt, men jeg ikke villig til å ofre noen jeg er glad i eller et eneste medmenneske for det.

   1. Jag håller med. Det är klart att det inte är bra att gripas av panik men jag hade önskat att våra företrädare ändå var mer rakt på sak. Det är en mycket allvarlig situation och det går att förmedla det utan att skapa panik. Jag fasar för att utvecklingen ska leda till samma situation som i Italien. Att tona ner riskerna för att inte tära på ekonomin känns.. sjukt på något sätt. Det är ingen naturlag det kapitalistiska systemet det är ett man made jävla system. Och det får människor här att inte ta det på allvar. Det raljeras till höger och vänster om människor som är “irrationella” och onödigt rädda – som om de inte orkat ens läsa om vad som faktiskt sker i de värst drabbade områdena.. Igår var det klipp från stackars äldre som var besvikna över att inte få åka på sin solsemester. DET tyder på att vår strategi brister i att förmedla allvaret.. och det kan leda till en katastrof. Jag är glad att vi har myndigheter som agerar varsamt. Men panik i denna situationen kommer inte leda till upplopp och revolution – det skulle bara leda till ökad försiktighet. Jag vill inte se vår hårt ansatta sjukvård (efter år av neoliberala reformer) falla och människor dö i drivor. Jag är ändå hoppfull men vi måste ta ansvar och inte förminska riskerna..

   2. Du har helt rätt. För mig är största faran, att jag får panik. För egentligen kan man inte göra något. Jag opererades några dagar förut (min sköldkskjörtel misstänktes för att ha cancer) och alla säger nu: du haft tur, nu skulle man inte operera något som inte är livsfarligt! Men är inte det livsfarligt, att läkarna säger att kanske du har cancer? Jag tycker mycket synd om alla som i dessa tider har just cancer eller andra problem och ska stå tillbaks. Och jag hoppas att efter denna krisen kommer vi ta hand bättre om vor sjukvård. Att situationer som i italien inte kommer att upprepas.
    En annan sak jag undrar: Jag lever i Tyskland och skolorna blir avstängda från och med onsdag. Man ska stanna hemma i fyra veckor, helst inte gå ut. Tydligen har ingen tänkt sig hur man ska göra? För de, som måste arbeta för att försörja sig är det tufft.

   3. Som nordmann er jeg også helt enig, og svært glad for å bo i et land som tar det så alvorlig som det bør tas. Her er skolene stengt til etter påskeferien, det betyr helt til 14 april. Det blir en utfordring, men herregud for et lite offer… Jeg skulle så ønske at Sverige hadde rett, men akkurat nå rister man sjokkert og vantro på hodet og lurer på hva f* dere tenker med!

    1. Du är uppenbarligen inte informerad om du tror att en annorlunda bedömning innebär att Sverige inte tar det hela på allvar. Vi har färre smittade per capita och är därför i en annan situation. Man har heller inte sagt att inget kommer stängas om det behövs utan man inte gör bedömning att det behövs nu precis som Norge gjort sin bedömning utifrån sin situation. Med all respekt, ditt land ska göra så att du ÄR trygg, inte att du känner dig trygg.

   4. Jag är glad att leva i landet lagom och tycker det är helt absurt att Norge stänger gränsen. Så man kan sannerligen tycka olika.

  2. Hej nordman. Jag förstår din inställning, du är inte ensam. Viktigt att förstå är dock att många av “stängningsbesluten” är politiska och inte vetenskapliga. Detta har också myndigheter etc bekräftat (tex Danmark angående grönsstängningar, lösgodisbeslut mm). Sverige har valt en mer vetenskaplig linje, precis som Storbritannien. Flockimmunitet i långsam takt (så att sjukvården hinner med) är ett steg i detta. Man vill inte att folk blir allvarligt sjuka och dör av detta virus. Det är det som är det viktiga. Alltså följer man den vetenskapliga expertisens råd avs åtgärder. Många länder, däribland Norge, satsar istället på politisk handlingskraft. Gissningsvis för att det är politiskt gynnsamt och befolkningen känner sig lugnad av det. Inte för att vetenskapen stödjer att det på så vis blir mildare konsekvenser av viruset i samhället. Så ja, det är en avvägning hur man vill göra. Vilket som faller bäst ut lär vi märka med tiden. Jag är dock oerhört glad att jag bor i Sverige just under denna period. Har iof vetenskaplig bakgrund själv och då kanske jag ser på saker lite annorlunda än gemene man. Ha det gott.

   1. För vår familj innebär det att barnens pappa mest troligt DÖR om viruset kommer in i vår familj pga att han tillhör en riskgrupp. Men gå i skolan ska de såklart. Ingen dispens här inte. Och det vet väl alla som jobbar i skolan att NÄ man är inte hemma för lite snuva. Lyft blicken alla ni som bara hävdar att detta är som en fis i vinden!! Anmäl er frivilligt så att det blir den där flockimmuniteten som Folkhälsomyndigeheten nu satsar på. Det är ju ändå inte så farligt. Jag är INTE glad över att bo i Sverige just nu!

    1. Annars ska väl dina barn vara hemma i ett till ett och ett halvt år tills deras far kan vaccineras, om vi inte uppnår flockimunitet innan dess. Möjligheten finns ju att fadern bor någon annanstans och inte har så mycket närkontakt med sina barn så som de säger att gamla mor och farföräldrar ska göra. Han kan ju träffa barnen utomhus och hålla sig en meter i från dem, men i övrigt bo hos sina föräldrar i ett år.

     1. Alltså är du på riktigt? Min man har cancer och är nyligen stamscellstransplantarad och har nu fått proppar i lungorna. Har du någon enskild stuga där du kan tänkas plancera honom???? I vårt fall pratar vi om att köpa tid så att han hinner bli bättre… så JA en skolstängning ett par veckor kan i vårt fall skilja på liv och död. Hur iskall får man egentligen bli!!! Må det aldrig drabba dig för den ångesten vi lever med nu önskar jag ingen. Och förutsätt aldrig någonsin att alla har sina föräldrar kvar i livet och “kan bo hos dom”!!

     2. Det finns ju inte så stor anledning till att alla barn ska vara hemma från skolan, ni kan ju givetvis sjukskriva er hela familjen i två veckor och stanna hemma allihopa med. Ni har ju nu rätt att vara sjukskrivna i två veckor utan läkarintyg. Ni får väl också kontakta faderns läkare och se vad de säger. De kanske kan sjukskriva hela familjen under längre tid om de ser det som nödvändigt? De flesta som ingår i riskgrupperna är ju inte en del av en barnfamilj, så era barns vänner kan ju fortfarande gå till skolan och dina kollegor kan gå till jobbet. Jag förstår att du är orolig över din mans hälsa, jag kan tänka mig att även en vanlig influensa eller halsfluss kan vara farligt för honom. När jag insåg att jag har någon bekant som också är allvarligt sjuk och inte skulle klara sjukdomen blev jag själv rädd. Det innebär ju inte att jag behöver vara orolig över mig själv istället är det ju bara att inte hälsa på mina bekanta så att jag riskerar att smitta ner dem. Något man väl bör tänka på så här i allmänna sjukdomstider ändå. De säger väl att det är bra med sportlov för att så många barn blir sjuka i februari ändå.

    2. Hur länge tänker du att dina barn skulle behöva hållas hemma då? Tills det finns ett vaccin? För om man vill att det ska hållas hemma kortare tid än så, vilket ju är åtminstone över ett år, är ju just flockimmunitet den enda lösningen vad jag kan förstå, så jag vet inte varför du raljerar kring det med att folk borde “anmäla sig frivilliga”?

     Jag kan absolut anmäla mig frivillig till att få sjukdomen eftersom jag och min familj inte tillhör riskgrupper, men vill i linje med rekommendationerna undvika det så mycket som möjligt för att spridningen ska bli långsam och sjukvården hinna med belastningen.

     1. Herregud, inte kunde jag då i min vildaste fantasti tänka att jag skulle bli ifrågasatt och anklagad för att raljera med min kommentar. Vi lever just nu i en ångest som gör det svårt att stiga upp och andas på morgonen (och vi är inte ensamma om att oroa oss för närstående i riskgrupp). Jag klarar mig, men om ni någonsin möter en människa igen som går igenom ett helvete, har ni inget snällt att säga så snälla var tyst. Även om det är på nätet.
      Nu lämnar jag det här. För min mening var verkligen inte att raljera eller starta en diskussion om hur länge jag nu anser att mina barn ska stanna hemma utan påvisa att allt inte är svart eller mitt.

      Och tack Caroline för ditt stöd <3

    3. @livrädd En stor kram till er och ta de beslut som känns bäst för er familj, kanske kan ni kontakta skolan och se ombdet finns en lösning för er att hålla barnen hemma? Och jag önskar att solidaritet blir rådande istället för pajkastning – usch. Inte ok!

    4. Svar till Livrädd. Jag jobbar som lärare och har sett stor skillnad på hur barn hålls hemma senaste veckan. Har inte haft en elev här (jobbar på stor högstadieskola) med sjukdomssymtom på hela veckan. Många fler är hemma om de så bara har lite halsont. Vill bara lugna lite med informationen om att stanna hemma vid minsta lilla Sjukdomssymtom verkar ha nått fram!

    5. Jag är helt säker på att just era barn kan få vara hemma från skolan om ni ber om det. Skolorna har ju nu egen beslutsdiskretion numera. Om rektorn på er skola mot förmodan skulle säga nej så bryter du självklart mot det och håller barnen hemma i alla fall, om du känner att detta är ett bättre beslut. Eventuella repressalier (tror personligen inte det blir några i just detta fall) känns ju som en smal sak i jämförelse med den risk du upplever för din mans liv och hälsa. Lycka till 🍀

     1. Ja verkligen, Livrädd. Jag har kompisar med svår immunnedsättning och deras barn får vara hemma i magsjuketider etc. Trots skolplikten. Klart att det måste gå för skolan att hitta en lösning för er också.

   2. Men det vil jo ikke skje i langsom takt om alle lever som før!! Det er jo derfor andre land stenger ned! Akkurat for at ikke alle skal bli syke samtidig!!

    1. Det är ingen som säger att vi ska leva som vanligt – Sveriges befolkning ska stanna hemma vid minsta tecken på förkylning och det är inte att leva som vanligt i ett land där de flesta är förkylda typ halva året.

    2. Fast folk lever faktiskt inte som förr, upplever att folk tar informationen på allvar och stannar hemma vid minsta sjukdom och håller avstånd. Man skulle behöva stänga skolor i mer än ett år om det ska ge effekt det är nog svårt.

    3. Det är i princip ingen som “lever som förr” i Sverige heller så just den biten behöver du inte oroa dig över. De allra flesta vidtar de försiktighetsåtgärder de kan. Man jobbar hemifrån, håller sig isolerad vid sjukdomssymptom, undviker att åka kollektivt i rusningstrafik i den mån man kan, avstår onödvändiga resor, träffas utomhus istället för på café/restaurang, besöker inte personer som tillhör en riskgrupp, håller extra god handhygien osv osv. Vi får se hur det utvecklar sig i det närmaste men som det ser ut nu har Sveriges strategi inte ett sämre utfall avs allvarligt sjuka/avlidna (jag räknar här på två vis, i procent mot antalet insjuknade och i procent mot antalet invånare i landet) än exempelvis våra grannländer som valt att stänga ned. Ingen medicinsk expertis tror att det i länder med allmän smittspridning går att eliminera viruset genom samhällsnedstängning. Alla jobbar istället för att smittspridningen ska gå så pass långsamt att sjukvården hinner med att hjälpa dem som blir allvarligt sjuka. Detta innebär också att sörja för ett samhälle som stöttar sjukvården och inte stjälper den, även på lite längre sikt. Jag är väl medveten om att Sverige valt en annan väg än de flesta andra länder. Trots detta har jag högt förtroende för de val som görs här nu eftersom jag kan följa med i de bakomliggande logiska resonemangen. Jag hoppas andra människor har förmånen att känna det samma, vart de än bor. Hitintills finns det ju inga “vinnande strategier”. Låt oss hoppas att de utkristalliserar sig snart. Kanske kan oron då släppa lite för alla. För väldigt många är ju den, oron, ett hemskt och tärande monster i sig själv. 💛

   3. Storbritanniens vetenskapliga samfund håller inte med om att den brittiska regeringen sköter situationen på ett vettigt sätt! Här är en länk till ett öppet brev signerat av hundratals forskare: http://maths.qmul.ac.uk/~vnicosia/UK_scientists_statement_on_coronavirus_measures.pdf
    Här är också en informativ artikel skriven av en professor vid Harvard: https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/15/epidemiologist-britain-herd-immunity-coronavirus-covid-19
    Detta är allvarligt. Vi kan inte fortsätta leva som vanligt.

    1. Ja, Nina.

     Det er både fascinerende og litt uhyggelig å følge de ulike signalene i Norge/DK/osv og Sverige/UK parallelt, og jeg håper inderlig myndighetene deres har tatt så kvalifiserte beslutninger som det hevdes. Vi må ta vare på hverandre, snakke vennlig og forståelsesfullt med hverandre, lytte til myndighetenes råd, støtter deg helt på det.
     MEN dette er også en tid for å innse alvoret. Det betyr: ikke bevege seg mer ut blant folk enn absolutt nødvendig.

     De er gode, rapportene Nina linker til. Og vitnesbyrdene fra Italia. Jeg har fulgt tett med på utbruddet i Italia og ser med gru på en strategi der man under hånden styrer mot flokkimmunitet og 50 prosent smittede i befolkningen. Alle beslutninger vi tar har enorme konsekvenser slik det er nå, også lockdown – det er skummelt og får enorme konsekvenser. Men lærdommen fra Italia, som bare er tre uker ut i sin epidemi, er at det å smitte halvparten av befolkningen vil lede til at et enormt antall mennesker vil dø før påska er over. Også yngre mennesker. Snittalderen på pasienter som mottar intensivbehandling er nå 63 år. Et stort antall av dem er født på 60- og 70-tallet, noen også på 80-tallet. Å isolere den eldre befolkningen nytter ikke, les bare om at smitten allerede
     har bredt seg til sykehjem både i Sverige og Norge. De ansatte vil fortsatt jobbe der, og beveger seg ute i verden, jeg forstår ikke hvordan det skal unngås? Hvis alle lever mest mulig som normalt, er helsearbeiderne våre uvegerlig eksponert for corona, og tar det med inn på besteforeldrenes sykeværelse.

     Det er steder som Sør-Korea, Singapore og Hong kong som hittil har lyktes best med å nedkjempe corona, og der har løsningen vært radikal sosial isolasjon bredt i befolkningen.

     Forstår at skolestengning er vanskelig, og ingen skal være skråsikre på om det ene eller andre er best, og vi går følge de rådene myndighetene våre gir. Men: det virker åpenbart nå at den som ikke har samfunnskritiske jobber gjør best i å minimere sosial kontakt. Tror det er derfor så mange nordmenn reagerer på svømmehall og på peptalks mot hysteri nå. Vi er alle smittebærere, og det er et stort ansvar å bære.

     Alt godt og pass på dere selv, og takk for en fin blogg.

  3. Hej Tuva!
   Jag bor nära gränsen och det som hände var att norrmännen kom till Charlottenbergs shoppingcenter. Hamstrandet var i proportion med julhandeln. Öppna gränser men sunt förnuft är nog mer verkningsfullt än det som hände här🥺

  4. En nordmann(-kvinne) til her, som også sjokkeres litt av denne holdningen. Her er alt avlyst og stengt, og det føles ikke som noe offer, akkurat nå. Jeg skulle gjerne “leve på som vanligt” men det kan man jo ikke kreve midt i en pandemi??

   1. Hej Nina, tänk på att Clara bor ute på landet i Västerbotten där smittorisken är extremt låg. Där är det nog lättare att just leva som vanligt. Här i Göteborg är väldigt mycket inställt.

 6. Eller gör vi som Tyskland, Danmark, Frankrike, Norge, Italien, Irland mfl och faktiskt stänger skolorna, museum och biblioteket. Tar ansvar, vågar och behöver inte ångra något. Det här är ingen politisk fråga. Jag vill inte att min mamma ska dö i Corona för att något barn missar en mattelektion.

  1. Nu är det ju inte en mattelektion det är frågan om. För att skolstängningar ska ha någon som helst effekt ska de enl beräkningar hållas stängda i omkring 16 veckor. Vem ska ta hand om barnen till alla som jobbar i vården? Eller till alla som lagar maten till de som jobbar i vården? Eller kör deras sopor? Levererar deras post?

   1. Tänk att alla länder som jag räknade upp kan ha fel och Sverige så rätt?? Hur klarar andra länder sophämtning, buskörningen osv? Ska vi offra de äldre för att vi inte klarar ca 5 veckor utan samhällsservice?
    Skolor klarar att ta hand om vårdpersonalens barn om de får förtroendet att klara det.

    1. Storbritannien har i nuläget INTE stängt skolor och de är världsledande på epidemiologi. Så här kan man läsa om deras beslut hos BBC:

     Closing schools is effective for controlling serious flu epidemics, but Covid-19 seems to affect children less. There’s still a risk, though, they could transmit it to their parents and grandparents. In addition, school closures would take many much needed NHS staff away from their jobs while they look after their children.

     The British strategy is to delay the onset of the peak of the disease until the summer months, when the NHS is under less pressure, and to spread the peak of the epidemic to make treatment more manageable. The aim has also been to manage the spread of the infection so that the population builds up some immunity to the virus should it return in successive years.

     Efforts to stamp it out too quickly risk leading to the epidemic returning, perhaps during the winter, once the extreme measures have been lifted. This would be a time when the health service was again under pressure.

     It is important to stress that this strategy has been drawn up based on evidence and input from many of the world’s leading scientists and doctors, many of whom have been involved in controlling the spread of the virus in China and Singapore. And it is notable that no UK epidemiologists – specialists in the spread of diseases – have spoken out in the mainstream media against the UK government’s approach.”

     Jag vill understryka att jag PERSONLIGEN såklart inte har någon som helst aning om vad som är bäst. Men det har ju inte du heller. Vi måste lita på myndigheterna istället för att undergräva dem. Och det planerar jag att fortsätta göra. Kanske resulterar det i stängda skolor till slut i alla fall. Och då kommer jag givetvis att lyssna på det också.

     1. Fast Storbritannien känns inte som ett föredöme. Tycker de verkar endast se den ekonomiska frågan och är villiga att offra sina ej vinstdrivna pensionärers hälsa för att hålla ekonomin i landet god. Annars håller jag med dig Clara jag tror inte det är det bästa att stänga ned allt och undrar hur länge ett land tänkt vara stängt för att utesluta ny smitta.
      Vill också tillägga att indier inte torkar sin rumpa med handen utan använder sig av dusch efter varje toabesök.

     2. England är kapitalismens hjärta så självklart är det viktigaste för dem att ekonomin tågar på och att dem inte halkar efter. Detta är ekonomisk fråga och skulle kunna sätta hela det ekonomiska systemet i gungning.

     3. Denne strategien forutsetter at helsevesenet kan ta hånd om alle de som blir alvorlig syke, og det innbefatter sannsynligvis riktig mange som ikke har komorbiditet eller høy alder. Det er et sjansespill.
      I Norge holder skoler og barnehager åpnet for barn som har to foreldre som er kritisk helsepersonell, så alle samfunnet har behov har får gått på jobb.

     4. Du inser väl att jag inte har något att säga till om i den här frågan? Jag lyssnar bara på myndigheterna. När/om myndigheterna ändrar sina rekommendationer kommer jag självklart följa dem också. Jag är ingen epidemiolog! Jag vet inte ett skit om någonting.

    2. Hur vet du att dom andra länderna har rätt?

     Jag har läst någonstans: att om du är den enda som tycker/gör en sak, så håll fast vid det. Du är geniet!
     Dom flesta följer strömmen. Strömmen har inte alltid rätt.

     Har flera nära mig som tillhör riskgrupper. Men jag önskar inte att Sverige stängs ner ännu mera än det som myndigheterna bedömer skäligt och viktigt.

     Är man själv i en riskgrupp, och väldigt orolig, får man tänka på att handla mat tider då andra inte handlar. Eller be ngn handla åt en. Kanske promenera andra tider än då alla är i farten och så vidare. För att skydda riskgrupper är det viktigt att andra individer tar EGET ansvar. Inta låta snoriga barn träffa sina äldre, multisjuka osv.

     Läs på om vanlig influensa och hur många som dör av den varje år. Jag VET att corona skiljer sig från den. Men ändå.
     Är ju all rapportering som gör att folk börjar bete sig vettlöst.

     Den enda vettiga källan till fakta om corona är enligt mig P1 och Folkhälsomyndighetens sida. Där uppdaterar dom varke dag kl. 14 hur många fall, i vilka län och vartifrån de smittats.

     1. Oj… Sverige=geni?
      Flyttade därifrån för 25 år sedan och det är just den självbilden som gör att jag aldrig kan flytta tillbaka.

    3. Det kommer att dröja mycket länge innan vi vet vilket land som gjorde ”rätt”, om ens någonsin.. Att en majoritet bestämmer sig för något betyder inte att det är ”rätt”. Varje land måste fatta beslut utifrån sina förutsättningar, t ex avseende vårdresurser. Alltid lätt att kritisera andras beslut när man inte står där med ansvaret och inte heller har all information.

    4. Men det är ju också så TT tex danska motsvarigheten till folkhälsomyndigheten har gått ut med att detta med att stänga skolor och gränser är ett politiskt beslut och inte något som har vetenskaplig grund. Det kan ju också vara bra att tänka på….

   2. Är själv enhetschef inom personlig assistans och ser redan att många sjukskriver sig och vabbar för att de är oroliga. Det drabbar dom som är allra svagast i samhället,en del överlever bara i några timmar utan assistenter. Hur löser man det i t.ex Norge?

    1. Jag bor i Norge och blir lite förskräckt över vilken okunskap man har om hur andra länder löser uppgiften med att få samhället att fungera trots stängda skolor mm. Det är givetvis upp till var och en att googla och söka svar om man nu är intresserad att ta reda på fakta men tyvärr känns det som att många i Sverige nöjer sig med att läsa överskriften i en kvällblaska.
     Förstår inte varför man sjukskriver sig eller vabbar, är de oroliga för smittan eller? Är man inte sjuk så jobbar man väl?
     Givetvis är det tillrättalagt både med vikarier som hoppar in när någon är sjuk och det finns tillbud till både skola eller barnehageplats för de som behöver.
     Anledningen till alla tilltag är ju att förhindra denna smitta med alla medel och då räcker det inte bara med att tvätta händerna eller ställa in ett högskoleprov.
     Att ta hänsyn till andra och speciellt de som står i stor fara att bli smittad gör man bäst genom att hålla sig hemma i största möjliga mån.
     Det är viktigt att lyssna till det myndigheterna rekommenderar och det är tillåtet att använda sunt förnuft och ha ett varmt hjärta och själv ställa upp och hjälpa till där det behövs.

     1. Vill bara påminna om att även vikarier kan bli och blir sjuka.

      Mvh En vikarie

     2. Ja givetvis kan även en vikarie bli sjuk men poängen är att om alla tar förhållningsreglerna på allvar så kanske vi hjälper till att skona sjukhuspersonalen att bli sjuk

   3. Håller med Clara! Stänga skolor skulle skapa onödigt kaos och dessutom måste ju barnen då isoleras – de kan ju inte gärna träffas på träningar eller för lek för då är det meningslöst att stänga skolan? Och om ingenting visar att stängda skolor hjälper för att minska smittspridning; i Danmark säger experterna att beslutet är politiskt och inget annat, då känns det som att man gör det bara för att visa att man gör någonting. Värdelöst.

   4. Alla föräldrar som har jobb som är nödvändiga i samhället får barnehageplats/barnpassning. Så att de viktiga bitarna fortsätter rulla som vanligt men att de stora grupperna blir mkt mkt mindre och smittar färre. Mvh svensk boende i Norge

   5. Varför förutsätter alla att ett barn antingen har en ensamstående förälder som arbetar inom vården eller två föräldrar som arbetar inom vården? Kan ju omöjligt finnas vetenskapliga grunder för detta?

    1. @Caroline: Jag hoppas att du förstår att det inte bara är sjukvårdspersonal som behövs för att vårt samhälle ska fungera. Vattnet som rinner ur kranen, soporna som hämtas, elen i ditt hus, matvarorna i affären, medicinerna på apoteket, bensinen när du tankar bilen, värmen i ditt hus… Inget av det här funkar av sig själv. Polis, räddningstjänst, kollektivtrafik…. Det står tusentals människor bakom alla dessa funktioner. Vissa här i kommentatorsfältet (inklusive Clara) menar att storstadsbor kan förlita sig på hemleverans av matvaror istället för att handla själva (!), men packas dessa varor och transporteras hem till folk av robotar kanske? Det är heller inte robotar som tillverkar eller levererar dessa livsmedel till affären.
     Dessutom- det ÄR oerhört vanligt att vårdpersonal lever tillsammans med annan vårdpersonal. Enligt statistiska centralbyrån är en dryg tredjedel av alla läkare gifta med en annan läkare eller en sjuksköterska. Och det är alltså bara läkarna.

     1. Men herregud, hur tror ni Norge löser detta? Tror ni att affärerna är tomma för mat? Att vi lever utan vatten och el? Att det inte går att tanka? Nej. Alla barn med två föräldrar som jobbar i samhällskritiska yrken har rätt att gå i förskola/skola. Alltså finns alla viktiga funktioner kvar. Som norrman skakar jag på huvudet över situationen i Sverige. Ni lever i en bubbla som mycket snart kommer spricka.

   6. De barna det gjelder får tilbud om skole og førskole! Det skjer i Danmark, og det skjer i Norge. Hvorfor i all verden skal ikke Sverige klare det samme?

  2. Jo, det är faktiskt en politisk fråga. Många stängningsbeslut är politiska, inte vetenskapliga, vilket länder också bekräftat (t. ex Danmark). I Sverige har vi valt en mer vetenskaplig linjer. Detta utesluter inte stängningar framöver. Men just nu finns tunga skäl att inte stänga. Är oerhört glad över att det fortfarande finns länder (som Sverige och Storbritannien) som inte faller för grupptryck och går in flockmentalitet utan faktiskt försöker ta vetenskapligt välgrundade beslut. En situation där man har allmän smittspridning i samhället (som alla de nordiska länderna har) och en situation där alla smittade är spårbara importfall i första och andra led (som i tex Polen), är helt olika lägen där olika åtgärder är att föredra. Så gränsstängning och obligatorisk karantän på inresta i ett land som Polen är helt rimlig medan det i ett land som Danmark m.fl enbart ger politiska poäng och alltså inte är effektivt i kampen mot smittan. Fördelarna man kan tänka sig är istället att folk känner sig lugnade av den typen av beslut, oavsett faktiska effekter. I Sverige har man valt en anan väg vilket jag är oerhört tacksam för.

 7. Idioti att stänga skolorna. Varenda timme behöver tas igen. Stänger skolorna två veckor får alla gladeligen räkna med kortare sommarlov. Hur ska stackars lilla familjen med bokad Mallorcaresa hantera det?? Nej, sitt lugnt i båten och njut av den nalkande våren. // arbetar inom elevhälsan

  1. Jeg bor i Norge og syns det er veldig interessant å lese dette. Norge og Sverige har virkelig valgt å håndtere dette på ulike måter. Men nå var jo Norge der Sverige er nå for en uke siden, så hvem vet hva som vil skje. Jeg er ingen ekspert på smittevern, men ut fra det jeg har forstått så virker det som det finnes ulike strategier man kan velge for å forsøke å forsinke spredningen av viruset. Norge og Sverige har så langt valgt ulikt. Hva som er best helhetlig med tanke på folkehelse, økonomi, driften av helsevesenet og samfunnet forøvrig får vi vel ikke svar på før dette er over. Jeg tror også det beste vi kan gjøre nå er å stole på våre lands myndigheter og følge de faglige rådene som blir gitt. Når Norge nå har valgt så drastiske tiltak som kan få store økonomiske konsekvenser for oss er det veldig viktig for oss at vi alle følger rådene sånn at det skal få ønsket effekt. Uansett, det viktigste vi alle kan gjøre er å ikke miste hodet, bli oss selv nærmest og ta egoistiske valg. Håper dette kan få frem det beste i oss som samfunn og ikke det verste og at vi kommer oss gjennom det så fort som mulig.

   1. Helt enig! Og takk for et innlegg som ikke «skyter på» andre lands valg. Som du sier, ulike lands helsemyndigheter og politiske ledere tar forskjellige valg, utfra den lille kunnskap man har, og da tenker jeg, som Heidi, at vi får solidarisk støtte opp om og følge de råd og regler vårt eget lands ledere gir. Så får andre land, med andre tiltak, følge det som gjelder der.

 8. Jag brukar inte vara lättstressad men nu känns det faktiskt tungt. Vi har företag och ser hur försäljningen dippar kraftigt. Ca 25 anställda och vi kommer att få lägga ner om det här blir långvarigt, vilket jag tror att det blir. I värsta fall konkurs, uppsagd personal och personliga borgensåtaganden som landar hos mig och min sambo. I bästa fall slipper vi flytta från vårt hus men det är inte säkert. Och hur ska vi hitta nya jobb om konjunkturen kraschat? Flera barn i detta…

  Känner mig inte som en hysterisk höna precis men visst, jag är väldigt bekymrad.

  1. Just därför vi måste fortsätta försöka leva så vanligt som möjligt. Inom ramarna för vad myndigheterna förespråkar såklart. Annars riskerar medicinen att bli värre än sjukdomen och den ekonomiska krisen enorm. Lider med dig Charlotte 🧡

   1. Men här känner jag att det blir så konstigt. Det är väl klart att det är hemskt för alla företag men det, och det här är viktigt att komma ihåg, ingen självklarhet att en kris inte kan leda till förändring av ett ekonomiskt system. Vi kan lindra konsekvenserna om vi vill. Någon sa en gång.. att det är lättare att föreställa sig jordens undergång än slutet för kapitaliamen.. det verkar till och med som att det är ok att offra människor i kapitalismens namn. Varför landar vi inte i en diskussion om systemets skörbarhet istället? Varför accepterar vi blint att de ekonomiska principerna är huggna i sten? Jag hoppas så klart att inga småföretagare för sin privatekonomi raserad och sitt liv förstört.. men vi behöver inte heller acceptera blint att det måste bli resultatet – vi kan också kräva förändring!

    1. Vill bara tillägga här att det här är ingen revolutionerande ide. Det här landade diskussionen i efter finanskrisen till överlag. Både hos de som är positiva till kapitalismen och de som inte är det (som jag).. Avfärda inte själva budskapet alltså även om du är nöjd med kapitalismen – det finns fortfarande en skörbarhet som behöver problematiseras hos var och en av oss. Det ville jag få fram. Och vill även tillägga att jag förstår din oro och hoppas att allt går bra för dig – men jag lovar dig också att jag kommer stå upp för dig om det inte blir så och kräva en förändring.. Tillsammans är vi starka!

 9. Har tänkt precis samma angående toapapper, så himla konstig grej att hamstra?! Om det nu mot förmodan går så långt att det blir problem med leveranser till butiker etc, så är väl ändå toapapper det minsta problemet 😂

  1. Stanna hemma om du är sjuk

   Symtom
   Covid-19 påminner ofta om vanlig förkylning eller influensa. Det är vanligt med feber, snuva, torrhosta, muskelvärk och till exempel magknip eller diarré. En del får andningsbesvär.

   Symtomen kommer oftast två till fem dagar efter att man har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar.

 10. Håller med. Ibland är det ansvarsfullt att sitta still i båten. Är inte avundsjuk på de som ska ta alla dessa svåra beslut och väga alla möjliga fördelar och nackdelar mot varandra men är ganska säker på att de som har detta som heltidsjobb och tillgång till både evidens, statistik och olika hänsynstaganden har bättre på fötterna än en tomte som jag. Har väldigt mycket oro och respekt för att den här smittan kommer att drabba riskgrupper och vården hårt men det innebär inte att man kan låta känslorna springa iväg helt och tycker folk är väldigt snabba med att kasta ut mötesfrihet och öppna gränser och skolgång och jag vet inte allt. Klart att sånt kan behöva inskränkas men det är demokratiska rättigheter och bör inte göras lättvindigt.

 11. Tvärsäkra uttalanden från våra statsepidemologer som tycks ha enväldig makt ifråga om Corona i Sverige:

  “Vi kommer inte att få något utbrott i Sverige”

  “Det är ingen fara att åka på semester till Italien, det finns inget virus där. Man kan utan problem gå och jobba när man kommer hem ”

  “Det är ingen idé att stoppa plan från Italien
  eller Iran”

  “Det är fel och onödigt av företag och myndigheter att sätta Italienresenärer i karantän”

  “Nu har utbrottet i Sverige nått sin peak och kommer att försvinna”

  “Vi kommer inte att få någon inhemsk smittspridning i Sverige, det blir bara importerade fall som vi kan spåra upp ”

  “Det är fel att låta personal jobba hemifrån eftersom det då blir orättvist mot de som inte kan det”

  1. Och du satt inne med alla svaren innan det hände Nona?
   Vad är ditt förslag, att vi ska ha folkomröstning om varje åtgärd?

   1. Jag hade inga svar men det hade uppenbarligen inte statsepidemologen heller. I det läget tycker jag inte man ska yttra sig arrogant och tvärsäkert och strunta i de råd som kommer från drabbade länder som Sydkorea, Kina och Italien. Jag tycker man kan ha en mer ödmjuk och lyssnande och lärande hållning. Särskilt som man gjort felbedömning efter felbedömning som skyndat på smittan i Sverige. Det känns som om man tror att Sverige är annorlunda än andra länder men inför det här är vi alla lika och har inte råd att tro att vi är bättre och kan sätta oss över WHO:s riktlinjer. Vår sjukvård är tyvärr inte ett dugg bättre än Italiens och risken är stor att vi snart blir tvungna att göra samma fruktansvärda val mellan vilka som ska få vård och överleva och vilka som ska dö. Jag vet lika lite som alla andra och ingen blir gladare än jag om Sverige fattar rätt beslut men den där arrogansen gör mig nervös.

    1. Problemet är att man kan inte kritisera uttalanden och bedömningar som gjordes för en eller två veckor sedan utifrån de fakta och det läge vi har idag. Det här är ett nytt virus som ingen vet exakt hur det slår. Ingen har heller kunnat förutse hur det sprids eftersom människor reser så mycket idag och alla länder har inte samma möjligheter eller metoder att hitta och ringa in smittan. Värdet av olika åtgärder varierar också över tid – att stänga gränser har mindre effekt nu när betydligt färre reser. Det finns ju inget som säger att den huvudsakliga smittspridningen kommer den vägen när den redan fått fäste i landet. Att döma av bilderna från t ex Arlanda är det inte många som reser nu. Svårigheten är att försöka lista ut vad som kommer att hända imorgon baserat på vad vi vet idag, och samtidigt inte fatta beslut som skadar samhället mer än de hjälper. Det är som att försöka slå ihjäl en fluga med flugsmälla – även om man före varje slag tror man ska döda den lyckas den nio gånger av tio fly precis innan slaget.

     1. Jo, när de uttalas med tvärsäkerhet och inte ödmjukhet. Håller helt med dig, Nona.
      Dessutom litar jag inte på en man som inte kan stryka sin skjorta, men det är kanske för att jag inte är tillräckligt mycket akademiker 😉

     2. Catarina, faktum kvarstår ändå att Sverige/Anders Tegnell hela i många fall gör andra bedömningar än övriga världen och att dessa visar sig vara fel. Ett konkret exempel är att han avrådde från att sätta människor som varit i Italien i karantän, något som andra länder gjorde. Nu har det gjort att vi har en läkare i Östergötland som kom hem från Italien med Corona, genomförde operationer och gick fonder och smittade andra. Det tycker inte jag är otur utan ett utslag av att man kör sin egen linje till varje pris, oavsett hur det drabbar andra.

    2. Just så Nona, agree. Det som skevar i den rapportering som givits är frånvaron av ödmjuk inställning över detta som ingen vet tillräckligt mycket om. Det blir till att lägga pussel och väl ta vara på andra länders pusselbitar för att kunna få syn på mesta möjliga av helheten. Och tänk att det på något märkligt vis blivit politik av Corona i nyhetsflöden, varför? På min ort har jag inte sett någon som beter sig hysteriskt p g a ev oro. Är det annorlunda där ni bor och att det därför krävs att man säger till dem på skarpen med en hint av skam för att få de hysteriska massorna lugna? En liten tanke till, är det inte stor skillnad att bo avsides på landet med egen brunn och vedförrådet fullt, än att som de flesta gör bo i lägenhet utan nämnda utrymme? Vem är orolig över att toapapperet är slut om en bara har vatten? Vem är orolig över elavbrott om en bara har en kamin? Eller bara har en liten familj att ansvara för? Eller har mark att odla på? Hur ser pepp ut som kan tas emot av alla, hur ger ni hopp för de som faktiskt är just oroliga?

  2. Ja alltså, så korkat! Det mest korkade kommentaren av alla är att det är orättvist att vissa får jobba hemma. Va fan liksom.. Om alla företag där personalen har möjlighet att jobba hemma faktiskt skulle införa det (ex Spotify) så skulle ju ekonomin rulla som vanligt men smittan samtidigt begränsas. Fattar inte att myndigheter inte rekommenderar uppenbara åtgärder som hjälper utan att störa systemet.

   Nej, jag ingen är expert men vissa saker är ju helt uppenbara. Ag förstår att mina asiatiska kollegor tycker Europa inte tar ngt på allvar.

   Mvh en som jobbar på företag med kontor i hela världen och det har fungerat utmärkt att vårt kontor i Kina har jobbat hemifrån tex. Det är ju inte för alltid naturligtvis.

  3. Svenska folket borde första att Tegnell endast har ett ess i rockärmen och det är flockimmunitet. Han säger det inte rakt ut men denna strategi är det enda sätt att få kontroll. Detta har många av oss förstått sen länge så sluta noja lyssna på fhm råd och även du kommer få en släng av Corona! 😁

   1. Sannolikt är flockimmunitet enda lösningen. Viruset kommer inte att dö ut på ett par veckor eller månader även om vi stänger ner samhället, som ändå aldrig kan stängas ner helt. Vaccin kan finnas tidigast om 12-18 månader. Om yngre och starkare individer smittas först och blir immuna minskar gradvis smittorisken för de svagare. Varje år har vi många döda i vanlig säsongsinfluensa men det talar ingen om nu. Jag tror mycket av paniken grundar sig i att vi i de rika länderna är ovana att hantera ovisshet, vi vill att allt ska gå att kontrollera. Just nu glömmer vi att livet kan sluta när som helst pga stroke, hjärtinfarkt, olyckor mm. Och när vi skriker som högst om hur fel allt är i Sverige kan vi ju samtidigt fundera på vad vi själva bidrar med och om vi möjligen tillhör dem som i många år gnällt över skattetrycket och varit för skattesänkningar, utförsäljningen av offentlig vård till privata och neddragningar av offentlig verksamhet. Vill man inte vara med och betala för kakan i goda tider kan man inte ställa sig och skrika högt när den visar sig vara för liten i dåliga. Och vem vill bli politiker eller offentlig företrädare i ett land där man bara smutskastas oavsett vad man gör av dem man jobbar för?

     1. Verkligen! Så skönt med ett klokt och sansat inlägg i dessa osansade tider!

    1. Catarina: så jäääkla bra skrivet!! Flockimmunitet (vad gäller covid-19 räknar man med att drygt 50% av befolkningen måste ha exponerats och därmed bli immuna för att viruset skall sluta spridas i samma tempo) är det ENDA redskapet vi har. Det är det enda redskapet något land har. Det är så sjukt naivt att tro att vi kan stänga ner hela samhället inklusive alla skolor några veckor och sedan fortsätta leva som vanligt efter det. Folk tror att viruset kommer att dö ut av sig självt bara vi gömmer oss tillräckligt länge. Det kommer det inte att göra. Det behövs immunitet. Tack och lov drabbas inte friska barn och vuxna i någon allvarlig grad och vi är därmed de som kan bidra till immunitet medan vi skyddar riskgrupper. Detta betyder INTE att vi okontrollerat ska tomta ut i samhället och smitta ner varandra. Vi SKA följa de rekommendationer som finns av omsorg för riskgrupper. Sjukvården har INTE kapacitet att ta emot en okontrollerad mängd akut sjuka. Därför är det viktigt att få en flack insjukningskurva i samhället. Att stänga skolor är INTE lösningen. Fattar folk att vi pratar om stängda skolor i 3-4 månader i så fall? Det finns inga samhällsbärande funktioner (sjukvård, räddningstjänst, poliser, apotek, sophämtning, tillverkning och leverans av matvaror, sjukvårdartiklar, läkemedel, upprätthållande av el, vattenrening etc etc) som håller för en sådan stängning. Man måste tänka till och inte blint haka på simpla drev som t ex skolstängningar.

     1. Tack för att du skriver om detta Clara, det är verkligen inte bra att drabbas av panik och strunta i våra medmänniskor!! Men Jag håller också med de som inte är nöjda med hur Sverige har skött det hela! För mig känns det som att staten är lite väl mån om ekonomin.

      Andra europeiska länder (tex. Spanien mf..) har tagit tag i detta med hårdare tag och satt alla i karantän mm.. trotts att det innebär ekonomisk risk för dem. Som vanlig har vi svenskar tendens att ha en övertro på vårt land och ofta tänker att vårt land vet bäst. Vi må ha ”jantelagen” i bakhuvudet på individ nivå, men vi har ett jäkla övertro och en besserwisser attityd gentemot andra länder.

      Vi vet faktiskt inte alltid bäst. Kanske kan andra länder lära oss något också?! Man ska inte heller få panik såklart och tappa tron på experterna, men man ska väl inte heller vara nonchalant och tro att man är oövervinnerlig (obs säger inte att Clara är nonchalant överhuvudtaget, jag syftar mer till dem som beter sig helt ansvarslöst just nu, bokar solresor som om inget hänt osv…) Vi måste hjälpas åt för just nu vet vi inte om någon KAN bli immun. Så kanske är det OK att vi inte lever på som vanligt ett litet tag för allas vår skull!

     2. Så klockrent skrivet Anna, Catarina, Clara och andra!
      Vi bör satsa på att sätta i karantän/isolera alla som tillhör riskgrupperna, inte alla som är friska i grunden. Jag vill säga att jag förstår oron ni med tuffa familjesituationer har, varma stryrkekramar till er! Jag och familjemedlemmar tillhör själv riskgrupp, jag har svår astma och har nyligen haft en stroke, jag har ett barn med astma och mina 75-åriga föräldrar har ett antal svåra sjukdomar. Mina föräldrar får stanna inne så mycket de kan medan jag och min dotter lever på så vanligt vi kan. Jag har valt att till fullo på våra myndigheter som jobbar dygnet runt och utstår granskning ända in i mörkaste navelgrop. De och alla inom vård och omsorg är hjältar. Inget någon av dessa gör, gör med ”ondskefulla” föresatser… Tack också @underbaraclara för att du alltid är så klok, trygg och ”vanlig”. 😊

     3. Men alltså.. lugn i stormen. Om du nu ska advokera för din ståndpunkt så kan du väl försöka vara lite nyanserad – socialt avståndstagande är ett sätt att stoppa smittspridning och dra ut på förloppet – flockimmunitet sim enda strategi, vad yrar ni om? Har ni inte tagit in vad som händer i t.ex. Italien? Av de som blir infekterade behöver 20 % vård – 20 % och en stor andel av dem intensivvård och tillgång till respiratorer (som inte finns att tillgå i den nån det behövs). Det är för att INTE orsaka en kollaps av sjukvården länder ta beslut som begränsar exponering och t.ex stänger skolor. Jag förstår att det är svårt att ta in verkligheten för vi har aldrig tidigare stått inför en sådan här utmaning – men i det här läget måste vi inse allvar och inte onyanserat slänga ur oss spekulationer som fakta. Flockimmunitet är inte den enda strategin, det går också att hindra smittspridning i omgångar om viruset återkommer (de som dittills blivit immuna kommer fortfarande spela en roll i det scenariot) tills det finns ett vaccin som kan rädda alla de som annars skulle dött i din vision om flockimmunitet (genom spridning till över 50 % av befolkningen). Jag är ingen expert, inte du heller – men vi måste kunna vara nyanserade vår analys och ödmjuka inför både oro och strategier. Ingen är tyvärr expert – det är sanningen. Vi vet inte eftersom det är ett nytt virus – det är budskapet från statsepidemilogerna, den informationen måste också gå in hos var och en av oss.

     4. Nu är det ju ingen som tror att man får bort viruset helt genom att stänga ner utan det handlar om att sakta ner smittspridningen så att de som blir smittade kan få vård om de behöver det! Om alla blir sjuka på samma gång finns det inte tillräckligt med sängar till alla.

    2. Influensa finns det vaccin emot. Influensa har visat sig (det finns vetenskapliga belãgg) inte vara alls lika smittsamt som coronavirus. Kanske de kan få lära sig I skolan att räkna ut då hur många fler dödsfall ett virus som corona kan ge I jämförelse med influensa. Dessutom fann de I en kinesisk studie att en gång smittas av corona inte med säkerhet ger inmunitet. Men vi får väl hoppas att den gör det….

     1. Det är något mer smittsamt än influensa men ger fler allvarligt sjuka. Om man har kontroll på situationen så är det sannolikt inte många fler som dör men vi ska självklart försöka göra dem så få som möjligt.

 12. ”Leva som vanligt” är precis det man inte ska göra i det här läget. Myndigheterna kan inte stoppa smittspridningen om inte ALLA tar sitt ansvar och begränsar sin rörlighet och kontakt med andra människor till ett minimum. Jag tycker inte att det är särskilt lämpligt att man t.ex åker till badhus, bibliotek, släktkalas. Man får acceptera att vardagen kommer att vara begränsad. Det finns digitala lösningar när det gäller det mesta, det går att hitta på roliga saker hemma och om man vill ”komma ut” finns det skogspromenader och andra utomhusaktiviteter som inte innebär kontakt med en massa människor. Jag hoppas människor tar det här på fullaste allvar!!

  1. Leva som vanligt men följa myndigheternas råd skrev jag. Så länge simhallar och bibliotek hålls öppna är det rimligt att man går dit precis som man brukar. Men följer råden om hygien såklart. Det är precis den där mentaliteten som du beskriver som är så galen. Om ingen ens går på café kommer det inte finnas kvar några sådana inrättningar efter coronavirusets framfart. Och utan alla dessa företag kommer skatteintäkterna minimeras. Och sedan neddragningar inom vården som följd. Det är också väldigt farligt! Tro det eller ej men ANDRA sjukdomar upphör ju inte att existera bara för att corona kommit hit…

   Med det sagt. Jag vet absolut ingenting. Jag följer bara myndigheternas råd. Det är allt man kan göra. Att tro att jag vet bättre än dem känns lite övermaga. Och precis som i krigstider där man uppmanar människor att “keep calm and carry on” har vi nu ett ansvar att fortsätta upprätthålla någon slags normalitet.

 13. Nu tror jag du är lite väl snabb att sätta dig på höga hästar. Har du frågat nån varför de bunkrar eller följt hur folk som gör det resonerar på nätet? Folk bunkrar ju för att kunna hålla sig inne om DE SJÄLVA blir sjuka. Är det hysteriskt tycker du, att planera så att ingen behöver lämna huset och riskera att smitta andra om man blir sjuk?

  1. Ja. Det är hysteri eftersom bunkrande driver bunkrande – vilket bara gör det värre. Verkar dessutom vara värst i större städer. Just den plats där det faktiskt GÅR att få matkassar hem till dörren om man inte kan ta sig ut själv. Tror dessutom att det är en minoritet i Sverige som helt saknar vänner, familj eller bekanta på sin bostadsort som de inte skulle kunna be om hjälp med matinköp i en kris. De människor som trots allt saknar det och bunkrar nu kan omöjligt vara så många att de drivit på det här problemet.

   1. Ja, tror du har rätt om bunkrande som storstadsfenomen. Har hört massor om tomma hyllor men när vi kom till lokala affären (bara några mil utanför storstad) för den sedvanliga helghandlingen så var där precis som vanligt. Det sagt så bor man på landet så har man alltid bunkrat. I övrigt håller jag med dig till fullo Clara! Det vi måste komma ihåg är att allt annat som är jobbigt i samhället, andra sjukdomar och problem inte försvinner bara för Covid-19 kom och vi måste försöka hålla samhället igång och lugnt och sansat! Panik hjälper ingen. T.ex. Har antalet blodgivare mer än halverats under veckan! För att folk inte vågar gå ut…

   2. Men hur vet du att folk bunkrar hysteriskt? Du får det att låta som om en enda person köpt 500 Alvedonförpackningar och en lastpall vetemjöl för sig själv. Vad har du för belägg för det? En mataffär har hundratals för att inte säga tusentals kunder om dagen och köper hälften av dem ett extra paket pasta att ha i reserv så blir hyllan tom. Att hyllan är tom innebär INTE att ett fåtal köpt på sig 40 paket. Du skriver själv stolt om det Mini-Konsum ni har i källaren, men när andra människor i skarpt läge själva vill bygga upp ett Mini-Konsum så får du det att bli något negativt. Jag blir glad av att människor tänker till och ser till att de har ett lager av livsmedel hemma just nu! Jag skulle bli förbannad om folk levde från hand till mun som vanligt. Blir man sjuk ska man INTE gå ut och handla och har man inte förberett sig med livsmedel hemma så är det ju det man måste göra.
    Dessutom går det inte att få hemleverans av livsmedel i Stockholm just nu. Och vid en pandemi är oavsett klokt att inte förlita sig på den servicen. Är man frisk och bilburen kan man handla själv och låta gamla och funktionshindrade i riskgrupper få ta del av hemleverans.

   3. Trots att du verkar vara i Stockholm en del så förefaller du ignorant rörande situationen i större städer. Många i städer har ju flyttat dit och saknar helt familj och släktingar som kan hjälpa till. Vänner hjälper säkert varandra, men för att hjälpa någon i Stockholm så kanske du måste ge dig ut i kollektivtrafiken, in i mataffär, vidare in i kollektivtrafik, lämna av mat och sedan kollektivtrafik för att ta dig hem igen. Att ta sig någonstans i städer tar en evinnerlig tid, det är ju inte som i typ Malmberget (där jag kommer ifrån) att man går ut på gården, sätter sig i bilen och kör sitt ärende i princip ensam på vägen. Jag tror alltså att det är svårare att hjälpa varandra i städerna än du verkar tro.

    Och bunkrandet, vad är det ens som blir värre av det? Varför skulle det vara dåligt på något endaste vis? Affärerna får ju kontinuerliga leveranser så det som är slut fylls ju snart på. Som någon annan skrev här så har du ju själv ofta lyft fram ert förråd av mat som något positivt och att andra också har ett att tillgå är väl också bra. Även om det är först vid en kris som folk påminns om att vi alla faktiskt behöver ett lager för jämnan (två veckor ska man ju klara sig i Sverige).

    Nu bor jag i alla fall på Åland, där alla stora städer lyser med sin frånvaro, och även här bunkrar folk fastän nästan hela lilla ön är landsbygd. Så gott som alla som kan arbetar hemifrån. Just för att hålla sig hemma av omsorg om andra, inte röra sig ute i onödan och riskera att sprida smitta till riskgrupper. Och folk gör det med ett lugn, en självklarhet.

    Vill för övrigt tillägga att hysteri och oro inte nödvändigtvis måste vara något dåligt, det beror väl på vad man GÖR snarare än vad man KÄNNER. Jag har nu mött många just hysteriska människor, som upprört försöker förklara hur överdrivet det här hotet är och att allt blir bra om vi bara gör som vi brukar…

    1. Så bra skrivet Petra Veronica och Anna!
     Att folk bunkrar nu är väl jättebra så att man slipper gå ut och handla om man blir sjuk. För oss här hemma blev detta en påminnelse om att vi inte skulle klara oss med det som finns hemma om vi tvingades stanna hemma i två veckor. Vi hade inget Lill-Konsum innan men nu efter ”bunkringen” känner vi oss trygga att vi klarar oss om vi blir sjuka. Det blev också en väckarklocka att kolla så att vi har ett paket alvedon (inte tio paket) hemma och att beställa mina receptbelagda mediciner i god tid. Jag tänker att många fick en ögonöppnare precis som vi och att det därför verkar som att folk bunkrar när det egentligen bara handlar om att folk äntligen fixar egna Lill-Konsum.
     Jag vill inte belasta våra grannar mer än nödvändigt om vi skulle bli sjuka om vi ändå kunde handla lite extra mat nu. Tänker att de flesta tänker som vi!

     Dock blev jag förvånad över vilka matvaror som tagit slut. Äter folk bara pasta med tomatsås och mackor när de blir sjuka? Det fanns ju en massa couscous, bulgur, ris och annat mer spännande på hyllan mitt emot!

     1. Problemet är väl att du känner dig trygg för att du fick tag i det du skulle ha medan andra kommer till en tom butik. Ta för vara att alltid ha saker hemma så behöver du nästa gång detta sker inte handla något extra.

 14. Jag tillhör en riskgrupp ( äter immunhämmande mediciner) och jag tycker att vi också borde stänga offentliga institutioner som gjorts i många andra länder. Jag jobbar på bibliotek och träffar många sjuka människor där. Om vi stängde skulle jag kunna vara hemma och känna mig lite tryggare iallafall. Just nu känns det jättejobbigt att behöva åka kommunalt och jobba. De äldre kan iallafall skydda sig genom att vara hemma, men andra riskgrupper kan inte det såsom diabetiker etc. I Italien är det kaos nu, intensivvårdsplatserna räcker inte till alla, 1500 människor har dött etc. Enligt min vän är det även yngre människor som behöver intensivvård. Visst, vi ska inte bli hysteriska men såklart är man oroad.

  1. Jag tycker inte vi borde stänga offentliga verksamheter innan smittan speedas upp så att vården riskerar att bli överbelastad (vilket ju lär hända), däremot tycker jag att alla i riskgrupper borde få sjukpenning för att hålla sig hemma om de inte har möjlighet att jobba hemifrån.

   Men det är bara mitt synsätt, jag litar påe experterna 🙂

  2. Emma: har du bett behandlande läkare sjukskriva dig eller pratat med din arbetsgivare? Jag är också kroniskt sjuk och immunhämmad och har möjlighet att stanna hemma men väljer tills vidare att inte göra det. Det går aldrig att göra rekommendationer som passar alla utan anpassningar.

  1. Inte för covid-19 väl? Jag trodde det bara gällde sars och mers, som förvisso också är corona-virus, men inte det som utgör pandemin vi befinner oss i. Rätta mig gärna om jag har fel, jag tycker att källkritik är viktigt, särskilt i situationer där folk gärna drabbas av panik.

 15. Säkert sist på bollen men vill tipsa om podden This podcast will kill you och framförallt avsnitt 43 som handlar om covid-19 (samt sars och mers). Sätter saker och ting i lite perspektiv.

 16. Tack för dina kloka ord Clara! Du steg enormt i min aktning (inte för att du på något sätt låg dåligt till innan). Har precis fått besked att dotterns skola har stängt i 5 veckor framöver trots att ingen som går där o ingen lärare är sjuk. Dottern är förtvivlad över situationen, både över hur hon ska kunna få undervisning och över sin sociala situation under denna tid.
  Riskerna med detta virus har överdrivits något hysteriskt i opinionen och kostnaderna blir enorma. Pratar inte bara om kostnader i förhållande till utgifter under en kort tid, utan på alla de som förlorar jobb och försörjning.

 17. Tyvärr Clara, detta inlägg är inget annat än naivt. Varför skulle Sverige och UK veta bättre än WHO och alla andra länder i världen. Och inte lyssnar våra myndigheter ens till WHOs kritik. Vänligen läs hela denna artikel. https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca

  Precis här och nu förlorade du mig som läsare. Jag har svårt sjuka familjemedlemmar som inte klarar detta virus och är djupt uppriven av obefintlig förståelse. Också fattar jag inte hur du naivt tror att en sjukvård som går på knäna redan från start ska kunna hantera en pandemi. Tyvärr – absolut sämsta inlägget jag läst och för mig mycket arrogant!

 18. Väl skrivet! Keep calm, tvätta händerna and carry on! Vår familj gjorde som vanligt en heldag på stan, lunchade och fikade och gynnade detaljhandeln. Vi vill inte ha en lågkonjunktur! Att hålla avstånd till andra människor var inget problem… Vi avstår dock från att besöka släktingar som bor på landet och är äldre. Jag jobbar i centrala Stockholm och sitter två timmar per dag i kollektivtrafiken, mitt jobb sköts inte hemifrån och är samhällsviktigt och jag räknar med att få Corona när som helst. Hamstring är ju ofta är ologiskt flockbeteende. Min icahandlare hade slut på ris, pasta, havre, toalettpapper och mjöl. Där vi bor kan mathem leverera och det är inte ett sannolikt scenario att alla chaufförer blir sjuka samtidigt. De enda som gynnas är våra icahandlare… Jag litar på myndigheterna och hoppas verkligen att skolorna inte ska behöva stängas.

 19. Håller helt med dig, skönt att läsa en förnuftig och lugnande text. Jobbar som mellanstadielärare och blir förfärad av barnens hysteri. De vet inte vilka nyheter och vilka vuxna de ska lyssna på utan smittas lätt av paniken när en del vuxna visar den attityden.

 20. Bra skrivet!! Skönt att höra nån med lite sansade tankar i detta.

  Har iofs själv isolerat mig lite pga bor i storstad och har varit lite förkyld (inga som helst coronasymtom men ändå)!

  Men med det sagt, tom Danmarks motsvarighet till Anders Tegnell har gått ut och sagt att den senaste tidens åtgärder i Danmark handlat om politik och inte är vetenskapligt belagda i smittskyddshänseende. Fattar att folk är jätterädda och vill ha starka symboliska åtgärder från staten men just i såna här lägen är det faktiskt viktigt att kunna sansa sig och lyssna på myndigheterna. Och de citat från Anders Tegnell naturligtvis inte felaktiga utan korrekta utifrån de bedömningar som gjordes utifrån datan som fanns då. Nu säger de annat.

  Vi behöver uppnå flockimmunitet mot detta, vaccinet kommer ta tid. Tills dess bör såklart riskgrupperna ha rätt att va hemma från jobbet och få stöd från samhället, apropå bibliotekarien som skrev här. Måste va skitjobbigt att röra sig ute när man vet om riskerna.

 21. Jag håller med dig Clara. Minns för typ 10-15 år sen när alla inredde sina hem med den där affischen där det står “keep calm and carry on”… verkar som att budskapet föll i glömska. Vi har också basvaror och vatten i lager sedan länge, och vi bor i en vanlig villa i småstad. Mycket pga vetskapen om hur nedmonterad sveriges beredskap är. Jag jobbar inom förlossningsvården och min man är polis, kanske har det påverkat vår verklighetsuppfattning om hur lite som behövs för att stjälpa skeppet, jag vet inte. Om skolor/förskolor stänger så måste våra barn gå dit ändå, vilket (iaf just i deras fall) hade inneburit mycket oro med vikarier och kompisar de inte känner. Hamnar vi där så få det ju vara så, absolut. Men jag är glad så länge vi kan undvika det. FHM får mycket kritik, men jag känner i nuläget tilltro till att de följer vetenskap och erfarenhet, istället för att låta politiker fatta beslut utifrån panik. Vi har inte så mycket muskler i Sverige, ärligt talat. Vi får hjälpas åt att göra det bästa av vad vi har framför oss, hjälpa äldre grannar, stötta småföretagare, följa de riktlinjer som sätts upp och hålla samman.

 22. Läste nyss om att vården har slut på en hel del material och blev alltmer bekymrad.

  Men så läste jag ditt blogginlägg och känner mig med ens mycket lugnare!

  Hälsningar från en i hemkarantän som börjar få alltmer ont i bröst och rygg (ej lyxlirare från semester).

 23. Tack för detta sansade inlägg. Är på riktigt förundrad över hysterin som just nu drar genom samhället och undrar vad folk kommer föreslå som nästa steg om det där med att stänga skolor/gränser inte fungerar. Det är lätt att montera ner ett samhälle. Det kan vara väldigt svårt att göra det motsatta.

 24. Sveriges strategi är att utsätta så många som möjligt för viruset under ett så långdraget förlopp som möjligt för att skapa ”flockimmunitet”. Rätt eller fel kommer vi väl märka efter ett tag…
  Det här ÄR politik. Man får vara kritisk mot nuvarande regering. Att vara kritisk mot myndigheternas beslut är bara sunt! Detta eftersom Tegnell sagt märkliga uttalanden hela tiden, haft fel när han varit tvärsäker. Andra experter menar att folkhälsomyndigheten skulle kunna ta andra beslut. Hur ska vi kunna vara källkritiska i en sådan situation?
  Jag tycker detta också tagit hysteriska former, men samtidigt tycker jag att man kan vara lite ödmjuk. Sverige är inte bästa landet i världen och vi sitter inte inne på alla svar, vi vet inte hur detta kommer utveckla sig. Det vi vet är vi har en sjukvård med långa köer och låg tillgänglighet. Vi vet också att vi har många människor i olika riskgrupper som kommer behöva denna sjukvård. Det är min största oro!

  1. Dels håller jag med en tidigare kommentar om att alla får lov att bygga upp ett minikonsum. Inte bara de på landet. Det är också sunt förnuft i stan just nu när man känner människor som är i karantän i 14 dagar, mathem har veckors leveranstid och man ser att maten faktiskt har tagit slut/begränsats i danska affärer. Alla har inte kontakter som kan handla åt dem. Alla bor inte i samma stad som sina vuxna barn. Det kanske började med hysteri men det är mänskligt att inte sitta still i båten för att ge sig ut sist av alla bland sjuka i ett ica-krig. Sedan kan jag förstå både Danmark/Norge och Sverige/UK. För när WHO, Kina och Italien (som vet och har provat det) säger för guds skull gör något, annars går det för snabbt, så förstår jag våra närmsta grannländer. Jag upplever att deras tilltag just är för att sakta in smittan, inte bromsa den helt, för det är för sent. Deras tilltag är just för att långsamt introducera flockimmunitet. Sverige gör ju faktiskt ingenting just nu som gör kurvan mer flack. Och om vi väljer att inte sakta in smittan i Sverige, så måste vi antagligen isolera de äldre, åtminstone 12 veckor som UK har på förslag. Annars kollapsar vården. Och många kommer ändå att dö. Äldre älskade personer kommer att dö. Och en del barn. Det kan ingen sjukvård i världen förhindra. Det gick så snabbt i italien, ett par veckor bara, sedan fick hela landet stanna inne. Jag vet såklart inte, men jag tror tyvärr att vi kommer se en ren katastrof i Sverige snart, dödsfallen kommer ticka upp och vården larma. Inget land är förskonat från sjukdomen. Och med en gammal pappa, ett barn med lungsjukdom under utredning och en man i vården så tycker jag att tongångarna i kommentarerna är lite väl… oempatiska.

   1. Mm, det är min uppfattning också att många kommentarer är oempatiska. Nästan som om vissa försöker trycka ner sin oro under ett lock av stoiskt lugn och därmed tappar empatin på kuppen.

 25. Kommer också raljera.

  Fattar inte att folk inte fattar att finanskrisen som viruset döljer/skapar kommer förstöra så mycket mer för alla, och ta massa liv också. Stanna hemma om du är sjuk så himla svårt är det inte. Hosta ingen i ansiktet. Kanske utsatta grupper kan vara de som stannar hemma osv? Man kan väl bunkra lite av allmänt vett men inte bete sig som en galning. Baksidan av informationsåldern är att de flesta är kreti och pleti och kommer slå ut ett samhälle av bara farten, sen kan man fråga sig vad som var värt vad. Tror verkligen detta är ur alla proportioner.

 26. Håller verkligen med dig Clara!

  Jag tycker att denna hysteri är helt absurd. Folk verkar tro att varenda kotte kommer dö av detta virus. Förstår såklart att riskgrupperna är oroade, men dom behöver ju oroa sig för det mesta, en lunginflammation eller vanliga influensan kan ju faktiskt ha dödlig utgång för dom. Sjukdomar är inget nytt under solen.

  Skönt också att se att de flesta i ditt kommentarsfält verkar ha samma sunda inställning som du.

  1. Johanna, Så hela världen är bara hysterisk? Varför tror du WHO och FN är så oroade? Varför stänger länder sina gränser och sätter människor i karantän? Du kan inte ha läst så mycket om det här viruset och hur det är i de drabbade områdena. Det går nog tyvärr inte att avfärda det här som att “Jag bryr mig inte för det här gäller inte mig, det är bara några stackare i riskgrupperna som ändå ska dö” Idag är en nyfödd baby och dennes mamma smittade och vårdas på intensivvårdsavdelning.

 27. Tiltakene som er iverksatt i Norge, Danmark og flere andre land er så klart veldig inngripende og får store konsekvenser. Men jeg tror det er bedre med kraftige tiltak i en tidlig fase, slik at vi kanskje kan løse opp om en stund. Tenker det er klokt å lytte til de landene som har blitt hardt rammet av dette, for eksempel Italia. Når det gjelder å opprettholde samfunnskritiske funksjoner, så får barn av foreldre som jobber med slike barnepass selv om skoler og barnehager er stengt. Så helsepersonell, søppelkjørere, politi osv går på jobb tilnærmet som normalt.

 28. Tack Clara för de här kommentarerna. Det gjorde mig lugn, har fullständig panik.
  Ska också börja ha ett litet mini Coop hemma, för att känna mig lugn inför framtiden, (väntar dock med bunkringen till allt det här är över)
  Tack

 29. Egentligen är det frågan vad en ska göra. Hos oss i Tyskland kommer de flesta skolorna stängas, fyra veckor ska man hålla sig hemma med barnen. Och de flesta vet inte, hur de ska göra! Hur blir det med lönen, när man inte kan gå på arbete? Inte kan alla jobba från homeoffice, exempelivs ingen som jobbar inom handeln eller äldrevården. Och stanna helt hemma med kanske två, tre barn i veckor? Det går inte riktigt. Isär när biblioteker, simhaller osv. är stängda Jag misstänker, att många tar hand också om grannens barn, en annan dag då blir det andra babysitters eller vänner och barnen har många fler sociala kontakter än i förskolor dessa dagar. Riktigt genomtänkt är det inte. Blir också riktig arg när jag läser att vara politiker pratar dagarna igenom hur det ska hjälpa att stora företag klarar sig – men hur det går för oss föräldrar, det är bara var problem.

  1. Hej Bente, jag bor också i Tyskland och i de flesta fall ska det ju ordnas “krisfritids”/ Notfallbetreuung. Jobbar man inom vården, transport eller handel (apotek/ livsmedel) så kommer dessa föräldrar få möjlighet att ha sina barn på fritids ändå för att garantera att samhällsviktiga tjänster fortfarande fungerar.
   Du kan även söka kompensation för inkomstbortfall i sex veckor (på hela din nettoinkomst) om du sitter i karantän, annars så får du som har barn 67% av din nettoinkomst i form av Kurzarbeitergeld (du behöver inte ansöka om det, det är arbetsgivaren som måste göra det). Känner du dig sjuk så har du även möjlighet att vara hemma i sju dagar med telefoniskt sjukintyg och får då Krankengeld.
   Och ja, just nu ÄR det föräldrarnas problem att organisera en hel del, myndigheterna har ju fullt upp med annat. Men om vi alla försöker hålla oss lugna och följer rekommendationerna så kommer det finnas lösningar om några dagar, ge det lite tid bara. När det gäller simhall, bibliotek och annat som nu är stängda så finns det mycket man kan göra med barn, även utomhus i fall ni är friska. Ta en skogspromenad, gör en picknick i parken (håll gott om avstånd till andra bara), bygg en koja på balkongen. Det finns gott om pysseltips här på bloggen med 🙂

 30. Håller med dig Clara! Panikåtgärder och alarmism skapar både social och ekonomisk oro som kan vara långt mer skadlig än viruset. Till exempel att stänga ett lands gränser när smittspridning redan finns i landet är ju en åtgärd som endast är politiskt motiverad. Att hålla barn hemma från skolan minskar inte risken riskgrupper, men sätter samhället ur spel i ett land som Sverige där det är norm att båda föräldrarna arbetar. Med detta sagt så tycker jag att alla ska ta sitt ansvar och göra det de kan: jobba hemifrån om du kan, ta möten via t ex Skype istället för att träffas, tvätta händerna, undvik att besöka äldre släktingar/personer i riskgrupp utan ring dem några extra gånger istället, fråga om du kan köpa presentkort på de oberoende caféer eller affärer där du brukar handla så får de i alla fall någon inkomst, erbjud att bära hem mat till dörren till den som är sjuk/självkarantän, undvik resor, sprid inte konspirationsteorier eller falska rykten osv. Vi som kan anpassa våra liv måste göra det, för att begränsa smittspridningen. Det är i alla fall min åsikt.

  1. Precis som anti-vaccin-anhängare resonerar tycker jag att jag hör folk ute i samhället nu. ”Det påverkar inte mig/mitt barn så jag bryr mig inte”. ”Det är bara som en förkylning för mig” ”Mässligen ger milda symtom”. Men tänk på de utsatta? (Inte riktat mot dig Clara, du verkar resonera klokt, mest mot alla som tycker att ”jag ska minsann inte ändra nåt, blir jag sjuk är det ju bara som en liten förkylning”)

 31. Stiff upper lip.

  Är det inte på tiden att vi visar självbehärskning även mot dem som hamstrar toapapper och pasta? Vad vet vi om orsakerna?

  I en sådan situation vi nu har, kryddad med ganska många nypor av okunskap i alla läger, kanske vi får hacka i oss att vi människor reagerar olika? En del sitter lugnt i båten. Andra inte.

  Kanske är vi alla i gungning?

  Vad vi kan hoppas på är att vi till syvende och sist är så pass mänskliga och ädla att vi SER varandra. Att vi hejar och visar empati. Vare sig det är genom bilrutan på en väg i obygden eller i en Lidl- eller Konsumbutik där hyllorna gapar tomma i en storstadsförort.

  Låt oss önska att vi generöst sätter pappersrullar i rullning och kastar pastapaket mot grannen när det sedan verkligen krisar på riktigt. Att vi då tillsammans delar med oss.

  En sak till; det FINNS många ensamma människor i vårt land.
  Hoppas vi hjälps åt att höra av oss till dem.

  Heja Sverige!😊

 32. Hej Clara! Jag har behöver akut hjälp med val av väggfärg och kanske har du tips. Rummet har endast ett takfönster men är relativt ljust. Eftersom det är en förskola är där leksaker i många olika grälla färger som färgen behöver passa ihop med. Vi är ute efter en ljus, grön färg som ger ett lugnande och harmoniskt intryck. Vi ska måla “berg” i två olika nyanser av samma färg (alltså mer vitt i den ena) med hjälp av tejpteknik, och resten av väggen kommer vara fortsatt kritvit. De färprover vi har tagit hem har varit alldeles för gröna eller blåa. Samtidigt är jag rädd för en färg med för mycket gult i. Jag tror att lösningen är en färg med mer svart i, men när jag tittar på den gråare skalan i katalogerna ser de bara gråa ut. Har du Clara, eller någon annan tips? Vi får bara handla på Flügger, men färger från andra butiker kanske går att översätta.

 33. Vi är många inom professionen som inte håller med FoHM och Anders Tegnell! Själv är jag mikrobiolog med många års erfarenhet av jobb på sjukhuslab och forskning som involverar smittspårning. För mig är det självklart att vi ska ägna oss åt social distansering under en längre tid för att få hejd på detta.

  Att lita på flockimmunitet är väldigt osäkert i det här fallet. Vi vet nämligen inte hur länge immuniteten mot detta nya virus stannar; har man otur kan man smittas igen, och igen och igen. Vad blir långtidseffekterna av upprepade allvarliga lunginflammationer? “De flesta” får en mild sjukdom, men tänk på alla dem som inte får det?

  Genom att stanna hemma minskar vi hastigheten viruset sprids på, vilket köper tid för en redan ansträngd sjukvård att kunna hantera denna enorma börda. Och det ger också den medicinska forskningen tid att lära sig mer om hur det här viruset interagerar med vårt immunförsvar och hur vi ska hantera det på bästa sätt.

  De som kan vara hemma ska vara hemma. Detta gäller även barn och skolungdomar. Skolgång och ekonomiska system är något vi har hittat på själva, alltså kan vi ändra på det om vi vill eller behöver. Viruset däremot, har vi inte hittat på och kan inte råda över ännu.

  1. Jag resonerar som du – även om jag är osäker på om stängning av skolorna gör mest skada eller nytta ur smittspridningsperspektiv. De insatser som kan göras utan att det kostar för mycket – låt oss göra dem. I mitt yrke fungerar det bra jobba hemma, och det känns rimligt att skicka hem sådan yrkesgrupper för att minska smittspridningen i samhället och skydda alla som inte kan göra det. Till exempel vårdpersonal. Social distansering är tråkigt – och vi är ju inte så vana vid att ha tråkigt i dagens samhälle – men man dör inte av att avstå konsertbesök, simhallsbesök, fotbollsträning eller att träffa vänner och släkt under en period. Vi har trots allt enorma möjligheter att ha kontakt med med nära och kära över nätet idag, och äldre som inte känner sig bekväma med det kan man ringa, ofta.

   Att att plana ut smittkurvan och köpa oss tid för att skydda sjukvården, som redan utan en pandemi går på knäna, verkar vara det enda vettiga. Det handlar om att vara solidariska med riskgrupper och personer som blir svårt sjuka i detta virus, men också med alla andra som behöver vård i andra sjukdomar (och som redan tidigare fick vänta på den). Jag är inte särskilt orolig för sjukdomen i sig, men jag är väldigt orolig för hur vården ska hantera den ökade belastningen. Den frågan är för mig det primära, liksom att försöka hantera smittspridningen till dess att vi vet hur vi ska hantera viruset, i bästa fall med vaccin, i andra fall med andra läkemedel och, inte minst – få tillräckligt med antibiotika och skyddsmaterial i lager för att kunna ta hand om dem som blir sjuka.

   Även om vi distanserar oss socialt, så kommer viruset att spridas, men kanske i en omfattning vi har bättre möjlighet att hantera. De ekonomiska aspekterna är en helt annan sak, och att väga människoliv mot tillväxt och samhällsekonomi lämnar jag åt andra.

  2. Förstår att det finns olika uppfattningar om vilka åtgärder som är bäst, även bland de som är verksamma på området. Tänker dock att man ska komma ihåg att Folkhälsomyndigheten sitter på all tillgänglig information just nu, såväl svensk som internationell, inklusive uppdaterad statistik, nya rön, erfarenheter från andra länder som agerar mot samma problematik, och att det medför ett klart övertag för myndigheten i deras möjlighet att fatta väl avvägda beslut, jämfört med enskilda personer som förvisso också kan ha en hög övergripande kunskap men sämre insyn i detta enskilda fall

   1. Självklart är det så. Samtidigt är ju den krassa sanningen att ingen vet vilken strategi och vilka beslut och åtgärder som är de rätta i nuläget – och därför agerar olika länder också olika.

   2. Den som har makt och kunskap kan fortfarande fatta fel beslut. Kan bara se mig om på mitt eget jobb. Folk fattar felaktiga beslut varje dag.

 34. Här håller jag nog inte helt med dig. Jag bor i Finland, och vad jag vet är situationen någorlunda likadan här som i Sverige. Skolorna är öppna tills vidare här också. Men jag tycker det är vansinnigt på ett sätt att våra myndigheter inte följer WHOs, som man ändå skulle tro har ganska bra koll på läget, råd utan istället uppmanar folk att tvätta händerna. Över 500 personers evenemang är förbjudna, och i skolan får man därför inte samla alla elever i samma utrymme, men annars går det bra att den är öppen (har de sett en skolmatsal)? Min mamma och bror är flunssiga nu, det kan mycket väl vara corona men det kommer vi aldrig få veta eftersom man bara testar riskgrupper. Och ändå ska jag gå till skolan imorgon? I mina öron låter allt det här som ett ypperligt sätt att äventyra vårens studentskrivningar, som dessutom alla är flyttade till nästa vecka. Vårt skolarbete skulle gå lätt att göra på distans, så jag förstår inte varför man prompt vill ha alla gymnasister i skolan nästa vecka.

  Den här hysterin och bunkringen är såklart absurd, och i slutändan ska man naturligtvis följa myndigheternas råd. Men alla kan ju inte leva som vanligt i dessa tider och det är självklart att människor vill skydda sig själv. Tyvärr tycker jag att du framstår som otroligt ignorant i det här inlägget.

  1. Har WHO rekommenderat att alla länder ska stänga skolorna? Har missat det i så fall och försökt googla men hittar inte, kan du länka? De har ju uttalat sig lite om ”mass gatherings” men som jag förstår det menar de inte skolor med detta, utan bara event (https://www.who.int/publications-detail/key-planning-recommendations-for-mass-gatherings-in-the-context-of-the-current-covid-19-outbreak)

   Kom också ihåg att du bara är smittsam från det att du uppvisar symtom, så om din mamma och bror är sjuka men du är symtomfri så kan du gå till skolan som vanligt. (https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/)

   1. Men man vet inte om man bara smittar när man har symptom. Många misstänker faktiskt det omvända. Eftersom smittan sprids så snabbt. Viktigt att tänka på att man vet väldigt lite om viruset.

   2. Jag syftade inte enbart på att stänga skolor även om jag nu ser att det kan ha verkat så. Jag menade mer att myndigheterna har reagerat långsamt och med vad för den stora allmänheten verkar vara småsaker. Och precis som några redan har skrivit så vet vi väldigt lite om det här viruset, och jag har däremot läst att speciellt barn och unga kan vara i princip helt symptomfria men ändå smittade.

 35. Jeg bor også i Norge, og er på tredje uken hjemme med mine to barn på snart fire og ett år (de hadde vannkopper før alt stengte). Jeg synes faktisk det er ganske fint – litt meditativt, på en måte. Alt blir små smått. Vi lager mat, tegner og pusler, bygger hytter og hinderløyper, og mormor ringer for å lese bøker for barna. This too shall pass: )

  (Understreker at vi er to friske voksne, små barn som ikke er bekymret, ingen i risikogrupper, bor i hus med egen hage og ikke risikerer å miste jobben)

 36. Bra skrivet! Hörde från anhörig i vården att man räknar med att 80% kommer att smittas, går alltså inte att utrota genom att stänga samhället… Om man inte gör det under en väldigt lång tid… Men det kommer inte gå helt eftersom rätt många funktioner måste vara igång (bara en sådan sak som sophämtning). Så sunt förnuft är det som gäller.❤️

 37. Att stänga ner skolor och att de som kan får jobba hemma tänker jag skulle vara en strategi för att vi alla inte blir smittade samtidigt och då kommer vården att kollapsa och vi kommer att stå inför valet av vem vi ska rädda eller låta dö. De flesta kommer att bli smittade, men de flesta av oss blir inte så sjuka så det är fara för liv. Men de som är i riskgruppen måste vi vara rädda om och hjälpa på bästa sätt. Nu måste vi tänka på kollektivet inte bara på oss själva. Kan jag hjälpa en skör peson med att tex handla mat osv. I detta med att plana ut smittokurvan kanske tex strategier som att stänga skolor vara en hjälp? Tycker även att det rimmar illa att de ställer in högskoleprovet men barnen ska vara i skolan. Vill betona att varför jag tycker vi ska stänga ner ör för att tänka på sköra riskgrupper. De allra flesta friska barn klarar Corona liksom jag själv.

 38. Hej!
  Inte för att låta raljant men nu låter du faktiskt som prinsessan i sitt elfenbenstorn. Lätt att vara lugn när det just nu inte berör er på landet. När ni redan har bunkrat -” som alltid”. Inte utsätts för folksamlingar- ”ändå”.
  Vi som bor i Stockholm har inte råd med sådan nonchalans och det är svårt som tusan att hålla sig lugn. Det finns endast 90 intensivvårdsplatser här (vi har minst antal per capita i Europa trots högst skatter – logiskt???). Smittan är nu vitt spridd, vi måste åka kollektivt till våra jobb, vi har äldre som kanske inte få vård om de blir allvarligt smittade. Vi saknar smittskyddsutrustning i vården, mat saknas i butiker och online mat tar 7 dagar att få istället för 1. Så snälla- tänk större än din Norrland- bubbla. Visa större ödmjukhet för oss som är oroliga- vi är det av en orsak.

  1. För ca två år sedan kom myndigheten för samhällsskydd och beredskap ut med en broschyr till ALLA svenskar som förklarade att alla ska ha förnödenheter hemma för att klara en samhällskris. Att folk sedan inte lyssnat på det har en stor del i att människor NU bunkrar i kris. Precis det man INTE ska göra. Så det är klart att det gör mig otroligt frustrerad.

   Sedan bor nästan hela min släkt i Stockholm och Göteborg. Jag har också många äldre släktingar och immunsvaga i min närhet. Så det är klart att jag är orolig. Det finns heller ingen Norrlandsbubbla. Däremot är folk på landsbygd vana att klara sig själv i stötte utsträckning. Helt enkelt eftersom samhällsservicen är nedmonterad sedan länge.

   1. Jag älskar dig och detta är den bästa bloggen i Sverige, så jag diskuterar i all välmening, som med en vän vid köksbordet. Men det låter lite som att om man inte följt broschyren då, så får man inte nu och får skylla sig själv när mathem inte levererar?

   2. Är det inte komiskt att folket förväntas ha beredskap vid en samhällskris men inte sjukvården?

  2. Jag bor också i Stockholm och delar ändå Claras syn. Tycker inte hon är en prinsessa i ett elfenbenstorn, tycker tvärtom att hon är klok och eftertänksam i den här situationen. Man behöver inte få panik bara för att man bor i en storstad.

  3. Om folk kunde sluta rösta på högerpartierna i region Stockholm hade vi haft fler intensivvårdsplatser. Det är de som har bestämt att sjukvården ska organiseras enligt de principer som gäller i Toyotas bilfabriker – just in time. Det är därför det råder brist på material inom vården nu.

 39. Känner mig faktiskt inte så trygg med våra myndigheter när jag läser om avsaknad av skyddsmaterial i vården och med tanke på hur pressad sjukvården redan är så blir jag orolig att man kommer tvingas välja vilka allvarligt sjuka som ska få behandling.

  Det är antagligen omöjligt att förhindra en smittspridning, men tycker det borde finnas handlingsprotokoll för den här typen av situationer och en bättre beredskap med skyddsmaterial. Vissa beslut som tagits politiskt har varit bra, men tycker fortfarande att man varit naiv från början och att man borde ha reagerat tidigare.

  Dessutom håller jag nog inte med om att folk hamstrar. T.ex. när jag var och handlade köpte jag lite extra grejer i händelse av att jag skulle bli sjuk. Kanske inte hade köpt det i vanliga fall, men tror att många tänker som jag. Om många köper lite mer än vad de annars gjort märks ju det i butikshyllorna.

 40. Som svensk boende i Danmark vill jag förtydliga att varken danska myndigheter eller politiker tror att man kan stänga av samhället för att man ska tro att man “kommer undan”. Kan bli lite ledsen när jag läser vissa överlägsna kommentarer här om hur dumma och ovetenskapliga vi är i andra länder utanför Sverige. Även här handlar det om flockimmunitet, och man räknar med större delen av befolkningen ska igenom det. I Danmark går strategin ut på att försöka försena och sprida ut utbrottet under längre tid. Dels för att
  1. Inte överbelasta sjukvården om allt för många blir allvarligt sjuka på en och samma gång och
  2. Man hoppas på att våren/sommarens intåg kan göra att viruset sprids i långsammare takt, eftersom folk i mindre grad samlas i stora grupper inomhus på sommaren.

  Här är skolorna stängda nu, ja, men hela samhället har ju inte stängt ned. Alla kommuner är skyldiga att fortfarande erbjuda passning till barn upp till och med tredje klass. Folk inom vård och omsorg ska fortfarande jobba. Själv är jag sjukgymnast och ska jobba (men inte heltid), på kommunal korttidsavdelning där man befarar att behöva ta emot många “mindre allvarligt sjuka” människor för att avlasta sjukhusen. Folk försöker också hjälpa varandra med barnpassning, många har gått ihop 2-3 klasskamrater (och föräldrar) och försöker hjälpas åt. Vi har fått skolböcker med hem, och vi har olika digitala läroplattformar som vi jobbar på. En del förlag med betaltjänster har tydligen öppnat upp för gratis tillgång till deras material under den här perioden, men det har jag inte själv hunnit titta på än.

  Vill också gärna länka till en dansk nyhetsartikel (lång och på danska), men scrolla evt förbi texten och titta på graferna. Den sista är väldigt intressant. Den jämför St Louis och Philadelphia i något influensautbrott för 100 år sedan, där städerna valde olika strategier. Den ena förbjöd folksamlingar i ett tidigt skede och kunde därför sprida ut smittan under längre tid – den andra väntade ett tag med att införa restriktioner, och där blev väldigt många smittade samtidigt.

  https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-03-07-to-grafer-viser-hvorfor-det-giver-mening-at-aflyse-alle-stoerre-arrangementer

  1. Tack för nyanserad kommentar! Som boende i Öresundsregionen och med vänner i Köpenhamn blev jag först chockad av den stängda gränsen, det är en historisk händelse, men jag förstår samtidigt att Danmark gör vad man kan för att hejda smittan och tvingas till drastiska beslut. Folk blandar in dansk invandringspolitik och tom rasism i detta. Tycker inte svenskarna ska slå sig för bröstet och vara så självgoda, om någon vecka eller så kanske samma beslut tvingas tas här. Första misstaget var att tillåta personer som varit i riskområden att jobba som vanligt trots att man kände till att många insjuknade, andra misstaget att säga att det var låg risk för allmän smittspridning, en tredje att barn inte smittar, osv. Allt från samma experter som vi förväntas lita på.

  2. Tack! Som svensk, boende i Norge och (!) gift i Danmark (med man jag inte får lov att träffa), vill jag säga att du får sagt mycket av det jag tänker och känner.
   Den där lite överlägsna attityden från många svenskar är sårande, irriterande och gör mig ännu mer ledsen än det jag redan är.
   Detta är ingen normal situation!!!

 41. Jag haller med om att man ska lite pa myndigheter, och är helt övertygad om att de hela tiden fattar beslut pa beslut och allt för befolkningens bästa. Tror inte pa konspirationsterier i nagon form, och panik hjälper ingen.
  Vi bor i Schweiz och i fredags beslutades det att skolor, badhus, museum, bibliotek, alla skidorter i landet stängs, och de som kan bör self isolate, allt för att platta ut kurvan för att de mest behövande ska fa tillgang till den vard de behöver.
  De som blir svart sjuka eller dör i länderna nära oss, Italien, Spanien och Frankrike, är inte bara äldre med bakomliggande sjukdomar utan även yngre. Men framförallt gör den enorma mängden väldigt sjuka pa en gang att inte alla kan fa adekvat vard.
  Sa den schweiziska regeringens budskap handlar om solidaritet – stanna hemma nu ni som kan, sa plattar vi ut kurvan och försöker att inte överbelasta varden.
  Det är som att titta pa en tsunami som langsamt byggs upp; att tro att vi kan keep calm och carry on är naivt.

 42. Jag tror faktiskt inte att det handlar om bunkring. Hur många påsar toapapper tror ni att varje butik har inne åt gången? Jag tänker mig typ 100. Säg då att 100 hushåll under denna vecka bestämde sig för att göra sin storhandling (innan covid börjar spridas i hög fart på gatorna). Det behövs alltså bara 100 kunder som normalhandlar för att tömma lagret. Vi har handlat, en påse toapapper extra. Vi var på stormarknaden och såg helt ärligt inte en enda som bunkköpte sjuka mängder av något livsmedel. Vi såg många med helt normala storhandlings varukorgar. Är riktigt less på tjatet om bunkring. Media idag (inkl. Influenser) älskar extrem-orden: hat, bunkra, lynchning etc… Tyvärr spär det på folkets rädsla. Vilket är förståeligt, varken vi, experterna eller myndigheterna vet vad vi ska vänta oss denna vår.

  1. Det beror nog väldigt mycket på vilken butik och stad det är. Jag bor i storstad, och har de senaste dagarna mötts av tomma hyllor och frysar på min lokala stormarknad. Folk har kommit med fullastade kundvagnar, balar med toapapper, flak med tvål och konserver osv, och personalen som packade upp på golvet och i kassorna var helt chockade. I ica-butiken nära min arbetsplats fanns det mesta fortfarande kvar i fredags, utom pasta och vissa konserver, och folk handlade normalt.

  2. På vårt vanliga Willys var det helt tomt i gången med mjöl – och det är inte vanlig veckohandling tyvärr. Likaså toapapper och tomatkonserver.

 43. Ett tips för att minska oron är att vara källkritisk. Undvik Flashback och Twitter och extremorganisationers sociala medier (vet tack och lov inte ens vad de heter men kan tänka mig att det skrivs mycket underligt där nu). Ha en kritisk blick även när det gäller kvällstidningarna och din egen reaktion på det du läser, de tar gärna med braskande rubriker upp enstaka udda fall och småsaker och blåser upp. Märks speciellt nu i helgen när det inte är så mycket officiella uttalanden och presskonferenser att bevaka.
  Tror att vi alla har närmare till konspirationsteoritänkande och oro efter att i ett antal år nu sett Donald Trump stå och skrika ”Fake news” om allt han inte gillar, men det gäller att dämpa den reflexen. Att få människor att tvivla på sitt förnuft genom att förneka vetenskap och tidigare beprövade sanningar har blivit en fungerande härskarteknik som kan innebära ett större hot mot samhället än något virus.

  1. ”Fatta-själv-principen” är rätt behaglig. Att lita till sig själv, ta ansvar och inte döma.

 44. Jag bor i Danmark och tycker det är skönt – om än svårt och krävande – att alla dagis och skolor håller stängt.

 45. Hej!
  Jag förstår andemeningen med din text tror jag även om jag inte helt håller med.
  Vår familj kommer t.ex. dra ner på sociala kontakter inomhus och inte hänga på platser där vi träffar folk. Inte så mycket för att vi är rädda att bli smittade själva som att minska smittspridningen tills vi ser hur allt utvecklar sig för sjukvården med dess begränsade resurser.
  De vänner och familj som är 60+ får nöja sig med videosamtal ett tag.
  Däremot kommer vi (vi kommer drabbas mindre hårt ekonomiskt än många andra) som annars köper nästan bara second hand dra upp vår konsumtion lite, och då från företag som vi tycker har en hållbar affärsmodell. Skomakare, lokala livsmedelsproducenter, barnkläder mm. som produceras på ett juste sätt. Företag som vi vill ha kvar helt enkelt. Först mest via e-handel, sen när vi förhoppningsvis ”planat kurvan” av sjukdomsfall restauranger, fik, turism i närområdet.
  Sen är jag absolut skyldig till att ha köpt en förpackning makrill i tomatsås, en liter fruktkräm, några liter mjölk för frysen en begränsad mängd paracetamol.
  Ta hand om er allihop!

 46. Det är något mer smittsamt än influensa men ger fler allvarligt sjuka. Om man har kontroll på situationen så är det sannolikt inte många fler som dör men vi ska självklart försöka göra dem så få som möjligt.

  1. Ursäkta, och nu later jag raljant, men vad bra. Da löser det sig – high five!
   Det är ju just det, att kontrollen över situationen inte är sa stor som hade önskats. Titta pa Italien. Spanien,. Och Frankrike, som stängde skolorna i torsdags. Igar gick regeringen ut igen och stängde allt som inte är av nödvändig natur, dvs restauranger, barer, massor med affärer, skidorter. Varför? Jo, för att befolkningen inte insag allvaret och ändrade sitt beteende.
   Sa du har helt rätt, “Det är något mer smittsamt än influensa men ger fler allvarligt sjuka. Om man har kontroll på situationen så är det sannolikt inte många fler som dör men vi ska självklart försöka göra dem så få som möjligt.” Men nu handlar det om att fa kontroll pa situationen,.

 47. Svårt veta vad som är rätt. Jag vet dock att många barn har föräldrar i riskgrupp. Personligen är jag beredd till stora uppoffringar i mitt liv på kort och lång sikt om det kan bidra till att barn inte blir föräldralösa i förtid. Det är svårt att känna tillit till att Sverige har större resurser att ta hand om alla intensivvårdspatienter än övriga Europa. Kanske offrar vi dagens riskgrupp för att underlätta i framtiden?
  Anette

 48. Jag håller med om toalettpappret. Arbetar själv i butik, sjukskriven nu dock, men är det inte typ bönor och linser på burk man borde bunkra med? Jag har inte riktigt koll på hur det ser ut eftersom jag inte handlar varje dag och inte arbetar just nu. Men jag tror inte heller att det behövs bunkras. Så länge man inte är i riskgruppen så behöver man nog inte tänka på det alls. Jag åker pendeln, trycker på dörröppnare när ingen annan vill göra det. Folk dör året runt. Det är ju bara att kolla på självmordsstatistiken.

  Om någon vill så är ni välkomna att besöka min blogg där jag skriver om psykisk ohälsa som bland annat ätstörningar, depressioner och ångest!

 49. Vad ledsen jag blir Clara. Det är allvar, det är kris. Vi kan alla dö av detta. Och det är för länge sen dags att politikerna tar ansvar och försöker rädda oss. Själv kan man boosta med c-vitamin som fungerat i Kina. Inte bara de äldre hamnar i respirator utan även många unga och innan corona fullt friska.

  1. Nej vi kan inte alla dö av detta. Det är faktisk helt uteslutet att det kommer ske. Men c-vitamin kan du förstås äta om det får dig att känna dig lugnare

   1. Det man gjort i Kina är att man ger c-vitamin intravenöst. Alltså i betydligt större mängder än vad vi kan stoppa i oss genom munnen. Så c-vitamintabletter/brus är inte till någon större grej alltså.

 50. Ny studie om dödlighet i covid-19. Dödligheten i Kina har varit som högst 12%, pga kollapsat sjukvårdssystem. Vad är det som säger att samma sak inte kommer att hända i Sverige?

  Estimating Risk for Death from 2019 Novel Coronavirus Disease, China, January-February 2020.
  Mizumoto K, et al. Emerg Infect Dis. 2020. Mar 13;26(6).

  As of February 28, 2020, the cumulative number of reported deaths in China was 2,858. We estimated the time-delay adjusted risk for death from COVID-19 in Wuhan, as well as for China excluding Wuhan, to assess the severity of the epidemic in the country. Our estimates of the risk for death in Wuhan reached values as high as 12% in the epicenter of the epidemic and ≈1% in other, more mildly affected areas. The elevated death risk estimates are probably associated with a breakdown of the healthcare system, indicating that enhanced public health interventions, including social distancing and movement restrictions, should be implemented to bring the COVID-19 epidemic under control.

 51. Det är tråkigt att det är så offensiv stämning i kommentarerna. Jag har säkert själv varit offensiv också. Jag har en oro att populism får styra i Europa, och att nedstängning inte är det bästa att göra. Men jag vet inte. Och det är väl det vi alla slåss med, att vi vet så lite om vad som är bäst och hur allt ska bli.

  Det jag tycker är riktigt dåligt är när oppositionen som arbetat med att montera ner en stark stat och välfärd nu ropar att staten måste ta sitt ansvar. Skulle verkligen inte vilja sitta på någon slags makt nu.

  Det andra jag tänker på är att det förekommer en tolkning som följer; om man försvarar Sveriges agerande så bryr man sig inte om att folk dör. Och så är det ju inte. Vi har olika uppfattningar och har läst olika artiklar och pratat med olika människor, det betyder inte att nån av oss bryr sig mindre om att en massa människor dör.

 52. https://www.nrk.no/urix/italiensk-lege-advarer-norge-om-korona_-_-dette-er-verken-et-spill-eller-en-science-fiction-film-1.14943184

  ”– Mitt budskap og grunnen til at jeg snakker med deg er denne: Den eneste måten å unngå tredje verdenskrig på er å stanse spredningen av viruset. Det kan bare gjøres ved at befolkningen reduserer sosial kontakt, at dere lærer befolkningen at de spiller en avgjørende rolle i dette. Hvis 50 prosent av befolkningen blir smittet, vil et enormt antall mennesker dø. Dette er ingen influensa, sier Grasselli til NRK.”

 53. Jag bor Lombardiet i norra Italien och jag har tappat räkningen på hur länge vi har suttit hemma nu. Även här resonerade många som du i början och det är väldigt lyxigt att kunna tänka så. Situationen eskalerar snabbt och jag är rädd för att ni snart får det som vi. Jag är inte i någon riskgrupp men i det här läget drabbas alla. Jag har ångest för att något av barnen ska ramla och slå sig och behöva sjukvård för just nu finns den inte att få. Jag är orolig för min cancersjuka vän och barnens kompis som är immunodepressiv. Både jag och min man riskerar i förlängningen att förlora jobbet. Att INTE stänga ner allt som går är inte ett alternativ. Igår dog över 360 personer i Italien. Och de som dör får inga begravningar. Kyrkorna är överfulla med kistor. Och trots allt har jag inte hört en enda person klaga. I det här läget måste alla hjälpas åt.

  1. Usch jag lider med er och hela Italien, även om det är värt luft i detta sammanhang skickar jag en virtuell kram. Hoppas verkligen att allt går bra för er och att det värsta snart är över!

   1. Tack snälla! Vi mår trots allt bra och försöker att inte gå varandra allt för mycket på nerverna 😉

 54. Vad skönt det är när du bara skriver rakt ut vad du egentligen tänker och känner, märks att du är väl invaggad i medelklassen.

  Någonsin tänkt tanken att vissa människor kanske inte har råd eller yta stt ha ett “minikonsum”?

  Nej tänkte väl det. Lev väl i din bubbla (och med ditt sk klassförakt…)

  1. Nu är det väl ändå du som visar ett otroligt klassförakt? Och skyller bunkrande på folk som har dåligt med pengar? Varför skulle de ha råd att bunkra nu menar du? Om aldrig annars? Och för de allra fattigaste som inte har råd att bunkra till vardags är det ju för övrig EXTRA viktigt att folk med pengar ser till att hålla sig med ett lager hemma så att de inte tömmer butikerna om det uppstår en kris.

  2. Nu får du gå och lugna dig. Inte är det Claras fel om något i samhälle går snett? Och varför måste du förolämpa någon på detta sätt?

 55. Åh vad skönt att du är tydlig med hur skönt det är med en regering och myndigheter som håller huvudet kallt och inte bara agerar utifrån vad folk fått för sig är det rätta. Folk är hysteriska och tror att de vet bättre än folk som jobbat i åratal med de olika frågor de ansvarar för.

 56. Hvordan kan vi hjelpe hverandre i denne tiden? Ved at vi viser solidaritet overfor de svakeste. Ved at vi som kan, holder oss mest mulig hjemme og begrenser ærend og innkjøp til det mest nødvendige. Og ikke minst, at vi behandler hverandre med velvilje, høflighet og respekt.

 57. Bra för dig att du alltid har ditt lill-Konsum och tre frysar med mat. Bra för dig att du har den platsen och möjligheten att alltid ha det så hemma. Bra för dig att du inte behöver göra några extra inköp eller i övrigt ändra på ditt liv. Det ser inte likadant ut för alla, så vem är du att döma vilka prioriteringar andra har gjort eller ansett sig behöva göra? Vem är du att döma vem det är som är självisk och/hysterisk eller inte?

  1. Inte bara bra för mig utan för resten av samhället också eftersom jag nu inte åker och tömmer hyllorna i butiken. Tur för samhället att det är många som trots allt följer de råd vi fått för att samhället ska funka i kristider.

   1. Precis. Jag själv (som inte då har din boendesituation) fixade ett extra matförråd för ett par veckor sedan när jag insåg varthän det barkade. Gjorde jag då rätt eller fel enligt dig? Vart går i så fall den gränsen? Jag anser mig inte ha plats för detta i normalläget givet min boendesituation, men givetvis behöver jag som vuxen ta ansvar för mig själv och min familj och följa de rekommendationer som finns. Anledningen till mina extra inköp var alltså inte i mitt fall av självisk natur, utan just för att kunna hjälpa till att skydda riskgrupper genom att jag och min familj behöver gå ut mindre om vi har mat etc hemma. Vad är det som säger att de som gjorde dessa inköp igår eller kommer att göra dem idag handlar fel? Jag anser mig även vara både lugn och rationell, jag vänder mig alltså bara emot det svartvita du ger uttryck för.

    1. Det enda problemet med bunkring är ju att butikerna töms för att alla gör det på samma gång. Vilket leder till ännu mer oro och bunkring. Att bunkra innan en kris är såklart inget problem alls

 58. Clara, jag tror faktiskt att det var del av den sista meningen som provocerade, iallafall mig.
  Den om “lite mindre hysteriska höns ” – jag bor i Norge sedan nästan 25 år och känner fortfarande inga hysteriska höns där, trots att de valt en mycket strängare linje i den här frågan.
  Det är ansvarsfulla politiker och myndigheter som måst ta många svåra beslut de senaste dagarna. De har också (!!) lyssnat på experter, men det är de som måste ta besluten. Vi lever i demokratier, inte teknokratier. Det samma gäller Danmark (som jag också känner väl, eftersom jag är gift med en dansk).
  Jag är glad att jag lever i Norge, även om det är obekvämt just nu.

  1. Jag har väl aldrig kallat norska myndigheter för hysteriska höns? Jag är irriterad över folk som pratar om det här som början på ett tredje världskrig eller att vi alla kommer dö (bara kolla vissa kommentarer i kommentarsfältet nedan) och sedan länsar butiker på tvål och toapapper. Jag är övertygad om att norska myndigheter precis som svenska har sitt folks bästa i åtanke.

   1. Förlåt, jag läste kanske in för mycket. Men, du säger själv att din ton var raljerande och den senaste veckan har jag mötts av mycket raljerande och ögonhimlande från just svenskar som tror att andra länder är populistiska medan Sverige minsann lyssnar på experterna och vetenskapen och, citat, “inte grips av panik”, så jag har lite lite tålamod med den typen av kommentarer öht. Vem säger att andra länder (de allra flesta, faktiskt) gripits av panik? vem säger att de inte lyssnat på experter?
    Och jag tycker också att man generellt ska akta sig för att uttrycka sig raljerande och irriterat över folk som handlar instinktivt och t.ex bunkrar jäst eller toapapper (som “Hysteriska höns”). Ja, jag suckar också över tomma toapappershyllor, men om det är ett sätt för dem att stävja ångest, so be it (inte alla – många, kanske de allra flesta, handlar idiotiskt och egoistiskt, men det vet vi ju inte.).
    Jag, och många med mig, märker denna nya situation på kroppen på ett sätt som t.ex du inte gör. Ja, för många är vardagen väldigt, väldigt annorlunda idag, mot för bara ett par dagar sedan, och det får ni som lever någorlunda normalt inte glömma. Jag ÄR orolig. Kanske inte över virus, men för jobb, förlorade inkomster, karaktäner osv, osv…
    Nu utgår jag både ifrån ditt inlägg och många av kommentarerna i tråden, så ta inte allt personligt. Ber om ursäkt för att jag blandar korten 🙂

    Vi ska nog klara oss fint, de allra flesta av oss! Vi behöver ta hand om varandra, hjälpas åt och tala vänligt.

    1. Hej Elisabeth, jag förstår dig. Jag bor i Sverige, men jag känner också det här i kroppen nu. Jag är beordrad att jobba hemifrån, för oklar framtid. Jag och mina syskon har beslutat att inte träffa mina föräldrar fysiskt de närmaste veckorna (vilket förmodligen kommer att handla om längre tid), båda är över 70 och pappa har en hjärtåkomma. Mina föräldrar och andra i deras ålder har nu uppmanats att hålla sig i hemmet. Jag och mina syskon kommer att turas om att leverera mat och förnödenheter och lämna i dörröppningen. Jag ser folk i mask när jag rör mig i mitt närområde och folk tar ut avståndet. Flygplanen som brukar synas på kvällshimlen är borta, för flygen är inställda. Det är tomt på många av hyllorna i affären och på apoteken. Gatorna är tomma. Affärerna, utom matbutikerna, är tomma. Restaurangerna är tomma. Inget av detta är normalt, ens i närheten av normalt, och detta är ju ändå bara början. Jag som själv är svensk kan också känna mig trött på den lite von oben-attityd som vi är ganska bra på att visa, ingen har facit och jag undrar i mitt stilla sinne hur den som har minsta koll på hur det ser ut i världen kan känna sig lugn och trygg.
     (Detta är hittills ganska små inskränkningar i vardagen hittills, som vi givetvis gärna gör för att minska smittspridningen, men normalt är livet inte längre.)

    2. Enig. Som nordmann kan jeg ikke si at jeg kjenner noen som har panikk. Det er ikke panikken som råder. Man tar dette alvorlig og gjør det som trengs, men det er langt derfra til panikk.