• Reklamsamarbete Blomsterlandet •

Efterlängtade påskblommor

Krukan Isa och vasen Amira från Blomsterlandet

Blommor är min gladmedicin just nu. Jag vill att det ska trängas klorofyllgrönt och blommigt i varje fönster den här våren. Och på varje hylla, bord och piedestal. Jag riktigt frossar i påskblommor. Kan gå på Blomsterlandet i timmar och gnugga Dr Westerlundblad mellan fingrarna eller dra in doften av apelsinblommor.

Vintern här uppe är så doftlös på grund av kylan. Så när lera äntligen bildas i dikena, blött gräs tinar fram och höstens förmultnade växtdelar värms upp av solen och sprider sin pikanta doft. Då riktigt ryser jag av välbehag. Det luktar både vår och dagisgård på en och samma gång. Att se hur allting vaknar igen och tänka på den långa odlingssäsongen jag har framför mig. Det gör mig både glad och hoppfull.

Ute kan man inte vara för djärv här uppe i Västerbotten. För ännu kan det bli riktigt många minus nattetid. Men på min oisolerade, inglasade veranda trivs i alla fall krokusar, penséer  och andra lökväxter utmärkt. Penséer är en blomma jag bara älskar. Så lättskött och dekorativ och tålig. Dessutom kan man knipsa blommorna och strö över en sallad eller tårta. Billig är den också. Så man kan köpa många och ha ihop. När jag planterar dem ute brukar de fröså sig och sedan sticker de upp här och var i min grusgång.

Jag brukar också köpa stora fång Forsythia till påsk. De är prisvärda, håller länge och blir ett glatt gult blickfång. Här har jag stoppat dem i en härligt glaserad vas. Påskliljor, tazetter och andra lökar blir också som glada utropstecken. Min favorit är de vaniljvita med gula detaljer.

När det blivit barmark och lökarna vissnat gräver jag ner dem i rabatterna. Nästa vår kanske de kommer igen och på så sätt får jag ju dubbel glädje av dem!

Krokus är de första blommorna som dyker upp i mina rabatter. Ungefär samtidigt som snödropparna. Krokusars härliga, knalliga färger gör mig glad. Men i väntan på dem sätter jag många krukade krokusar ihop i en låg bred plåtlåda. Tillsammans bildar de en färgstark rugg.

Gamla urblåsta hönsägg i olika färger är en fin dekoration – här tillsammans med spräckliga påskägg. I lådan har jag också stoppat ner havreax och veteax jag köpt i bukett på Blomsterlandet. Jag gillar att göra påskarrangemang som är som små fågelreden.

För mig är just blommorna påskens bästa dekoration. Ingenting överträffar det! Snittblommor som dessa dubbla tulpaner – eller körsbärskvistar på väg att gå i blom. Eftersom jag själv inte har något körsbärsträd köpte jag mitt fång på Blomsterlandet.

I riset hänger spräckliga pastellägg. Men snart skyms de nog lite av vacker körsbärsblom.

Jag planterar i allt jag kommer över. Har ju en del i gömmorna såklart. Men vackra krukor, vaser och påskdekorationer finns det också mängder av hos Blomsterlandet.

Nu vill jag bara sitta på min veranda och dofta på alla påskblommor och med öppna armar ta emot den bästa tiden på året!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer på “Efterlängtade påskblommor”

 1. Den bästa vinterdoften finns ju i norr! Kyla och avgaser!! I söder där allt bara slaskar luktar det ju unket från typ oktober till mars…

  1. Håller med! Köld + snö doftar jättegott! Vinterkall luft har en väldigt distinkt, god lukt som dessutom skiljer sig åt över dygnet. För att inte tala om doften av snö. Älskar! Så länge det inte kryper ner mot -20 -30 så finns det massor av dofter även på vintern. Inte lika distinkta och tydliga som tö-dofterna såklart, men de finns där.

  1. Äntligen är våren här!

   Kan du inte göra ett inlägg kring din hälsosatsning går? Så inspirerande!

 2. En fråga, hur är det att leva utan hund? Precis som ni har jag haft hund i större delen av mitt vuxna liv, mer än 15 år. Hur känns det att vara utan? Funderar ni på att skaffa hund igen?

 3. Satt precis och tittade på min fina kruka jag köpte förra veckan och klurade på vilken blomma som skulle passa när den dyker upp på första bilden i ditt inlägg och ser helt klockren ut… Får bli en runda in på blomsterlandet igen imorgon… Tur att det ligger tvärs över gatan, absolut den butik jag haft mest glädje av sen vi flyttade hit 😍

 4. En vårvinterkväll när man är ute på promenad och känner lukten av en björkvedsbrasa från en skorsten. Då infinner sig verkligen en känsla av välbehag och rofylldhet.

 5. När man alltid är den som köper fina vårblommor men glömmer handla med jord; det går utmärkt att grunda i krukan med gammalt visset gräsklipp och allt annat bös du hittar. Sedan argsint försöka frigöra jord bakom närmsta buske. Den funkar utmärkt med ett litet jordlager blandat med diverse rötter, kottar och barr. Nu har jag glada penséer med “vildjord” i krukorna. ^_^

 6. Hej
  Jag har två stora Forsythiabuskar som blommar för fullt i min trädgård nu, när påsken är tidigare brukar jag ta in i ett par stora krus, lyser så fint
  Men i år med den milda vinter vi haft så är mycket av vårbuskarna i trädgården redan utslagna, en av mina stjärnmagnolior blommar för fullt nu också

  Maria i Skåne