I kyrkan används färger för att markera olika högtider – liturgiska färger kallas de. Lila är fastans färg. Och eftertankens, lidandets och botgöringens färg. Sällan har väl lila känts mer passande än denna märkliga vår?

Lila är en oförtjänt ogillad färg. Småflickors fåniga favorit näst grisrosa. Färgen på batikhäxan eller kulturtantens tunika. Jag vet ingen färg jag hört så många hävda att de ogillar, som just färgen lila.

Men jag älskar lila. Och har alltid klätt bra i lila, med mina grågröna ögon. Och så tycker jag att lila är så vackert vilsamt på blommor, textilier, porslin och på kläder.

Inför dessa sista dagar på fastan har jag gjort en lila dukning. Med min lila linneduk som mamma sytt med matchande lila servetter. Med lila penseér och lila tallrikar i Asiatisk fasan.

Botgöringens lila i fastans tid – det finns något vackert med det.