Liturgisk lila

I kyrkan används färger för att markera olika högtider – liturgiska färger kallas de. Lila är fastans färg. Och eftertankens, lidandets och botgöringens färg. Sällan har väl lila känts mer passande än denna märkliga vår?

Lila är en oförtjänt ogillad färg. Småflickors fåniga favorit näst grisrosa. Färgen på batikhäxan eller kulturtantens tunika. Jag vet ingen färg jag hört så många hävda att de ogillar, som just färgen lila.

Men jag älskar lila. Och har alltid klätt bra i lila, med mina grågröna ögon. Och så tycker jag att lila är så vackert vilsamt på blommor, textilier, porslin och på kläder.

Inför dessa sista dagar på fastan har jag gjort en lila dukning. Med min lila linneduk som mamma sytt med matchande lila servetter. Med lila penseér och lila tallrikar i Asiatisk fasan.

Botgöringens lila i fastans tid – det finns något vackert med det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “Liturgisk lila”

 1. Väldigt snyggt. Jag skulle hävda att fastan varar t.o.m. långfredagen. Men spelar ju mindre roll i sammanhanget.

  1. Åh, lila är fortfarande vid 36 års ålder fortfarande min favoritfärg. Så till den grad att när jag för några år sedan specialdesignade mina glasögon valde en mörklila färg, ungefär som de mörkare bladen på styvmorsviol. Får fortfarande ofta komplimanger för de glasögonen.

 2. Så vackert😍💜❣️Själv älskar jag lila och det är en av de färgerna jag använder mest här hemma💜💟💜❣️

 3. Otroligt fin dukning! Enkel men ändå vacker:)

  Jag både gillar och ogillar lila.. har en del lila både på kläder och inredning, men den känns ändå lite knepig ibland och väldigt kinkigt med exakt vilken nyans som känns fin.

 4. Alla färger är vackra och variationen av färgerna är tjusningen. Färgerna följer med våra årstidsväxlingar. Det finns en färg för allt ❤️🧡💛💚💙💜🖤🤍🤎

 5. När man som jag börjat älska BTS (på gamla dar) är lila den vackraste färgen! 💜 Borahae! =I purple You!

 6. Lila är både min och makens favorit! 💜 Han var så snygg med lila detaljer på vår bröllopsdag, men många trodde att det var helt och hållet jag som bestämt att han skulle ha det, och trodde inte att en brudgum själv skulle välja en sån färg…

 7. Lila har alltid varit min favoritfärg! Nu för tiden är babyrosa det enda jag vill inreda med dock 😁

 8. Jag som är född på 50-talet är uppvuxen med devisen “Lila, det är en gamm´jänt färg” Ogifta, äldre kvinnor klädde sej i lila för att markera att de var just ogifta. T o m håret tonades i lila. Någon mer som känner igen fenomenet?