Påskaftonen

Vilken mysig påskafton vi haft här hemma! Har knappt firat en enda påsk i vårt hus så det var en trevlig omväxling att få ordna kalas här.

Solen sken över byn

Och vi firade med Jakobs mamma och syster.

Ulf fick gå runt barfota i gruset och var väldans nöjd.

Städade verandan i torsdags och röjde bort allt gammalt granris och julbelysning. Så nu kan man sitta här igen! Så fort det blivit varmare ska jag också olja in den med roslagsmahogny. Då doftar den linolja och tjära och blir så mörk och fin.

Penseér i gamla rostiga hinkar

Och lite påskliljor. Man blir så glad!

På morgonen hade jag gömt varsitt påskägg till Bertil och Folke. Jag brukar göra som mamma gjorde – en massa ledtrådar och uppdrag man ska utföra för att hitta ägget. Först hittade de en lapp med uppmaningen att krypa upp för trappen och leta efter en ledtråd i Ulfs spjälsäng. Väl där fanns en lapp fastsatt under sängen där det stod att de blivit lurade och fick krypa ner igen och ut på verandan. Väl där hittade de en lapp fastsatt under bordsskivan där det stod att de skulle stå på ett ben och låta som en tupp hela vägen fram till nästa ledtråd….så där fortsatte det ett bra tag. Tills de hittade äggen inne i micron.

När farmor kom fick de leta mer påskägg från henne och gammor.

Väldigt uppskattat. Barnen har gjort sig fina i sina nya jumpsuits från Polarn & Pyret. Tycker att de ser ut lite som Ghostbusters i dem <3

När äggen var funna fick vi en stunds lugn

Sedan dukade jag fram påskbuffén. Vi hade gjort lite knytis med nästan allt som är gott!

Ett stort brytbröd med sesamfrön, kex och ostar och kavring med vegansk gummröra.

Ägghalvor med hemmaslagen aioli

Lax, matjesröra och flera sorters sill

En västerbottenspaj (min svärmor gör de godaste pajerna)

Ett rosmarin och vitlöksspäckat påsklamm från gården som stått i ugnen i sju timmar och var alldeles mört.

Prinskorvar till Folke och så en stek av valnötter och champinjoner som min svägerska gjort, som är vegan. Den var supergod!

Så härligt att duka fram en riktigt maffig påskbuffé och få användning för allt fint porslin, linnedukarna och silverbesticken

Mums!

Eftersom det var så soligt satt vi på verandan och åt lunch

Det blev så varmt att vi fick äta med ytterdörren på glänt.

Uffe hade sin gamla gula vintagedress och såg ut som en liten påskbakelse. Han har blivit ganska stor sedan förra påsken

Till efterrätt bjöd jag på en otroligt mäktigt men härlig chockladtårta med lemoncurd. Och fick samtidigt tillfälle att använda mitt gröna jugendporslin jag fyndat för en femma tallriken på returmarknaden i veckan.

Medan farmor la barnen satt jag och övade på att måla pelargonblad med gouachfärger och lyssnade samtidigt på poddar. Och det var den påskaftonen det. Så mysig!

Och idag tar vi det bara riktigt lugnt och skönt och äter rester och sitter och degar i varsin fåtölj.

Hoppas påsken, trots omständigheterna, varit fin för er alla <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

56 kommentarer på “Påskaftonen”

  1. Hur tänker du kring att bjuda in gäster och sitta och äta tätt tillsammans när rekommendationerna är att minimera sociala kontakter, hålla avstånd, och försöka träffa folk utomhus? Jag har förstått nu i påsk att så många människor verkar tolka rekommendationerna annorlunda än vad jag och min familj gör. Vi har firat påsk ensamma, jag sambo och barn. Likaså har barnets farmor och farfar gjort, morföräldrar och kusinerna har också firat ensamma i sina familjer. När vi har handlat åt morföräldrarna så brukar de bjuda på fika utomhus. Då sitter vi vid var sin ände av bordet. En del av mina vänner resonerar som vi, andra inte. Hur tänker du Clara och ni andra?

   1. Vi hade också lite ensampåsk, men träffade mina föräldrar ute på gatan och hälsade varandra gott påsk. Där såg vi andra också. Men jag vill nu inte bjuda andra hem.

    1. Hej! Helt på samma linje som du, varför tar inte alla samma ansvar. Rekommenderas det socialt avstånd så borde det ju gälla alla.

   2. Jag följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Och sådär i allmänhet i min vardag lever jag ett liv som alldeles av sig själv är präglat av stor social distansering 🙂

    1. ”Undvik fester,.., kalas” skriver FHM.
     Jag har firat påsk ensam. Min familj har tolkat rekommendationen som att alla behöver hjälpas åt att minska smittspridningen och därför inte ska ses och ha middagar tillsammans. Är det överdrivet?

     1. Ja, nu är ju fester och kalas en definitionsfråga där man måste tänka på mängden människor som närvarar. Jakobs lillasyster bor här delar av veckorna. De andra dagarna bor hon hos sin mamma. Det är en väldig skillnad mellan att ha två extra middagsgäster och ordna en fest.

     2. Jag tycker det är överdrivet! Att träffa ett färre antal friska människor, som man ofta annars träffar och som ite tillhör direkt riskgrupp, har väl aldrig varit ett problem.
      Men man behöver inte kramas, dela bestick och godisskål.

     3. Nej, det är inte överdrivet! Det är ju precis vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Jag tänker att influencers har stor makt att påverka och föregå med gott exempel genom att avstå bjudningar och middagar i denna tid. Vården sliter och vi behöver alla hjälpas åt nu!

      Tror det känns bra att kunna se tillbaka till den här tiden och veta att man gjort allt man kunnat!

     4. Om DU väljer att tolka deras rekommendationer om att avstå resor, fester och kalas som att man inte ens får träffa friska utanför riskgruppen i små sammanhang som en middag med två gäster -ja då står det dig fritt att göra det. Men gå inte runt och tvinga andra att göra samma tolkning. Det du förespråkar är allmän karantän och tills det kommer sådana förebud så tänker jag använda med förnuft använda de möjligheter som ännu finns kvar.

     5. Jag tycker allt att man kan träffa de personer vid påsk som man träffar annars ändå. Jag har undvikit att träffa mina föräldrar i påsk. De är över sjuttio och i riskgrupp båda två, Däremot att bjuda över grannen och hennes barn en eftermiddag känns helt okej eftersom de träffar vi ju jämt och ständigt ändå. Tycker inte att Clara har gjort något fel.

     6. Jag tycker inte att det är överdrivet att tolka råden “hårt”. Det är en knepig situation. Jag är till exempel, utan att det syns på mig, en riskgrupp. Har turen att kunna jobba hemifrån, men min sambo behöver gå till jobbet där han träffar ett antal personer varje dag, och min dotter går i förskolan. Ju fler människor som träffas desto större risk att sprida smittan… även om alla verkar friska. Och med det desto större risk att smittan sprids till riskgrupper (och andra) genom det fåtal personer de träffar. Dock tycker jag att Claras påskfirande verkar helt och fullt ansvarsfullt ur denna synpunkt.

    2. Jag tycker mycket om din blogg, Clara, men har förvånats av dina inlägg om påsk o kompisresa.
     Du skriver att du följer Folkhälsomyndighetens råd men då kan du inte ha läst. Jag läste dem just o de är ganska klara.
     ’Det är allas vårt ansvar att hindra spridningen av Covid -19’ och det inbegriper bl a ’håll avstånd till andra både inomhus och utomhus’.
     https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/alla-har-ansvar-att-forhindra-smitta-av-covid-19/bromsa-smittan–det-har-kan-du-som-privatperson-gora/
     Blir också ledsen av att se hårda kommentarer mot inlägg från sjukvårdspersonal som med fara för eget liv kämpar för att vi andra ska kunna få en god vård om vi blir sjuka.
     Ser denna för/emot-diskussion som ett sorgligt utslag av icke-solidaritet o egoism. FHM’s rekommendationer gäller året ut, det är hemsk o svårt (själv 50+ m underliggande sjukdom träffar jag vare sig vänner, barn el barnbarn mer än möjligen utomhus på avstånd) men nödvändigt.
     Du som bloggare påverkar så många. Då är det ledsamt att du faktiskt verkar arbeta emot FHM’s råd genom blogginlägg o syrliga kommentarer.
     Alla, både storstad o landsbygd, måste hjälpas åt solidariskt.

     1. Eftersom jag redan lever i en social distansering i paritet med hur de flesta svenskar nu lever när de ANSTRÄNGER sig för social distansering – ja då tycker jag att det är orimligt att behöva begränsa det ytterligare. Krutet ska läggas där det har störst effekt och vid rätt tidpunkt. Med det inte sagt att jag inte också redan gjort en massa uppoffringar. Ställde bland annat in min planerade påskresa för att inte riskera att belasta ett annat landsting vid eventuell sjukdom. Bestämde mig också för att fira utan släktingar som räknas som äldre eller riskgrupp.

      Jag hyser den största respekt för det arbete som vårdpersonal lägger ner för allas vår säkerhet. Däremot lyssnar jag inte på anekdotisk bevisföring från vårdpersonal framför vad FHM som har den samlade bedömningen säger och rekommenderar. Jag fortsätter följa deras riktlinjer och när nya sådana kommer tänker jag givetvis också följa dem.

      Hård ton har jag också fått ta emot – det verkar vara legio i dessa tider. Fick tex en kommentar här från någon i en riskgrupp som önskade att mina barn skulle “dö i corona” som straff för hur vi firade påsk. Folk som har panik blir lite knäppa och sådan människor kan vi inte lyssna på eller låta sprida sin panik i samhället hur som helst.

     2. Sidan du länkar till är en sammanfattning av föreskrifterna. “Hålla avstånd inomhus och utomhus” har jag tolkat som en förkortning av det som står i HSLF-FS 2020:12 (den icke sammanfattade versionen), nämligen; “2. hålla avstånd till varandra inom- och utomhus på platser där människor
      samlas, som t.ex. butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, servicekontor
      och väntrum,”

      Om jag förstått det rätt, vilket jag tror, så är det en mycket otydlig förkortning. Det är mycket olyckligt att det inte är tydligare. Och inte konstigt att den otydligheten leder till stora konflikter.

   3. Jobbar inom LSS haft bröstcancer för ett par år sedan så jag minimerar sociala kontakter på fritiden. Firat ledighet i mitt eget hushåll. Promenerat, hemma yoga läst böcker, skrivit och haft nyhetsvila. Rekommenderas

  2. Karen, jag tror Clara har skrivit tidigare att den klänningen kommer från & Other Stories!

 1. Idag är det 11 dagar kvar tills jag och sambon flyttar från vår lilla etta till vårt alldeles egna hus! Vi ska bli med matkällare och jag önskar ett reportage från ditt lilla Konsum med tips och inspiration kring vad man borde ha i lager!
  Glad påsk!! 🐣

 2. Som du kanske förstår så undrar jag vad skillnaden är mellan gummröra respektive gubbröra. Är riktigt nyfiken.

 3. Jag lyssnade på ditt sommar i P1 för första gången idag, några år senare än andra 😊 Det var så bra!

 4. Åh! Som man kan kose seg med påskestemning av disse bildene – påsken er også min favoritthøytid, innså jeg i år: )

  Men å, så vondt at så mange har det så vondt og bekymringsfullt i den tiden som er nå. Denne lille familiemiddagen som du skriver om her, den er jo så godt innenfor retningslinjene om å begrense (men ikke unngå) sosial kontakt. Kanskje ønsker mange at retningslinjene skulle være mye strengere, slik at ingen trengte å bli syke eller dø overhodet. Den frustrasjonen skjønner jeg så godt – å bare ville lukke seg inne i en boble, der en selv og de man er glad i er så trygge som det bare går. Sånn kan det jo ikke være for hele samfunnet, og det er heller ikke myndighetenes intensjoner, men den følelsen skjønner (og kjenner) jeg så godt: )

  1. Jag önskar att de var tydligare! Vi var bjudna på påskkalas till mina (unga, 50+) föräldrar, tillsammans med mina bröder och deras flickvänner. Alla kom på kalaset utom jag, min sambo och våra barn. Vi tolkar riktlinjerna som att man inte ska ses så många. Men då bor vi i en av storstäderna och träffar inte våra familjer flera gånger i veckan, som tex Clara gör. Det är verkligen en tolkningsfråga och jag hade gärna sett ännu tydligare råd, för att ha något mer att hålla sig i. Märker att vi bland en del vänner och bekanta (och i vår familj som ju ändå firade påsk som vanligt) framstår som onödigt ängsliga. Samtidigt jobbar jag på sjukhus och ser att vi alla måste hjälpas åt att minska smittspridning. Luriga frågor alltihop.

   1. Jag känner mig också väldigt osäker. Är det jag som är överängslig eller andra (några) som är för nonchalanta. Jag träffar inte ens mina vänner nuförtiden inomhus. Vi träffas genom att gå ut och gå med varandra och ta en fika på uteservering. Och då sitter vi vid olika bord.

 5. Tack för dina fina inlägg i påsk Clara! Har njutit av alla färger, de ger så mycket liv och värme i bilderna. Överraskad över hur fint det var med blå toner i köket, så otippat men så härligt fräscht mot det vita, som en sommarhimmel. Vill minnas att du nämnt att du tröttnat på den blå tapeten i ett av rummen, hoppas du ångrat dig – tycker trämöblerna gör sig så fint mot den. Men du ser ju helheten på ett annat sätt så det kanske kommer upp något som känns ännu mer rätt!

  1. Tack vad glad jag blir för dina fina ord! Jag har faktiskt bestämt mig för att byta den blå tapeten. Men det har inte känts enkelt för jag tycker samtidigt att den är vacker ☺️

 6. Känns som ett hån mot alla oss som kämpar för att förhindra smittspridning när ni sitter tätt ihop med gamla människor. Jag tycker det är osmakligt att du lägger upp det på bloggen. Det kommer ett liv efter Corona. Jag längtar jättemycket efter att kunna bjuda mina föräldrar på middag igen, men nu måste vi alla dra vårt strå till stacken. Om vi peppar och kämpar tillsammans så klarar vi detta. Hur svårt kan det vara Clara?

  1. Tätt ihop med gamla människor? Nu får du väl ändå ge dig! Min svärmor är i femtioårsålder!

   1. Jag tänker på social distansering i allmänhet, och vi vet ju alla vid det här laget att det smittar utan symptom. (Mina föräldrar är också unga och friska).
    Jag tycker du har en bra blogg som jag följt i många år och vet att du och din familj inte går fri från olyckor och sjukdomar som kräver sjukhusvård. Därför ska vi inte belasta vården med Corona i onödan. Vi vill ju alla få bra vård när vi råkar ut för olyckor och andra sjukdomar, eller hur?

    1. Alltså Gud i himmelen vad mycket skit Clara får för att hon gör saker som är inom ramen för FHMs riktlinjer. INGEN myndighetsperson har sagt att man inte får träffa människor utanför riskgruppen i små sammanhang. Två gäster till middag är inte kalas.

     1. Jag håller med Kristina. Följer man myndigheterna ska man väl inte behöva få skit.
      Tack Clara för en fantastisk blogg! Hoppas er påsk var trevlig.

    2. Men ge upp! Att träffa två personer ur familjen som inte är i riskgrupp är inget problem. Ge dig på galna stockholmare som trängs på restauranger och uteserveringar istället. DÄR har du problem!

     1. Poängen är, att människor dog i Corona och var inte riskgrupp. Det händer. Och det händer också, att folk tycks vara friska men är smittade och ge virusen vidare. Det är inte möjligt att veta vila frisk utseende personer är smittade.

   2. Blev mitt i allt full i skratt, min man är 54 år ( kanske som din svärmor?) och vår yngsta son (av fyra barn) är lika gammal som Bertil.
    Lite olika hur man ser på vad en “gammal” människa är! 😂

  2. Det är de äldre-äldre (som Tegnell uttrycker det) som ska skyddas. Det innebär inte att det är förbjudet att träffa en femtioåring.

 7. Vilken härlig påsk, tack för att du delar med dig! Jag har följt din blogg massa massa år, och älskar den- och på något sätt tycker jag att den är bättre nu än någonsin! Så inspirerande och genuin. Känns som att ta ett djupt, friskt andetag att komma in här. Tack för det ❤️

 8. Jag kommer ihåg bilden på Ulf från förra året, så SÖT!! Nu med såklart. Kommer ihåg att det blev ett himla “grattis till lillflickan” i kommentarerna. Det vet du väl Clara att man inte kan klä en gosse i gult! 😉

  Skulle gärna ta del av recept på både chokladkakan och vegansk stek! Lät himla spännande!

 9. Men vilken underbar påsk ni haft! Så mycket gott ni ätit och äggjakten var ju bara för rolig att läsa om. Något liknande skulle jag vilja göra med. Men det får bli till nästa påsk. Tror i och för sig att tonåringarna inte uppskattar det… Men vad vet jag. Jag kan ju ha helt fel. 😀

  1. Jag tänker inte att det är överdrivet men samtidigt beror det på. Om ett kalas inte innebär att du träffar andra människor än du normalt träffar så spelar det ju ingen roll (så länge ingen är sjuk naturligtvis). Min familj spelade tex fotboll (utomhus) med barnens förskolekompisar och hade utomhus-påsklunch för en annan familj från förskolan. Det är väl först om det är folk med (speciellt äldre) som du inte brukar träffa som det börjar bli problematiskt. Eller om du åker iväg och riskerar att belasta sjukvården/lokala näringar.
   Sedan kan jag väl tycka att oavsett ovan resonemang borde influensers generellt (alltså inte specifikt Clara utan alla influensers) klara av att föregå med gott exempel eftersom vi som läser inte sitter inne på all fakta om deras aktivitet. Dvs jag tycker att de gott kan låta bli att blogga om vissa saker. Typ familjemiddagar eller kompisutflykter. Även om dessa är helt harmlösa. För ibland handlar det inte om vad du gör utan vilket budskap du vill förmedla. Och här finns ju en helt fantastisk möjligheter för influensers att verkligen påverka samhället och förmedla något bra.

 10. Härlig läsning, ni verkar ha haft en makalös påsk!
  Vad fint det är på eran veranda!
  Vi byggde ett trädäck förra säsongen, längtar nu efter att få ”inreda” där ute.
  Hoppas hoppas att jag kan hitta några fina utemöbler, gärna metall, som kan stå ute utan tak över sig.

  God fortsättning!

  1. Vuxna människor behöver inte uppfostras. Ser den här bloggen som en fristad från sådant tjafs. Till er alltså som tycker att Clara ska uppfostra er och andra. Slå på teven varje dag vid nyhetstipset så får ni tips från auktoriteter.

 11. Clara, mangeårig leser fra Norge her! Jeg har funnet så mye trøst og ro i din fredelige og vakre blogg nå i den siste tiden, ville bare fortelle deg det. Leser også med stor glede gamle innlegg i arkivet. Tusen takk for alt du gir og deler av deg💖 Varm hilsen!