Våren och sommaren är hemmafixarens högsäsong. Kanske särskilt i år när människor spenderar mer tid än någonsin i sina hem? Vi har själva en hel del saker som ska färdigställas på gården närmsta tiden. Som garderoberna nere i hallen och vårt energihus som ska få panel och målas. Tyvärr handlar det ju inte bara om att renovera det man har lust med utan också att lyssna på huset och börja med det mest akuta. Det är ju inte säkert att de två sakerna sammanfaller…

Ett av sommarens projekt blir att måla hus

Men. När du står inför att renovera eller bygga nytt är det superviktigt att förhöra dig om hur du ska göra för att det ska blir rätt enligt Boverkets byggregler. För om du inte följer deras rekommendationer så kan det bli svårt eller ibland faktiskt omöjligt att få ut något på försäkringen vid en skada.

Hos finns . Hos dem finns smarta tips och rekommendationer men också länkar till regler och förordningar samlade – för att du enkelt ska kunna göra rätt.

Garderobsdörrar blir vårens byggprojekt

Och är du minsta osäker på hur du ska utföra reparationer korrekt själv är det bäst att anlita en fackman.

Här är några generella råd för dig som hemmafixare

  • Följ Boverkets byggregler och gällande branschregler.
  • Anlita endast branschanslutna företag…
  • …och välj hantverkare med omsorg. Du ska kunna känna förtroende för den du anlitar.
  • Ställ krav på att material och utrustning är provad och godkänd för sitt användningsområde.
  • Alla garantier, besiktningsprotokoll, provtryckningsprotokoll och kvalitetsdokument ska lämnas till dig som beställare när entreprenaden är slutförd.
  • Passa på att byta ut gamla rör och ledningar när du renoverar kök och våtutrymme. Gamla rör av gjutjärn rostar inifrån men även rör av senare datum har begränsad livstid.
  • Kom ihåg att meddela ditt försäkringsbolag när du gjort betydande renoveringar inomhus eller tillbyggnader. Så att din fastighet är rätt försäkrad vid en skada. Det kan till exempel handla om en altan, ett garage  eller att ni inrett vinden (då blir boytan större)

Förutom detta kan du också själv skademinimera i hemmet med skyddande åtgärder. De är en extra säkerhet både i en nyrenoverad bostad och en äldre och kanske lite ”opålitligt” fastighet. Du kan för bara några hundralappar installera ett under diskbänken – en plats i huset som orsakar många vattenskador. Det kan också vara klokt att köpa en vattenfelsbrytare som stänger av inkommande vatten ifall en läcka detekteras. Det kostar en slant (6000-11 000 kronor) men är billigt jämfört med vad en vattenskada kostar. Länsförsäkringar Västerbotten erbjuder faktiskt ett bidrag på 2000 kronor till de försäkringskunder som installerar ett sådant. Dessutom får du rabatt på din hemförsäkringspremie. De har också en där du hittar smarta saker som höjer säkerheten i ditt hem. Länsförsäkringar Västerbotten är ett kundägt försäkringsbolag där inga vinster går till externa aktieägare utan regleras genom sänkta avgifter för kunderna. Så bra!

Hoppas nu att du får en härlig, hemmafixig vår med flyt i arbetet och lagom mycket att göra. Och är du osäker på något som rör renoveringar och vad man får och inte får göra – ja då kan du alltid ringa försäkringsbolaget för rådgivning. Hellre fråga om råd en gång för mycket än en gång för lite!