En av de vanligaste frågorna jag får är vilken kamera jag använder och hur jag gör när jag fotar. Så nu har jag satt samman värsta mastodontinlägget med alla mina bästa tips. Och jag är stolt över att få göra det tillsammmans med CyberPhoto och Canon. Min allra första kamerautrustning köpte jag nämligen på CyberPhoto i Umeå för snart fjorton år sedan. Nu firar de 25 år som webshop och är samtidigt en av Skandinaviens största och äldsta leverantörer av fotoutrustning. Leveranserna är snabba och säkra och jag älskar den lilla detaljen att man alltid får någon slags godisbit när man beställer därifrån… hehe.

Den första kamera jag köpte var en Canon och jag har varit Canon trogen i alla år. Kvalitén är svårslagen och för mig som aldrig läst en manual är menyerna enkla, intuitiva och lättnavigerade.

Just nu har vi en tävling där en lycklig vinnaren får en Canon EOS M50 värde 7890 kronor En allroundkamera för film och stillbild och med möjligheten att byta objektiv. En alldeles utmärkt kamera för dig som vill utveckla ditt fotograferande. Vill du delta i tävlingen? Då ska du ladda upp en bild på din instagram och berätta vilket av tipsen från min fotoskola du använt dig av när du tog den.

Tagga @cyberohoto.se och @canonnordic och använd hasthagen #clarasfotoskola så vi hittar igen ditt bidrag. (Tävlingen pågår till 15e juni, ev vinstskatt betalas av vinnaren. Vinnande bidrag väljs utav CyberPhoto och kan inte överklagas)

Och så vill jag tipsa om att CyberPhoto i samband med min fotoskola erbjuder fina rabatter på Canonutrustning här.

Claras fotoskola

Jag är självlärd, har alltså inte gått nån fotoutbildning, vilket är lite knöligt ibland men för det mesta går det riktigt bra. Det jobbiga är att snubbar som gillar att fota alltid ska komma och prata teknik med mig. ISO-tal och slutartid och sånt. Det är jag ju väldigt ointresserad av.

Foto för mig handlar inte om kamerainställningar utan om att ha en känsla för färg, form och komposition. Och trots att jag inte kan rabbla inställningar när jag fotar har det ju gått ganska bra ändå. Böckerna med bilder jag fotat finns ju faktiskt översatta till tolv olika språk!

Och den bästa skolan har faktiskt varit att driva den här bloggen och ha en anledning att fota varje dag. När jag började blogga höll mina bilder sån här kvalitet så ni kan ju förstå utvecklingskurvan. Därför vill jag uppmuntra dig som också vill bli bra på att fota: Övning ger färdighet. Den som aldrig fotar kan heller aldrig bli duktig på det.

Här får du nu mina bästa tips och råd – spark i baken att fota mer!

Utrustningen

Vill du börja fotografera med systemkamera så är Canon EOS M50 ett prisvärt val. Och en lite mer avancerad systemkamera hittar du i Canon EOS M6 Mark II och för dig som vill jobba på proffsnivå kan jag rekommendera Canon EOS 5D Mark IV. Vill du istället ha en kamera i mer kompakt format finns t ex Canon Powershot G7 X som även har en fin vloggfunktion.

Jag själv som fotat i många år arbetar just med kamerahuset som heter Canon EOS 5D Mark IV. Det är kort och gott ett svinbra fotohus! Till det har jag främst två olika kameraobjektiv.

Mitt favorit är Canon EF 85mm f/1.2L II USM som jag fotar nästan allting med. Det ger nämligen sådant otroligt djup i bilderna och klarar att fånga även mörka miljöer.
Men jag har också ett Canon EF 50/1.2 L USM som funkar bra på lite större utsnitt och att fota miljöbilder med. Ju bättre kamera desto roligare är det att fota!

När jag fotar mig själv använder jag ett kamerastativ av inget särskilt märke alls samt min fjärravtryckare som är min bästa vän. Eftersom kameran har wifi är mobilen min fjärravtryckare. I mobilen skärm kan jag se det linsen uppfattar och snabbt ställa in skärpa och justera utsnitt.

Jag laddar över alla bilder till min mac med en minneskortläsare och sedan öppnar jag dem i programmet Adobe Bridge där jag sorterar dem genom att ge olika betyg:
4 stjärnor till alla bilder jag vill spara.
5 stjärnor till de jag tänker redigera och göra färdiga till bloggen.
Resten slänger jag på en gång.

Jag fotar alltid i Raw-format. Förut trodde jag att det bara var för proffs men Raw är ett perfekt format även för en oerfaren fotograf eftersom man lättare kan rädda upp misstag i redigeringen. Kameran sparar ju mer information i bilden när man fotar i Raw.

Jag redigerar mina bilder i programmen Camera Raw och sedan i Photoshop. Jag har köpt hem färdiga VSCO-filter som jag använder på mina bilder för att snabbt kunna redigera dem på ett liknande sätt. Men sedan går jag ändå alltid in och justerar varje bild individuellt för att få dem så bra som möjligt.

Alla bilder sparas i original plus en redigerad kopia.

Tidpunkt & Väder

Det första du bör fundera på när du vill fota – det är tidpunkt på dagen och väderleken. Vill du fånga solen gör den sig bäst tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen. Då är skuggorna mjuka och färgerna får en otrolig lyster.

Skarpt solsken mitt på dagen är faktiskt det sämsta tänkbara fotovädret. Skuggorna blir hårda, platta och färgerna bleka. Om du ändå måste fota just då är det lättast att uppsöka total skugga – som bakom en stor byggnad. Kameran har nämligen svårast just för kombinationen av starkt ljus och hårda skuggor.

Vill du fota dagtid är faktiskt mulet väder eller åtminstone växlande molnighet att föredra. Även om det inte känns så kul innan kan resultatet bli fantastiskt. Kolla in färgerna ovan alltså!

På vintern när det är snö är fotoljuset extra fantastiskt i skymningstid. Då kan du både fånga vackra färger utomhus och det mysiga varma skenet inifrån på ett bra sätt.

Håll koll på ljuset

Fundera alltid på var du har ljuset någonstans när du ska fota. Att fota en snygg porträttbild är härligt att göra vid ett fönster där dagsljuset ger ett jämt, fint sken.

Att fota i motljus ger å sin sida intressanta ljuseffekter att leka med.
Testa gärna att fota ett porträtt eller en pryl, i så väl motljus, som sidoljus och medljus. Det kommer lära dig att förstå vilken teknik du ska använda vid olika ljusförhållanden.
Att fota i motljus kan ge en hel del reflexioner och ljus som läcker in i kameran. Men rätt använt är det ju bara en fantastisk effekt!

Var inte rädd för skuggorna som uppstår – lek med dem. En bra kamera kan hitta ljus även i skuggiga partier och i redigeringen kan du göra de ljusa partierna mindre skarpa. Ett bra exempel är detta fikabord fotat i eftermiddagssol strilad genom ett lövverk.

Är bilden för mörk? Testa att dra upp iso-talet i kameran. Det gör bilden lite grynig, men det behöver verkligen inte vara något fel i det. Känslan är viktigare än bildkvalitén. Kom ihåg att en riktigt bra kamera ska klara av att fota i mörker och ändå inte förvandla allt till svarta skuggor. Det är något av det jag gillar mest med mitt objektiv. Att det klarar att fota och få fina bilder även i mörker.

Lägg bort blixten och fota bara med den om du verkligen KAN fota med blixt. Det är nämligen en konst i sig. Jag använder aldrig blixt eller lampor – och särskilt inte på mobilkameran. Att fota en härlig indisk gryta med blixt gör att maten ser ut som något man redan ätit en gång…

Till den här bilden har jag bara använt mig av den mysbelysning som redan fanns i rummet – och kameran lyckas fånga den perfekt! Inte för gult. Inte för grynigt. Bara en bra återgivelse av den festliga känslan under nyårssupén.

Mitt objektiv fångade den här mörka kvällen och alla ljusslingor perfekt. En sämre kamera som försöker fånga ett liknande motiv ger ett urtrist resultat.

Vinklar & Utsnitt

En lat fotograf står still och fotar och därför är nästan alla bilder snett ovanifrån. Några sådana fotografer har jag faktiskt träffat genom åren. En bra fotograf däremot. Hen kryper, hukar eller står på stol om det är vad som krävs för att hitta den perfekta vinkeln.

När jag fotar så väl inredningsbilder som outfitbilder placerar jag alltid kameran strax nedanför brösthöjd på mig själv (är 178 cm lång). Då blir proportionerna mest korrekta. Men den som vet vad den gör kan också leka med kamerans placering för att förstärka olika effekter. Som på den här outfitbilden där kameran är placerad under navelhöjd vilket får mina ben att se helt otroooligt långa ut. Testa att fota ditt hem, dig själv eller barnen från dessa olika fotopunkter. Och upplev skillnaden!

Att fint fota Bertil som sitter på knä i fårhagen kräver att jag själv sätter mig på knä i fårhagen. Hade jag inte gjort det hade det bara blivit en massa hårbotten på ungen och en massa ryggar på fåren.

Om du har instagram eller en blogg som du regelbundet fotar till kanske det känns som att du ständigt återupprepar samma bild? Så är det förmodligen också. När jag har andra fotografer på besök blir det tydligt för mig att jag fastnat i vissa maner. För de hittar snabbt helt nya utsnitt från mitt hem.

Jag försöker därför utmana mig själv att fota både mig, min trädgård och mitt hem i andra vinklar än jag brukar. Den här bilden tog jag efter att jag tänkt “undrar vad som händer om jag öppnar fönstret och fotar mitt kök från trädgården?”.

Att ha flera olika objektiv är också ett sätt att hjälpa dig variera dina utsnitt. Köket tenderar jag som sagt att fota ganska likadant jämt. Men i julas plockade jag fram ett helt annat objektiv och plötsligt kunde jag föreviga det i vinklar ni inte sett så ofta.

Jag gillar att fota ganska “rakt på” mina motiv och hålla på linjeringen. Jag skulle faktiskt säga att det är lite av min fotostil. Här står bordet parallelt med väggen och jag fotar också rakt framifrån istället för snett från sidan. Det är en smaksak men jag gillar renheten i kompositionen.

Att fota flatlays (alltså rakt ovanifrån) är väldigt populärt och ett vanligt grepp framförallt när det gäller matfoto. Lite uttjatat förvisso – men eftersom det är så fint hemfaller jag också åt det ibland. Tycker att flatlays är allra roligast när man fotar något lite oväntat motiv som inte är så stylat.

Och när du funderar på komposition – tänk djupled. Låt gärna det vara med något i förgrunden som ger djup i bilden. Utomhus kan det vara att låta grenar sticka fram lite i en kanterna och skapa blurrighet och illusionen av en alldeles ovanligt prunkande trädgård . På den här bilden är det istället en dörrkarm som syns och förstärker rumsligheten.

Viktigt alldeles oavsett utsnitt och vinklar är i alla fall att tänka på att räta upp kameran så att horisontlinjen blir rak när du fotar. Det gäller såväl naturbilder som inredning. Och lyckas du inte i kameran så kan du göra det efteråt i redigeringen. Då slipper den som tittar på bilden känna sig sjösjuk.

Fokus & Skärpa

Fundera var du lägger fokus någonstans och hur det förändrar upplevelsen av samma bild. Pröva att ställa skärpan mitt på det som är viktigast i bilden. Och sedan på någonting strax framför det du vill fånga. Vad händer?

Jag som fotar mina familj mycket men inte alltid vill dokumentera dem i detalj ställer ofta fokuset “fel” så att de bara anas. Fint i stillbild men i rörligt signalerar den typen av vinkel däremot oftast någonting farligt.

Fotar du porträtt så är det mest smickrande oftast att fota så väl ansikte som kropp lite snett framifrån istället för rakt på. Men tänk då på att ställa skärpan på det öga som är närmast kameralinsen. Det blir snyggast så.

Att fota människor

Jag älskar att fota människor. Även om långt ifrån alla människor gillar att bli fotade. Vuxna tenderar att stelna och sätta på sig sin fotomin. Det brukar jag försöka komma undan genom att ständigt ha kameran framme. Fota lite allt möjligt runtomkring. Himlen, middagen på bordet, utsikten…Och när personen slappnat av lite – då fångar jag den. Då får man det mest naturliga resultatet. Sedan tycker jag att ansiktsbilder är överskattat. Den här mysiga strandstunden på Holmön är fin just för att ingen tänker på mig utan på havet.

Ska du fota en grupp människor som ställer upp sig? Som ditt barns skolklass eller släkten? Testa att bränna av en massa bilder medan de ställer sig i ordning. Då de bara tror att du testar inställningar. Du kommer få så härliga bilder på avslappnade människor som pekar, fnissar och försöker maka ihop sig. Oftast dör bilden så fort du säger Cheese!

Barn är enkla att fota om du inte ger några direktiv. Halva jobbet är ju att ha kameran med dig från första början. Så du lyckas fånga de där spontana, härliga stunderna. Som barn blev jag alltid uppställd och uppmanad att le mot kameran när det vankades foto. Det är förståeligt utifrån att det bara fanns 24 bilder på rullen att spela på. Nu föredrar jag att barnen inte tittar i kameran utan får vara i sin egen värld. Kanske blir bara 1 bild av 24 bra. Men det räcker ju långt.

Här är några barnbilder jag är lite extra nöjd med!

Barn på språngmarsch hem efter ett kvällsbad. Satte mig på huk och knäppte av en av mina absoluta favoritbilder. Motljuset, gruset som dammar och solen i håret. Älskart!

Bertil som vanligt i färd med att klättra upp på någonting. Den här gången med en lampskärm som hatt. Solklart fototillfälle! Egentligen alldeles för hårda skuggor, fotade när solen står som högst på himlen. Men kompositionen och glädjen kompenserade med råge.

Här låg jag på lurpass på gräsmattan när vi lekte tagen och lyckades i farten fånga leken.

För att inte tala om en väldigt tålig gammelmormor som får agera klätterställning och ha ett par lortiga barnfötter i ansiktet.

Så. Phu! Det var min fotoskola det. Om du har några frågor så ställ dem nedan så ska jag försöka besvara dem efter bästa förmåga. Hoppas mina knep gav lite inspiration till fototävlingen!