• Reklamsamarbete Dropp •

Vikten av vätska

När jag var i tonåren sommarjobbade jag på ett glasblåseri. Har aldrig svettats så mycket som de somrarna. Det var över femtio grader i hyttan och jag drack liter efter liter vatten. Ändå var huvudvärken där och känslan av kraftlöshet. Det tog ett tag innan jag förstod att jag behövde dricka mer än bara vatten. Jag behövde vätskeersättning.

För när kroppen svettas så förlorar man ju inte bara vatten utan också salter och mineraler som försvinner ur kroppen. Det märks förutom kraftlöshet, huvudvärk och matthet också genom minskad mängd urin och en mörkare färg på det. Vätskebristen uppstår när kroppen förlorar mer vätska än vad den får i sig och små barn och äldre är förstås extra känsliga.

Förra sommaren hos mormor visade termometern 30 grader i skuggan varje dag. Vi badade och försökte svalka oss men på nätterna var det ännu varmare i sovrummet under plåttaket. Då gav jag vätskersättning på sked till Ulf och i glas till mig och storbarnen. Ibland hällde jag också ner det i glassformar med en skvätt koncentrerad saft och gjorde isglasspinnar som både svalkade och återställde vätskebalansen. Bra om man har barn som kinkas.

Nu har jag kittat mig med vätskerersättning inför den här sommaren, (förresten bra att ha året om i händelse av att någon får magsjuka eller diareer). Jag köpte märket Dropp på Apoteket. En svenskutvecklad flytande ersättning i brusande tablettform. Som smakar GOTT. Ja, för vätskersättning kan verkligen smaka pyton ibland…

Grejen med Dropp är att det innehåller mer elektrolyter, inga syntetiska sötningsmedel eller smakämnen och 45% mindre socker än andra vätskeersättningar på marknaden. Dessutom i smartare förpackningar för minskad påverkan på miljön. Just den annorlunda sammansättningen av elektrolyter i Dropp ger effektivare återställning av vätskebalansen – särskilt under sjukdom.

Dropp finns i smakerna Vildhallon, Gurka & Lime, Fläder & Citron och säljs bara på Apoteket eller på Apoteket online. En god kvalitetsstämpel! Och om du vll läsa mer om vad som skiljer Dropp kan du göra det på drinkdropp.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

27 kommentarer på “Vikten av vätska”

 1. Vad är elektrolyter? Vad är de bra för?

  Jag har ett tips: vätskeersättning kan ju smaka lite salt. Min unge vägrade dricka sempers vätskeersättning för småbarn. Då blandade jag den med tomatjuice som han tycker om, och vips svalde han det utan att tänka. Tomatjuicen är också lite salt, nämligen. Jag antar att det är riskfritt att göra så, men vad vet jag… Han drack det iaf.

  1. @Tove: Elektrolyter är salter som finns i blodet och behövs för att muskler mm ska fungera.

 2. Jag dömer i min sport vilket kan betyda flera timmar stående på ett soligt fält utan möjlighet att söka skugga. Keps, tunn fladdrig skjorta som solskydd och två vätskeersättningstabletter i vattenflaskan gör att jag klarar en hel dag!

 3. Hej!
  bra samarbete! Alltid lika avvägt och genomtänkt, tackar för det 🙂

  Jag har en fråga då, ger du Ulf av denna eller någon “barnvariant” från tex semper? Jag har en onge i samma ålder och på alla förpackningar står det från 3 år så funderar lite på hur du som chill och rimlig 3-barnsmorsa gör. “what would Clara do” liksom <3

  /S

  1. @Sofia, det är viktigt att man kollar åldersgränserna på förpackningen så att vätskeersättningen är åldersanpassad. Speciellt bebisar och småbarn är superkänsliga för fel elektrolytsammansättning. Man skall heller inte ge smaksatt vätskeersättning till barn under 1 år eftersom detta innehåller för mycket socker vilket i sin tur kan driva på uttorkningen. Som en parentes kan nämnas att bebisar som ammas sällan behöver vätskeersättning i sommarvärme, utan tätare och fri amning räcker mycket långt. Vid sjukdom med kräkningar eller diarréer är situationen självklart en annan. Den här vätskeersättningen som Clara gör reklam för är för barn över 3 år så den är inte anpassad för småbarn och bebisar.

    1. Mia – det har med osmos att göra. Om den extracellulära vätskan, ex. blodet är mer koncentrerad än den intracellulära vätskan (extra socker ger högre koncentration) kommer vätska dras ut från cellerna för att uppnå jämvikt vilket är farligt i en uttorkningssituation.

     1. Tack Anne! Jag vill lägga till att detta med socker och uttorkning gäller alltså socker i just vätskeersättning! Har man ett magsjukt barn så är det helt okej (och t o m att rekommendera) att ge Piggelin, saft, glass, smoothie och allt annat barnet kan tänkas vilja ha i vätske- och energiväg. Där spelar sockret ingen roll, utan huvudsaken är att barnet får i sig vätska och lite energi!

     2. Fast koncentrationen av socker i blodet höjs inte av vätskeersättning, sålänge du har en fungerande bukspottskörtel. Jag har ett barn med trasig bukspottskörtel (diabetes typ 1), och jag har haft blodsockersensor både på mig själv, lillasyster och pappan, som alla är friska, och vårt blodsocker höjs inte alls av att dricka ett glas saft.

      Så man kan vilja ge små barn mindre socker av andra anledningar, men ni behöver inte vara oroliga för att sockerkoncentrationen i blodet höjs, för det är felaktigt.

  2. Sofia – ursäkta för oombett råd men om man ammar eller ger bm-ersättning behöver man inte hålla på med vätskeersättning, eftersom både bröstmjölk och bm-ersättning är perfekt komponerade. Även välling funkar bra. Jag slutade nyss amma min tjej vid 21 mån och nu ger jag henne 400 ml ersättning vid sidan av vanlig mat mtp varma sommardagar. Jag skulle bara ge vätskeersättning vid magsjuka. Friska barn kan man varma dagar ge svag saft + salta kex t.ex, ger samma effekt och är mycket godare! Bättre att välja vätskeersättning från t.ex 2 mån och uppåt om du nu ändå vill ge det, sammansättningen kan ju skilja något!

  3. Sofia! Tack själv =) Dropp är från 3 år så jag ger Ulf en bebisvariant. Jag vet att folk säger att bröstmjölk räcker långt. Men jag har alltid varit noga att också ge mina barn vanligt vatten att dricka. Utöver det. Inga mängder – men törstsläckande. Och när det varit varmt har jag tillsatt vätskersättning till det =)

   1. Tack för svar och bra information <3 . Jag ammar inte längre så vatten och vätskeersättning blir extra viktig då. Men då var så som jag trodde, att man ska vara noga att följa recommendation baserat på ålder.

    Och Clara, självklart ska du ha annonssamarbeten och dra in cashen som behövs! Har du funderat på patreon något? Tänker att din plattform håller så hög kvalitet att du lätt skulle kunna ta betalt. Det är ju som ett helt magasin här inne! Lyx för oss som får ta del av det på detta bjussiga sätt. Emma Sundh har ju börjat med det tex.

 4. Vilket bra sponsrat inlägg! Välskrivet och det känns äkta, det här är inte en produkt du försöker “trycka” in i din kanal utan faktiskt något du står för. Jag tar till mig råden, både som mamma till en 2-åring men också till mig själv varma träningsdagar. Tack för ett upplysande inlägg, nästan så jag glömde att det var “reklam” 🙂

 5. Om man har en hemma-sommar och verkligen vill värna miljön och sin ekonomi så är mitt tips att göra egen alldeles utmärkt vätskeersättning av sådant som redan finns hemma – salt, socker och vatten. Recept finns på 1177.se, man kan ha en kanna stående i kylen. Inga transporter och förpackningar o.s.v.

  Dock är ju brustabletter väldigt smidigt om man är på vift! Och smaken på hemmakokt ersättning är ju sådär halvkul 😏
  Därför brukar jag föredra vatten och chips + godis för min egen del..😉

  1. Smart! Ja, det är billigt att göra eget. Men inte alltid det godaste får jag lov att intyga… 😉

 6. …och är kom 10:e inlägget med reklam/samarbete den här månaden. Verkligen ingen ner som reagerar på detta? Jeg vet att du har förklarat hur du tänker kring detta förut och att du är trött på kritiken, men jag kan inte låta bli att tycka att TIO inlägg på 18 dagar ändå är för mycket. Jämfört med andra stora bloggar jag läser är din utan tvekan den med mest betalda inlägg. Jag förstår att detta utgör en del av din inkomst, men någonstans måste det ju finnas en gräns för hur ofta bloggen ska fyllas med reklam. Inte särskilt läsarvänligt här inne just nu.

  1. Hejan Emmmi! Vad tråkigt att du inte tycker att det är läsarvänligt här inne. Som jag skrivit tidigare är det inläggen jag gör nu som ska bekosta lönerna fram till i höst. Har knappt ett samarbete på hela juli och augusti nämligen. Önskar att företag kunde sprida ut sig lite mer jämnt under året både för er och min skull. Men jag kan inte göra så mycket åt den situationen, tyvärr.

   Och du har rätt i att det blivit lite extra mycket reklam den här våren. Det beror på corona. Jag har inga andra intäkter än annonser just nu. Samtidigt som jag har anställda som jag inte vill försätta i skiten utan fortsätta kunna ge lön. Och jag har dessutom tagit höjd för en finanskris och en potentiellt tuff höst – och alltså försökt tacka ja till saker som erbjuds nu. Ifall läget skulle mörkna ytterligare.

   Om du vill jämföra reklamfrekvensen mellan mig och andra bloggare skulle jag önska att du tog med dessa parametrar i beräkningen:

   – Hur många reklambanners har deras sajt? Jag har på min höjd EN reklambanner på hela sajten. Men allt som oftast ingen. Dvs, den enda reklamen är de sponsrade inläggen.
   – Ligger deras blogg på en tidsskrifts hemsida? Då har de en säkrad ersättning från den tidningen varje månad. Vare sig de har sponsrade inlägg eller ej. Å ena sidan en trygghet för bloggaren – å andra sidan en enorm begränsning. Tidskrifternas standardiserade bloggformat med likriktad layout lämnar en hel del övrigt att önska.
   – Hur mycket smygreklam finns de som du inte känner till? Jag märker ut samarbeten tydligt. Men vet tyvärr bloggare som inte gör det. Hur jag kan veta att de gör smygreklam? Jo, för att jag fått samma erbjudande om samma produkt men tackat nej.
   – Använder de sig av adlinks där de får en kickback varje gång en läsare klickar på en länk till någon webbshop? Jag har valt bort adlinks helt eftersom jag inte gillar konceptet eller tycker att det känns trovärdigt.
   -Hur ser deras övriga ekonomiska situation ut? Har de några anställda? Är den ensamma familjeförsörjare? Kommer de ifrån pengar? Ja, det sista är ju förstås ingenting som ska spela någon roll. Och för er som bloggläsare kan det ju verkligen kvitta vilket – ni vill ju bara läsa en grym blogg och det har jag stor respekt för. Men i praktiken spelar det en enormt stor roll för hur ståndaktig man kan vara och säga nej till pengar – om man vet att man har ekonomiskt stöd om det krisar. De flesta stora bloggare idag skulle jag vilja påstå kommer från pengar och tillhör övre medelklass. Det är också något att ta i beaktande.

   Tack för din kommentar i alla fall. Som gav mig möjligheten att ytterligare förtydliga hur jag resonerar. Allt gott och glad sommar! 🙂

   1. Tack för ditt svar, Clara! Jag har faktiskt inte tänkt på alla reklambanners som ofta finns på andra stora bloggar. (Och som jag också stör mig sjukt mycket på i scrollandet).

 7. Så jäkla bra inlägg Clara! Du får gärna ha 100% reklaminlägg för alla är så himla bra. Såg att någon skrev att det har varit mycket sista månaden, men jag tycker inte alls det. Kör på. Du är bäst. Kram.

 8. Ville bara säga tack för tipset! Och tack för dina reklaminlägg! Tycker inte alls att det är för mycket. Dessutom är fetman bra saker som jag kanta nytta av och du skriver o presenterar dem på ett så bra sätt!

 9. Tack för bra tips! Jag har fått blanda egen eftersom jag inte tål resorb (sötningsmedlet) och sötningsmedlet det vill jag inte ge till barnen. Har letat förut men missat att denna finns. Bra valt samarbete🙂

  1. Tips, Sempers vätskeersättning (finns på apoteket) är helt utan sötningsmedel! Kan användas av bebisar, barn och vuxna. De ligger i färdiga dospåsar och är praktiska att ta med sig på t ex resor där man kanske inte alltid kan blanda egen vätskeersättning.