Besök i en gammaldags trädgård

Häromdagen slank vi in i min systers kompis och granne Fridas underbara trädgård.

Eller slank och slank. Det var väl närmast en anstormning eftersom vi hade fem barn med oss

Fridas trädgård är en sådan stilförebild för mig. Även om jag har det bra mycket sjavigare hemma hos mig. Men precis som mig har hon ett gammalt rappat vitt putshus och en veranda med tusen spröjs. Och grusgångar i mängder. Men såklart mycket mer än så

Rabatter som prunkar

Och tre ohemult gulliga gårdshus. Kan man tro att det här är ett nybygge? Nej, såklart inte. Med byggnadsvårdsmässiga tekniker kan man trolla!

Och så ett riktigt gammalt gårdshus på riktigt. Och små stentrappsteg vid varje entre. Omgärdade av perenner.

Ända sedan jag såg den här fina genomsläppliga plank/staketlösningen hemma hos Frida har jag funderat på vart jag själv skulle kunna göra något liknande? Tycker det ger en så fin fond till en uteplats. Och såklart en massa skön lä.

Vi har en så himla stor trädgård. Och visst är det ett lyxproblem – men ändå ett verkligt sådant. Det är så svårt att få det mysigt och ombonat. Och veta i vilken ände man ska börja. Med lite mer rimlig storlek på trädgård kan man skapa flera fina rum precis som Frida gjort. Hon har verkligen utnyttjat varje kvadrat av sin trädgård till max.

Och med hjälp av rabatter, träd, buskar och massa nivåskillnader lyckas Frida skapa spännande rum. En trädgård där man omöjligt kan få översyn över allt direkt – utan får ägna tid åt att upptäcka allt fint.

Överallt finns uteplatser och små stilleben. Som denna hemmasnickrade bänk invid husväggen. Omgärdad av blommor. Detta ska jag sno rakt av hemma hos oss! Fast jag snickrar nog inte bänken själv tror jag…puh!

Lite extra intresserad var jag av att få se Fridas vackra nybyggda veranda i gammal stil. Jag är nämligen sugen på att göra något liknande. En plats som är både ute och inne. Med tak så att man kan ligga där även regniga dagar. Ha matta på golvet, dynor till alla utemöbler och massa gosiga filtar. Aldrig behöva bära in något vid regn.

Ska genast prata med arkitektkompisarna Albin och Ulrika om vad som kan göras åt saken hemma hos oss…

Jag smet in och fotade också. Ulf och Anna hängde på.

Glasverandan med utsikt över sjön

Och pelargoner i långa banor

Har sällan sett så många och så välmående!

Trivdes som fisken i vattnet och var genast tvungen att filma lite också. Tur att Frida var så bjussig som lät mig insupa alltihop.

Tog en sväng in i köket

Doftade på otroliga pioner och började längta tillbaka till min rutiga kökstapet jag tapetserade över för fem år sedan.

Och så smet jag ut via köksingången…

Hojtade på Anna och barnen

Och vinkade och sa tack för titten och hejdå!

Och vill du se mer av Fridas vackra hem och trädgård – följ henne på instagram på @hagafrida !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “Besök i en gammaldags trädgård”

 1. Men alltså Clara! Det var typ det finaste. Vilken sammanfattning av vårt hem! Tack så mycket för alla fina ord! ❤️❤️❤️

 2. Verkligen fin trädgård!!
  Ett litet tips från mig som inredare till dom som skall inreda sin trädgård är att man skall inreda sin trädgård precis som om det vore på insdan.
  Principerna är nämligen dom samma. Man skapar rum. Man behöver väggar, tak och möbler. Väggar i form av buskar, häckar, plank, byggnader etc. Tak i form av träd med trädkronor, pergola etc. Möbler i form av buskar, rabatter, planteringar.
  Man ser väldigt ofta att någon planterar ett träd eller två mitt ute på en gräsmatta eller en stor plats. Det är lite samma sak som att ställa en stol mitt i ett tomt rum.
  Jag brinner för inredning och trädgård och just nu har jag skissat på fortsättnignen på min framsida! Älskar det!
  Mycket inspirerande inlägg!
  //Berith

 3. Så många fina bilder av en vacker plats!
  Och uteplats under tak är verkligen inte dumt – svårt att få fint men oerhört praktiskt mot sol, vind, regn och dagg. Och kanske snö…

 4. En underbar trädgård! Om din känns för stor så kanske du kan börja med att bygga några rum i taget, närmast huset. Låt en del vara, kanske kan du få en vildvuxen äng.

 5. Å, drömmen! In i minsta detalj. Får lite ont i hjärteroten nästan, hjälp vad vackert..!

 6. Åh, Frida har en drömmig trädgård! Vi har också problemet att vi har för stort o för öppet. Fridas röda plank har varit inspiration för mig när vi skapat rum i trädgården. Vi håller just på med ett liknande plank, fast i grön tjärfärg. Jag är projektledare o visionärer o min snickare till man utför. Hans kommentar om rådande projekt. “Dina idéer är bra och det blir fint men du väljer ju sällan det enklaste sättet”😆🤣 ja, vad ska man säga..det stämmer ju.. i veckan kommer grävmaskinisten så vi kan göra om baksidan, skapa rum med olika material, göra pergola, utöka blomrabatten o göra häckar. O så skruva trall, äntligen få en uteplats! ..om det va min mans idé? Nej, men han kommer gilla resultatet.👌