Vad gör man när det regnar och är kallt fast man är ledig? Jo, jag kan rekommendera två saker: Krypa upp i sängen och mysa med ett bra magasin. Alternativt ta en sväng på loppis. Förslagsvis kan man kombinera det! För nu i juli har ju jag och tidningsappen Readly en magasincirkel tillsammans och temat för denna veckas läsning är loppis!

Readly-appen tycker jag du ska ladda hem oavsett om du hakar på min magasincirkel eller ej. Nästan 5000 tidningstitlar – svenska och utländska – helt gratis i en månad (ord pris 99 kr). Allt ifrån Lasse-Maja och Bamsetidningar till Vogue, Damernas Värld och Råd & Rön… Och skapar du kontot på readly.se/magasinscirklar är det bara att ladda ner appen och börja läsa gratis!

Veckans Tema: Loppisguider

Loppisshopping har ju närmast blivit en folksport och jag som handlat loppis sedan jag var liten ser med värme på denna aktivitet. Jovisst – det handlar om konsumtion. Men vi människor verkar ju funka så att vi älskar nya saker. Att förändra och variera oss. Och kan man då göra det genom att konsumera cirkulärt (samtidigt som man genererar arbetstillfällen till de som driver loppisarna) är det väl fantastiskt? Jag köper själv det mesta begagnat och när jag tröttnat skänker jag tillbaka det. Allt är en del i den eviga snurren och jag ser det nästan som att jag hyrlånar mina saker. Stora delar återförs när jag tröttnat och då kan någon annan få glädje av det.

Hur som helst – en vanlig fråga jag får är hur man hittar en riktigt bra loppis. Ja, du. Det är inte helt lätt. Bra loppisar är lite som bra svampställen. Man avslöjar dem helst inte. Många tidningar sammanställer ju som tur är utmärkta loppisguider med nedslag över hela landet. Jag tänker alltid att jag ska riva ut och spara dessa och ha med när jag drar iväg någonstans. Men har det någonsin hänt? Nej. Aldrig. Och i ärlighetens namn finns det ju många olika guider och jag vill ju ha tillgång till allihop. Där kommer Readly perfekt till pass. För genom Readly kan jag få tillgång till massa olika loppisguider – framtagna av massa olika tidningar. Och jag kan hitta dem direkt i min telefon i Readlyappen.

Och givetvis har jag kurerat de bästa guiderna åt dig här.

Aftonbladet Söndag har samlat 18 loppis- och antikpärlor från norr till söder och Året Runt har ytterligare 50 loppistips för hela landet. I tidningen Loppis & Antikt finns en guide med 155 tips på härliga loppisar. Men “värst” i klassen är nästan tidningen Loppis Sommar med över 400 bra adresser. Samkör du den guiden med tidningen Scandinavian Retros superdupermegamaffiga loppisguide på 993 loppisar – ja, då har du vad du gör i sommar! Alla dessa reportage är gjorda under våren och sommaren, men det är såklart ändå klokt att ringa och kolla att det är öppet innan du anpassar rutten efter dem.

Tidningar är också en bra och kunnig källa till kunskap om begagnade prylar. Både hur du skiljer äkta från kopia, hur olika auktionsformer egentligen fungerar och såklart artiklar om hur föremål tillverkas och vad de är värda. Här tycker jag framförallt att Antik och Auktion och Scandinavian Retro har mycket matnyttigt att ta del av. Och dessutom många roliga vinklar på det hela. Som till exempel vilka begagnade utemöbler man ska hålla utkik efter till trädgården i sommar eller ett nördigt reportage om emaljerade finska kaffepannor! Och vill du läsa om hur du blir en riktig proffsfyndare så finns också reportage om den saken!

Det fina med Readly är att du själv kan söka på fraser, teman och rubriker. Kanske vill du veta mer om gamla fotogenlampor eller Upsala-Ekeby? Ja, då söker du bara på det och så hittar du kvalitativ journalistik på just det temat. Som en slags google fast för magasin!

Så. Det var mina tips på sånt du kan läsa för att öka chansen att fynda på loppis i sommar! Vad tycker du jag ska fokusera på för tema nästa vecka? Droppa gärna ett önskemål här eller rösta i stories. Och glöm inte att skaffa Readly!