Det blir några konstiga mellandagar nu när storpojkarna börjat skolan och Ulf ännu inte börjat förskolan. Jag försöker liksom kombinera mammaledigheten med att smyga igång arbetet. Det har varit otroligt varmt och härligt och jag har mest hängt utomhus.

Jag kan fortfarande bli fånigt lycklig när jag ser det här – träden, buskarna, och pallkragarna i olika nivåer. Mot det branta berget i bakgrunden. Ska ordna fler lummiga ytor framöver så att hela trädgården blir en skyddad, lugn plats.

Jag har haft en badbalja iordning för Ulf som han kan leka och svalka sig i medan jag sitter bredvid och rensar ogräs, plockar in smultron och kryddbuketter som ska på tork.

Orkar inte med hur gullig han är just nu. Sa knappt ett ord för en månad sedan men så släppte proppen och nu pratar han hur mycket som helst.

Perfekt i tid till förskolestarten. Så han kan göra sig förstådd.

Jag har tagit rätt på de sista jordgubbarna och plockat smultron i mängder. Jag säger bara det – plantera smultronplantor och åkerbärsplantor så har du någonting i trädgården som sysselsätter och gör alla barn glada.

Våra vinbärsbuskar ger dock förfärligt små mängder bär. Tur då att våra grannar låter oss plocka från deras.

Röda vinbär är nästan min favorit. Styckfrysta på en bricka sedan tjoff ner i en skål och servera. Då smakar de som små isiga godisar.

Jag plockade massor av bär. Hälften av alla svarta rensade jag och andra hälften ska jag koka saft på. Ska plocka mer en annan dag dock. Och det som ska bli saft behöver man ju knappt rensa och det förenklar processen betydligt.

Mamma frös alltid in svarta vinbär, tog fram och mixade dem med en liten gnutta socker och la i filen till frukosten. Då tyckte jag att det var fruktansvärt surt. Men nu är jag sugen på att göra något liknande.

Tips när du fryser saker (allt ifrån bär till köttfärs) är att trycka ut det i platta paket. Då går det mycket snabbare att tina eller dela i mindre bitar. Bär blir förstås allra mest lättfördelade om man styckfryser på bricka – men det kräver ju en del plats under infrysningen. Och på det här sättet får du en bra mellanväg.

Jaja. Nu ska jag skynda mig i säng och sova för när det är skola måste vi upp 06.30 varje dag. Och sedan vid tio har jag digitalt möte med alla personer som är inblandade i ombyggnaden av min sajt. Jag är SÅÅÅ spänd på att få se hur det artar sig…