I år bestämde jag mig för att göra ett riktigt pepparkakeland här hemma! Barnen brukar önska ett sådant men andra pyssel kommer oftast mellan. Mycket för att jag inte tycker att själva bakandet av stommarna är så roligt. Men att dekorera – det gör jag mer än gärna. Och med Gille Pepparkaksfigurer och Gille Mini Pepparkakshus får man ju bara den roliga delen och inget av den tråkiga. Dessutom är de i en perfekt storlek för barnen att orka dekorera. De kan få ett minihus var och tillsammans kan de skapa ett helt litet pepparkakeland.

Gille Mini Pepparkakshus kom förra säsongen och gjorde succé och nytt för i år är att de har lanserat figurer att dekorera. Tomte, snögubbe, gran och tomtegumma.

Jag gick loss med kristyr i rött, grönt och vitt och dekorerade med chokladknappar, strössel, färglada kulor och stjärnor av vit choklad från Dr Oetker Taste of Christmas-kollektion.

Allt sånt här får mitt hjärta att banka snabbare!

Voila! Mitt eget pepparkakeland! Blev som ett barn när jag skulle arrangera det. Jag byggde upp landskapet på ett litet sidobord i matrummet. Först la jag ut en ljusslinga. Sedan ställde jag dit två upp och nedvända skålar och avslutade med att lägga en vit spetsduk uppepå för att få till en snöklädd kulle. Längst bak la jag en granrisslinga som blev lite som en fond till landskapet. Och ovanför alltihop hängde jag några svävande pepparkakor med budskapet God jul!

Att tänka ut färgställningarna till snögubbens halsduk och välja dekorationer till tomtens mössa – ja jag får erkänna att sånt pyssel gör mig lite nipprig. Glömmer både tid och rum..

Jag duttade ut kristyr på hustaken och fäste gröna granar, vita pärlor och snöflingeströssel med jämna mellanrum som dekoration. Husdörrens träpanel gjorde jag med strösselpinnar. Och med lite bomull på taket får man illusionen av skorstensrök som stiger mot skyn.

Pepparkaksgranen täckte jag med grön kristyr och grönt strössel som barr. Sedan avslutade jag med att hänga upp några ätbara juldekorationer i granen – som polkagrisar och stjärnor.

Mitt bästa dekorationstips är att förvara kristyrtuberna i en skål med varmt vatten. Då håller de sig lättflytande och smidiga. Och för precision i placeringen av dekorationerna kan jag rekommendera att använda en pincett. Själva husen byggde jag ihop med Dr Oetkers Baking Glue – som gör att man slipper brännskador. Barnsäkert och bra.

Gilles pepparkaksfigurer bygger på deras klassiska recept som har vunnit flera smaktester. Och dessutom bakas deras pepparkakor på svensk rapsolja – peppisar med palmolja väljer jag bort. Gilles blå pepparkakeburk innehåller byggsatser till totalt 13 figurer och precis som husen har alla figurer utom granarna hål längst upp så att du kan hänga upp dem om du har lust med det.

Gille har förutom pepparkaksfigurer och pepparkakshus också pepparkakshjärtan i två storlekar – de större hjärtana har dessutom hål för upphängning. Och väljer du Gilles gröna pepparkaksburk i butiken så får du ekologiska kakor!

Nu kan tio lyckliga följare vinna värdecheckar på pepparkakor från @gillesverige och dekororationskit från Dr Oetker. För att delta ska du maila in en bild på ett Gille Mini Pepparkakshus eller en Gille Pepparkaksfigur som du dekorerat! Skicka till mig på underbaraclara@gmail.com. Tävlingen pågår till 29/11 och Gille, Dr Oetker och jag utser tillsammans vinnarna som meddelas här senast 6/12

Läs mer om kakorna och dekorationerna på  www.gille.se och www.oetker.se