Haha åh jag ser att ni är många som önskar bilder på köket. Och det kommer – JAG LOVAR! Menar inte att hålla någon på halster. Det är bara den lilla detaljen att allt inte är riktigt klart ännu. Fel knoppar sitter på luckorna just nu, den sista elen och lampknapparna installeras idag och sedan ska fönsterbrädet på plats också. Och jag vet att jag skulle kunna visa bilder i alla fall men det vore lika tråkigt som att ha klippt sig fin för en fest och sedan gå dit med smutsigt hår. Ni fattar? Jag vill liksom få det sista på plats. Men jag tror att det ska vara ordnat i början av nästa vecka och då är det min första prio att fota så jag kan få visa er!

Men jag kan i alla fall säga att vi nu har hunnit använda köket (lite haltande men typ) i två veckor och är helt frälsta. Det är så praktiskt, lättstädat och funktionellt. Förutom fint såklart. Och det är ju det som är så häftigt med en renovering som inte bara är estetisk utan också fyller en väldigt praktisk funktion. Det kan verkligen göra en enorm skillnad i hur hela ens liv fungerar. Av just den anledningen är jag så peppad på nästa renoveringsprojekt som faktiskt redan påbörjats. Och det är att göra om vår muggiga gamla källare. Den är stor men har mest varit ett riktigt skrotupplag. Men nu det göras iordning. Vill du höra hur? Här kommer en låååång redogörelse. Utan en enda inspirerande bild som kan lätta upp det!

Sedan vi installerade bergvärme i huset har vi ett pannrum över. Det ska nu förvandlas till groventré. Med nya ytskikt och suverän funktion. En egen garderob med smidiga trådbackar för varje familjemedlem. Bra belysning och skotork, torkskåp och annat som behövs när man är fem i familjen varav en är bonde och har mängder med arbetskläder och leriga stövlar som behöver förvaras. Vår vanliga hall uppe kommer bli mer av en “finhall” medan groventrén blir den som brukas till vardag, Drömmen är att komma hem med tre leriga ungar, kunna spola av deras kläder i diskhon och sedan hänga upp dem för att torka. Veta att de alltid har sin skridskoväska redo och packad i sin garderob. Eller gympapåsen. Eller cykelhjälmen. Var sak på sin plats och varje barn ansvarig för sina egna saker.

I rummet där vi idag har frysboxar och arbetskläder ska det bli tvättstuga. Med tvättnedkast ända från övervåningen. DRÖMMEN! Och ett stort bord där man kan vika tvätt och mangla. Och så ett mindre bord med bra arbetsbelysning. För klädvård, sybehör och en symaskin som alltid står uppställd. Så att man enkelt kan laga saker, putsa skor eller fålla byxor som är för långa. Genom att placera tvättstugan här frigör vi också ett rum uppe i huset – och dit ska kontoret flytta.

I rummet som idag är en väldigt rörig snickarverkstad/lillkonsum/möbelförråd ska vi göra en rejäl matkällare. Med hyllor för torrvaror, konserver och förvaring av allt jag syltar och saftar. Dessutom ska alla mina köksmaskiner som används sällan få en särskild plats här. I köket uppe ska nämligen bara det som används dagligen hålla hus. Där nere ska våffeljärnet, råsaftcentrifugen, saftmajan och mina stora grytor stå. Så att jag vet att om jag ska ta rätt på hundra kilo gurka – då går jag ner hit och hämtar upp utrustningen jag behöver. I matkällaren ska också våra tre frysboxar med kött, bär, grönsaker och bröd placeras. Dessutom kommer allt krukväxtrelaterat placeras här! Vinterförvaring av pelargoner, krukor, jord och sånt småfix…

Slutligen ska rummet som idag är förvaring av kläder, skor, julprydnader och annat som sällan används men måste finnas tillgängligt – få sig en upprustning och fler hyllor. Organiseringen av den här ytan startade jag ju för två somrar sedan då jag sorterade igenom ALLT vi hade i klädväg! Och delade in kläder i olika lådor för olika storleksspann. Det har varit revolutionerande. Varje gång det saknas byxor för ett barn går vi ner och kollar i lådan för nästkommande storlekar. Och passar samtidigt på att lägga ner de byxor som nu blivit för små i lådan med det lägre storleksspannet. Det är som att gå på klädaffär men hemma hos sig själv. Med tre barn som ständigt växer gäller det att ha ordning på grejerna så att de verkligen kommer till användning vid rätt tidpunkt. Innan vi gjorde den här renoveringen hände det (oftare än jag vill erkänna) att vi köpte dubbelt och trippelt av många saker för att vi helt enkelt inte hittade/visste vad vi hade hemma. I de här förrådet ska det också finnas ett litet bord att packa på (när man bär ner en säck med kläder i blandade storlekar behöver man ha någonstans att sortera och vika dem på). Dessutom en bänk där barnen kan sitta när de provar skor och testar ut storlekar.

Jag vet att källarrenoveringen kommer förenkla våra liv betydligt. Och vi kommer göra det ganska billigt dessutom. Det mesta i möbel och maskinväg har vi sedan tidigare. Så vi ska framförallt fräscha till med målarfärg, ny belysning och bättre struktur. Är så peppad!