Vissa samarbeten som jag får göra är jag bara så himla stolt över. Som Bamse – ÄLSKAR Bamse! Fast vem gör inte det förresten? Jag har tidskriftssamlare fulla med Bamsetidningar från när jag var liten – och några dussin ännu äldre tidningar jag ärvt från mina storkusiner. Och nu prenumererar också mina barn.

Varför är Bamse så bra? Jamen självklart för att tidningarna ger sådan läsglädje. Dessutom skrivs allt med stora bokstäver så att även mindre barn som precis knäckt läskoden har en chans att läsa och hänga med.

Men jag vill faktiskt också lyfta fram värderingarna. Att det finns många viktiga budskap och teman i serierna. Som att Bamse alltid står på de svagas sida. Och att det bland alla färgglada, skojiga äventyr också handlar om allvarliga saker. Som mobbing, miljöförstöring och ensamhet.

Nyaste numret av Bamse har till exempel fokus på matsvinn. Och när jag och Folke läste att svensken slänger 19 kilo mat per år – nästan lika många kilo som Folke själv väger – då hisnade vi av tanken. Vad vi kan göra för att minska matsvinnet och varför är det så tokigt för miljön? Sånt fick vi veta mer om. Och att få lära sig sånt samtidigt som man blir underhållen, ja det är otroligt värdefullt. Dessutom startar det många spännande samtal.

Och det här är inget nytt påfund – Bamse har alltid haft en tradition av att lyfta viktiga frågor. Medan skaparen Rune Andréasson levde ägnade han första sidan i tidningen åt Bamses brevsida där han svarade på läsarnas frågor och inte sällan tog ställning i ämnen som rasism och främlingsfientlighet.

Att läsa Bamse med mina barn är rent mys! Sånt vi gör en söndag i soffan, på nattåget ner till moster, i stugan när sommarregnet smattrar mot taket. Och ofta sitter också barnen och bläddrar för sig själva.

Månadens nummer av Bamse finns i butik nu och med det dubbelnumret följer det dessutom med ett Mathjältespel som ni kan spela tillsammans där hemma. Prenumererar du inte redan så tycker jag att du ska teckna en prenumeration och njuta många mysiga stunder ihop med barnen. Dina eller andras.