Åh så glada vi blev av responsen på nyheten om min och Annakarins bok Nu bakar vi! Den gled direkt upp på förstaplatsen på Adlibris. Wihooo! Alltså den kommer ju inte ut förrän i maj men vi erbjuder signering av de exemplar som förhandsbokas redan nu via den här länken.

Boken kom som ett svar på frågor om fler roliga, enkla och pedagogiska recept som passar för barn. Vi har ju genom åren och våra olika kunskapsböcker för barn utvecklat en metod för att steg för steg kunna visa hur olika moment går till. Att skriva för barn och göra det begripligt och pedagogiskt – det är fasenimej det svåraste som finns.

Oräkneliga är de timmar som korr och illustrationer bollats mellan illustratör, redaktör, författare och formgivare. Och sedan tillbaka igen. Ibland tror vi att vi ska tappa förståndet. Vägt varenda ord på guldvåg. Är bröa en form ett begrepp som en åttaåring förstår? Hur förklarar man det på ett bra sätt med så få ord som möjligt utan att innebörden ska gå förlorad? Vad innebär det att ett ägg vispats fluffigt? Att ett mått är rågat? Ja, det finns så många nyanser man måste väga för att i slutändan skapa något som så många barn som möjligt ska ha användning och glädje av.

Våra böcker används av barn i alla åldrar men 6-11 år är nog vanligast ändå. Det är ett ganska stort spann och hur van läsare man är skiftar såklart också kraftigt i dessa åldrar.

En stor skillnad för mig och Annakarin med den här boken är att vi bytt förlag. Vi har länge känt att vi vill vara mer delaktiga i bokprocessen, få insyn i alla led och verkligen äga vår egen bok på ett annat sätt. Det gör man ju inte riktigt som författare annars. I praktiken säger man upp rätten till sitt verk under flera år och ligger i händerna på ett förlag. Men det passar dåligt för oss som är mer av entreprenörer och vill ha tillgång till alla bitar.

Vårt val föll på The Book Affair som jobbar just med författare som vill ha mer makt över sin slutprodukt och möjligheten att själva bestämma helt över verket. Det har varit en annorlunda process eftersom vi nu fått driva bokgörandet på ett annat sätt. Annorlunda och roligt. Men där ett traditionellt förlag står för hela den ekonomiska risken med boken står ju vi för den själva den här gången. Att trycka upp en första upplaga (om än en liten sådan) kostar flera hundratusen. Den här gången ligger vi ute med det själva. Läskigt! Men vem minns en fegis? Vi gick till Dansukker och berättade om visionen att få fler barn att känna sig hemma och trygga i köket och att vi ville uppmuntra barns skaparlusta bortom skärmar, appar och datorer. De ville stötta den visionen och de gör de genom att samarbeta med mig i mina kanaler hela det här året.

Jag är så fruktansvärt pirrig och glad över Nu bakar vi. När vi pitchade vår första kunskapsbok för barn blev den inledningsvis refuserad av ett stort förlag -Kunskapsböcker för barn är på utdöende sa de (que?!) och menade att jag borde göra annat med mitt varumärke än barnböcker. Men sedan kom den och blev en sån himla pangsuccé, vann priser och översattes till en massa olika språk. Och sedan gjorde sagda förlag rip offs på vårt koncept. Ganska smickrande om ni frågar mig, hehe!

Nå. Det var ett sidospår. Ville mesta bara säga tack för peppen och tack till alla er som lagt en förhandsbeställning på boken. Den möjligheten finns tillgänglig några få dagar till om någon vill passa på!