Trysunda, en av mina favoritplatser på jorden. Näst efter byn jag bor i.

Så vitt man bor i en by måste man bry sig. Det har författaren Sara Lidman skrivit och det stämmer!

När jag och Jakob flyttade hit till byn hade jag dålig koll, kände inte någon här och som ointresserad av tävlingssport visste jag knappt vem ortens stora skidstjärna Jonna Sundling var (jaja, jag vet! Lova att du skvallrar för nån!). I vinter däremot jublade jag stolt när hon vann VM-guld. Jag har fortfarande dålig koll på sport – men hon är ju från byn. Klart jag bryr mig!

Har just lyssnat färdigt på podden Livet i arkivet, avsnittet om byarnas historia och lärt mig en massa nytt. Den utgår från Västerbotten men säger nog en hel del om livet i en svensk by var man än bor i landet. Jag hade ingen aning om att det finns arkiv dit man kan gå och lära sig så mycket om sin egen by! Podden berättar till exempel om hur bybor kämpar för sin överlevnad och hur de löser problem tillsammans. Som vi gör här i byn i dag.

Ett av de prasslande dokumenten i det här avsnittet är från 1400-talet, så gammalt att det är skrivet på pergament, alltså djurskinn! Tänk att bybor redan på medeltiden la grunden för det som i dag är våra byaföreningar, skoterklubbar – till och med gemensamma badplatser. Hisnande tanke! Efter att ha hört det här kommer sommarens dopp här i badsjön få en ny dimension.

Vad gör Erica när hon inte syns här på bloggen, inte hörs i vår podd? Den frågan får jag då och då. Som producent är hon mycket mer hemlig än vad jag är. Just i dag fick jag inget vettigt ur henne för hon har just börjat producera Sommar i P1 igen och då får man inget veta. Så trist! Men Livet i arkivet kan jag tipsa om!

Här får du som lyssnar följa med djupt ner i olika arkiv, höra intervjuer med folk som kan sin sak, ta del av hjärtskärande kärlekshistorien blandat med oväntade historier. Det finns redan några avsnitt ute på Spotify.