Fick ett paket från syrran i veckan. Förutom loppisfyndat påskpynt låg det i paketet två knytblusar och två fina mönstrade kragar från hennes nya designsamarbete med Gina Tricot. Min syster Anna är så genial. Hon tog precis sin lic i modedesign och jobbar nu med sin doktorsavhandling. Den handlar om hur den smutsiga modeindustrin kan hitta nya sätt att designa för att minska mängden avfall och restprodukter. Och under Another Studio som är hennes företag har hon tagit fram en kollektion för Gina Tricot med helt återbrukade kläder. Jaja, skryt skryt men vem ska man skryta om om inte sin egen syster?

I en traditionell designprocess börjar man ju med en plaggskiss för att sedan välja färg, kvalitet och passform. Här har man istället designat utifrån plagg som redan finns. Anna och hennes kollega Jennifer har med Beyond Retros hjälp sorterat fram en mängd osäljbara begagnade skjortor och herrkavajer att använda som råvara. 80% av ett plaggs miljöpåverkan ligger i själva tillverkningsprocessen så att förlänga livet på redan existerande plagg är en enorm miljöbesparing.

Kläderna har sorterats fram och sytts om till knytblusar, kragar och oversizeskjortor och kavajer med moderna snitt. Att i så här stor skala sortera fram begagnade kläder som inte kan säljas, samla ihop dem och hitta ett sätt att storskaligt redesigna dem för att sälja i “vanlig” butik. Det är svårt. Och ganska unikt gjort. Så jäkla mallig att min syster verkligen är med och driver designarbete i framkant.

Anna skickade mig en grön fin knytblus gjord av en herrskjorta

Med själva knytskärpet sytt av en en annan grönrandig skjorta.

Fick en lila också – med stor rosett!

Har svårt att avgöra vilken jag gillar mest. Kommer använda båda två massor i sommar tror jag. Dra utanpå bikinin och ihop med någon härlig kjol.

Känner mig så fin. Och sneakerspremiär! Vilken grej.