
Nu dignar åkern av grödor

Växttunnlarna bågnar av gurkplantor

Och bokningarna är öppna till Marstorps Mat. Det är lite knasigt med Marstorp för i slutet av säsongen har vi alltid en lååång kölista av kunder som vill få grönsaksleveranser. Men i början av säsongen finns det ju alltid plats. Bäst reklam gör nämligen våra egna kunder som när leveranserna kommer igång i augusti säger till sina vänner/mammor/grannar/bryllingars bekantas svägerskor att de prenumererar på Marstorps mat och ”har ni någonsin smakat godare grönsaker?!” Och hips vips blir det kö.
Tänk om alla våra nöjda kunder redan nu innan skörd kunde prata vitt och brett om oss? Då hade vi kunnat planera så mycket bättre – fyllt leveransbilarna och cyklarna från första veckan och sluppit kön på slutet 😉 Era rekommendationer är det som är allra mest värt för oss – och vi är SÅ tacksamma till alla er som tipsar vidare!

Nu är det i alla fall så att vi har en grönsakslåda och en grovsakslåda man kan välja att prenumerera på. Jag tycker man ska ha båda för då blir det mer ”på riktigt” (dvs att det närproducerade faktiskt utgör en större andel av ens matintag) plus att man får rabatt! Att handla så här från superlokala, små aktörer är att göra en stor insats för sin närmiljö, den biologiska mångfalden och för klimatet. Grönsaksleveranserna kommer varannan vecka men man kan boka av sin leverans om man tex är bortrest! Och man får det hemkört till dörren med elcykel eller elbil. Även i byarna runtomkring Umeå så som Vännäs, Sävar, Obbola, Flurkmark, Tavelsjö, Vindeln mm…

Prismässigt ligger våra grönsaker som ekologiskt i butikerna. Vi får dock inte kalla odlingen ekologisk trots att vi odlar på det sättet – eftersom ekologiskt är en certifiering som är väldigt kostsam för en liten producent som oss.

Till lådorna följer också recept på vad du kan göra med grönsakerna, förslag och ideer på hur du lagar till något riktigt gott. Och ja, det var nog allt jag ville berätta om Marstorps Mat just nu. Tack för uppmärksamheten!
13 svar
det ser så fantastiskt ut!
Lite off-topic men nyfiken: hur stor areal odlar Marstorp?
Hej Clara
Har en fråga. Hur kan innehållet i en grönsakslåda se ut?
Hejsan! Det beror lite på vad som är skördeklart just den dagen men till exempel så här
https://www.facebook.com/watch/?v=288972412381149
Toppen! Tack!
Önskar så att jag bodde mer i norr. Då hade jag lätt prenumererat på era grönsakslådor.
Kolla upp om det finns någon reko-ring att ansluta sig till där du bor. Då brukar man kunna hämta ut grönsaker/närproducerade produkter på ett ställe men från flera olika producenter!
Skulle absolut ha prenumererat om jag bodde i närheten. Kanske vore nåt för lokala aktörer i närheten av där jag bor.
Jag önskar att jag inte bodde 100 mil bort för då hade jag definitivt prenumererat på era grönsaker! Har kikat efter liknande alternativ i min närhet men inte funnit något, och till närmsta reko-ring är det ca 3 mil enkel väg så då faller ju den idén lite, tyvärr.
Hej! Har ni funderat på andelsjordbruk (CSA)? Jag skrev min masteruppsats om det för flera år sen och tänker att om ni lyckas få folk att signa upp skulle ni kunna planera för skörden mycket mer och även dela risken med konsumenterna ifall skörden skulle slå fel
Jag hade båda lådorna förra hösten. Så gott! Smidigt med betalning och avbokning och trevligt att det följde med recept (särskilt eftersom jag fick grönsaker jag aldrig testat innan).
Gillade också överraskningsmomentet! Man visste aldrig riktigt vad man skulle få och började längta redan några dagar innan. Misstänker att det är såhär folk som köper glossy box känner.
Tyvärr bor jag inte i Umeå längre och kommer verkligen att sakna detta i höst.
Nu fick jag tummen ur och har beställt! Ser framemot leveranserna! har haft matkasse varannan vecka nu med mat som tar för lång tid att laga, och sällan passar ettåring eller treåringen, möjligen 6-åringen. Tror det här konceptet blir bra för oss och kommer hjälpa mig att tycka att det är kul att laga mat igen, är det något som inspirerar mig så är det bra råvaror😊
Hej Clara!
Blir alltid lite ibland riktigt irriterad när någon skriver att vi odlar på ett ekologiskt sätt men får inte kalla oss det i en REKO-annons men trodde banne mig inte att en stor aktör som du skulle skriva så. Blir riktigt besviken.
För det första så skriver du så för att det säljer och det säljer för att ekologiskt är högt värderat hos kunder och det är högt värderat för att KRAV och numera också EU-ekologiskt tagit fram ett regelverk och definerat vad det är. Det har de inte gjort gratis utan det är andra företagare som betalar för det. Jag tycker det är att snylta på något men inte vara beredd att betala för det.
För det andra så betalar vi som är mycket mindre än Marstorp Mat gladeligen cirkus 10 000 spänn per år till KIWA och KRAV för att få vår certifiering (så jäkla dyrt är det inte). Både för vår egen skull så att vi kan säga att en extern revisor granskat vår verksamhet och att vi faktiskt gör rätt och det inte bara är nåt vi säger. Sen finns det ju mer eller mindre vettiga regler men framförallt finns det ett helhetstänk med alltifrån bränsleförbrukning till elavtal till antalet liter jord per tomatplanta.
Men för mig är det också viktigt att bidra till att det finns aktörer i samhället som arbetar med ekologiskt och granskar och utvecklar så det inte bara är något flummigt som ingen vet riktigt vad det betyder utan fortsätter ha sitt starka värde.
Det tycker ju du uppenbarligen också eftersom du trots att du inte får använda ordet ekologiskt i din marknadsföring ändå gör det fast ändå inte…
Och du som är så bra på att skriva kan gå tillbaka till några av dina tidigare bättre inlägg som handlar om inredning och få inspo därifrån. Nu är jag inte superintresserad av just det men om jag kommer ihåg rätt så borde din text bli ungefär så här. ”Vi är så himla inspirerad av odlingar som är ekologiskt certifierade. Tycker det är så häftigt att tänka på vilket arbete de lägger ner med årliga kontroller och att de väljer att bekosta sin certifiering. Nu gör inte vi det men vi försöker att ändå lära oss av dessa verksamheter. Så tex använder vi oss av växelbruk, vårt egna gödsel och vi har alla gått bränslesnål körningskurs. Vi har också valt att bygga in skalbaggsåsar och blomsterrutor i vår odling. Är så himla tacksam över inspirationen som ekologiska jordbruk gett oss.”
Det verkar växa mer där än i Skåne, är det ljusa nätter eller är det drivhuspyssel som fixar det ?