När huden började krångla i vintras var det inte bara hudvårdsrutinen jag bytte. Jag bytte också ut mitt smink och mina borstar. Rengjorde dem och la undan. Jag märkte ökade problem med plitor kring munnen och torrhet kring ögonen och på kinderna. Så att sminket liksom inte fastnade utan bara flagade av. Jag gillar ju mineralsmink men när jag var torr funkade det dåligt med den lösa pudertyp jag brukat använda.

Nå. En av de roligaste delarna i mitt jobb är att få träffa personer som är experter på olika saker och få ta del av deras expertis. Jane Iredale är ett sminkmärke jag kommit i kontakt med när jag gjort olika plåtningar. Och nu fick jag hjälp av Victoria som är makeupartist hos Jane Iredale att ta fram produkter som passar mig. Jane Iredale är döpt efter grundaren Jane som startade märket 1994 och tog fram The Skin Care Makeup – ett mineralsmink med hudvårdande egenskaper.

Smink har ju genom åren ofta varit något som ställer till det för huden. Täpper till porerna, skapar orenheter och ibland också allergiska reaktioner. Allt det här har Jane Iredale jobbat aktivt med att undvika. Tanken är att sminket ska vara vårdande så att det hjälper istället för stjälper. Tre av de vanligaste problemskaparna i smink är artificiella parfymämnen, artificiella färgämnen och artificiella konserveringsmedel. Och inget av det finns i Jane Iredales produkter.

Jag fick hjälp av Veronica att välja ut en ny bas till mig själv, lämpliga borstar och underlag i nyanser som passar mig.

I den guldiga dosan är tro det eller ej en mineralfoundation men i fast form. PurePressed Base Mineral Foundation. Den applicerar jag på huden med den lilla borsten med trubbig ände.

Alla produkter från Jane Iredale är väldigt naturliga och transparenta. Vill man ha mer täckning får man bygga upp det i flera lager. Det tycker jag är bra för då riskerar man aldrig att få den där helspacklade, supersminkade looken. Och så kan man punktmarkera problemområden utan att behöva sminka hela ansiktet lika täckande.

Så här ser jag ut utan en gnutta smink (okej – mascara har jag faktiskt på mig). Inte särskilt stora porer eller svåra ojämneheter. Däremot är jag ju blå under ögonen för jämnan och har en rosalätt hudton med synliga blodkärl. Rodnar lätt vid träning, sol, värme. Dessutom oheumlt torr – även sommartid.

Nu ska jag visa hur jag gör den perfekta basen.

Efter att jag lagt på fuktkräm börjar jag alltid med concealern Active Light (nyans no 5) Den penslar jag under ögon, i ögonvrå, näsvingar, mungipor och nasolabiallinjerna. Överallt där jag vill ljusa upp och dölja ojämnheter.

Jag skruvar på penseln tills en lagom mängd concealer kommer ut och så penslar jag på. Ibland använder jag fingrarna för att jämna till men oftast den här blending/contouringborsten.

Så här ser det ut när jag adderat concealer. Och här brukar jag stoppa om jag har bråttom och bara vill se en aning fräschare ut. Att enbart markera dessa områden ger stor effekt!

Men eftersom jag nu ska visa min perfekta bas så går jag på med ytterligare ett lager. Min pressade mineralfoundation i nyansen Golden Glow buffar jag på med The Handi Brush. Bara tunt ovanpå områdena där jag applicerat concealer och sedan ut mot ansiktets kanter. Därefter ner över käklinjen för att blenda ihop med färgen på halsen och skapa en osynlig övergång. Den här foundationen har spf 20 så man behöver inget solskydd under om man inte vill.

Jane Iredale har också en väldigt bra flytande foundation om man föredrar det – Beyond Matte Liquid foundation. Den är mattande och ger en fantastisk hudton. På den här bilden har jag istället använt den ( i nyans M4). Och även den bygger man upp täckningsgraden på genom att applicera flera lager. Då använder jag samma borste som jag använder för att jämna ut min concealer med. Den vinklade borsten gör det lätt att komma åt överallt.

Och här kommer en riktigt superprodukt – Glow Time Blush Stick. Ett glowigt cremerouge på stift som också kan användas på ögon och läppar. Jag duttar där jag vill ha det för att sedan med borste eller fingrar smörja ut och jämna till det. Jag föredrar faktiskt att arbeta med fingrarna då det ger bra kontroll över var produkten hamnar. Här har jag också satt lite på ögonlocken för att binda ihop färgerna på ett bra sätt.

Veronica som är makeup artist på Jane Iredale valde ut nyansen Glorious åt mig. Hade aldrig tittat åt ett rouge i den här nyansen tidigare. Jag brukar välja mer rosatonade sådana och det här går ju nästan mer i aprikosbrunt. Men det är precis det här jag älskar med att rådfråga en duktig yrkesperson. Man får hjälp att tänka nytt! För det jag upptäckt är att det här passar min hy mycket bättre. Den mildrar istället för förstärker min rosa grundton. Och färgen i hylsan är ganska olik vad som sedan syns på huden. På huden smälter färgen ihop med basen och ger en väldigt naturlig färg.

Här ser ni hur den ser ut när jag arbetat in den ordentligt. En absolut osynlig övergång mellan rouge och bas!

En sak jag ofta hoppade förut men nu känner mig naken utan, det är läppstift. Med stigande ålder får man ju svagare pigment på läppar. Och dessutom hamnar det alltid lite bas på läpparna när jag sminkar mig – vilket gör dem ännu blekare. Att fylla i läpparna med färg gör en enorm skillnad. Jag fick tips av Veronica om nyansen Jessica på läppstiftet och när jag såg den i hylsan tänkte jag –Njäe? Det här är väl inte min nyans riktigt? Men sedan när den gled på, oh boy! Otroligt fin. Det är ett long lasting läppstift som ändå inte känns torrt utan har mycket lyster i sig.

Jag brukar dock bita av den på ett papper när jag applicerat, för då tycker jag att det sitter så bra och får en lite mattare känsla som jag gillar. Som ni ser börjar jag alltid med att markera amourbågen med hjälp av två dutt av stiftet. Sedan använder jag ett finger för att stryka ut överskottet jämnt över läppen

Och så här blir resultatet av min perfekta bas! DRA MIG BAKLÄNGES vad snygg jag känner mig i dessa nyanser. Perfekt avvägda.

Hur färgerna i sminkningen ser ut skiftar i olika ljus. Här och här ser ni samma sminkning fast på två tidigare bilder jag tagit.

Så! Det var min perfekta bas det. Ser ju knappt sminkad ut (förutom på läpparna) utan istället bara som att jag har världens bästa hy?! Och även när jag tar på huden känner jag mig osminkad. Det finns ingenting som stör. Det bästa med mitt smink från Jane Iredale är dock att de inte orsakar någon irritation på min hud. Varken ökad torrhet eller fler plitor.

Så, nu vet ni vad jag använder för bas varje gång ni ser mig på bild. Nästa gång kanske jag ska visa er vad jag använder för färger och penslar när jag lägger skuggor och ögonbryn? Samt mitt absolut BÄSTA trick för att lura ögat att man inte alls är sminkad? Som jag faktiskt gjort på dessa bilder men inte kommenterat. Lärde mig det av en bloggläsare. Vill ni se?