Här kommer en bildbunt från vår sista sommarlovsvecka. På tisdag börjar nämligen barnen i skolan och jag börjar känna mig gaaaanska sugen på vardagen igen! Är mätt på barnens sommarlov på samma sätt som jag känner sig mätt efter ett julbord. Det var njutbart och svingott men nu när jag fått vräka i mig i tio veckor vill jag nästan storkna…

Håll till godo!

I rötmånaden blir frukten dålig på nolltid. Jag brukar ta rätt på plommon, nektariner och annat som börjar bli mjukt och göra en liten fruktkompott. Så det gjorde jag en av dagarna den här veckan

Här var det mjuka nektariner som jag ska till bitar

Och värmde med lite socker, vanilj och några droppar vatten. Det fick sjuda försiktigt under lock i ungefär tio minuter. Den här gången använde jag lättströ istället för socker och det går lika bra. Sedan det svalnat äter jag ihop med lite kvarg, keso eller yoghurt. Man kan också ta den som efterrätt med vispad grädde.

Vädret har varit svalt och fuktigt. Jag har tagit vedspisen i bruk igen efter en varm sommar. Så jädra mysigt att tända en brasa till frukosten.

Och göra lite varm choklad åt barnen. Jag brukar göra egen – då kan man justera sockermängden. Lättströ funkar också fint att göra varm choklad på förresten!

Två morgontrötta vid köksön

Och jag la beslag på den här varma hörnan.

En annan frukost jag gillar är att gå ut och plocka in lite färska bär och strö på vaniljkvargen.

Bär är bästa snackset. Plockar också in på kvällen när jag är sugen på något att tugga på. Inte konstigt att det är så lätt att äta nyttigt på sommaren när man har sånt här istället för klabbsnö i trädgården.

Passade på att fota mig själv i min älskade arbetsklänning från Zara. Mjuk som den skönades gamla kökshandduk och perfekt snitt i midjan.

I februari kommer jag se magsjuk ut i den här färgen så jag passar på medan jag är brun.

Annat man får passa på med just nu är att njuta av kvällssolen efter en regnig dag när fukten lägger sig som en dimma över åkern.

Det är mycket sånt här nu för tiden. Brottningsmatch mellan brorsorna. Oftast är det Ulf och Hokka mot Bertil. Det är ett jädra liv. Om det inte var så härligt att se dem ihop skulle jag vara väldigt irriterad över stöket och ljudnivån. Nu är jag bara ganska irriterad.

Vi har haft matlag också. Den här veckan var vi hemma hos oss. Jag plockade in sallad från trädgården och dekorerade med krasseblommor.

Lika trevligt som det är att äntligen ses i dagsljus på våren är det att få börja tända ljus till matlagsmiddagarna igen.

Ablin som alla våra barn kallat honom innan de lärt sig prata ordentligt.

Och Emil

Också en favoritperson

Det är så röjiga matlag nu för tiden. Vi började som tio. Sedan kom Ulf och Ylva-Karin och nu är vi tolv. Plus tre hundvalpar. Och snart blir vi tretton i gänget!

Måste ordna ett större köksbord för just nu får vi trängas något förfärligt.

Den här gången fick storbarnen äta lite senare för de hade fullt upp med att leka och vi tyckte det var skönt att slippa trängas så mycket.

Men småbarnen är förstås med och härjar hela tiden

Särskilt den här ligisten. Jag behöver införskaffa ett större matbord och det är omedelbart kvickt.

Jag gjorde palak paneer

Och det blev svingott!

En eftermiddag svidade jag om till den här kjolen jag köpte på Åhlens förra sommaren, mina loppade skor och en tröja från &otherstories.

Och så drog vi till stan för att göra oss skolstartsredo!

Det här är tredje året vi mammor i matlaget gör en stadsresa med storbarnen för att köpa bänkpapper, nya byxor i rätt längd och andra nödvändigheter. Den här gången fick Folke följa med också eftersom han börjar ettan. Vi tog en peppad selfie. Jag ser ut som en jättinna bredvid resten.

Så himla mysig storbarnsaktivitet att åka till stan, prata om storbarnssaker, äta på restaurang och utvärdera sommarlovet. Barnen delade lumparhistorier om hur det var att börja ettan och Folke lyssnade med ögon som tefat. Men jag insåg efter en stund på Lindex att Folke aldrig handlat i en klädaffär förut. Vad är ett provrum? Varför sitter det en hård plastknapp på alla grejer. Det var väl inte så snyggt? Shoppa – vad är det? Åh gud! När man har flera barn kan det verkligen uppstå sådana här utbildningsluckor. Jag drar liksom inte iväg med mina barn till stan och handlar kläder annat än vid skolstart. Och nu blottades detta fatala misstag och fick mig att fundera på vilka andra kunskapsluckor jag glömt fylla i till mina barn? Store tid!

Sedan blev det helg och vi bestämde oss för att fira ut sommaren på samma sätt som vi firat in den – genom att åka till barnens gammor och hälsa på. Bertil fick ta med sig sin kompis Ada

Vi åkte på loppis, käkade ohulta mängder glass och klappade kossor

Och så badade vi i sjön där temperaturen nu sjunkit till kanske sjutton grader. Men sånt ska man inte låta stoppa en!

Vi gjorde upp eld

och grillade korv

Lekt på flotte och eldade upp i bastun så att vi fick värma oss efter kallbadet

Och självklart besökte vi museet i byn

Sånt får man inte missa!

Jag avslutar med en dagens outfit från veckan – med en loppad klänning jag fyndat med en riktigt gammal H&M etikett i nacken, så den är förmodligen från tidigt 80-tal och i en suverän kvalitet som de sällan gör kläder i längre.

Och det var det sommarlovet. Och Ulfs högerben. Tack som tusan.

Imorgon ska ena barnet till frisören och andra till optikern och vi ska stryka skolstartskläder, packa väskor och förbereda oss mentalt på att börja fyran, ettan och andra året på förskolan. Vad kul det ska bli!