Okej. Nu är det dags. Här kommer det lååånga inlägget om den långa vägen mot en groventré! Jag har ju bloggat om den här förändringen tidigare – men nu ska ni få en fullständig genomgång.

Under vårt hus har vi en stor källare som varit sorgligt felanvänd. Full med gamla möbler, kläder, mat och rent bröt som egentligen bara borde slängas. När vi fick tre barn började vi känna oss allt mer trångbodda. Vi har ju inget jättestort hus och behöver nyttja alla utrymmen som finns. Så vi bestämde oss för att försöka förvandla källaren till en fräsch, trevlig och funktionell plats. Men det har varit många steg för att komma dit. Först behövde Jakob bygga ett magasin på gården där vi kunde förvara det som trots allt skulle sparas. Magasinet byggdes och taket täcktes med solceller för att kunna bli elproducenter. Sedan tömdes källaren på det mesta och förra hösten installerade vi bergvärme. Äntligen kunde vi plocka bort pannan och vedförrådet som tagit sådan plats i källaren.

Plötsligt hade vi en i stort sett tom källarvåning till vårt förfogande. Och det här året har vi ägnat åt att renovera den. Först gjorde vi iordning förrådet längst in. Där vi förvarar familjens kläder, pjäxor, julpynt och sånt där man behöver ha på en torr plats men kanske inte i huset direkta boytor. Sedan gjorde vi iordning vårt matföråd – lillkonsum – där vi förvarar skafferivaror, frysvaror och årsförbrukning av toapapper, batterier, lampor och sånt. Parallellt med det gjorde vi iordning tvättstugan med tvättnedkast från båda våningarna och praktiska utrymmen för att vika och förvara tvätten.

Och nu har vi alltså gjort vår groventré. Och den här förändringen har varit riktigt revolutionerande för våra vardag. Plötsligt går det att hålla ordning på tvätten, plötsligt letar vi inte längre försvunna vantar och cykelnycklar i en halv evighet. Plötsligt återfinns precis rätt storlek på barnstövlarna – precis när vi behöver dem. Inga onödiga panikköp och inga fina ullkläder som någon mal tuggat sönder eller en mus (!) kalasat på! Plötsligt har vi istället en ren, fräsch och funktionell källarvåning. Med en groventré på 16 kvadratmeter där alla fem i familjen och hunden ledigt ryms på vardagsmorgonen.

Vi tog hjälp med att putsa väggarna och montera elen men Jakob har gjort allt annat i vår källarrenovering. Flytspacklat alla golv, målat allting, lagt in plattor, monterat Elfasystemen och kopplat in tvättmaskin och torkskåp och sånt. Det mesta har vi beställt hem online från BAUHAUS. Bra att få det hemlevererat i pandemitider. Själv kan jag mest ta åt mig äran för att har hjälpt till med hejarop och planering!

Här är en förebild på hur entrén såg ut i vintras när vi tömde ut det sista brötet. Taket svart av sot från pannan. Putsen på väggarna skitig och avflagad.

Det första vi gjorde var att putsa om källarens alla väggar. Vi har bara en vägg kvar och det är den där ytterdörren sitter. Det ska nämligen dit en jättefin gammaldags dörr istället – med ett stort ljusinsläpp. När den monterats ska vi putsa om den sista väggen också.

Men det är alltså det som är kvar att göra. Vill du se allt vi hunnit med?!

Tadaa! Välkommen in i vår nya groventré. Den går även går under namnen Fredsmäklaren och Trivselskaparen. För så mycket har den betytt för vår familj.

Eftersom det här är en källare som varken går att göra särskilt vacker eller mysig så har vi satsat helhjärtat på att få till en riktigt bra funktion. Jag har inspirerats av hur det brukar vara organiserat i förskolornas kapprum där det är ljust och fräscht, finns hängare i rätt höjd och där alla ytskick är tåliga och man enkelt kan rengöra dem.

Nuförtiden är det ju en fröjd att göra sig iordning här nere.

I vår källaren är det lågt i tak och dåligt med ljusinsläpp. Därför har vi installerat platta ljuspaneler i taket som knappt tar någon plats men ger otroligt bra belysning. Alla lampor är dessutom kopplade till en rörelsesensor som tänder och släcker av sig själva. Aldrig mer några kvarglömda lampor på i källaren alltså. Eller fumlande i mörkret efter en lysknapp. Klädförvaringen kommer från Elfa och vi valde en variant som står på marken istället för att hängas på väggen. Det kändes skönt att inte borra i källarväggarna i onödan.

En stor spegel ska monteras i hallen så småningom och sedan ska vi istället för en pall ha en lång sittbänk som på förskolan. Den ska stå mitt i rummet så att man kan slå sig ner från alla håll och ta på sig skorna på ett bra sätt. Tyvärr har jag inte hittat den perfekta bänken ännu. Ingen som andas tillräckligt mycket kommunal verksamhet för att jag ska vara nöjd 😉

Så här är klädsektionen fördelad. Barnens sektion är längst till vänster. Sedan kommer Jakobs hängsektion, min hängsektion och sedan tre sektioner med lådor. En sektion som är min, en som är Jakobs och en som är till hela familjen, Essa inkluderad.

Nu har vi haft den här strukturen i några månader och trivs väldigt bra. Men med ett par enkla handgrepp kan man också byta plats på sektionerna ifall man kommer på att man vill ha en annan struktur. Det är det som är så bra med Elfas system! Lådorna glider dessutom lätt och man kan köpa till praktiska etiketter att fästa på hyllorna för att det ska bi riktigt tydligt var allting hör hemma.

Är inte det här pedagogiskt så man smäller av? En sektion för varje barn. Med plats för vantar, hjälmar, skor och hängkrokar där allt möjligt ryms. Skohyllan bredvid har plats för ännu fler skor som tillhör barnen. Bäst att ha allting till ungarna samlat så att de inte irrar runt som yra höns. Och som ni ser finns det TOMMA skohyllor kvar! Det är ju smått overkligt med all plats vi plötsligt har.

Med det här enkla, tydliga upplägget kan det inte gå fel på morgonen.

Som ni vet är jag lite kär i min dymo och har gått loss i hela huset med den. Här har jag printat namnlappar och satt fast på varje korg. Storbarnen kan nu själva plocka ner allting och till och med Ulf når att ställa tillbaka sina skor på rätt plats och ta ner sin jacka från kroken.

Det här ger mig ryyyys av välbehag. Att alla cykelhjälmar har en egen plats. Att det finns krokar till allting och att det är så lättöverskådligt och tydligt. Och om till exempel farmor eller gammor kommer på besök och ska ut med barnen så kan de hitta precis vad de behöver. Förut visste inte ens jag och Jakob var allting fanns. Så många dubbletter och tripletter vi köpt av saker som bara ätits upp av hallens mörker för att dyka upp igen sex månader senare…

Det är så underbart att gå ner hit när jag ska göra mig iordning.

Öppna lådan för ytterkläder och hitta vantar, mössor och halsdukar separerade. En särskild låda för allting trädgårdsrelaterat (sekatörer, snören och arbetshandskar) eller lådan för allt träningsrelaterat (gummiband, pulsklocka, vattenflaska). Konfliktnivån på mornarna när alla ska iväg är nere på rekordnivåer…

Elfas lådsystem kan kompletteras med sådana här smidiga avdelare. Med dem kan man själv bestämma storleken på facken i lådorna.

Essa har såklart en egen låda för borstar, koppel, relfexer och hundgodis och sånt. Och så finns en stor låda med kvarglömt från gäster och barnens kompisar. Jag brukar be den som kommer på besök att botanisera i lådan för att kolla om något är deras. Vi har också en låda för cykeltillbehör (lampor, sadelskydd, laddare till lådcykeln) och en låda för klädvård. (Skoputs, borstar, putstrasa och sånt). En låda för badgrejer (cyklop, simfötter, simglasögon och puffar) och en låda med reflexvästar. Både till oss och att låna ut till gäster. Här på landet får man nämligen skäll om man promenerar utan reflexväst när det är mörkt…

Men trots alla dessa lådor är det fortfarande en massa tomma lådor kvar och det är perfekt när vi får besökare. Som när min systers familj hälsar på vintertid och allting blir en enda gröt av våra och deras kläder. NU kan de få sina egna hängare och lådor och behöver inte tappa bort någonting.

Det här är jag svårt förtjust i – hatthyllan med plats för mina olika väskor. Handväska, träningsväska (som alltid är packad och redo) och mina olika arbetsportföljer.

På motsatt sida av klädsektionen har vi ställt en separat, mindre sektion som rymmer arbetskängor och stövlar och alla Jakobs arbetskläder som kan vara riktigt dyngiga efter en hel dag på åkern. Skönt att hålla det lite separat.

Eftersom det är ett ganska kallt och ruffigt golv och man ska undvika trä i den här typen av källare så funderade vi mycket på golven. Skulle vi nöja oss med flytspacklingen eller kanske lägga klinkers? Vad fanns det för andra allternativ? Tillslut föll valet på en slags fyrkantiga klickplattor av plast från Bergo Flooring. Jag var lite tveksam först eftersom det verkade svårt att rengöra sådana plattor. Men nu är jag supernöjd!

Plastgolvet skapar en luftig distans mot golvet under och gör att smuts trillar ner och inte dras runt på samma sätt. Dessutom känns golvet varmare mot fötterna och fungerar ljuddämpande i betongkällaren. Vi dammsuger enkelt golvet och skulle det blir riktigt skitigt kan vi kölja av det med en slang då det finns golvbrunnar som kan ta undan vattnet. Bergoplattor finns i flera färger och kan läggas i fina rutmönster. Men eftersom källaren är så mörk valde vi bara en enhetlig sandlbeige nyans.

En annan sak jag är otroligt nöjd med är den här industrihallmattan. Inte det snyggaste du sett men banne mig det mest praktiska! Vi köpte den på löpmeter så att vi fick den måttanpassad. Och nu ligger den i mittgången i groventrén och hela vägen fram till källartrappen. Den fungerar som ytterligare en smutsfångare och ger också en skönt dämpad ljudbild. Vi överväger att lägga en liknande matta hela vägen upp i trappen faktiskt. Då får vi en lång smutszon som hinner fånga upp all lort innan man stiger in i vår gamla hall. En hall som numera mest används av våra gäster. Den är så väldigt mycket enklare att hålla snygg och prydlig i dessa dagar. Och tack vare att smutsen stannar i källaren har behovet av dammsugning minskat i hela huset.

I tvättstugan finns också ett torkskåp där vi kan hänga barnens kläder eller tvätt på tork. Fem förskolepoäng av fem möjliga! Vi har också en gammal skotork som suttit i hallen på övervåningen som ska monteras på väggen så att man kan torka ur barnens dyngsura skor.

Precis innanför groventrén finns alltså tvättstugan som jag bloggat om här. Den börjar bli mer och mer färdig och nu är tvättbänken på plats dessutom. Här kan man skölja av leriga skor och hundtassar, lägga svårt smutsad tvätt i blöt eller putsa upp kängorna. Att ha tre barn, en hund och ett jordbruk har blivit så mycket lättare med alla dessa funktioner!

Nästan allting till vår nya hall har vi beställ hem frånBAUHAUS. De har alltifrån bergogolv till tvättbänkar. Rörelsesensorer, flytspackel, krokar, lampor, verktyg och dessutom hela Elfas sortiment av inredning. Otroligt välsorterat och alltid bra hjälp när man ringer och frågar om något!

Drömmer du också om en enklare vardag? Just nu har BAUHAUS  20% rabatt på Elfas startkit som lätt går att bygga på allt eftersom.  Och om du vill tävla om din egen inredning från Elfa finns just nu en tävling på @bauhaussveriges instagram!

Och här hittar du Elfas tips om en hållbar garderob!