Jag har en lista i min telefon med sÄnt jag letar efter pÄ seconhand/loppis just nu. SÄ fort jag har ett behov försöker jag först hitta det jag letar efter begagnat. Ibland kan det vara svÄrt om det tex Àr barngrejer och man inser att man behöver ha det frÄn en dag till en annan. Men oftast brukar jag finna det jag söker pÄ loppis tillslut.

Att jag vÀljer begagnat Àr en ren reflex. Det Àr oftast finare och sÄ fÄr jag mycket mer kvalitet för pengarna. Men som om det inte vore belöning nog Àr det sÄklart bÀttre för miljön. En ny rapport frÄn Naturskyddsföreningen visar vad vÄra inredningsvanor kostar. Som ett rÀkneexempel gÄr det att skaffa 13 begagnade uppsÀttningar matta, gardiner och soffkuddar för samma klimatkostnad och naturresurser som för 1 ny.

HÀr Àr en lista pÄ sÄnt som jag hÄller utkik efter pÄ loppis i detta nu

  • Mattvarp. Brukar kunna finnas stora rullar billigt pĂ„ sybehörsavdelningen pĂ„ second handaffĂ€rer. En vĂ€ldigt hĂ„llfast slags bomullstrĂ„d som man kan binda upp vĂ€xter med, fĂ€sta kryddor för att hĂ€nga pĂ„ tork, binda ihop en stek i ugnen med eller annat nödvĂ€ndigt. Mamma hade alltid mattvarp hemma eftersom hon vĂ€vde mattor – och jag klarar mig inte utan denna multitrĂ„d!
  • Ullgardiner och draperier. GĂ€rna i murriga fĂ€rger. Blir sĂ„ ombonat i huset pĂ„ vintern och stĂ€nger ute kalldrag och elĂ€nde.
  • En liten gjutjĂ€rnsstekpanna med höga kanter och handtag av metall. SĂ„ att man kan stĂ€lla in hela alltet i ugnen. Att grĂ€dda rustika kakor i, som plĂ€ttlagg, för frittata eller vanlig omelett.
  • Slinkiga underklĂ€nningar i svart och hudfĂ€rgat. För att förhindra elektriska kjolar som smiter Ă„t kring strumpbyxorna nu i vinter
  • Fina gamla förklĂ€den med praktiska fickor fram
  • Stickade tjocksockar. Har nĂ€stan nött ut alla mina.
  • SkĂ€rp i alla fĂ€rger och former. Finns drivor av begagnade och Ă€r alltid sĂ„ dyra att köpa nya.
  • En sĂ„dan dĂ€r lergryta som fanns i mitt hem som barn och dĂ€r man kan laga riktiga lĂ„ngkok. TĂ€nker att det kan passa perfekt till allt lammkött vi har i frysen?
  • Fler vackra fĂ€rgglada trasmattor. Vill tĂ€cka golven vintertid och dĂ„ behöver jag faktiskt fler i min Ă€go!