-I sovsalen på nutritionsavdelningen är det tid för mat och mammorna fyller stora plastmuggar med näringsrik mjölk. De sjukaste barnen har svårt att äta och gråter när mammorna försöker mata dem. Det är tydligt vilken förändring som sker under behandlingstiden. Barnen som börjat tillfriskna har återfått färgen på kinderna och dricker själva av mjölken

Så skriver journalisten Martina Holmberg om sitt besök på Panzisjukhuset i Kongo, vars nutritionsavdelning stöttas av Läkarmissionen. En svensk biståndsorganisation som arbetar för alla människors rätt till ett värdigt liv. Fokus ligger på att hjälpa kvinnor och barn i utsatthet och med tanke på hur världen ser ut förstår ni att det behovet är stort. Så stort att det är lätt att misströsta.Nej, man kan inte hjälpa alla. Men för varje barn som trots allt blir hjälpt kan det vara skillnaden mellan liv och död.

I våras blev jag själv månadsgivare och ni var många som hakade på och gjorde samma sak. Det var fantastiskt att se så nu tänker jag tillsammans med Läkarmissionen göra samma sak möjlig igen.

OM DU VÄLJER ATT BLI MÅNADSGIVARE och skänker 100 kronor eller mer så kommer du också få min nya bok Nu bakar vi som ett litet tack för ett så viktigt beslut. Jag hoppas att ni är många som vill ta det steget! Du anmäler dig här

Läkarmissionen stöttar program som behandlar undernärda barn

Men hur långt räcker egentligen 100 kronor? Gör det någon skillnad? Jo, för 100 kronor i månaden får tretton undernärda barn varje år hjälp att överleva. Det hisnar för mig att en så pass liten summa i mitt liv kan utgöra skillnaden mellan liv och död för någon annan. Jag är tacksam att det finns något jag kan göra som så påtagligt bidrar.

Barnen vägs och mäts och får stanna på sjukhuset tills de är färdigbehandlade

Läkarmissionen arbetar i många länder, med insatser på flera fronter. Utbildning, akutsjukvård, socialt arbete. Något som ligger mig nära hjärtat är att stötta kvinnor att hitta egen försörjning. Ni minns kanske att jag under flera år var med och drev ett företag som sålde handstickade gosedjur från kvinnor i Zambia? Vår drivkraft var precis detta. För man vet att kvinnor som börjar tjänar sina egna pengar inte bara lyfter sig själv utan ofta hela sin familj ur armod. Det förändrar samhället i grunden.

Läkarmissionen stöttar projekt som ger kvinnor hantverk- och yrkeskunskaper som gör det möjligt för dem att försörja sig. I Uganda och Burundi görs till exempel insatser för utsatta kvinnor ute på landsbygden. De får lära sig läsa, skriva och räkna, träning i att planera sin hushållsekonomi, de får lära sig att driva ett litet företag och möjlighet att spara och låna i en självhjälpsgrupp. De får också förebyggande information om sjukdomar som hiv/aids och malaria. Jag har svårt att tänka mig något mer meningsfullt än att få vara med och bidra till detta!

Som månadsgivare till Läkarmissionen kan du vara trygg med att Läkarmissionens pengar når fram där de behövs bäst. Ta gärna steget och bli månadsgivare – anmäl dig här! Och vill du veta mer om hur undernäringen drabbar barn och hur hjälpen når fram vill jag tipsa om att läsa artikeln av Martina Holmberg.