Välkommen hem till mig. Här lyser trädgården av slingor och ljus. Tycker att det är en minst lika viktig juldekoration som att sätta stjärnor och stakar i fönstret

Eftersom vi bor rätt ensligt på landet blir det ruskigt mörkt på vintern. Tittar man ut genom rutan är det kompakt svart. Därför är det så roligt när julbelysningen kommer upp och jag kan se ut i en vinterträdgård som känns inbjudande och levande.

I samarbete med BAUHAUS tänkte jag nu visa hur man kan ljussätta en trädgård på ett härligt sätt.BAUHAUS varuhus har ett stort sortiment inför jul – både av belysning, dekorationer och pynt!

Jag gillar som sagt mycket ljus i trädgården men för att det inte ska bli för mycket ”tivolikänsla” över det hela väljer jag slingor i samma varmvita färg. Med fast (inte blinkande) sken.

En klotslinga och en tunn, gnistrande ljusslinga blir vackert ihop

Sedan vår trädgård blivit mer uppvuxen med fler buskar och träd är det roligare att juldekorera. Och som en bonus snöar inte allting över så snabbt som det gjord när buskarna var små.

Men man behöver inte enbart lägga slingor på träd och växter. Att klä in en portal, ett räcke eller någon utemöbel är också härligt. Jag blandar gärna flera sorters slingor på samma plats. Portalen är både klädd med med slingor stora som glödlampor och tunna, gnistrande små. Det är det som skapar den lite trolska effekten.

Stora ljusnät täcker in syrenerna. Katten Svea beundrar belysningen

Det kan ta ett tag att bygga upp en lysande trädgård. Några av slingorna i min trädgård har fem år på nacken! Jag plockar försiktigt ner dem varje vår och förvarar torrt och varmt tills vintern kommer igen.

Har du inte möjlighet att köpa slingor till hela trädgården på en gång – satsa på ett ställe åt gången. Hellre ett maffigt stort ljusnät som täcker hela syrenen och verkligen ger en wow-effekt, än tre små slingor utspridda på tre olika ställen där de knappt märks. Masseffeket ger god effekt.

För att belysa runda saker som buskar och trädkronor är ljusnät att föredra. För att belysa räcken, en lång häck, en fasad är långa slingor med lampor bättre.

En liten ljusslinga räcker bra för aroniaträdet

För att sätta upp slingor kan man behöva en trappstege. Men ännu viktigare är faktiskt en lång käpp. Ta ett kvastskaft och slå in två spikar i toppen så att de bildar ett V. Med käppens spikar kan du sedan ”dra efter” slingorna i trädet så att de hamnar högre upp.

Och gör inte bara fint för förbipasserande utan också för dig själv. Placera inte all belysning kloss mot husväggen utan ljussätt platser du själv ser inifrån huset.


Underbar sjuarmad retrostake som fyller upp ett helt fönster.

Då får du njuta av din trädgård dygnets alla timmar.

Vid trappan bredvid entrén står ett litet bord med en gammal fågelbur som jag fyllt med ett ljusnät. Och på fönstret hänger en lysande krans som jag har tillverkat.

Jag tog en metallstomme jag redan hade, virade runt en gammal slinga granris av plast och virade sedan fast en ljussslinga runt alltihop . Jag avslutade med en slinga med frostiga kottar och granris. Blev så nöjd med resultatet.

I många trädgårdar är den enda utebelysning som finns en skarp lampa ovanför ytterdörren som ett ledljus. Men det ger egentligen motsatt effekt. Med endast en stark ljuspunkt blir man bländad och allt annat höljs i dunkel. För en trevligt och funktionellt upplyst trädgård behövs flera små ljuspunkter som samarbetar. Jämför det med inomhus. Att ha ett rum med endast en stark ganska stark lampa påslagen – eller flera små lampor med olika styrkor på olika ställen. Vad är vackrast och behagligast för ögat?

Man kan också arbeta med belysning i olika höjder och i olika former. På runda träd, toppiga buskar, längs raka trädstammar eller husets fasad. Tänk högt, lågt, smalt och brett. Precis som med belysning inomhus är det fint att placera lamporna i olika nivåer så att det känns mer spännande.

Och gör INTE detta rookiemisstag – att montera upp förra årets ljusslinga utan att först kontrollera att den lyser. Talar av egen erfarenhet, hehe.

Installera också någon form av skymningsrelä till belysningen . Då tänds lamporna i skymningen och släcks när det blir ljust. Det kan också tidsinställas så att belysningen släcks mitt i natten när alla ändå sover. På det sättet sparar man ström.Kontrollera att ljusslingorna och skarvsladdarna är hela och tål utomhusbruk. Leta efter en CE-märkning som betyder att slingan uppfyller EUs säkerhetskrav. Samt texten IP44 vilket innebär att slingan klarar av att placeras på marken utomhus.

Det är ju inte bara utebelysningen som påverkar hur huset ser ut utifrån. Också belysningen i husets fönster. I verandan hänger två lysande kransar som är lika vackra från alla håll.

Särskilt mot frostigt glas!

Och visst blir man glad när man passerar ett hus där det lyser vänliga små stjärnor och stakar i alla fönster.

Som en bild av hemtrevnad!


Stjärnan Solina från Markslöjd – hemklickad från BAUHAUS

På Bauhaus finns allt som behövs för att skapa en gnistrande, glittrande vinterträdgård och en mysig julkänsla i hemmet. Alltifrån ljusslingor och fasadbelysning till adventsljusstakar och julstjärnor. Besök något av varuhusen och få hjälp av den kunniga personalen – eller botanisera i julsortimentet online! Just nu kan du dessutom vinna julbelysning från Markslöjd på BAUHAUS Instagram @bauhaussverige

Här finns mina utvalda favoriter från BAUHAUS julsortiment