Hej på er. Prick en vecka kvar till jul! Jag har köpt alla julklapparna och ser fram emot att få slå in dem. Som tur är blir det aldrig särskilt mycket paket. Vi vuxna har lyckats begränsa det rätt bra. Ger nästan bara till barnen.

Jag slår in i makulatur som vanligt – och rödrandiga snören. Nyheten är ju mina alldeles egna julklappsetiketter från Röda Korset. Barnsligt stolt över att få ha illustrerat dem i år.

Här har det blivit lite mildare efter några kalla veckor. Som tur är inget slask utan bara milt. Och lagom till julafton verkar det bli femton minus igen.

Hela gårdagen satt jag och gjorde tråkigt, jobbigt administrativt arbete. Det trista med att driva företag är att göra allt som är företagarens jobb. Helst vill jag ju bara blogga, fota, vara kreativ – alltså det som skapar värdet i mitt företag. Att ta hand om grejerna som gör att jag får in pengar på dessa värden däremot – så fruktansvärt tråkigt, otäckt och svårt. Är jämt så rädd att göra fel. Får hjärtklappning om jag rört ihop något. Ibland tänker jag att jag skulle läsa en grundkurs i företagsekonomi för att KBTa bort den här skiten. Lite lättare och mindre ångestladdat blir det dock när min assistent Charlotte puffar upp obesvarade mail åt mig, gör checklistor som jag kan bocka av och funderar på strategier inför nästa år.

Och när jag satt där med mina månadsrapporter kunde jag konstatera att det här årets klart dyraste utgift är tid. Svindyrt. Jag har gått ner kraftigt i omsättning för att prioritera hälsa och välmående. Det är något jag kalkylerat med och jag är glad för att jag gjort det. Men jag kan inte låtsas som att det inte svider. För det gör det när jag ser det sådär svart på vitt. Man får väl inte tacka nej till jobb som genererar pengar? Man måste väl samla i ladorna så mycket det går? Imorgon kan allt vara över.

Det är konstigt hur man kan dras med i tanken om evig tillväxt. Man ska omsätta mer varje år, göra större och större vinst. Och på sociala medier ska man varje vecka räkna sina nya följare. I alla fall om man använder plattformen i sitt arbete. Växer man? I vilken takt då? Statistikverktyget ger tydliga besked på hur framgångsrik man kan känna sig. Att växa är målet och stagnation är patetiskt. Trots att man kanske befinner sig på en plats man trivs med och är nöjd med det man har. Antalet följare räcker för ens syften. Inkomsten räcker för att leva på. När ska man vara nöjd? När ska man sluta jaga? Är man skyldig sig själv att alltid göra det mesta av allt man har. Och hur då?

Så mycket att fundera på.