Vilken mat ropar högst på dig? Finns det livsmedel som liksom vrålar från kyl och frys och som du omöjligt kan ignorera om du har hemma? För vissa är det glass, för andra chips, för någon annan är det småkakor. Konstigt nog verkar bulgur, röda linser och morötter aldrig ropa särskilt högt på någon.
Jag försöker att inte ha något hemma som ropar på mig för jag tycker att det är så jobbigt att försöka ignorera ropen. Smågodis hojtar i en megafon, chips skriker så det dånar och choklad skapar rundgång i högtalarsystemet. Däremot hör jag inte ett knyst från glassen, de salta nötterna, eller påsarna med micropopcorn. De är stumma. Skönt att i alla fall några av sakerna som ropar högt på människor inte ropar på mig.
För vissa dämpas skriken så fort de stänger igen lådan och gömmer undan gaphalsen längst bak i skafferiet. Min syster kan till exempel ha choklad och godis hemma – och bara ta en smakbit! Sedan stoppar hon undan det i någon låda och glömmer bort att det existerar. Ett halvår senare öppnar hon lådan och hittar en halväten dammig daim. Jag tror aldrig det har hänt mig.
När jag var gravid med Ulf hade jag nedsatt aptit. I början var jag illamående – men sedan hade jag liksom hade en 30% minskad matlust. Jag satt på Mellokväll med matlaget och en buffé av chips och godis framför mig – sånt som vanligtvis får mig att gå loss. Men istället betedde jag mig ungefär som min syster gör vid ett sånt tillfälle. Jag tog bara någon näve och sedan kände jag mig nöjd. Alltså PÅ RIKTIGT nöjd. Inte som att jag egentligen hade velat äta mer men lyckades behärska mig. Jag behövde inte behärska mig.
Det fick mig att förstå hur svårt det är för oss som hör ropen extra högt och hur lätt det är att vara måttlig när driften inte är så stark. Jag tänker att det är viktigt att förstå att för många människor är det inte “duktighet” eller självbehärskning som gör att de avstår sånt som vi andra frossar i. Det goda ropar bara inte lika högt på dem. Jag som ogillar både tanken på och smaken av alkohol är stendöv fast det står en öppen vinflaska på köksbänken. Det är inte ett dugg duktigt av mig att avstå den.
Det vore skönt att inte ha det där extra suget i en värld där det finns oändligt med frestelser. Men samtidigt har ju just den här driften varit en viktig del i vår överlevnad. När vi var jägare och samlare och maten inte var lika lättillgänglig var det ju av största vikt att folk tryckte i sig all honung, alla söta bär och frukter som de bara kunde komma över.
Jag tänker att det är bra att vara medveten om vilken mat som ropar på en. Det tar bort känslan av att ha dålig karaktär och misslyckas med sina föresatser. Skuld och skam har aldrig hjälpt någon. Med en vänlig, ärlig och förstående blick på sig själv är det lättare att fatta kloka beslut.
116 svar
Popcorn, chips och glass rör mig inte i ryggen.
Men godis det går bara inte. Det är det enda jag tänker på tills det är uppätet. Kakor går inte heller och inte heller fika. Sockret skriker på mig!
Här tokropar också smågodis och chipsen… glassen däremot är knäpptyst! Konstigt och intressant det där…
Tack för bra text🍡
Popcorn och nötter ärväl typ det tråkigaste snackset. Då kan jag hellre äta kartong.
+1 på den 😀
Popcorn är det bästa snackset
Ostkaka, jag kan inte ha ostkaka hemma. =)
Samma här, jag kan äta det till frukost, lunch och middag😅
Åh vad skönt att höra att jag inte är den enda. Ääääälskar ostkaka och kan lätta klämma ett stort paker. Mums!
Bullar kan jag inte ha hemma, de gastar hur mycket som helst. Choklad har varit så, men ta mig tusan, numera kan jag faktiskt vara nöjd med EN bit (men då äter jag verkligen en bit varje dag). Så numera har jag choklad hemma. Chips och sånt har ingen röst alls.
Annars skulle jag säga ärter, med där frossar jag glatt 😀
Ropar högt:
– Saltlakridsnappar och visst annat mjukt godis
– Cashewnötter
– Mörk choklad
– Vissa sorters chips – när jag väl smakat så kan jag inte sluta, men en oöppnad påse kanske bara viskar lite försiktigt då och då.
Ropar inte:
– Småkakor
– Karameller
– Kola, knäck och annat segt
– Glass
– Ostbågar
– Ost
– Fryst fikabröd viskar bara ibland
Jag har svårt att låta bli bakverk, alltså kakor, paket, tårta… däremot glass är jag helt ointresserad av. Snacks i alla de former ropar i perioder, typ innan mens hehe🤓
Undrar också hur det funkar hemma hos er med alkohol, jag vet ju att du aldrig dricker, men dricker Jakob? Är det isf något du kan ”besväras av”? Frågar helt ärligt eftersom både jag och min sambo visserligen dricker alkohol men jag blir väldigt triggad om jag märker att någon (han) druckit, alltså om jag märker att han blir (lite) påverkad. Jag har en del trauma i bagaget kopplat till berusade män så kan förstå att det kanske bottnar i det hos mig, men hur känner du? Är du ”okej” med att andra blir lite lulliga även om du själv är spik nykter, eller upplever du det som jobbigt/störande? Ursäkta en kanske något för privat fråga 💕
Jag tycker att det funkar eftersom Jakob är så otroligt måttfull. Jag är också känslig för när folk blir berusade och tycker det är oerhört obehagligt när folk inte kan hantera alkohol eller är lite för förtjusta i den. Hade det varit så här hemma så hade det nog funkat dåligt för oss – för precis som du har jag sett en hel del sånt och aldrig gillat det. Tycker att det går bra att umgås med folk som dricker en aning bara de inte har problem. Och dessa problem brukar vara väldigt tydliga för oss som är nyktra under tiden.
Om jag också får yttra mig känner även jag obehag kring folk som dricker. Även om de liksom inte “påvisar” någon större påverkan av sitt drickande, att se någon dricka två-tre glas vin under en middag på två timmar ger mig känslor av obehag. Jag har också erfarenheter kring alkohol sedan tidigare som absolut kan vara en trigger/förklaring till att jag känner som jag gör. Själv dricker jag i princip aldrig längre. Jag har tom funderat om jag inte bara rakt av ska proklamera att jag är nykterist; enda skälet till att jag låter bli är för att jag försöker frångå etikettering av ena eller andra sorten i mitt liv. Men i praktiken/vardagen ÄR jag nykterist … Så det ni säger, både Kristin och Clara, resonerar hos mig också.
Tack för svar! Ja men precis, är man nykter /druckit mindre är det så…jag vet inte, äckligt? med någon som blir full. Jag har blivit så känslig för alkohol och känner snabbt av samt kan må väldigt illa/få ångest när jag känner typ att jag druckit. Så därför har det blivit mkt mindre de senaste åren.
Känner sååå igen mig! Har svårt att förstå att det finns människor som kan äta “lagom” av just choklad och chips och annat skräp. Enda sättet är att inte ha sånt hemma.
Pajer* skulle det stå, inte paket haha!
Haha, jag läste paket och undrade om du var väldigt förtjust i att öppna dom eller vad du menade
Ljust bröd med smör och massor av ost! Rostbröd typ, fast absolut inte rostat!
Samma här. Jobbigt för det finns ju alltid hemma (till skillnad från chips…) 😊
Intressanta tankar kring mat och vad som ropar på en och inte. För mig känns det som att allt sött och snacksigt ropar på mig just nu. Jag tror det är en del mediciner som “hjälper till” på traven med att spä på sötsuget. Ingen höjdare när det är svårt att motstå i vanliga fall.
Så bra skrivet! Tre saker ropar på mig – saftiga söta apelsiner, stekt makrill och punchpraliner. Jag säljer lätt mina barnbarn för att få vräka i mig av dessa välsignelser. Utan att skämmas ☺
Haha, tack för dagens första kluckande skratt! Blev alldeles glad av bilden på näthinnan, både av dig säljandes barnbarnen för en makrill och av blandningen makrill och punschpraliner! Tack! ♥️
Väl bekomme! 😆
Har exakt samma grej kring godis. Till den grad att när jag bara köper hem det den kvällen jag ska äta det. Och ifall jag vill ha kvar det till kvällen måste jag lägga det i förrådet ute eller kasta högt upp där jag måste ställa mig på en stol för att hämta det. Ifall jag lägger det i ett skåp kommer jag gå och ta en bit lite då och då till kvällen. Det som går bra i godisväg är mörk choklad, det kan jag ha och bara ta ibland.
Glass, nötter och popcorn är inget problem heller. Men det är ju ärligt inte samma sak. Och chips och kakor går också hur bra som helst. Likaså bakverk.
Så min enda och stora svaghet är godis. Begränsar till 1-2 dagar i veckan 😊
Ost!
Tårta! Har jag en tårta i kylskåpet skulle jag kunna äta det till frukost lunch och middag 😂
Samma här! Om vi tex är på kalas får jag behärska mig att jag inte tar en stoor bit eller flera bitar! Jag vill ju inte avslöja min last eller det smått vilda i min blick haha.
Tips på ett avsnitt av Meny i P1 som handlar om detta; Hjärnan får oss att äta fel. 🍭🍬🍫🍪🍩🍰
Så bra formulerat! Precis så är det för mig, jag slutar inte äta för att jag är duktig/har självbehärskning, utan för att jag är nöjd! Efter en näve chips/ngra godisar/två glas vin har jag liksom fått nog, jag är klar. Gäller det ostbricka däremot, så har jag inga gränser 🙂
Undrar om sånt där (sockerstinn, kemikaliestinn, onyttig “mat”) ropar på en när nåt i kroppen och/eller själen är i obalans? Förr i världen, för lääääänge sen, när jag var en djupt olycklig hemmaboende ungdom kunde choklad, godis, fikabröd osv ropa på mig så det inte gick att motstå.
Numera, långt senare, efter att ha rensat ut all möjlig skit ur mitt liv, både dåliga relationer, dåliga tankar, dåliga vanor, dålig mat mm mm och ersatt med bra så hör jag inga såna rop längre. Det är ingen som helst svårighet att inte äta tex smågodis, blir närmast illamående av bara tanken faktiskt…
Läs Den hemliga kocken av Mats-Eric Nilsson (tror det var så han hette), så kommer det aldrig mer vara detsamma att gå in i en mataffär… Jag gjorde det, och efter det var det inte särskillt svårt att utesluta både det ena och det andra ur kosten…
Jo och också nähä. Det är inte alltid lätt att resonera så där! Men en sak hjälper mycket, åtminstone mig: När jag blir sugen på småkakor eller några godisar i stor påse någonstans då läser jag innehällsförteckning – oj, då blir jag frälst av alla cravings!
Kan det inte också ha med själva ungdomen att göra? Jag var en rätt lycklig ungdom men kunde ändå vräka i mig saker som skulle få mig att kräkas om jag försökte mig på samma nu.
Jo det har med kroppens utveckling att göra. Socker suget avtar i regel med åldern!
Håller med, väldigt sällan godis och glass -sug nuförtiden som närmare 60 år.
Som ung, Ojoj då kunde jag trycka i mig en hel påse ostbågar, glass eller och chokladkaka. Jag åt inte en bulle utan två, dubbelt på allt. Men idag ropar inget på mig förutom en svaghet, nämligen salt lakrits som jag mumsar på ibland. Ja och så kaffe förstås , kaffe ropar högt på morgonen sen är det bra.
Ps. Tror att du bara får ta det med ro Clara och fortsätta din hälsoresa i lagom takt. Lagom. Ett väldigt bra ord. Och tänk, du blir aldrig någonsin yngre, fräschare och finare än vaddu är nu. 😊🎈
Glass vrålar efter mig, speciellt chokladglass. Nötter, småkakor, godis och torrkakor tiger som muren. Popcorn viskar, men bara om jag inte behöver poppa dem själv. Chips och ost pratar i vanlig samtalston, mer om jag druckit alkohol. Alkohol sjunger.
Oj. Svårt. Vilken mat kallar INTE på mig skulle jag vilja säga 🙂 Ända sedan jag var ganska liten har jag vaknat upp med hunger som absolut första känslan. Det är först de senaste typ 5åren jag inte gjort det (är 37 nu). Tänker sååå ofta på mat. Älskar godis, choklad, chips, pasta, ost, rött kött, parmaskinka, vitlök, nötter osv. Och på sommaren älskar jag sallad och tomat. På vintern kan jag inte med att äta grönt för då smakar det typ ingenting men på sommaren. Omg. Då älskar jag att gå ut i landet och småäta av sådant som finns där.
Har svårt att ha godis hemma utan att äta upp det. Ber min man gömma ”sitt” godis för att inte jag ska äta upp det. Tycker nog ändå att det kan kallas dålig karaktär 🙂
Clara, du har verkligen rätt i det du skriver:
“Jag tänker att det är viktigt att förstå att för många människor är det inte ‘duktighet’ eller självbehärskning som gör att de avstår sånt som vi andra frossar i. Det goda ropar bara inte lika högt på dem.”
Jag t.ex. klassificerar inte ens den typen av mat som du skriver om som “god”. Faktiskt tvärtom, för jag vet vilken skada det gör i min kropp. Eftersom jag är mån om min hälsa, vilket bottnar i att jag vill mig själv väl, vilket *i sin tur* bottnar i självkärlek och självomtanke (som du också skrivit om – älskar när du skriver sådana inlägg!) är det för mig ingen uppoffring att avstå chips, godis, mjölkchoklad, glass osv, utan en BELÖNING, en handling av omtanke om och kärlek till mig själv. På mig ropar helt ärligt morötter och att äta paprika som äpple.
Jag vill inte låta som att jag “skryter” med mitt sätt att tänka och förhålla mig till min hälsa, det ÄR så här för mig – men jag blir 40 år i år och det har inte alltid varit så här. Självkärleken har kommit med åren och med tuffa upplevelser och sjukdomar som fått mig att inse en del saker och omvärdera andra.
Jag kan känna igen mig i det du säger lite grann jag förknippar viss mat med att inte må bra, den obehagliga känslan av ojämnt blodsocker, eller smärta i leder tex, som jag får im jag ätit mycket socker. Det gör att jag ibland slutar äta tex chips, eller godis.
Detta obehag överträffar liksom obehaget i att motstå godiset. Men jag älskar ändå socker smör o grädde, och äter ganska mycket av sånt ändå.
Jag älskar också smör och grädde, det äter jag så mycket som kroppen vill ha 😍😍❤
Jag gillar mig själv OCH choklad! ☺️
Haha, jag med!
Det får man göra! 😊
Jag är en sån som inte behöver “behärska” mig och det finns egentligen inget som varken ropar eller vrålar. Det skulle vara typ en kall, krispig sallad med extra många babyplommontomater, eller ett stort glas isvatten med gurkskivor, i så fall. Men det äter jag ju när jag blir sugen och sen är det färdigropat.
Inbyggda aptitöronproppar verkar jag ha. Praktiskt nu, men måste vara väldigt dumt rent evolutionärt…
åh vad jag önskar att jag hade sådana öronproppar!
Sedan jag började med amfetamin (utskrivet av läkare pga fatigue) är det inget ätbart förutom dijonsenap som ropar på mig. Tips till er alla!
Skrattade högt åt detta, ska komma ihåg tipset!
Otroligt rolig kommentar även om jag förstår att det måste vara supertrist!
Jag tror ändå att du är något på spåren här..:). Att många gånger när vi tror att vi behöver något är det för att vi behöver energi, och näring, men tar till socker som en quick fix, eller som en stressdämpare. Själv har jag fått lite mindre sockersug efter att jag fått en bättre arbetssituation, och börjat äta bättre mellanmål. Ibland har jag även trott att jag behöver socker pga seg och trött, men egentligen var jag mest uttråkad.
Intressant. Jag tillhör dom som gärna äter godis, men är fullt nöjd efter ett parstycken, orkar helt enkelt inte mer och är verkligen inte intresserad. Min man kan däremot bli galen för att jag köper hem godis och bara öppnar och tar några bitar, för då “tror” han att han måste äta upp hela påsens innehåll.
Vet inte hur seriöst din kommentar är menad, men om seriös låter det som om han skyller/projicerar på dig för att han inte kan låta bli att äta?
Lilly och Hanna glass, jordnötssmör och goda ostar, ost överhuvudtaget triggar mig. Smågodis, kakor, tårta och choklad går bra. Hade en period då jag vägde mig säkert upp till 10 gånger per dag de dagar jag inte jobbade. Då upptäckte jag att de livsmedel jag räknat upp som skriker fick mig att snabbt gå upp i vikt. Jag kommer aldrig att slänga vågen men gärna skaffa en som mäter fettprocent också. Har som mål att högst väga mig en gång om dagen. Läser David Ek, Ner snabba säkra resultat på vågen som vetenskapligt argumenterar för att väga sig en gång om dagen.
Fast det är väl inte de som ropar efter dig- det är väl du som ropar efter dem? Det enda sättet att få tyst på kakmonster inom sig är att inte äta sådant som en ropar efter och heller inte äta sådant som kan trigga suget. Eller finns det ngt annat sätt? Att regelbundet äta sig mätt på mat, och inte stressa, att sova regelbundet osv osv hjälper också.
I mig känns det som att godis skriker på mig och inte jag som skriker på dem. Jag måste ofta stålsätta mig när jag ska till kassan och betala mina matvaror för jag vet att jag kommer bli stående i gången med godis i väntan på min tur.
När jag väl kommit fram till kassan och ska betala och packa mina varor har skriket tystnat. Men ibland är det en kamp att inte lyssna på godis-skriket.
Det här stämmer på mig. I höstas när vi var trötta hade vi en godispåse i skafferiet som det åts från var och varannan dag. Och vi köpte en ny när den tog slut. Nu har vi inte haft någon hemma på månader och jag har inget sug efter smågodis längre. (Jag är en godisråtta). Skulle jag köpa hem så skulle det definitivt trigga och jag skulle få tillbaka suget. Jag är för godis och kakor. Chips, läsk och popcorn är jag inte så intresserad av. Men får jag det framför mig så tycker jag att det är så gott och har svårt att sluta äta. Jag tycker inte att det är ett problem om jag får det framför mig någon gång, för hemma så köper vi helt enkelt inte hem det. För någon sommar sen, när min äldsta var fyra eller fem på frågade hon om vi kunde köpa chips som vi hade gjort sommaren innan. Hon kom ihåg att vi ätit ett paket pringles på stranden. Ganska fin tradition tycker jag, att köpa ett paket chips en gång varje sommar. I min värld så finns det helt enkelt inte att chips, popcorn eller läsk ska handlas hem. Lördagsgodis är ju en mysig grej men inget vi sysslar med. Våra barn är 7, 4 och 2. Relativt små. På jobbet fick jag frågan om vi inte har snacks till kvällsmys. Nej, aldrig. Men vi äter kvällsfika tillsammans varje kväll 18.30. När vi gör det extra mysigt så kan det bli en fruktyoghurt istället för vanlig naturell, kesella med bär, eller fruktfat som serveras i vardagsrummet på en lördag. Däremot blir det fika på helger. Där jag har behov av något sött till kaffet, men jag vet att speciellt fyraåringen skulle behöva ett vanligt mellanmål mycket mer än något hembakat.. en annan sak för vår sjuåring som äter mycket grönsaker och har plats för både sött och riktig mat, medan fyraåringen bara har plats för sött. Där måste jag försöka sätta mina söt-behov åt sidan..
Har jag en stor godispåse på bordet,fram före mig, så tar jag några nu och då. Då lusten kommer. Har jag ingen godis – fan, då vill jag ha! Då gräver jag all skåp för att hitta nånting som har socker i sig. 😆
Kan inte passera grönsakskylen utan att köpa en påse härliga morötter. Ögonen skriker ”Jaaa”. Annars är ett kokt ägg med en smörklick på utmärkt botemedel mot sug.
Bra nyansering av duktighet. Jag får ofta höra på jobbet att jag är så duktig som aldrig tar hissen. Men det beror enbart på att jag tycker det är så långtråkigt att stå och vänta på en hiss. Att gå två våningar upp är liksom en ickegrej för mig. Och kommentarerna om att jag är duktig då gör mig bara illa till mods.Som att det egentligen är små förtäckta pikar om att jag skulle försöka vara bättre än dem?
Jag har inget som ropar på mig. Blir alltid sugen på nyttiga saker till mat och njuter av varje dag jag får äta härliga grönsaker och bra och hälsosamt tillagad mat. Har aldrig något sötsug och det är helt okej för mig att skåpet är fullt med godis/chips/glass, ja vadsomhelst faktiskt. Om jag äter något sött räcker det med en liten bit som jag gärna njuter av men känner sen inte behov av mer. Vatten älskar jag och möjligen att det kan ropa på mig men det räknas nog inte. Alkohol/rökning är något jag aldrig dragits till. Jag behöver alltså aldrig behärska mig själv. Och jag gör inte avkall på något, äter bara sånt jag vill äta och det är hälsosam mat. Andra tror nog att jag avstår som ett aktivt val och uppoffring men så är det verkligen inte.
Du skulle ju kunna ha klaustrofobi också. Alltså inte att du har det utan finns ju många anledningar till att folk gör saker.
Kommer så väl ihåg en gång när jag satt på en bio och hade ätit mig illamående på lösgodis. Jag kände hur det låg ca 7 godisar kvar i botten på påsen och jag.var.bara.tvungen.att.äta.upp.dem!!!!! Jag kunde liksom inte koncentrera mig på filmen utan tänkte bara på min godisar som måste ätas upp trots att jag var illamående av skiten.
Måttfullhet har jag extremt svårt för. Därför är min taktik att alltid köpa den minsta förpackningen av allt. Eller bara köpa så mycket som jag vet kommer behövas eller gå åt när det kommer till kalas eller fikastunder.
ps. älskar verkligen appen som du tipsade om!! TACK!
Jag kan inte stå emot godis. Jag vet det och försöker inte köpa så ofta.
En gång fick jag en stor burk godis av en sort jag egentligen inte gillar. Jag insåg då att jag åt ändå, ungefär som en missbrukare som inte kan sluta dricka…
Ganska läskig känsla så jag slängde godiset!
Och började fundera på min släkt. Jag har/har haft både knarkmissbrukare och alkoholister i min familj. Kunde sockret jämföras som ett annat missbruk?
Själv dricker jag aldrig alkohol.
Ja absolut. Kolla upp (googla) Bittens sida om sockermissbruk.
Nej det är inte samma typ av missbruk – även om det onekligen kan kännas så. Här kan du läsa mer <3
https://tyngre.se/artikel/sockerberoende-sant-eller-hittepa/
https://www.bittensaddiction.com/
Känner verkligen igen mig i detta. Det som ropar högst på mig är småkakor, vissa typer av choklad och bröd. Just brödet är så svårt. Småkakor och choklad behöver vi inte ha hemma, men min man vill gärna ha rostat bröd till frukost, barnen limpa eller rågkaka till mellis.
Jag har de senaste åren jobbat hemifrån, och märker verkligen hur dagsformen påverkar min motståndskraft. En bra dag viskar det bara från skafferiet, men är jag stressad? Ledsen? Sovit dåligt? Då äter jag ostmackor med extra mycket Bregott tills jag får magkip. Och ångest.
Högst skriker något halvätet. Om jag tagit en tugga av en smörgås eller en chokladbit så skriker de så jag inte hör annat tills jag ätit upp.
Det är precis så!!
Och det är väldigt intressant att se att kommentarerna på detta inlägg nästan allihop bekräftar samma känsla, det där kraftiga suget. Men kommentarerna på det förra inlägget, nästan helt handlade om att “man ska inte banta eller förbjuda sig något, om man äter det kroppen signalerar att den behöver så kommer man må bra, även om man har ett par extra kilon, och då har man inget sug”. Det gjorde mig så arg, eftersom människorna som säger så har helt andra genetiska förutsättningar (vinnare i genlotteriet). Jag har alltid ätit det min kropp signalerat att den behöver. Konsekvensen är att jag som mest vägt 155 kilo. För att jag har det där konstanta suget efter godis (främst choklad), kakor, ost, det där suget som gör att man inte kan tänka på något annat, och att det inte går att sluta äta, man måste äta upp de sista bitarna i påsen även om man egentligen inte är sugen. Min främsta comfortfood när jag är stressad, ledsen eller bara inte orkar tänka är varm choklad med ostmackor. Och jag tycker det är aptrist att laga mat.
Så jag tycker det har varit jätteintressant att få läsa om dina tips för att hantera suget (typ 2 aprikoser till kaffet eller chiafrön), för jag behöver hantera detta varje vaken minut mellan kl 11 och 20. Före det är jag nöjd med min frukost, och efter det är jag nöjd efter min middag, men däremellan…
Tack, Clara, för denna inläggsserie!
För mig är suget något annat än att känna vad kroppen behöver. Den riktiga känslan av kroppens behov är lite svårare att hitta, den ligger liksom under o skyms av suget. Hittar man den kan suget minska. Suget tror jag har med andra saker att göra, ofta stress eller diffus hunger tex om man inte hunnit laga riktig mat, eller andra mekanismer i kroppen.
Såklart är det så, det är jag fullt medveten om. Min kommentar var en känga till alla de som i förra matinlägget inte fattade att de vunnit i genlotteriet utan aningslöst skrev att “det är ju bara att…xxxx”. Nej, det är inte bara att…!!!
Tack för spännande inlägg!
Jag är gravid och känner igen mig i det du kände när du var gravid. Godis ropar alltid högt, men nu känner jag mig inte ALLS sugen på det, kan till och med låta det vara utan att ta. Dock i början av graviditeten köpte jag av ren inpuls semlor i affären, då jag vanligtvis gillar det, men när jag kom hem såg jag bara på de och kände – nä, det här är jag inte alls sugen på.
Nu ropar i stället – mixat fryst mango med vatten( hemmagjort mangoslush) högst av allt, och typ knaprig gurka.
Tänk hur det kan svänga 😀
Samma här! För mig är det kiwi, morötter, citron och frysta svarta vinbär som ropar och vrålar, medan chipsen (som annars brukar ropa högst på mig) har tystnat helt.
Jag kan inte ha godis, glass, chips eller något bakverk hemma utan att bli besatt, och om jag inte har det hemma och blir sugen så är det lätt att springa ned till Coop, så långt når ropen. Det goda som funkar att ha hemma är vin och mörk choklad, där kan jag ta lite och sen släppa det. Därför ser jag till att ha det hemma, för annars riskerar jag att gå och tänka på allt det andra som jag vet att jag inte kan sluta med om jag väl köpt hem det. Så en ruta mörk choklad och ett pyttelitet glas vin är på sätt och vis ljuddämpare.
Jag började med LCHF 2008 och har mer eller mindre hållt mig åt det hållet sen dess. Något som jag tyckt varit fantastiskt är att mina sug och svaga punkter blivit omprogrammerade genom att jag gjort LCHF-alternativ av det som jag varit väldigt sugen på. Bröd, semlor, bakverk, tårta mm. De flesta smaker går att få fram i LCHF-tappning. Det coola är att när jag ätit det så har jag tyckt det känts godare och framför allt bättre och hälsosammare och det har gjort att det gamla suget liksom programmerats bort. Det är inte ofta jag bakar men jag är glad att man kan det och att det liksom fungerat att ändra på sina sug. Men detta är såklart svårt att uppnå om man inte är beredd på en långsiktig förändring. Jag har inga problem att avstå fika och snacks när andra äter. Det är extremt mycket lättare att alltid avstå än att äta lite vid få tillfällen. Äter jag lite vill jag ha nästa dag också och så är jag fast. Lever hellre ett sockerfritt liv än att sitta fast i en sockerfälla som jag inte kan styra över.
Det låter tokigt, men sedan jag slutade dricka kaffe (för ett år sedan) har mitt sötsug minskat väldigt mycket, nästan försvunnit helt. Tror att min hjärna hade börjat associera kaffe med bull- och kakafika, men när jag skippade kaffet besvärades jag inte längre den kopplingen. Jag hade föreställt mig att det skulle vara mycket svårt att sluta med kaffet (som jag druckit dagligen sedan yngre tonåren) men det var sist och slutligen inte så farligt svårt. Jag drack koffeinfritt kaffe en tid tills koffeinberoendet lugnat sig lite, och sedan gick det bra att sluta helt (på kuppen började jag också sova mycket bättre). Tidigare har jag försökt minska på sötsakerna otaliga gånger och aldrig klarat hålla igen mer än några dagar.
Kan inte låta bli bakelser och bullar, kan nästan inte sluta vid en när jag väl börjat äta sånt.
Jobbigt beteende men jag ska möta det med kärlek så som du så fint skriver, så kanske jag lyckas äta lite lugnare och inte lika frenetiskt.
Tack för att du skriver om allt detta så bra, jag gillar det du gör så mycket❤️
Jag har flera gånger de senaste månaderna upptäckt att jag haft halvätna chipspåsar hemma – mycket konstigt och överraskande. Aldrig tidigare har en chipspåse överlevt min närvaro längre än någon timma. Nu står de där och dammar. Jag är lite sugen, ibland. Äter ett par nävar. Ställer tillbaka.
Vem är jag ens?!
Jag är visserligen gravid, det kanske är förklaringen. Eller så är det något med tarmfloran kanske? Jag läste något om att vilka bakterier i tarmen kan påverka vad man blir sugen på. Att man liksom kan göda upp en viss bakteriestam, och då kommer de “hacka” ens hjärna och få en att känna sug efter det de behöver för att överleva. Har jag försummat mina chipsbakterier?
Vad det än beror på, så håller hag med Clara: självbehärskning har ingenting med saken att göra. Den varan har jag varken mer eller mindre av än för några månader sedan. Det är verkligen ett spännande perspektiv på detta med vanor. Hur kan man lirka och hjälpa sig själv att ha sunda vanor, beroende just på vad man själv känner sug till och motstånd mot? Jag tror också att självförståelse är en bättre väg än självspäkelse. Tack för ett intressant inlägg!
Tack för en härlig blogg.
Tänkte på det Clara, tidigare har jag läst du ju fastat.
Fasta behöver ju inte bara betyda fasta mat,
ex. svordomar, sociala medier, fikabröd, ,tv mm
fasta mer att avstå från något
Har du några tankar om det?
Sockerberoende är vad som ropar och man kan komma över det och njuta av livet och må bra! Ibland blir jag sugen på något sött så där tok mycket sen så går det över. Om man alltid är sugen så är det nog något man kan titta på för jag tror inte det stämmer från våra anfäder snarare candida som ropar. 🙂
Det här är så sant. Det mesta skriker på mig. 😂 Men min man bryr sig inte alls, inget verkar ropa på honom. När vi flyttade ihop frågade han avslappnat när vi stod i köket ”vilket skåp ska vara chips-skåpet?”. Jag fattade ingenting – men tydligen var han uppvuxen med att de hade ett skåp i köket där det fanns godis, chips, popcorn och choklad och alla fick ta om de blev sugna… JAG är uppvuxen med att min mamma hade ett godisskåp som det var ”dödsstraff” på att ta något ur utan att fråga henne först, och hon sa aldrig ja när man väl vågade fråga… 😄 Men vi provade att ha ett chipskåp tillsammans och efter en månad, efter att jag hade behövt köpa till så många påsar chips efter att jag ätit upp dem i en oroande snabb takt, skrek jag en kväll ”Vi kan INTE HA ett chipsskåp!”. 😂 Efter 16 år tillsammans har han nu vant sig av med konceptet ”chipsskåp”, men hemma hos hans mamma samt hos alla hans syskon finns det ett välfyllt skåp där man får ta ”om man är sugen”. 🙈
Jag har funderat på detta fenomen. Är det din familjs strikta regler som gör att du måste äta när det finns, och tvärtom för din man? Du behöver passa på att äta chips när det finns och du kan, medan han aldrig har behövt “passa på” då det alltid har funnits tillgängligt?
Jag växte upp utan tillgång till snabbmat, och närjag flyttade hemifrån vid sexton års ålder så åt jag hamburgare med strips flera gånger i veckan. Bara för att jag kunde och det var ingen som kunde stoppa mig.
Det var en sorts kompensation för att vi aldrig åt sådan snabbmat medan jag bodde hemma.
Japp, våra hjärnor är verkligen olika. Jag identifierar mig som socker/kolhydratsberoende, och har varit extremt överviktig. Det var inte förrän jag fattade att inte bara godis, chips, kakor fick min hjärna och kropp att vråla, utan också snabba kolhydrater som blev till socker i kroppen, såsom vitt bröd, pasta, ris, musli, som jag tog mig ur hetsätningar och konstant svängande blodsocker. Nu äter jag LCHF (mycket fett och protein, och mindre kolhydrater) sen flera år tillbaka och mår hur bra som helst. Suget är borta, det är inte svårt att avstå, utan till fika äter jag bär, ost, nötter, 90% choklad och annat smaskigt, så det går ingen nöd på mig. 🤣 Men uppriktigt sagt så hade jag nog ätit ihjäl mig om jag inte hittade LCHF, för min hjärna vrålade som besatt hela tiden. Så tacksam. ❤️
Vad intressant att höra! Det verkar väldigt individuellt hur man fungerar.
Är stendöv för godis, glass, tårta och kakor hårda som mjuka. Likaså chips, det har jag inte ätit på tio år eller nåt. Men riktigt mörk choklad gastar, haha. Och cashewnötter.
Annat jag får dille på i perioder som jag bara MÅSTE MÅSTE ha är 1. Leverpastej och 2. Sura frukter, typ knappt mogna satsumas och granny smith-äpplen.
Tja ostsmörgås passar i alla lägen . Frukost mellanmål sen kvällsmacka…
Tårta, godis, kakor ropar aldrig på mig. Gillar inte sånt och ryser av tårta.
Men
Chips, goda ostar, Oliver, pizza, asiatisk mat kan jag inte motstå
Jag tror det finns fler förklaringar än att vissa bara är mer sugna än andra. Men att det är svårt att veta vilken av faktorerna som spelar störst roll för en själv, och att det kanske också varierar:
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/cravings/
Men stress, sömn, kost, hormoner osv återkommer ofta i sådana här artiklar.
Jag har en fot i varje läger, är jag i balans, sover bra, äter regelbundet och bra, har en ok arbetssituation samt tränar har jag inga begär som stör mig. Men ge mig några dåliga nätter sömnmässigt, arbetsuppgifter som strular, långa perioder utan mat och psykisk återhämtning samt massa stillasittande så kan jag typ inte ens gå förbi en affär utan att gå in och fylla på med en chokladkaka.
Chips, alltid, även oöppnade påsar vrålar från skafferiet. Även om det är smaker jag inte tycker om.
Andra slags salta, knapriga snacks, om de är öppnade.
Vin, särskilt rödvin, om det är en öppnad flaska. Oöppnad flaska är tyst.
Annan alkohol säger ingenting, är verkligen o-förtjust i sprit (med undantag av vissa drinkar, men då är det ofta övriga ingredienser som ger smaken i alla fall).
Choklad, annan godis, bullar, småkakor är helt tysta.
Jag är en sån där störig jävel som kan spara godis i skåpen hur länge som helst. Har alltid varit sån. När jag var barn sparade jag påskäggen hela året och ofta var inte förra årets påskgodis uppätet när nästa påsk kom. För mig verkar inte socker trigga min hjärna. Fett däremot! Chilinötter är godast, men även chips. Går ofta och hyvlar ostskivor och trycker i mig när jag är småsugen. Men något rop är det inte tal om, mer en glad påminnelse om att det finns något gott i skåpen.
Har förstått att jag är lyckligt lottad som bara är funtad så här för jag går inte runt och behärskar mig. Fick däremot det tråkiga anlaget med återkommande depressioner och ångestbenägenhet. Och akne i ansiktet som inte går över fast jag är 30 plus. Alla har vi våra bråkiga sidor vi måste kämpa med!
Jag är också en sån störig en och gav alltid bort mitt godis till min bror när det var gammalt och hårt och han åt gladeligen upp det. Men jag upplever att jag kan ha generell aptitlöshet som jag associerar åt typ ångest/depression. Det normal borde ju vara att vara sugen på dessa saker.
Jag har alltid varit den som äter upp allt godis/chips/kladdkaka på en gång, även om jag nästan börjar må illa. Tack vare att vi inte haft sånt hemma, mycket motion och vettig mat i övrigt har jag aldrig varit överviktig men alltid behövt begränsa mig. Hela min familj har den dålig vanan att trycka i sig bullar och kvällsmackor för sent på kvällen, äta för stora portioner, bli småtjocka, banta och sen börja om igen…
MEN, strax innan jag fyllde 30 fick jag diabetes typ 1. Under första året drabbades jag ständigt av lågt bs trots minimala insulindoser, och gick upp ett kilo i månaden trots att jag minskade ner t 1300 kcal om dagen. Då tröttnade jag och testade LCHF, och det var magiskt, som att bli frisk igen. Jag säger detta mest som illustration av att det inte bara är kalorier in/ut som avgör vikt vilket diskuterats tidigare. Men i detta sammanhang är det mest intressant att mitt överdrivna sug försvann! Jag kan numera äta en chokladbit, en näve chips, en bit tårta, en kaka. Och det gör jag också. Äter absolut ingen strikt LCHF längre men har dragit ner jättemycket på ris, pasta, bröd, och så länge jag gör det kan jag äta socker utan att det går överstyr, och håller normalvikt utan någon ansträngning. Tror självklart att det är individuellt men jag är nog knappast ensam om att fungera så, och det krävs inga djupare kunskaper i biokemi för att förstå mekanismerna bakom. Kan vara värt att testa för både diabetiker och “friska” gottegrisar!
Mycket nyttig kommentar 🙂
Jag äter i princip en väldigt nyttig kost, och tycker om det. Men om jag hade haft chips och/eller godis hemma? Ja, då hade jag ätit det. Finns inte på kartan att jag skulle låta bli. Fullständigt omöjligt. Så jag köper helt enkelt aldrig hem det. Vissa typer av frukt (körsbär till exempel, och söta plommon) kan jag också äta mig sjuk på.
Sen klarar jag överhuvudtaget inte av att äta för lite och bli hungrig, för då förvandlas jag till ett rasande monster som vill bita folk. En gång skulle jag försöka med 5:2-dieten, alltså äta bara 500 kalorier två dagar i veckan. Den dieten bröts redan första dagen, då jag oturligt nog var tvungen att vrålhungrig gå och handla efter jobbet. Jag kunde bara inte hålla mig i affären, jag slet till mig påsar med dadlar och paranötter, rev upp dem och proppade i mig medan jag såg mig ilsket omkring, väntande på att någon skulle säga något så att jag kunde få till ett riktigt praktgräl. Jag lyckades nog proppa i mig ungefär 1000 kalorier innan jag kom till kassan (där jag räckte fram de tomma påsarna för scanning och betalning). Sen gick jag hem lite lugnare och lagade en rejäl middag.
Haha jag skrattade högt åt ditt inlägg Birgitta, tack för underhållningen mitt upp i morgonbestyret efter en natt med en magsjuk fyraåring 🙂
När jag var yngre köpte jag en liten påse lösgodis då och då. Numera händer det aldrig. Får jag en chokladkartong skänker jag bort den. Chips har aldrig frestat mig och inte heller läskedrycker. Däremot är jag förtjust i hembakade bullar och småkakor. Inget eftermiddagskaffe utan en eller två kakor.
Jag äter olika grönsaker till varje måltid, helst halva tallriken. Äter sällan kött eller snabbmat. Ju mer jag är ute och promenerar, åker skidor eller cyklar, desto lättare känner jag mättnad vid måltiden. Jag mår bra av min kosthållning och tror att näringsfattig mat bidrar till ökat sockerintag.
Du har så rätt i att vi är olika! Hör till den typen som på riktigt väljer morötter framför godis eller bullar alla dagar i veckan. Mår illa bara av tanken på att äta kladdkaka till frukost 😅 Folk tycker jag är ”duktig” som inte äter fikabröd när det bjuds på jobbet, men för för mig är det liksom ingen uppoffring, ingen kamp som ligger bakom beslutet. Jag vill bara inte ha. Så tänker att ”duktigheten” ligger i betraktarens ögon, att det den själv kämpar med är det den berömmer hos andra. Jag tycker tex min sambo är jätteduktig när han var diskat, för jag själv hatar att diska, medan han nästan blir irriterad när jag berömmer honom för det för för honom är det ingen big deal.
För mig är det chips och brie!
Naturella cashewnötter
Choklad
Kakor och tårtor
Efterrätter
O cashewnötter!
Förr krävde deklarationen en godispåse. Nu är den elektroniska smidig. Samt att man lätt hämtar elektronisk info. Allt det gamla pappershivadet var tungt
Huvudet på spiken utan att moralisera. Jag mer än gillar ditt sätt att resonera i skrift!
Cashewnötter och glass jag själv tillverkad av djupfrusta hallon, grädde, vaniljpulver och mandelmus. Undrar om det kan hänga ihop med att jag är vegetarian och undviker socker? Rå broccoli med ost kan ropa mycket!
Kakor och tårtor har jag sagt adjö till efter mormors bortgång. Inte kan någon baka eller laga mat som hon kunde…
Jag har svårt att ignorera det mesta onyttigt om det finns inom rimligt avstånd. Lägger nån fram en påse bullar på bordet under ett jobbmöte tex så är det nästan alltid jag som tar först. Sen sitter jag och tänker på resten av bullarna hela mötet medans de flesta andra helt enkelt beter sig som det var en skål äpplen som erbjuds.
Vet inte om det är sant men i en dokumentär jag såg så hade det gjorts nån undersökning som visade hur olika hjärnor betedde sig. Den delen som kände ett behov av nått gott man såg var dubbelt så aktiv hos vissa samtidigt som den delen som kände tillfredsställelse när de åt den var hälften så aktiv. Denna grupp var i detta fall de som hade svårare att inte få upp i vikt.
Hos oss är har vi även den dåliga kombon att jag har lättare att låta bli att köpa gottis i affären och är sen för lat för att gå hemifrån när jag blir sugen, medans maken inte kan låta bli att köpa hem saker som jag sen har väldigt lätt för att äta upp…😋
Alla bakverk ropar på mig. Men det är som att bakverken är lite speciella: dom vaknar ofta sent på dagen/kvällen, dom fattar inte att jag är hemma om jag inte kommer hyfsat nära dom, har jag tränat så vill dom inte komma nära mig, men om jag är trött så ropar dom sitt högsta, och om en har blivit äten så blir de andra svartsjuka och då vill ALLA bli ätna (då börjar både godis och chips och allt möjligt att ropa).
Hahaha, kul beskrivning! Jo så är det för mig också fast på andra premisser.
Kul fråga!
För mig beror det på årstid, haha. I november, allt som har redan jul att göra, glögg, lussebullar, knäck, allt sånt!
Februari: semlor!!
Fredagar: rödvin och smågodis
Men i övrigt har jag liksom tappat det enorma sötsug som jag kunde ha tidigare. Har blivit som din syster som di beskrev, blir på riktigt nöjd efter några godisar tex. Molar aldrig i mig längre.
Känns väldigt skönt och befriande faktiskt. Fattar inte hur det hände, tror helt enkelt det var för att jag drog ner på sockret överlag.
Ja du, det är väldigt många saker som ropar alldeles för högt. Glass, choklad, olika bakverk, godis av de flesta slag men i synnerhet fylld lakrits. Den påsen tömms på nolltid. Chips kan också slinka ner till exempel som middag om det råkar sig så. Vitt bröd, croissantter, surdegsbröd, listan kan göras lång. Pasta/ravioli i mängder och gärna 5 av 7 middagar i veckan. Den bara tjuter där i butiken.
Jag tog tag i min träning i höstas och tränade 4-6 pass i veckan september till november. Tränade ganska lite under december men när januari och alla träningsgrupper kom igång igen så kände jag att träningen kräver så lite mental styrka av mig att jag nu kunde ta itu med kosten. Nu kör jag lchf ganska strikt sen en tid tillbaka och det har dämpat ropen ganska bra. Tillät mig själv äta semla vid fettisdagen för det är årets bästa bakverksdag, men annars kan jag låta bli att ta till och med det jag bjuds.
Ibland tänker jag att det skulle vara skönt att vara min kompis vars högst ropande matvara är gherkins (små picklade gurkor).
Har verkligen tänkt på det där också! När jag ser folk på affären lägga upp tvåliters läskflaskor på bandet…överhuvudtaget läsk och andra söta drycker, särskilt till mat, tycker jag är jobbigt. Vill bara dricka vatten. Vissa verkar också ha ett enormt sug efter Cola Zero och annan läsk med sötningsmedel, som ett beroende.
Sen som andra sagt är glass totalt ointressant. Skulle aldrig köpa hem det, samma med vin.
Men lösviktsgodis, Marabou-kakor, Daimtårta, Anton Berg-marsipan, chokladaskar…herregud, skulle aldrig kunna sluta äta om det fanns i huset.
Te, mynta, grapefrukt, klementiner på vintern, jordgubbar sommar
Känns ändå okej
Ost! Allt blir godare med ost. Insåg att jag vid något tillfälle hade 8 olika sorters ost i kylen. Bacon, avokado, surdegsbröd med hård skorpa, majonäsröror (helst med skaldjur eller lax men vad som går bra egentligen), mjukkokt ägg med Kalles, sås, eller egentligen allt “krämigt” som potatisgratäng, fet leverpastej med gurka, pizza (helst hemlagad med massor av topping), chips, linsbågar, ostbågar, salt lakrits, vin. Fett och salt i kombo helt enkelt. Just nu är jag dock på hälsoresa och försöker tappert ignorera kakafonin. Det går ganska bra men gud vad livet känns trist ibland. Sparris eller potatis utan smör är helt enkelt inte lika gott. Det enda nyttiga som ropar just nu är blodapelsiner. Har frusit in små bitar av St Agur som jag unnar mig då och då. Stunder av ren njutning.
Det mesta ropar högljutt på mig, chips, nötter, godis glass, kakor, KAKOR. Jag har dock tränat på att känna efter i magen om jag verkligen är sugen. Magen blir nämligen mätt före munnen. Och det har faktiskt lett till att jag kunnat ta lite grann och sen känt mig nöjd, på riktigt! Det kräver träning, men funkar för mig.
Just nu apelsiner, leverpastej, ost, kinder-choklad och lösgodis!
Aldrig älskat chips eller läsk. Vill ha det feta, såser och ost.
Precis börjat med ett stordåd och bytt ut 1 ggr/vecka sista pendlingsträckan till cykel tor = 90 min cykel/den dagen
Det plus 1 ggr simma/vecka känner jag kommer hjälpa mig med mitt stressiga jobb mer än allt annat.
Jag hör också lockropen och tänker nästan jämt på mat. Att sluta äta något jag påbörjat är nästintill omöjligt för mig. Har jag något snaskigt hemma (chips, kex, godis, choklad, kakor eller bullar) kan jag inte riktigt tänka på något annat och i tider av hemmajobb går jag och rycker i kyl- och skafferidörr minst varje timme. Detta gäller under tiden mellan ägglossning och mens. Resten av cykeln är mitt sug helt och hållet riktat på sådant som sallader, olika grönsaksrätter, kvarg och äpplen. Det är en bisarr skillnad! I grunden äter jag varierat och bra, av många säkert att betrakta som väldigt hälsosamt, men verkligen utan förbud och med utrymme för utsvävningar och lustfyllt ätande.
Jag inser dock ju mer jag läser om hur olika vi fungerar att mitt sug och min känsla av att inte kunna sluta äta trots sin styrka och hur mycket skam jag känt för den inte är i närheten av hur en del andra har det, med tanke på att jag trots allt ligger lågt i vikt. Viktstabiliteten kan i och för sig höra ihop med att jag springer tre till fyra mil i veckan och därtill är rätt aktiv och snittar 20’ steg om dagen året om, men i perioder av mindre rörelser brukar jag snarast tappa i vikt (men öka i sug). Jag har ju alltid trott att jag saknar stopp och hejd och skämts för det, men nu ser jag på mig själv och min mänsklighet med blidare ögon. De allra flesta av oss är såhär (tydligen verkar de som inte har så starkt sug vara färre än tio procent).
BBQ Kyckling vingar skriker alltid åt mig och BBQ ribs ( porterstek, grillat nötkött, jag är fasen beroende av det).. choklad kan jag inte låta bli häller. Konstant sug efter Fontanas ren grapefrukt dricka. Kan inte ha sådant hemma utan att äta upp allt på en gg
Väldigt intressant tanke. För den med pcos vrålar allt hela tiden med en volym av en kör av 17 trumpeter, 14 monster trucks och nio barn i förskoleåldern. Jag insåg det när jag blev “normal” i och med graviditet. Jag har aldrig haft så lätt att hålla vikten som då. Chokladen viskade lite försiktigt och tystnade strax efter en enkel tillsägelse. Då är det, som du skriver, ingen konst att vara måttfull.
För min del märker jag att ropen kommer när jag 1) sovit dåligt eller 2) inte äter tillräckligt med protein i varje måltid. Och det är så klart mest rop och högst rop när kombinationen av 1+2 infaller samtidigt 😆 Med 2) dvs äta ordentligt med protein till varje måltid så blir det mindre påverkan om 1) alltså dåligt med sömn inträffar. Det som kroppen mest ropar på är chips, bulle, kaffe och lösgodis i form av nappar, saltlakrits och persikor! Fy fanken va gott 😋 Men det är faktiskt helt utan värderingar och utan laddning, det är oerhört skönt att få kunna känna så har jag förstått och att det inte är självklart för alla
Jag är som din syster. Har alltid en godisskål framme på köksön fylld med inpackat diverse godis samt en godis/snackshylla i skafferiet som jag sällan rör. Till slut brukar jag få slänga allt för det blir för gammalt. MEN! Kakor
! Jag säger bara – KAKA! Jag är kakmonstret personifierad. Jag kan inte ha någon form av kakor eller vetebröd hemma eftersom jag hetsäter tills det är slut (gillar dock inte bakelser/tårtor). Det enda nyttiga som skriker på mig är ärtor/morötter på burk eller makrill i tomatsås. Rött vin är det enda jag gillar att dricka i alkoholväg och då endast ett glas till mat. Konjak, vitt vin, gin, vodka etc som står i barskåpet blir alltså inte öppnat eller uppdrucket förrän någon kommer och hälsar på. Tacksam för att jag saknar alkohol-genen. Jag tycker att människor med dåligt ölsinne är obehagliga att ha omkring sig.