I många år har jag brottats med ohälsa. Med min stress, min värkande kropp, med utmattningen. När man mår dåligt handlar det bara om att försöka få bukt med det dåliga. Nu har jag dock mått bra ett längre tag så nu gör jag något som jag aldrig gjort förut – nu jobbar jag nämligen med min hälsa. Och det är så mycket mer lustfyllt och härligt!

Det sorgliga är bara att innan jag fick problem med ohälsa jobbade jag nästan inte med hälsan alls. Jag tog den för given. Innan tre graviditeter, besvärliga fogar, utmattning, depression, struma och sömnsvårigheter – ja då tänkte jag inte så mycket på vad jag gjorde. Jag körde på och hoppades på det bästa. Om du inte avsätter tid för att vara frisk måste du förr eller senare avsätta tid för att vara sjuk var ett sånt där citat som provocerade. För jag misstänkte att det kunde appliceras på mig. Vilket det gjorde också, big time, när jag 2015 blev utmattad.

2020 hade jag fått nog av allt dåligt mående. Jag utnämnde det året till mitt hälsoår. Då jag skulle ägna kraft och energi åt att hitta vad som var hälsa för mig. Hur jag vill leva, vilka rutiner som får mig att må bra och vad jag behöver fokusera mindre på. Det var två år sedan och jag håller fortfarande på – eftersom jag tror att detta är ett livslångt utforskande.

Jag har samtidigt förstått att det här med hälsa är så mycket mer komplext än vad jag tidigare trott. Träning och bra mat i all ära – men livet har fler viktiga beståndsdelar. Sömn, återhämtning, avslappning. Att fylla på energi. Att ta sig tid för sina relationer. Att träffa en vän för en fika kan också vara en viktig del i en bra hälsa.

Jag behöver ständigt påminna mig om de klassiska hälsoråden kring sömn/mat/vila samtidigt som jag också gillar att testa nya saker för att se vart det leder mig. Jag har insett att det inte finns en ultimat lösning, utan jag kan göra flera val som är bra för hälsan och att de sakerna kompletterar varandra. Och framförallt har jag känt att det finns en enorm kraft i att hitta de verktyg som funkar i ens eget liv. Att uppleva att man förändrar det som går.

Jag är därför så glad att under hela det här året samarbeta med Life, nordens ledande hälsokedja. 300 butiker runt om i Sverige, Norge och Finland säljer allt från eteriska oljor till vetekuddar, miljövänliga städprodukter, växtbaserade kosttillskott, ergonomiska skor och hälsosamma livsmedel! I Lifes butiker finns hälsorådgivare att bolla med kring just dina utmaningar – och mycket inspiration till att hitta hälsan i sitt eget liv.

Tillsammans med dem tänker jag under året som kommer lyfta olika handfasta saker jag gör för att må bättre. Den här gången vill jag berätta om några saker som hjälper mig hitta energi efter den långa vintern.

Proteinpulver

Va? Är inte proteinpulver enbart för kroppsbyggare?! Måste man verkligen äta proteinpulver? Nej och nej. Proteinpulver kan man ha användning för i sin vardag även om man inte tränar hårt. Och självklart behöver man inte äta proteinpulver. Men jag gör det för att det är ett så smidigt sätt att försäkra mig om att jag är mätt och nöjd!

Jag har till exempel dålig aptit på förmiddagarna. Att då dricka något fräscht men mättande är ett bra sätt för mig att få energi. Proteinpulver ger ökad mättnad till mina smoothie, en skopa pulver boostar gröten – ja det går till och med att blanda ner pulvret i pannkakssmeten. I en smoothie kan man kombinera den med bär och frukter och bara tillsätta isbitar och lite vatten. Då står du dig länge. Eller så blandar du pulvret med havremjölk eller vanlig mjölk och kakao och gör en milkshake. Användningsområdena är många och jag gillar sorten Sport Nutrition Whey med vaniljsmak mest. Den fick jag tips om genom en av Lifes hälsorådgivare.

Till mina smoothies tar jag 1 dl proteinpulver, 2 dl kvarg, 1 dl vatten och 2 dl frusna blåbär (lite av bären jag plockade i somras) och så häller jag ner allting i blendern, mixar och dricker. Resultatet är en fluffig, mättande och läskande smoothie. Brukar bjuda barnen också – de älskar den.

Energibars

Jag beklagade mig inför dietisten jag träffar ibland, om att jag ofta är så slutkörd efter träningen att jag har svårt att komma igen och orka med resten av dagen. När jag berättade hur jag äter blev det uppenbart varför. Jag mår nästan alltid illa efter ett träningspass och ibland kan det dröja flera timmar innan aptiten återvänder och jag vill äta. Detta långa uppehåll gör att jag senare på dagen blir jättetrött, hungrig och känner mig slutkörd. Risken är också stor att jag då trycker i mig vad som helst som råkar finnas tillgängligt.

Men de senaste månaderna har jag verkligen sett till att äta DIREKT efter träning. Jag fokuserar på snabba kolhydrater och proteiner det har gjort stor skillnad för min energi under resten av dagen. En bar tar udden av mitt illamående och gör att jag snabbare kan äta en vanlig måltid. Därmed blir jag inte så slut efter träningen – utan känner istället ökad energi. Jag gillar att ha Moonvalleys ekologiska bars i träningsväskan – men Life säljer en uppsjö olika varumärken och sorter som du kan botanisera mellan.

D-Vitamin

I vintras började jag också äta d-vitamintillskott. D-vitamin kan vi inte skapa själva utan det bildas när vi vistas i solen eller får i oss mat som innehåller det. D-vitamin behövs för är att reglera kalkbalansen i skelett och tänder och med dess hjälp kan vi bevara starka ben.

Något som många inte känner till är att solljuset i Sverige är så svagt att vår hud endast bildar D-vitamin från solen under några månader på sommaren. I Sverige har vi oftast som lägst nivåer av D-vitamin i blodet i början av våren – alltså ungefär exakt nu!

Under de mörka månaderna tar jag därför D-vitamintillskott. Jag är ju inte någon storkonsument av fisk eller mejeriprodukter berikade med D-vitamin, så jag tror att det här tillskottet är bra för mig. Jag tänker äta det fram till maj ungefär när solen återigen lyser stark. Barn upp till 2 år och vuxna över 75 ska också äta tillskott av D-vitamin enligt Livsmedelsverket. Samt personer som täcker hela sin kropp – även sommartid – och som inte äter mejeriprodukter berikade med D-vitamin eller fisk i någon hög utsträckning. Har man mörkare hud har man dessutom svårare att bilda D-vitamin av vårt försiktiga solsken. Även det värt att beakta. Äter du D-vitamin?

Järn

Aldrig är jag så trött och håglös som när järnet är lågt. Jag vill verkligen påminna alla kvinnor där ute om att ge akt på järnet! Jag har själv lätt att få brist och brukar försöka kolla mina järnvärden då och då. I perioder behöver jag nämligen äta tillskott. Om du också känner dig så där trött och håglös kan det vara värt att gå till hälsocentralen och kolla upp ditt järn. Det är också bra att tänka på om du har en tonårsdotter som plötsligt ser genomskinlig och trött ut. Järnbrist kan man få av riklig mens och andra blödningar. Graviditet, bloddonation eller tex vid vegansk kost.

Magnesium

Den här sista punkten är lite av ett wild card. Men när jag var gravid med Ulf hade jag restless legs. Det kröp och kliade i benen och gick inte att komma till ro på kvällarna. Jag fick ofta gå ut och skrubba vaderna med snö för att det skulle lugna sig, men jag åt också magnesium på inrådan av barnmorskan. Jag kan ännu idag känna av problem med kryp i benen – och dessutom var ni många som sa att magnesium hjälper er att sova bättre, när jag skrev om mina sömnproblem. Så nu tänkte jag testa att äta det igen för att se om det kan hjälpa mig på traven. Återkommer när jag provat ett tag. Någon annan som käkar magnesium?

Om du har önskemål på teman eller andra funderingar om hälsa som du vill att jag ska skriva mer om – lämna gärna en kommentar!