Vilka är ni i matlaget? Vi är tre familjer som har barn i samma åldrar och vi är kompisar eller arbetar med varandra i olika konstellationer. Vi bor längs samma lilla grusväg i samma lilla by. Totalt är vi 13 stycken. 6 vuxna och 7 barn.

Hur kom ni på det? Det var faktiskt Jakob som kom på det. Jag vet inte varför men kanske var han inspirerad av sin mammas matlag? Eller något sånt. Vi bjöd i alla fall in första gången till oss.

Kände ni varandra innan? Stina och Emil kände jag eftersom Stina är lillasyster till min bästa kompis Elina och Emil hängde i samma kyrka som mig i tonåren. Men vi kände inte varandra så djupt för innan matlaget umgicks vi inte regelbundet och Stina och Emil hade precis flyttat hit. Albin och Ulrika känner vi eftersom de flyttade till byn samtidigt som oss och Jakob och Albin driver jordbruket ihop. De som kände varandra minst var Albin och Ulrika och Stina och Emils familjer. Men nu känner vi varandra lika bra skulle jag säga!

Hur ofta ses ni? Vi ses varje tisdag sedan fyra år tillbaka. Oftast börjar vi 17.30 eller 18.00 beroende på när folk slutar jobbet och kan vara på plats. Vi har en stopptid (mest för att kunna hävda till barnen som aldrig vill avsluta och gå hem) och den är satt till 20.30 på kvällen. Men om vi har extra trevligt kan det bli sent. På lov är det ingen stopptid. Ibland håller vi på in på natten.

Vad är ett lagomt antal? Det beror på hur stort köksbord man har. Nej, men tre familjer tycker jag är rätt bra. Fler än så blir svårt att rymma och med bara två familjer tror jag att det kanske blir lite lite? Men jag vet inte. Det viktigaste är en bra dynamik. Man måste ju inte ses familjer heller – ett udda gäng kompisar är också kul!

Är det inte jobbigt att ha varje tisdag uppbokad? Nej, det är höjdpunkten på veckan!

Vad gör man om någon familj är sjuk, bortrest eller är för trött? Ibland kör det ihop sig eller så har någon familj det lite kämpigt. Oftast brukar någon annan då erbjuda sig att ha matlaget hemma hos sig. Eller så försöker vi byta dag. I sista hand ställer vi in.

Vad lagar ni för mat? Högt och lågt. Det beror på vad den som är värd känner för och hur mycket energi som finns. Skulle säga att de vanligaste rätterna är spagetti och köttfärsås eller tacos. Meze, gnocci, korv och makaroner, langos, lamm i ugn, fisk av olika slag och soppor med mjukbröd är också vanligt förekommande.

Är det efterrätt? Ja! Ibland GB Big Pack serverad direkt ur lådan, ibland kladdkaka, ibland rabarberpaj, ibland glasstrut. Men alltid efterrätt. Efter maten flyttar vi vuxna till vardagsrummet och snacksar på lite chips och choklad och dricker kaffe och någon kanske tar sig en liten whiskeypinne (obs aldrig jag och Stina).

Äter ni tillsammans med barnen? Ibland gör vi det men nu är det svårt att rymmas. Så ibland sitter barnen vid eget bord. Och ibland äter vi lite före barnen om de är ute och leker och har roligt just då.

Vad gör barnen på kvällen? Storbarnen leker, ser film, spelar tv-spel, ritar. Småbarnen hänger mest med oss vuxna och äter av vårt snacks och klättrar runt på oss och hundarna.

Hur gör man mat som alla gillar? När det är mat som barnen inte gillar brukar vi koka pasta till dem, eller lite pannkakor eller bulla upp med mer bröd och tillbehör. Så det ordnar sig alltid på något sätt. Vi vuxna äter allt och är inte storbjudna.

Hur gör ni med allergier eller om någon tex inte äter kött? I början var Stina vegetarian och då gjorde vi vegetarisk mat och annars ett vegalternativ till henne. Inga andra allergier finns men jag tror vi skulle lösa det ganska smidigt.

Är det inte jobbigt att städa och plocka innan? Nej för det brukar inte vara så noga med den saken. Ibland hinner man och ibland hinner man inte men vi är så avslappnade med varandra att det är okej.

Blir det någon slags skum konkurrens om vem som gör godast mat? Att man försöker överträffa varandra i köket? Nej om man känner konkurrens med personerna i sitt matlag bör man nog ha andra personer i sitt matlag. Ibland slår någon på stort såklart – men gången efter blir det något enkelt. Man får hjälpas åt att hålla det på en rimlig nivå som inte spårar ur.

Blir inte barnen trötta av att vara uppe så sent? Jo de små barnen blir trötta. När Ulf var yngre försökte vi lägga honom men nu går det inte längre. Det är ändå värt tröttheten!

Betalar ni varandra för maten eller hur funkar det? Nej den som är värd betalar för maten. Man får ju själv bedömma hur dyrt eller fint man vill bjuda på. Vi har dock en gemensam cost split-app där vi lägger in större kostnader, om vi gör utflykter eller inköp ihop.

Hjälper middagsgästerna till med disk och dukning? Nej den familj som är värd diskar och dukar och plockar fram och av. Men sedan får den ju vila när den själv är bortbjuden. Tycker det funkar bäst – det är ändå så svårt att hitta och navigera i någon annans kök.

Tar samtalsämnena aldrig slut? De gör ju inte det! Men det är klart att under pandemin när alla jobbade hemma och ingen träffade någon – då fanns det ju mindre att prata om. Men jag tycker vi har många roliga följetonger. Någon har en besvärlig situation på jobbet som vi återkommer till varje vecka eller en hemsk ingift släkting som är ett evigt skämt. När man träffas så ofta behöver man inte börja från noll varje gång vilket är skönt.

Är det alltid bra stämning? Ja på det sättet att alla är snälla med varandra. Men finessen med ett matlag till skillnad från en middagsbjudning är att man kan komma dit helt svettig och trött efter jobbet eller med gråten i halsen efter en dust med någon av barnen. Irriterad på sin partner som är sen som vanligt och med ett monsterargt barn på höften. Ja vad det nu kan vara frågan om. Man kommer som man är och när man far därifrån brukar man alltid vara i bättre skick än innan.

Hur funkar det med barnens kvällsaktiviteter? Just nu har våra barn inte så många aktiviteter och inget som krockar. Men skulle det bli så då får vi väl lösa det då. Ibland har matlaget sammanfallit med aktiviteter i byn och då får storbarnen åka iväg på det och kommer sedan tillbaka. Men jag tycker inte heller att barn behöver gå på så många aktiviteter – matlag är ju också en aktivitet!

Har matlaget fått några andra “konsekvenser”? Japp, sedan det startade 2018 lever vi mycket mer kollektivt. Vi tjejer har startat en syjunta (som dock inte setts den här vintern) och Jakob och Albin och Emil brukar ha bastukväll en gång i veckan ungefär. De har en bokcirkel också. Vi samäger en roddbåt (för varför ha flera?) och lånar verktyg av varandra, hjälps åt med hämtningar och lämningar och hundpromenader. Vi brukar göra utflykter på helgerna, grilla, åka skidor och skridskor.

Vi har en lång messengertråd som det skrivs i nästan varje dag. Interna skämt, frågor om skolprov och gympapåsar och länkar till något vi diskuterade sist vi sågs – som om Putin har Parkinson eller ej. Efter Oscarsgalan hade vi en lång och ganska uppeldad diskussion om Will Smith. Obegripligt ämnesval. Högt och lågt som sagt.

Ett tag samåkte alla våra barn till skolan. Då skjutsade vi och hämtade bara barnen var tredje dag. Det var himmelriket! Nu funkar inte det längre för ingen rymmer alla barn i en bil och dessutom går de olika långa dagar.

Hur länge kommer ni hålla på? Så länge som det är roligt. Det finns ju matlag som hållit på i fyrtio år och det är ju såklart en härlig målbild. Ibland pratar vi om hur det kommer vara när barnen är stora och vi sitter där sex vuxna och är överlyckliga om något av de vuxna barnen råkar vara hemma och hälsa på och kan vara med på matlaget. Blir så rörd när jag tänker på livet i det perspektivet.

Finns det något dåligt med att ha ett matlag? Nej, jag kommer inte på en enda sak. Men kanske om man är i en konstellation där det känns som att folk bidrar olika mycket? Någon alltid snyltar? Någon aldrig erbjuder sin hjälp? Jag vet inte. Jag tror att det kan vara svårt att hitta folk att ha ett matlag med för det är så mycket som ska stämma. Särskilt som så många lever så otroligt hektiska och detaljplanerade liv. Eller om man ofta jobbar kväll.

Varför ska man ha ett matlag? För att vara lite mindre ensam, för att dela sina bördor och glädjeämnen med fler, för att man blir mer kär i sin partner av att se den i ett sammanhang med andra vuxna, för att bli bjuden på mat, för att avdramatisera bjudandet och upptäcka att enkelt ofta är bättre, för att förgylla vardagen, för att skapa fler sammanhang för sina barn. Och för att man sparar in på energi när man lagar mat i en ugn, på en spis och diskar i en diskmaskin istället för tre olika. Okej det där sista vet jag inte säkert men det känns som att det borde stämma?!