Hösten ger mig alltid en enorm lust att börja plugga. Att köpa skrivblock, sortera pennfacket, fundera på alla nya rutiner och ambitiösa studieplaner. Jag älskar ju att plugga och en väldigt lycklig period i mitt liv var hösten i åttan. I sjuan hade jag noll fokus på skolarbetet, mådde dåligt och hamnade i bråk i skolan. Men efter ett allvarligt utvecklingssamtal med min handledare bestämde jag mig för att det fick vara nog. Lagom tills hösten i åttan hade jag ändrat taktik. Jag skulle bli bli en pluggis.

Jag minns den där hösten. Hur jag skyndade mig hem från skolan, slog mig ner vid min gamla sekretär i det välstädade flickrummet. Med rena sudd, välvässade pennor och klassisk musik i bakgrunden. Och sedan ägnade jag timmar åt att plugga. Det var vid den där tiden jag började föra loggar över allt jag läste. Jag skaffade också ett blommigt skrivblock där jag plitade ner alla svåra ord jag stötte på i böckerna. Och sedan letade jag upp och skrev jag ner förklaringarna. Därefter tvingade jag mamma och pappa att förhöra mig på glosorna. Herregud ni hör ju vilken präktig liten skit jag var. Men en lycklig präktig liten skit.

Om du din lyckost ska plugga i höst och behöver lite inspiration för att hamna i rätt stämning. Ja, då vill jag tipsa dig om mina bästa plugginspiratörer från fiktionens värld. För det finns ju så många plugghästar att inspireras av!

En plugghäst läser alltid frågorna till provet två gånger

Steffi är huvudpersonen i Annika Thors tetralogi En ö i havet. Bokserien handlar om två judiska flickor – Steffi och Nelli – som flyr från Österrike under andra världskriget och hamnar i fosterfamilj hos enkla, fromma fiskare i Göteborgs skärgård. Steffi och Nelli kommer från finare förhållanden hemma i Wien och brottas med att anpassa sig till det nya landet. Det visar sig snart att Steffi har ett riktigt läshuvud, men hennes begåvning är både en tillgång och en belastning på vägen mot ett bättre liv. Den här ungdomsserien är så underbart hjärtknipande, sorglig och hoppfull på samma gång. Och dessutom den bästa plugginspiration du kan behöva. Kunde Steffi kan väl du?

Matilda i Roald Dahls barnbok med samma namn är den fulländade bokmalen. Matilda är dotter till två skurkaktiga och elaka föräldrar som lurar hederligt folk på pengar och lever för att äta middag framför teven. Men Matilda är en ovanligt smart liten flicka. Hon har läst Dickens, Hemingway, Kipling och Steinbeck, och hon kan lösa de mest invecklade mattetal. Matilda är familjens svarta får och för en bedrövlig tillvaro ända tills hon lär känna den underbara fröken Honung…

En plugghäst har vett att skämmas när hon inte är med i diskussionsklubben

Rory Gilmore i teveserien Gilmore Girls är självskriven på listan över inspirerande bokmalar. Jag mysryser av hennes boktunga ryggsäck, kutiga hållning, prydliga skoluniform och idoga läsande. Vilken inspiration! Vilken stamina! Vilken arbetshäst! Klart man vill vara som Rory och gå ut med bäst betyg av alla. Som bonus får man hjälpa den snygga strulpellen Jess med skolarbetet. Och dra handen genom det vackraste lockiga killhår som existerat på film…vem vill inte det?!

En äkta plugghäst läser hellre än badar

Elena Greco från Elena Ferrantes bokserie Min fantastiska vännina har fått mig att överväga att läsa på universitetet igen. Gärna under föraktfulla fnys från övriga kursare och starkt motstånd hemma på byn. Det är nämligen något så oerhört romantiskt över att komma från urusla förhållanden, men genom sin blixtrande intelligens och envishet lyckas skapa sig ett bättre liv. Här snackar vi plugginspiration deluxe!

Men ingen lista över fiktiva plugghästar är väl komplett utan Elle Woods från Legally Blonde? Hon är visserligen ingen plugghäst till att börja med. Men efter att ha blivit dumpad av sin pojkvän Warner för att hon är för dum och för oseriös, bestämmer hon sig för att vinna tillbaka honom. Hon pluggar stenhårt för att komma in på Harvard Law School. Tror ni hon vill ha tillbaka Warner när han står där med mössan i handen i slutet? Nej, för då har Elle insett vilken douche han är och gått vidare till att uträtta stordåd.

När en plugghäst inser att hon glömt ett kommatecken

Hermione Granger i bokserien om Harry Potter är plugghästarnas plugghäst. Hon får till och med förtroendet att använda den magiska och farliga tidvändaren – så att hon ska hinna läsa alla extra kurser i skolan. Och visst är det väl i själva verket Hermione som är hjälten i den här bokserien? Bakom varje framgångsrik trollkarl med ett ärr står en häxa i burrigt hår. Som man brukar säga.

Angela Chase i Mitt så kallade liv (den bästa ungdomsserie som finns) är en stor inspiration. Angela är kanske inte en utpräglad plugghäst – men hela skolmiljön kring henne med lärare, killar, kärlek och kompisdrama är så underbar. Jag är beredd att hoppa rakt in i gymnasietiden igen! Synd att jag nött sönder mina gamla VHS-kassetter. Jag var bara så kär i Jordan Catalano att jag inte kunde sluta titta.

Bokmalen, när du scrollar i mobilen

Elisabeth Bennet i Jane Austens Stolthet och fördom är en favoritkaraktär. Elisabeth är alldeles för beläst och snabbtänkt för att anses vara en riktigt fin ung kvinna. Men hennes egensinnighet väcker motvillig passion hos den rike och högfärdige Mr Darcy. Han framför ett förnedrande frieri, övertygad om att hon genast kommer att tacka ja. Men Lizzy är ingen dumbom och hon vägrar gifta sig annat än av kärlek. Efter tusen turer vinner de tillslut ändå varandras uppriktiga kärlek och respekt. Och på köpet blir Elisabeth härskarinna över en av Englands största privata bibliotek. Se så lyckligt livet kan sluta för en bokmal!