I dag har jag låtit SR Play stå på. Hört riksbankschefen Stefan Ingves förklara varför styrräntan måste upp för att bromsa inflationen. Den största höjningen på 30 år!

Jag hör privatekonomen tipsa alla oss med rörligt bolån att dra åt svångremmen. Det blir tuffast för dem som är nya på bostadsmarknaden.

Samtidigt hör jag en röst från Finansinspektionen – de flesta kommer klara det här. De som ser att de inte klarar det, bör höra av sig till banken för att få hjälp med amorteringskraven.

Jag hör också ekonomiprofessorn som säger att vi kan räkna med fler räntehöjningar men sen kommer det att bli lugnare nästa år.

En radioreporter har åkt hem till Annki Högberg i Ånge. Hon är pensionär. Hon säger att hon är orolig för vintern. Ändå låter hon lugn och förklarar att hon redan funderat på olika lösningar. Kanske blir det att kallställa övervåningen på huset i vinter.
“Vi kanske får ändra levnadsvanor”, säger hon.
“Man får tänka på ett nytt sätt”.

Jag tror att Annki har rätt. Vi är många som behöver tänka på ett nytt sätt. Jag tror också att de flesta jag känner kommer att klara det här. De som får det svårast behöver vi andra hjälpa. När vintern känns som värst, och elpriserna som högst, får vi påminna varandra om att det som nu är inte ska vara för evigt.