I dag har jag lÄtit SR Play stÄ pÄ. Hört riksbankschefen Stefan Ingves förklara varför styrrÀntan mÄste upp för att bromsa inflationen. Den största höjningen pÄ 30 Är!

Jag hör privatekonomen tipsa alla oss med rörligt bolÄn att dra Ät svÄngremmen. Det blir tuffast för dem som Àr nya pÄ bostadsmarknaden.

Samtidigt hör jag en röst frĂ„n Finansinspektionen – de flesta kommer klara det hĂ€r. De som ser att de inte klarar det, bör höra av sig till banken för att fĂ„ hjĂ€lp med amorteringskraven.

Jag hör ocksÄ ekonomiprofessorn som sÀger att vi kan rÀkna med fler rÀntehöjningar men sen kommer det att bli lugnare nÀsta Är.

En radioreporter har Ă„kt hem till Annki Högberg i Ånge. Hon Ă€r pensionĂ€r. Hon sĂ€ger att hon Ă€r orolig för vintern. ÄndĂ„ lĂ„ter hon lugn och förklarar att hon redan funderat pĂ„ olika lösningar. Kanske blir det att kallstĂ€lla övervĂ„ningen pĂ„ huset i vinter.
“Vi kanske fĂ„r Ă€ndra levnadsvanor”, sĂ€ger hon.
“Man fĂ„r tĂ€nka pĂ„ ett nytt sĂ€tt”.

Jag tror att Annki har rÀtt. Vi Àr mÄnga som behöver tÀnka pÄ ett nytt sÀtt. Jag tror ocksÄ att de flesta jag kÀnner kommer att klara det hÀr. De som fÄr det svÄrast behöver vi andra hjÀlpa. NÀr vintern kÀnns som vÀrst, och elpriserna som högst, fÄr vi pÄminna varandra om att det som nu Àr inte ska vara för evigt.