Söndag betyder oftast att det kommer ett inlÀgg med bilder frÄn veckan som har gÄtt. Idag Àr det en oftast-söndag sÄ hÀr har ni lite bilder att försjunka i.

Lagom till första oktober vill jag höstbona mitt hem. Tror mycket pÄ att anpassa hemmet efter Ärstiden och lÄta huset stötta upp det man sjÀlv behöver som mest just dÄ. Och just nu behöver i alla fall jag vÀrme, fÀrg, trygghet och en varm kram.

Eftersom jag ocksÄ gÄtt och grunnat pÄ att byta plats pÄ matrum och vardagsrum (som jag gör med jÀmna mellanrum) sÄ slog jag till pÄ en rockad. Vad gör det om man missat veckans bÄda trÀningspass pÄ grund av sjukdom och vabb ifall man kan fÄ denna typ av motion pÄ hemmaplan? Baxade i vanlig ordning alla tunga möbler pÄ egen hand.

Sedan tog jag fram alla murriga gamla textilier jag kunde hitta i mina gömmor. Och sĂ„ bytte jag gardiner, stĂ€dade bokhyllan, spikade upp tavlor och genomförde sjĂ€lva rumsbytet med soffa och allt. Det blev SÅ mysigt!

VÀderleksrapporten hade utlovat mulet hela veckan men flera gÄnger har solen överraskat oss.

Det Àr sÄ fint med löven som stÄr i brand och himlen som Àr dramatisk och tung.

Renhorn, pÀlsmössa och gammelmormors sjuttiotalsskjorta. The great north.

Gulliga damerna.

Och den hÀnförande utsikten.

Och de lÄÄÄnga eftermiddagsskuggorna.

Det blev inget vanligt matlag pÄ tisdagen den hÀr veckan eftersom vÀrdparet var bortrest. Men det tog vi igen pÄ fredagen. Senja var besatt av sitt ben

Andra var besatta av gulliga gosedjur.

Det gulligaste gosedjuret av dem alla.

Folke hörde efter om tacofÀrsen var fÀrdig. KrÀvs ett sÀrskilt öra för den saken.

Och Jakob gjorde nÄgon slags magmassage pÄ Ulf.

Och sedan blev det TACOFREDAG!!!!!

Och Stina viskade en hemlis Ät Ulf som han sedan gick runt och viskade till alla i hela huset. Finns det förresten nÄgot som kittlas mer Àn ett viskande barn? För det första viskar de sÄ ljudlöst att man knappt hör ett ljud. För det andra ska de alltid hÄlla pÄ och stamma jÀttelÀnge och blÄsa varmluft i nacken och örat pÄ en i onödan och för det tredje hörs det nÀstan bara smackanden med tungan. ASMR-övergrepp!

Storbarnen fick fredagsmys. SmÄbarnen fick bygga klossar

Och jag fick fredagsmysa med Klas. Snart somnade bÄde Klas, Ulf och Folke sittande. Man Àr trött efter en lÄng vecka.

NĂ€r alla pojkarna burits i sĂ€ng hemma tĂ€nde jag ljus och kokade te och gick runt och njöt av lugnet. Älskar att vara vaken sist och tassa runt.

Strunt i varmkorven – visste ni att stearinljusen pĂ„ IKEA har höjts frĂ„n 99 kronor lĂ„dan till 149? Fick hjĂ€rtstillestĂ„nd nĂ€r jag handlade vinterransonen för nĂ„gra veckor sedan.

Bara brudar vakna sÄ hÀr sent och dÄ jÀdrar brinner ljusen! BerÀttade jag förresten att Ulf tÀnde eld pÄ köket förra veckan? Nej, men allt om eld-dramat gÄr att höra i senaste avsnittet av podden.

SÄ otroligt nöjd med rumsbytet. Det gröna rummet levde upp pÄ ett helt nytt sÀtt och med de antika mattorna, tunga gardinerna och alla mörka fÀrger kÀnns det precis sÄ varmt som jag vill ha det.

Men nÀr jag somnat med boken i ansiktet för trettonde gÄngen gick jag och la mig istÀllet.

Jag och Essa vaknade först av alla morgonen dÀrpÄ. Groggy av trötthet.

Men vi var tvungna att stiga upp för att göra matsÀck och fÄ ivÀg Bertil pÄ scoutlÀger. Eller jag gjorde matsÀcken och Essa stÀdade upp efterÄt.

Jag slÀppte ut Essa pÄ morgonpinken

Och försökte gnugga gruset ur ögonen och kvickna till.

SÄ smÄningom kom Ulf ner och ville mysa i soffan och rita teckningar till Bolibompa-draken. Inte mig emot!

Jag drog igÄng ett litet brödbak och efter en stund hakade Ulf pÄ. Grahamsbullar skulle det bli.

Och medan de jÀste satte jag igÄng att steka amerikanska pannkakor till frukost. Det Àr otrolig hur mycket en ommöblering kan pigga upp. Hade nog inte orkat göra nÄgot av detta om jag inte först fÄtt sÄn energi av att möblera om pÄ nedervÄningen.

Tips förresten: om man ska jĂ€sa bröd och vill ge det en extra skjuts i ett kallt kök – hĂ€ll lite kokande vatten i en kastrull eller skĂ„l och stĂ€ll degbunken ovanpĂ„, övertĂ€ckt med en handduk. DĂ„ kommer den igĂ„ng bĂ€ttre.

JÀsning nummer tvÄ.

Sedan dukade jag för frukost. En fördel med att Àta i detta rum Àr morgonsolen. Man fÄr den mysigaste, ljusaste starten pÄ dagen.

Å vad jag Ă€lskar alla mönster ihop. Bara sĂ„ HEMTREVLIGT!

Essa gillar ocksÄ den nya ommöbleringen för nu kan hon hÄlla koll pÄ vÀgen frÄn köksoffan. Reagera pÄ hÀstar som skrittar förbi, mammor som joggar med barnvagnar och bÄde Àlg, rÀv och ren som kan ses smyga runt knuten nÀr man minst anar det.

FörlÄt för bildbomb men det gick inte att lÄta bli nÀr det blev sÄ trevligt.

Amerikanska pannkakor med lönnsirap och en balja kaffe.

Hamstern satte en pannkaka i vardera kinden. Man vill ju inte riskera att nÄgon stjÀl dem frÄn en!

Efter en stund kom Ylva-Karin pÄ besök.

Hon och Ulf Àr ungefÀr lika egennyttiga och osamarbetsvilliga som alla treÄringar. SÄ det gÀller att hjÀlpa dem pÄ traven i leken. NÀr jag sa till Ulf pÄ skarpen att man mÄste dela med sig och turas om svarade han trumpet.

-Men jag Àr jÀttebra pÄ att dela med mig och turas om. NÀr jag Àr ensam.

Och tÀnk sÄ resonerar jag med mycket hÀr i livet.

Jag mutade med nybakt bröd.

Sedan kom farmor pÄ besök. Uffe och Ylvis bygde lego med henne. Det gick riktigt bra. Det ser sÄ fridfullt ut pÄ bild nÀr barn bygger med lego. Men dÄ betÀnker man inte oljudet som trÀnger genom de tjockaste timmerstommar nÀr barn rafsar runt i en legolÄda. Mina barn gillar ocksÄ att bygga lego med Crazy Frog och Cotton eye Joe pÄ repeat.

Eftersom energin jag fick av ommöbleringen verkade outsinlig satte jag igÄng med projekt stÀda sovrummet. Byta lakan, hÀnga tÀcken pÄ vÀdring och dammtorka noggrant. NÀr jag var klar kröp jag ner i sÀngen med chips och bok och lÀste tills jag somnade ifrÄn.

NÀr jag vaknade till var det dags att börja med middagen. Jag gjorde falafel i pitabröd, tomatsallad och dressing.

Medan Jakob stÀdade bilen och jag lagade maten, lÀste farmor för barnen.

Och sedan lekte de kurragömma. Bra gömstÀlle hon hittade, eller hur?

Albin kom förbi för att hÀmta Ylvis men stannade istÀllet pÄ middag.

Och sedan lÀmnades storbarnen ensamma hemma pÄ myskvÀll medan jag, Jakob, Ulf och farmor Äkte in till stan. Vi hade kirrat barnvakt för att jag och Jakob skulle gÄ pÄ dejt. Vi skulle se Per Anderssons RÀkhÀst. Ni förstÄr ju att antalet gÄnger per Är vi hittar pÄ nÄgot sÄnt hÀr gÄr att rÀkna pÄ ena handens fingrar (om man fÄtt tummen och lillfingret amputerade). Men nÀr vi suttit i en fullpackad salong i 20 minuter över utsatt tid fick vi veta att det var instÀllt. SÄnt slöseri med hÄrtvÀtt och mascara! Det var bara att Äka hem igen.

Och det var den veckan i bilder, det.