Jag läste min mormor Ruts almanackor i höstas. Hennes korta anteckningar från varje dag under varje år. Där hon noterat vad hon gjort och hunnit med och vilket väder det var. Min mormor var en fena på att städa och ÄLSKADE ordning och reda. I dagböckerna framgår det att hon faktiskt städade någonstans i huset varje dag. Men så var det också det mest glänsande rena hem jag någonsin varit i!

Mormor hade alltså inte en stor städdag utan hon städade lite hela tiden. Och efter att ha läst flera hundra nedteckningar av mormors metod tänkte jag att jag skulle prova att implementera den i mitt eget liv. För själv är jag raka motsatsen. Jag är på eller av. Ebb eller flod. Men hur skulle det vara om jag inte lät det gegga ihop totalt – utan försökte ta lite åt gången? Avgränsade små projekt som gör att jag kommer framåt ändå.

Så det har jag hållit på och experimentera med hela hösten. Städat en hylla här och en hylla där. Det har känts helt ostrukturerat och inte så rationellt. Men visst sjutton har jag kommit framåt! Mycket mer än förut.

I lördags städade jag sminket i mitt badrumsskåp. Tog tio minuter. I söndags städade jag ur te- och kaffehyllan i köket och torkade rent. Tog fyra minuter. Dagen innan dammtorkade jag tallrikshyllan och stylade om på den. Det tog åtta minuter. Idag medan Jakob lagade middagen tog jag tag i mitt stora skåp i matrummet. Men eftersom det är så stort bestämde jag mig för att det räckte att röja lite i ljuslådan.

Ljus åt alla håll och riktningar och ingen ordning alls. Lyfte ut lådan ur skåpet, hällde alla grejer på köksbordet dammsög ur lådan.

Sedan plockade jag ner i allting i lådan igen och fyllde dessutom på med fler ljus från centrallagret i källaren. Jag var nämligen på IKEA och köpte 700 ljus för några veckor sedan, och de förvaras nu i vårt Lillkonsum. Att jag köpte så många på en gång beror på att lådorna för närvarande kostar 99 istället för 149 kr om man är IKEA FAMILY-kund. Tack du bloggläsare som tipsade mig.

Det gick så smidigt och lätt att städa ljuslådan att jag fick energi att också ta tag i lådan bredvid. Ritlådan. Där det finns pennor, ritpapper, sudd och blyerts. Plus skruv och spik och spelkort.

Det är här man rotar om man plötsligt får lust att sitta och rita. Eller banka upp en tavla. Eller letar blyerts när man ska göra läxan. En viktig låda alltså. Finns inget värre än att leta en blyerts medan barnen håller på att bryta ihop över läxorna.

Men det är ingen vidare ordning på pennorna i den här lådan. Så jag lyfte ut hela lådan. Tömde ut allt på bordet. Dammsög lådan och sorterade fram alla blanka oanvända ritpapper. Gav högen med teckningar till barnen och lät dem sortera ut de bilder som de ville spara (blev inte många). Sedan testade jag alla tusch- och bläckpennor för att kolla att de inte torkat ihop.

La pennorna på en liten bricka i lådan. Samlade ihop alla spelkort i en påse. Samlade blanka ritpapper i en trave. Och hällde tillbaka spik och skruv i den lilla pappkartongen. Viktigt att ha spik och skruv centralt när man vill flytta en tavla vilket ju händer en gång i veckan i alla fall.

Det stör mig dock något enormt när jag ser bilder att jag la tänddonen i denna låda och inte bland ljusen. Måste genast gå och flytta. Kommer strax tillbaka.

…………….

Ok nu är det ordnat. Var var vi?

Jo när även denna låda var städad hade det fortfarande bara gått tolv minuter. Och eftersom Jakobs middag inte var klar så fortsatte jag med det som var värst av allt

Nämligen underdelen av skåpet. Hoven droven. Jag var så förbannad sist jag skulle baka och inte hittade vad jag letade efter här inne.

Och som vanligt när jag städar ett utrymme tycker jag att det är det enklast att tömma det helt för att se vad jag har. Sedan dammsög och våtttorkade jag hyllorna.

Sorterade ut alla plåtburkar och ställde på sin rätta plats i källaren (i vänt på julkakor att fylla dem med). Sorterade pajformar och bakskålar och tallrikar i prydliga storleksanpassade travar. Sorterade ut tyger som ska ligga i linneskåpet och slängde gamla ritpapper som någon knött in någon gång.

Se så fint och ordnat det blev.

-Men överdelen av skåpet då? Ska du inte städa överdelen också?

Hah, det är redan gjort! Det gjorde jag faktiskt för mer än en månad sedan. Men den gången var det bara överdelen jag orkade. Det passerade alltså en månad innan skåpet var helt färdigstädat. Men det är okej.

Att städa två lådor och nederdelen av detta skåp tog inte fullt en halvtimme i anspråk. Och det var knappt jobbigt. För jag tog det lugnt och städade med ganska låg energi, utan ambitionen att orka städa och röja I HELA JÄKLA HUSET!!! Men tänka sig, det blev gjort ändå.

Tack mormor för inspirationen!