Jag läste min mormor Ruts almanackor i höstas. Hennes korta anteckningar från varje dag under varje år. Där hon noterat vad hon gjort och hunnit med och vilket väder det var. Min mormor var en fena på att städa och ÄLSKADE ordning och reda. I dagböckerna framgår det att hon faktiskt städade någonstans i huset varje dag. Men så var det också det mest glänsande rena hem jag någonsin varit i!
Mormor hade alltså inte en stor städdag utan hon städade lite hela tiden. Och efter att ha läst flera hundra nedteckningar av mormors metod tänkte jag att jag skulle prova att implementera den i mitt eget liv. För själv är jag raka motsatsen. Jag är på eller av. Ebb eller flod. Men hur skulle det vara om jag inte lät det gegga ihop totalt – utan försökte ta lite åt gången? Avgränsade små projekt som gör att jag kommer framåt ändå.
Så det har jag hållit på och experimentera med hela hösten. Städat en hylla här och en hylla där. Det har känts helt ostrukturerat och inte så rationellt. Men visst sjutton har jag kommit framåt! Mycket mer än förut.
I lördags städade jag sminket i mitt badrumsskåp. Tog tio minuter. I söndags städade jag ur te- och kaffehyllan i köket och torkade rent. Tog fyra minuter. Dagen innan dammtorkade jag tallrikshyllan och stylade om på den. Det tog åtta minuter. Idag medan Jakob lagade middagen tog jag tag i mitt stora skåp i matrummet. Men eftersom det är så stort bestämde jag mig för att det räckte att röja lite i ljuslådan.
Ljus åt alla håll och riktningar och ingen ordning alls. Lyfte ut lådan ur skåpet, hällde alla grejer på köksbordet dammsög ur lådan.
Sedan plockade jag ner i allting i lådan igen och fyllde dessutom på med fler ljus från centrallagret i källaren. Jag var nämligen på IKEA och köpte 700 ljus för några veckor sedan, och de förvaras nu i vårt Lillkonsum. Att jag köpte så många på en gång beror på att lådorna för närvarande kostar 99 istället för 149 kr om man är IKEA FAMILY-kund. Tack du bloggläsare som tipsade mig.
Det gick så smidigt och lätt att städa ljuslådan att jag fick energi att också ta tag i lådan bredvid. Ritlådan. Där det finns pennor, ritpapper, sudd och blyerts. Plus skruv och spik och spelkort.
Det är här man rotar om man plötsligt får lust att sitta och rita. Eller banka upp en tavla. Eller letar blyerts när man ska göra läxan. En viktig låda alltså. Finns inget värre än att leta en blyerts medan barnen håller på att bryta ihop över läxorna.
Men det är ingen vidare ordning på pennorna i den här lådan. Så jag lyfte ut hela lådan. Tömde ut allt på bordet. Dammsög lådan och sorterade fram alla blanka oanvända ritpapper. Gav högen med teckningar till barnen och lät dem sortera ut de bilder som de ville spara (blev inte många). Sedan testade jag alla tusch- och bläckpennor för att kolla att de inte torkat ihop.
La pennorna på en liten bricka i lådan. Samlade ihop alla spelkort i en påse. Samlade blanka ritpapper i en trave. Och hällde tillbaka spik och skruv i den lilla pappkartongen. Viktigt att ha spik och skruv centralt när man vill flytta en tavla vilket ju händer en gång i veckan i alla fall.
Det stör mig dock något enormt när jag ser bilder att jag la tänddonen i denna låda och inte bland ljusen. Måste genast gå och flytta. Kommer strax tillbaka.
…………….
Ok nu är det ordnat. Var var vi?
Jo när även denna låda var städad hade det fortfarande bara gått tolv minuter. Och eftersom Jakobs middag inte var klar så fortsatte jag med det som var värst av allt
Nämligen underdelen av skåpet. Hoven droven. Jag var så förbannad sist jag skulle baka och inte hittade vad jag letade efter här inne.
Och som vanligt när jag städar ett utrymme tycker jag att det är det enklast att tömma det helt för att se vad jag har. Sedan dammsög och våtttorkade jag hyllorna.
Sorterade ut alla plåtburkar och ställde på sin rätta plats i källaren (i vänt på julkakor att fylla dem med). Sorterade pajformar och bakskålar och tallrikar i prydliga storleksanpassade travar. Sorterade ut tyger som ska ligga i linneskåpet och slängde gamla ritpapper som någon knött in någon gång.
Se så fint och ordnat det blev.
-Men överdelen av skåpet då? Ska du inte städa överdelen också?
Hah, det är redan gjort! Det gjorde jag faktiskt för mer än en månad sedan. Men den gången var det bara överdelen jag orkade. Det passerade alltså en månad innan skåpet var helt färdigstädat. Men det är okej.
Att städa två lådor och nederdelen av detta skåp tog inte fullt en halvtimme i anspråk. Och det var knappt jobbigt. För jag tog det lugnt och städade med ganska låg energi, utan ambitionen att orka städa och röja I HELA JÄKLA HUSET!!! Men tänka sig, det blev gjort ändå.
Tack mormor för inspirationen!
82 svar
Jag älskar det här inlägget! Jag som AVSKYR att städa blev plötsligt lite sugen på att börja typ nu. Små projekt där man ser ljuset i tunneln redan från start är ju knepet för att få igång vilken latmask som helst. Eller i alla fall mig. Åh, vad jag hade velat läsa mer om hur hon gjorde. I min fantasi är hon oerhört systematisk så att inget någonsin hinner gro igen innan hon är framme med mopp och trasa…
Haha, japp. Mormor lät det aldrig ens bli stökigt. Men sådana ambitioner har inte jag
Blev också sugen haha!
Låter lite som ett tips i stress- och utmattningsgruppen jag går i nu; det där med att göra saker i lugnare tempo, och bara något litet men vara fokuserad på det.
Och väldans nöjd är man efteråt att ha fått ordning i en ratlåda.
Först kan det låta så husmorsaktigt på ett dåligt sätt, som att det enda kvinnor ska göra är att städa. Men gillar verkligen det där med att dela upp saker och göra dem ordentligt, ofta kanske mer att sortera också än att städa, även om man ofta dammtorkar. Känns som man blir av med stresshärdar när man styr upp sådana saker, kanske är det ett kontrollbehov, men ändå, skönt att göra det enklare för sig att hitta rätt saker när man vill osv.
Bra lager ljus!
Ja precis så! Tyckte också först det lät som att städa jämt – men det känns typ tvärtom?
Heja!
En älskad vän gav mig för länge sedan ett supertips, ”en kvart om dagen”. På den tiden bodde vi ihop och kvarten slängde vi in under reklamen på 21-filmen.
Och som synes hinner man massor.
Låter som ett underbart upplägg!! Funkar nog också för mig som lätt får panik och snabbt blir trött!
Ja, nu vid 65 års ålder får jag väl bekänna att det finns vissa brister i städivern!
Hatar verkligen att dammsuga, men gillar att våtmoppa. Har några skrotlådor med diverse braatthasaker, rätt vad det är så kommer något till pass.
Avskyr att kånka med tvättkorgen till nästa hus (bor i lägenhet), men älskar att stryka, och får jag tillfälle att mangla då klappar hjärtat hårt i bröstet.
Att damma har jag aldrig förstått vitsen med, det virvlar ju bara runt och landar någon annanstans? Men en fuktad trasa gör susen på bänkar, hyllor och bord. När jag sen kan lägga på mina ärvda fönsterremsor, och broderade dukar, då är jag lycklig…❤️
Men…? Att damma innebär ju att torka ytor med fuktig trasa? Hur skulle man annars göra? Jo, visst har jag en dammvippa, men den amvänds bara till att ta bort spindelväv i taket med.
Men den heter ju dammvippa, inte spindelvippa 😉
Åh nu blev jag inspirerad av dig! Har gått o tänkt på att borde rensa vissa skåp/ lådor sedan i somras men inte orkat ta tag i… men nu så (eller inte nu,nu, men snart 🤣)
Himla klok Mormor.
Jag praktiserar typ samma sak, städar lite här och lite där varje dag. Skulle nog aldrig orka storstäda hela hemmet på en och samma gång, trots att jag ”bara” bor på 75 kvm.
En av mina bästa känslor i världen är när hela hemmet är städat, och det inte finns minsta sked att diska eller strumpa att tvätta. Händer dock rätt sällan, haha!
Jag försöker göra som du gjort och som din mormor.Tänk vad lätt det är att städa då ,när man tar en sak i taget ❤️
Älskar sån städning egentligen, MEN just nu har jag en snart-fyra-årig person som mer än gärna vill ”hjälpa till” när jag börjar damma/städa/tvätta fönster/rensa lådor. Har jag extra tur så vill 1,5-åringen också hjälpa till. Vill hemsk gärna uppmuntra mina söner att städa och göra hushållssysslor. . . Men ja, sysslan blir ofta en helt annat än jagvtönkt mig med den hjälpen! 🙈😅 Idag lyckades jag faktiskt tvätta några fönsterrutor i smyg 😇
Skönt med små delmål.
Jag och min kompis brukade kalla det för ”mamma mu metoden”, i någon av böckerna säger mamma mu till kråkan att han borde titta på det hon har gjort och inte på det hon inte har gjort.
När vi båda hade småbarn och man inte han med storstädningen va det en bra metod att ändå hinna göra det där lilla, typ duka fint när vi bjöd varandra på fika. Tack, för påminnelsen. Det ska jag anamma direkt. Man har sällan varken mer tid eller ork bara för att man nu har tonåringar.
Vilket härligt och inspirerande inlägg! Tack 😊
En devis som sitter som etsad hos mig sedan hemkunskapen i högstadiet är ”Man ska hålla rent, inte göra rent”. Det låter som nåt som Rut kunde ha skrivit under på?
Ja! Så bra!
Men gud så många bra tips. Tack! Just detta, hålla rent- inte göra rent, tror jag är nyckeln för såna som mig. Jag är också en på/av -person och har alltid sett det som en styrka. Eller det har verkligen VARIT en styrka, i och med att jag är en rörig, hopplöst prokrastinerande och disträ känslomänniska. Märker inte att det gror igen och har rörigt omkring mig vart jag än går. Men om jag börjar, verkligen tar tag i något så kan jag inte sluta. Innan jag hade barn kunde det hända att jag fick ett ryck en eftermiddag och städade i 180 utan paus tills nästa morgon. Kröp längs lister, tog köksfläkt och förråd och insidan av lådor, sminkborstar och kyddhylla och fönsterputs och äckliga duschhörn, ALLT. Men sen dröjde det kanske ett halvår tills nästa ryck. Det funkade fenomenalt då. Nu, med barn och hund och jobb och hus och fritidsaktiviteter är ju redan 98% av dygnet redan intecknat. Får jag ett städ-ryck eller sorteringsdille eller en galen lust att röja i trädgården så har jag bara en stund som max att använda. Min superkraft har blivit vingklippt för säkert 15 år framåt åtminstone och jag måste försöka hitta andra sätt.
Min man är en mamma-mu-person och jag har så svårt för det. Man kan ju inte klappa sig på axeln för att man tagit halva disken om hela huset är kaos? Jag blir vansinnig på det. Samtidigt inser jag att det förmodligen är rätt väg att gå om man inte ska bränna ut sig eller vara ständigt missnöjd. Önskar fler tips i linje med detta. Och tack Clara för att du delar med dig ❤️
Så där har jag gjort i några år nu. Och det är verkligen funktionsdugligt och mysigt! att städa pö om pö. Förut gjorde jag allt eller inget. Och det där ”allt” ledde till utmattning så alldeles in åt helvete.
Jag brukar tänka på Lars Lerins ”Tankar för dagen” i P1. Där han berättar att när han mådde som sämst tänkte att han bara orkade tvätta ena foten. Och i många lägen i livet är det alldeles givet rimligt. Att tvätta en fot i taget.
❤️
Ja, verkligen. Det fick man lära sig under utmattningen när själva duschen kunde ta hur långt tid som helst för att orka alla moment före och efter såsom deodorant och rena kläder och hårborstning…oöverstigligt
Jag försökte en gång peppa mig själv till julstädning på liknande sätt med en skåp-adventskalender. Öppna ett skåp eller en låda i köket om dan och städa/sortera och känna sig nöjd!
I love that idea! A cleaning advent calendar and once I’m finished, a chocolate advent treat!
Härligt! Funkade det?
Så gör jag i december! Alla år. Bor litet, så det räcker med att typ ta en hylla per dag i december.
Så smart!
Vad kul att du skriver om detta! Det här har blivit en av mina taktiker efter utmattning. Gör en liten grej istället för ett stort projekt. Och gör för guds skull färdigt innan något nytt påbörjas! Diskar jag så diskar jag och inte förrän allt är där det ska för jag börja baka, till exempel.
Också så kul med din paus i inlägget – fick flashback till dagboken från tonåren som ständigt fick höra: ”Vänta, nu är maten klar, kommer snart… sådär, nu är jag tillbaka”, som om dagboken legat och väntat otåligt på att man ska komma tillbaka. Och det gjorde den väl? 🙂
Underbart inlägg!
haha exakt så!
Jättesmart Clara! Men jag har ett annat hinder. Har du någon lösning kanske? Jag klarar inte av att städa om inte alla i familjen också gör det, åtminstone bidrar ibland. Då blir jag en tjurig tonåring som skiter i att ställa in disken osv fast det inte tar någon tid alls!
Kör 10-minuters-städning! Det gjorde vi länge. Maken och jag pratade ihop oss om när ungefär vi skulle städa. Sedan berättade jag om ”reglerna”. Alla städar i 10 minuter till hög musik. Efter 10 minuter ringer en klocka som talar om att tiden gått. Sedan var det 10 minuters fri hopp och lek innan nästa 10 minuter tog vid. Blev någon (ett barn) klar med sina grejer på den första 10-minutaren så behövde den inte göra mer.
För dottern gällde det att städa sitt rum och att lägga sina saker på sin plats. Så det vi hittade som låg på fel plats placerades på ett utpekat ställe som hon skulle se till att ha tagit hand om. Det funkade klockrent. Överskådlig tid, tydligt uppdrag – resultatet var MYCKET bättre än tjat och utdragen tråkig städning. Tokstäda 10 minuter, sedan är det över. Maken och jag höll på i ytterligare 10 minuter men sedan var vi oftast färdiga med hela huset.
Min farmor ogillade att städa, det fanns ju så mycket annat roligt att göra. Men hon löste det genom att ”punkt-städa” – att välja ut en hylla, ett skåp eller en bänk och städa den. Sedan det viktigast – ta ett kliv bakåt, andas in och nöjt utbrista: Sådär ja! innan hon raskt utmanade mig eller någon kusin på mulle.
Punkt-städning har jag ärvt av farmor men för egen del också lagt till att jag med glädje och lite saknad tänker på min fina, roliga och lite galna farmor samtidigt.
Vad fint skrivet och vilken härlig farmor!
Jag testar samma denna vecka: julstädning en liten låda i taget. MEN mitt problem är att när jag lagt tillbaka alla viktiga grejer fint i ett skåp eller låda, står jag där med en hög med krams som jag bara inte klarar att ta ställning till. Kan inte bara slänga men vet heller ej var det ska va (knappt varför). En handske ( tänk om man hittar paren sen), en antecknade block ( tänk om jag vill kolla vad jag skrivit sen) , snören…ja ni fattar. Hur råda bot på det där? Nu är lådorna fina men köksbordet belamrat med oklara ting…
Lägg skrotet i en påse. Skriv datum på. Lägg undan. Efter att du inte behövet något i påsen under valfritt antal månader som känns bra för dig så slänger du den. Utan att öppna.
Minimalisterna heter en blogg där de rekommenderar att ha en tremånaderslåda. Där läggs saker som rensats ur men som man inte vågar göra sig av med. Om man inte haft behov av grejerna på tre månader är det osannolikt att man nånsin kommer att behöva dem, och då kan de rensas ut permanent. Jag inser dock att det passar bättre för de stora rensningarna, inte för de små, eftersom man då har svårare att hålla reda på när det gått tre månader. Men man kan ju lägga grejer i påsar i lådan och datummärka. Sen handlar det väl om att bli mindre snål. Jaja, du kanske hittar den andra handsken nån gång, men på det stora hela kanske du mår bättre av att slänga den udda nu och köpa nytt ( om det faktiskt behövs), än att dra runt på allt udda.
Fick lära mig en bra tumregel ”Allt ska ha en egen plats. Och sedan ska det finns en plats för allt som inte har en egen plats. Så att det inte förstör ordningen överallt annars”
Så lägg alla udda saker som blir över i en låda. Men blir den full – ja då får du väl slänga skrivblocket eller den där udda vanten då. Och det kommer gräma dig om du hittar den andra så småningom. Men det hjälps inte. Man kan inte spara allt som kan vara bra att ha!
Vi har en hall i mitten av huset, på båda våningarna. När vi plockar nere har man snabbt en enorm hög som ska till övervåningen eller ut i pannrummet eller till och med ut utomhus (jamen sten och snigelskal och sånt), det hamnar på ett bord i hallen så länge så att man kan koncentrera sig på att fortsätta röja.
Samma på ovanvåningen, där hamnar disk/ tvätt/ saker som ska återvinnas på en byrå vid trappan som man sen kan ta med ner och vidare, så att man kan koncentrera sig på att fortsätta istället för att springa med varje sak för sig, det skulle ju ta fem gånger så lång tid.
Sen tror jag också på att tillåta sig att HA en kaoslåda. Inte bara i syfte att slänga om en viss tid utan att den faktiskt får finnas. Den behöver givetvis också gås igenom då och då så man kan kasta den där halva vattenpistolen/ ihoptorkade limmet/ borsten till en sedan länge försvunnen rakapparat. Men jag tror det finns en personlighetstyp (eller flera) som inte kan leva utan en kaoslåda. Man skulle aldrig sluta irra runt med de sista 18 smågrejerna om det inte fanns en skrotlåda där de kunde få bo.
Så bra tips! Brukar lägga allt som ska upp i trappen och sedan får familjen vittja den på sina egna saker på vägen upp
Ser inte ut som om Du någonsin behöver handla på loppis igen…
Haha nä, jag har enorma mängder. Men så jobbar jag ju med matfoto också. Det är som om en snickare skulle anses ha för många verktyg i sin verkstad.
Exakt så har jag gjort i höst. Formar och bunkar är sorterade och samma med stoppa-ner-allt-lådan och några till. Njuter varje gång jag ser resultatet. Och nu hittar jag saker. Dessutom tog det häpnadsväckande kort tid.
Kan jag, så kan alla. Jag är inte en ordningsam städtyp.
Klockrent, måste anammas
Fin ordning blev det men jag skulle inte låta saker ligga så ”löst” utan inrama med kanter för att behålla ordningen. Många livsmedelsförpackningar brukar erbjuda användbara ”lådor” efter urdiskning. Pennor på bricka riskerar att rasa ut åt sidan. Kortlekar i påse riskerar att blandas när man lyfter upp påsen. Jag skulle också begränsa kanterna mellan de olika ljusen, så att det fungerar även när det inte är välfyllt.
Det här låter inte så snällt, men det är inte kritik, bara en berättelse om hur jag gör 🙂
Ja det har du såklart helt rätt i! Fler avdelare och mindre förpackningar hjälper till att hålla ordning
Kan tipsa om askarna som mobiltelefonen ligger i när man köper den, fantastiskt stabil kvalitet. Bara att plocka ut den lösa innerdelen sen är den redo att användas antingen som ask med lock när det behövs eller så har man två askar att fylla med skruvar, hårsnoddar eller annat smått och gott.
Nu kanske inte alla är lika LEGO nördiga som min familj men man kan bygga avdelare till barnens pyssellåda av legobitar.
Jag är en sån som städar lite hela tiden, speciellt badrum och kök. Det behöver liksom aldrig storstädas eller så när man ägnar några minuter varje dag åt det. Övriga utrymmen är mycket svårare! Den värsta fällan att hamna i är att börja organisera och rensa istället för att fokusera på städning som i få bort smuts och damm. Då tar det en evinnerlig tid innan man är klar…brukar få påminna min man om det när vi sagt vi ska STÄDA och han börjar rensa ur nedersta byrålådan och ska vända och vrida på varenda pinal. Städa och rensa är inte samma sak.
Det bästa städ-tips jag hört är från en youtuber som gjort städning till en konst. 1. Städa alltid ett rum från vänster till höger, tänk klockan ungefär.
2. Bär runt på en låda/korg och lägg i precis allt som inte hör hemma i rummet, bara för att snabbt få bort alla lösa prylar som hindrar själva städningen. Dessa tar du hand om senare. Mer effektivt än att planlöst springa hit och dit med allt från godispapper till läxböcker innan du ens kan börja dammtorka.
Haha, det påminner mig om hur jag städar golvet i vardagsrummet. Barnen har inget lekrum och jättesmå sovrum, så vardagsrummet är jämt fullt med leksaker, strumpor, pyssel, teckningar och diverse byggdelar. Jag ”sopar” ihop allt som ligger på golvet i en hög med en golvraka, så får barnen rensa i högen medans jag kan dammsuga det nu tomma golvet.
Jag tycker Rut är bäst. Jag inspireras att också notera all städning jag gör och vad jag hinner. Jag är absolut lagd så att jag städar varje dag, som hon. I min rutin över dagen (alltså inte vana ännu, utan uppskrivna planerade rutin) står det till och med att jag efter jobbet ska städa i 10 minuter. Blir det mer så blir det, men 10 minuter hinner man så himla mycket på om man gör som Rut.
Inspirerande!
Jag håller helt med om att man ska ha spik och hammare lättillgängligt, det är bra att ha. Men jag har inte flyttat en enda tavla på de femton år vi bott i vårt hus. 🙂
I övrigt så storstädar jag extremt sällan, det är ju så jobbigt. Nej jag smårensar lite hela tiden och så tar jag badrummet en dag, dammsuger en annan osv. Så där i förbifarten.
Älskar att det avbrutna tunna ljuset ändå kvalade in i kategorin ”sparas” 🙂
Jag kan få sånna städ och plock-il med jämna (eller ojämna) mellanrum. Då säger vi att Dietrot varit här.
Dietrot (med reservation för att han kanske hete något annat liknande) var en gammal gubbe som bodde i en igengrodd mörk lägenhet där det var högar av papper och kreativt kaos överallt. Han bemödade sig inte ens att gå ur sin pyjamas för han skulle ju ändå snart kliva i den igen. Men så fick han en ny morgonrock i gåva, kan ha varit en julklapp.
När han satte på sig den nya fina morgonrocken såg han att den helt enkelt inte passade in bland allt det igengrodda i lägenheten. Så han började städa skrivbordet där han skulle sitta i sin nya morgonrock. Det rena skrivbordet blev en fröjd att sitta vid och den nya morgonrocken passade bättre in bland ordningen på skrivbordet. Det hela gav honom så mycket energi att han tog tag i stöket i arbetsrummet. Skönt med ett helt rum där det är ordning och reda kände Dietrot.
Du förstår säkert vart denna historia är på väg. Inom sin tid hade Dietrot städat sin igengrodda lya lite i taget.
Därav säger vi att Dietrot varit på besök när det helt plötsligt är ordning i kastrullskåpet under spisen eller bland gryner och flingor i skafferiet. 🙂
Haha! Härligt! Gillar berättelsen om Dietrot
Undervart att er familj applicerat Diderot-effekten på städning-då blir det något positivt och inspirerande. Eg är den en rätt negativ företeelse som kopplas till en negativ konsumtionsspiral. Man köper nåt nytt, tex en klänning och plötsligt ”behöver” man nya skor, smycken… Faktum är att Diderots morgonrock sägs ha skapat en spiral som försatte honom i skuld.
Nyfiken! Bokför/ dagboksför du vad/ var du städat Clara? Som Rut.
Har funderat i de städbanorna då hela vårt hus behöver städplockas. Tar du ett ställe som ligger nära till hands, som när maken lagar mat, eller någon turordning?
Nej det gör jag inte men kanske borde testa det? Gör det ju med träningen och det är oerhört hjälpsamt!
Så här plockar vi:
Barnen får hämta upp alla leksaker från nedervåningen och lämna på övervåningen.
Jag och Jakob plockar våra egna saker.
Gemensam plockning som rör sånt som alla dragit fram brukar sedan någon av oss fortsätta med – medan den andra vuxna börjar dammtorka, damma mattor etc.
Det viktigaste är inte vem som gör vad utan att alla arbetar lika mycket. Så hinner man färdigt tidigare börjar man med nästa punkt på listan.
Utryckte mig oklart. Menade vad/ vart du väljer att städplocka i skåp/ lådor/ samlade bröthögar? Som att du nu tog tag i två lådor & ett underskåp.
Inför du ”städdagbok” skriv gärna om det 🙂 Jag kanske kan prova mina ark för gym…!
Nej det har jag inte =) jag tar det jag får lust med och som jag märker att jag irriterar mig på för att det blivit för rörigt =)
Bra gjort! Jag behöver nog börja med mindre irriterande eftersom de värsta är så jobbiga – så jag startar inte alls 🙃 Tack för ännu ett bra blogginlägg.
Fick ett råd när jag började gymnasiet av en äldre gymnasie-elev som verkar inneha samma andemening- att göra lite hela tiden. Då blir det inte alltid så övermäktigt. När du ligger bra till i skolan t ex, och egentligen inte behöver göra mer, så gör LITE till ändå (om du kan). Det har du dig själv att tacka för när det blir jäktigare stunder.
Det tog jag med mig genom gymnasietiden, och ut i vuxenlivet. När jag sedan fick barn tog det rådet en ny form gällande städning, att ha lite städmaterial överallt i huset. När du då är med ditt barn och leker och barnet helt plötsligt vill leka lite själv så kan du passa på att städa av litegrann i rummet, för städgrejerna finns nära till hands.
Älskar det här systemet! Jag gör likadant, typ. Gillar ordning och reda men blir också av eller på och vem tusan har tid att röja hela huset, skulle ju ta 3 hela arbetsveckor.
Jag har en lista i min telefon över alla områden som geggan ihop, typ Badrumsskåp, Linneskåp, lådan med viktiga papper, pyssellådan osv. Så betar jag ett par punkter i veckan (varje punkt tar typ 10 minuter). Börjar efter nyår nån gång, och då brukar jag vara klar i mars-april, och då är hela huset sorterat men det känns som noll ansträngning. Områdena geggan ju ihop igen såklart men det håller sig ofta rätt länge faktiskt 😊
Sen har jag en vår-lista och en höstlista, med sånt vi ska göra och inte glömma, typ Rensa Hängrännor, kolla brandvarnare. Alltid uppdelat i korta punkter, så att det känns som att man gjort värsta insatsen när man fixat i 30 minuter och hunnit 5 punkter 😉 så tillfredsställande!
På kvällarna har vi nästan alltid ”familjestäd”. Vi ställer klockan på typ 10 minuter, sätter på musik och sen hjälps vi åt innan barnen går och sover. disken, utspridda leksaker smutsiga kläder, torkar bordet = Hyfsat rent inför läggdags.
Vill se listorna!
Är väl inte så krångligt att fixa själv egentligen, men jag är ju lat. 😜
Jag har alltid gillat den ”rensa/organisera” – delen av att städa mycket mer än vanlig städning eftersom resultatet är mycket mer varaktigt (flera veckor och ibland månader om man lyckas organisera riktigt bra). Har jobbat mycket sådär under sjukskrivning och föräldraledighet för att känna att jag” fått nåt gjort” under dagen som inte förstörs så snart 3-åringen sätter sin fot i huset igen 😅 Och ofta går det ju ganska snabbt som bonus! Nu ska jag gå o se om jag hittat nån garderob jag kan rensa lite i 😉
Min mammas devis att aldrig gå tomhänt ur ett rum avskydde jag som tonåring, men är – och har varit till stor nytta.
Härligt inspirerande!
Det här inlägget läser jag med stor kärlek. Jag älskar när man tar efter någon äldre släkting och för arvet vidare
Dessutom älskar jag ”stilla städning” alltså när man fixar i en liten vrå i lugn o ro och känner sig nöjd över de man gjort och inte missnöjd över det man inte hann.
Mer va dessa inlägg tack. Så inspirerande. Jag vill fixa/städa nu med en bra ljudbok eller podd som sällskap
Vad kul att du tycker det! Utlovar mer av denna vara =)
Så härligt inlägg! Älskar att få hänga med på vardagsglimtar som detta⚘️💯🌸
Såg att någon tipsade om gamla telefonlådor som förvaring i lådorna.. Mitt tips är att använda de små plastaskarna som vindruvor/cocktailtomater och sånt ligger i när man köper dem, ska ju ändå återvinnas sen så då kan man slita på dom! Dessutom så är de ju genomskinliga så man ser även det som ligger nederst i asken😅
Älskar såna här inlägg! Mer av det tack!☺️
MEN! Jag störde mig inte på de där tänddonen (kanske för att jag inte fattade att de var just det, utan typ små märkpennor?) utan att papperen i pappershögen inte var ordentligt lagda🙈😅
Haha, sorry för det! Men tack för tipset om vindruvslådorna =) bra idé ju!
Kört med Fly Lady principen några år, det är samma koncept. Städa lite varje dag, ställ klocka på 5, 10 eller 15 min och sen stopp, dela in huset i zoner m.m. Funkat bra här då jag lätt skiter i städ ett bra tag efter dom här städmaraton man plågade sig med innan. 👌😆
Älskar din blogg, ord å bilder! Tack för inspiration! 🙏❤️
Klok Rut.
Har aldrig haft nån Rut i mitt liv, tyvärr.
Däremot vill jag se lillaKonsum!! Älskar sånt!
Vilken fin ide! Detta ska jag ta efter!
Jag gick hos psykolog för några år sedan – depression och prestationsångest är en dålig kombination. Då fick jag i hemuppgift att aktivera mig, men inte för mycket. Post-it-lappar med veckodagar sattes på varsin kökslåda. Så måndag gjorde jag en, tisdag en annan osv. På så sätt ”gjorde jag något” , men minskade prestationen. Har fortsatt med detta än idag❤️
Otroligt! Läser att många som avskyr att städa helt plötsligt blir sugna på att städa. Jag känner lika dant?! Kan du få oss till vad som helst???? Jag tror det!
Haha! Akta er när jag startar min sekt 😉
Otroligt! Läser att många som avskyr att städa helt plötsligt blir sugna på att städa. Jag känner lika dant?! Kan du få oss till vad som helst??? Jag tror det!
Jag tillhör skaran som gillar att ha städat, men inte riktigt gillar att städa… så det går oftast till så att jag börjar städa i köket, och då startar jag med att städa undan halvdålig frukt vilka hamnar i en kaka. Så då har jag både städat till köksbänken och bakat en kaka. Sen medan den svalnar kan man städa något ytterligare utrymme i huset.
Rutmetoden alltså 😉 När man, som jag, har en rygg som inte samarbetar så är Rutmetoden den enda sanna trösten. Jag klarar den. Ibland. Och då är jag väldigt nöjd.
-Idag har jag minsann städat handfatet, säger jag stolt över den bedriften.
Alternativet är de dagar då jag inte kan ens gå så Rutmetoden ger även ”good-enough”-känsla
vad många fina kommentarer! och ett så bra inlägg Clara. Blir så ledsen när jag ser all skit i hörnen här hemma.
Jag är nyfiken på hur det går i källaren med all förvaring. Drömmer att ha det likadant hemma hos oss. Har en oinredd hall som sambon byggde för 2 år sedan….. jobbigt när vi är två som inte orkar hemma.
Efter att ha läst ditt inlägg om att städa som Rut och kommentarerna har jag nu startat ett larm på telefonen. Den ska larma varje dag kl 13.44. Då är det Rut- kvarten med början i morgon. Nu planerar jag och skriver vilka ställen som ska ”Rutas” denna vecka. Sedan gör jag en ny lista nästa söndag är min plan