Det hÀnder sÄ mycket och förvÀntas sÄ mycket av oss i december och trots att vi kanske vill stanna upp och njuta tas tiden lÀtt över av mÄsten och stress.

Och sÄ hÀnder det ibland att man kommer fram till sjÀlva julhelgerna och kÀnner sig ganska ledsen. Ledsen nÀr man inser att man aldrig sÄg den dÀr julfilmen, att man aldrig hade sin fina röda stickade tröja pÄ sig, att det inte blev nÄgot tindrande framför granen. Att alla de dÀr stunderna som gör december speciell bara rusade förbi. Och bara för att det plötsligt Àr julafton Àr det inte alls sÀkert att man lyckas frammana nÄgon stÀmning.

Men ofta Àr det ju just dÀr smÄ sakerna man minns efterÄt. Att man satte ut fÄgelmat, att man sprang pÄ en gammal kompis pÄ stan och tog sig tid att stÄ och prata i julbelysningens sken. Eller att man körde hem frÄn jobbet i skymningen och att ens bÀsta jullÄt började spelas och minnena plötsligt sköljde över en.

DÀrför har jag ordnat en adventskalender med syftet att fÄnga stÀmningen. Varje dag en ny lucka med ett förslag pÄ nÄgot att göra för att uppleva en stunds frid just den decemberdagen.

Men inga svÄra, stora projekt som krÀver tid och skapar Ànnu mer mÄsten. Nej tvÀrtom nÄgot litet och enkelt dÀr finessen Àr att man ska stanna upp nÄgra minuter och lÄta sjÀlen hinna ikapp. En övning i medveten julnÀrvaro.

24 luckor av julfrid. Imorgon börjar vi!