Jag fick frÄgan om Vinter i P1 i augusti och i oktober var jag fÀrdig med mitt manus. Jag visste att om jag drog ut pÄ det mer sÄ skulle jag bara gÄ runt och vara nervös hela hösten.

TyvÀrr blev inspelningen uppskjuten pÄ grund av sjukdom och nÀr vi vÀl spelade in hade jag fortfarande sÄdan hosta att vi fick ta uppehÄll för hostpaus titt som tÀtt. Bredvid mig hade jag en stor termos med hett vatten som jag satt och inhalerade i mellan varven och sÄ tuggade jag grönt Àpple vilket alltid klarar strupen.

HĂ€r hittar du programmet!

Förr sĂ€ndes alla sommarprogram live och nĂ€r jag sommarpratade 2011 var det fortfarande fritt att vĂ€lja mellan live och inspelat. Jag har valt inspelat. BĂ„da gĂ„ngerna. Och i efterhand kan jag inte förstĂ„ hur det skulle gĂ„ till pĂ„ nĂ„got annat sĂ€tt. BĂ„da mina program har tagit mĂ„nga, mĂ„nga timmar att spela in. 50 minuters prat har tagit nĂ€stan fem timmar att banda. SĂ„ mĂ„nga omtagningar för att det ska bli perfekt. Men sĂ„ har jag ju en vĂ€ldigt strĂ€ng producent i Erica ocksĂ„ – vilket jag verkligen uppskattar. Jag har ju inte lagt ner sĂ„ dĂ€r mycket arbete pĂ„ mitt manus för att sedan göra en halvdan inspelning av det.

Jag och Erica har spelat in hundratals timmar ljud tillsammans genom Ären och jag Àr van att ta hennes regi.

– Sitt tyngre. Bredare isĂ€r med bena. Slappna av i axlarna. LĂ„t hakan hĂ€nga! RĂ€kna till tre innan du tar nĂ€sta mening….

Jag Àlskar att fÄ tydlig regi och Àr sÄ tacksam över att jobba med nÄgon som Àr sÄ vansinnigt noggrann. NÀr jag till slut fick höra mitt eget program den 30e januari reagerade jag pÄ vilken mörk röst jag hade och vilken tydlig dialekt.

Ljudtekniker-Björn och producent-Erica lyssnar pÄ klipp och ber mig försöka igen, utan att snubbla pÄ orden eller svÀlja nÄgon Àndelse.

Efter Vinter i P1 har min inbox varit knökfull av fina meddelanden och berĂ€ttelse – frĂ„n folk som gĂ„tt igenom eller gĂ„r igenom samma sak precis nu. Det Ă€r vĂ€ldigt fint. Men ibland kĂ€nns det nĂ€stan tröstlöst. Ska vi verkligen ha det sĂ„ hĂ€r i vĂ„rt samhĂ€lle? Är det rimligt? Hur fasiken ska vi komma till rĂ€tta med det?

Jag Ă€r i alla fall vĂ€ldigt glad för det otroligt fina mottagandet – och Ă€ven de trevliga recensionerna i Aftonbladet Clara Lidströms berĂ€ttelse om hur hon sjĂ€lv gick in i vĂ€ggen drabbar mig mitt i solar plexus och GPs recension en ASMR-stund pĂ„ varmt umemĂ„l, en stillsam reflektion över vardagsstress och vinterliv. Det Ă€r ocksĂ„ en rak och chosefri beskrivning av vad utmattning gör med ens kropp och hjĂ€rna – utan att fastna i jagtrĂ€sket