Lovet lider mot sitt slut för oss och OJ vilket sportigt lov det har varit! Förra sportlovet försökte jag Ă„terhĂ€mta mig efter min operation och saknade röst. Gick försiktiga promenader och vĂ€ckte lĂ„ngsamt kroppen till liv igen. Sportlovet innan var vi hemma och jobbade – men gjorde nĂ„gra mindre skidutflykter med matlaget. Året dessförinnan var vi hos Jakobs mormor. Det var början pĂ„ mitt hĂ€lsoĂ„r och jag stod pĂ„ lĂ€ngdskidorna, pĂ„ extremt skakiga ben. Peppade mig sjĂ€lv att försöka Ă„ka varje dag pĂ„ lovet och var sĂ„ lycklig över att jag fixade det.

Det hÀr sportlovet har vi varit hos gammor igen. Men nu har skidÄkningen skett utan att jag behövt peppa mig. Bland annat för att jag har sÄ stora barn som gÀrna vill ut och Äka med mig. Och jag har bestÀmt mig för att alltid sÀga ja!

Jag har skidat med barnen. Över sjön och upp pĂ„ diverse holmar och uddar.

Vi har skidat i skogen i fallande snö. Bertil med sina nya breda turskidor har fÄtt spÄra för oss andra.

Jag har gÄtt lÄnga promenader och lyssnat pÄ fÄgelkvitter eller ljudbok.

Och gÄtt mulna promenader med flistersnö som letat sig in under halsduken.

Jag har skidat ensam över sjön och inte kunnat sluta le mot solen. Vindstilla, knÀpptyst och inte en sjÀl i sikte. Efter den lÄnga, mörka vintern har det kÀnts ljuvligt att ladda kroppen med solljus och frisk luft.

Har Àgnat mycket tid Ät att bara stirra upp mot den blÄ himmeln som Àntligen ÄterfÄtt den knalliga fÀrg den aldrig har i december och januari.

Vi har hyrt gympasalen i byn och lekt loss nÄgra timmar. Tagen, hoppa bock, hinderbana och kasta gris.

Jag har gÄtt kvÀllspromenad med min vÀn Elina i telefonen. Jag hade ingen pannlampa sÄ jag var glad över att mÄnen lyste vÀgen.

Jag har Äkt varv pÄ varv i byns lilla elljusspÄr. Med barn och utan barn. LÄngsamt och snabbt.

Och nÀr jag lagt mig till rÀtta i soffan för kvÀllen har barnen kommit och frÄgat om vi inte ska ut och Äka i mörkret? Den dagen Äkte ungarna en mil.

Och igÄr nÀr vi kom hem frÄn resan och jag packat upp vÀskorna och tvÀttat nÄgra maskiner undrade barnen om jag inte ville fara ut igen? SÄ dÄ gjorde vi det. Fem kilometer i byns eljusspÄr.

Idag ska Folke och Jakob Äka slalom. Och Bertil ska ut pÄ ett sista sportlovsÀventyr med sin farmor och farbror. De ska skida till en stuga i skogen och övernatta dÀr. Men jag och Ulf ska bara vara hemma. TÀnker inte ens gÄ ut. Planerar istÀllet att byta gardiner och draperier pÄ nedervÄningen och göra det lite ljusare och vÄrigare.

Och ikvÀll kommer matlaget pÄ mellofinal!