Jag lyssnar pÄ en podd som heter Wiser than me och görs av skÄdespelerskan Julia Louis-Dryfus. I den intervjuar hon Àldre, visa kvinnor om bland annat Äldrande och insikter som kommer av att ha levt ett lÄngt liv.

NĂ„got jag fastnade sĂ€rskilt för i intervjuerna med Isabelle Allende och Jane Fonda var deras tankar om att Ă„ldras pĂ„ ett bra sĂ€tt. BĂ„da poĂ€ngterar att det krĂ€vs eftertanke och planering om man vill leva ett friskt liv lĂ„ngt upp i Ă„ren. Jane Fonda pratar om hur hon trĂ€nat hela livet – och fortfarande trĂ€nar varje dag om Ă€n i lĂ„ngsammare tempo. Allende berĂ€ttar om hur man mĂ„ste planera livet som ung för att investera i sin Ă„lderdom. Även om genetik och slumpen sĂ„klart ocksĂ„ pĂ„verkar ens hĂ€lsa som gammal.

Det dĂ€r var en viktig pĂ„minnelse för mig. Att komma ihĂ„g det lĂ„nga perspektivet med trĂ€ning. NĂ€r jag Ă€r sjuk och missar nĂ„gra pass blir jag alltid sĂ„ irriterad och frustrerad. Som att de dĂ€r passen spelar nĂ„gon roll i det lĂ„nga loppet? Jo, om jag trĂ€nade inför en tĂ€vling som snart ska ske, vore det kanske illa. Men jag trĂ€nar ju egentligen med helt andra perspektiv. Jag trĂ€nar med min bentĂ€thet som sjuttiotvĂ„Ă„ring i Ă„tanke. Jag trĂ€nar för mitt hjĂ€rta som Ă„ttiofemĂ„ring. Jag trĂ€nar för att kunna bevara muskelstyrka Ă€ven efter klimakteriet. Jag trĂ€nar för att orka leka med mina barnbarn. För att kunna vara aktiv sedan och inte bara nu. Jag trĂ€nar för det lĂ„nga perspektivet – och i det lĂ„nga perspektivet gör det ingenting att jag missar ett pass hĂ€r och dĂ€r. Eller flera stycken. Det som rĂ€knas Ă€r hur mina Ă„r sett ut.

Men det Ă€r ocksĂ„ det lĂ„nga perspektiv som stĂ€ller till det för mig med trĂ€ningen. Det Ă€r ju svĂ„rt att motivera sig att göra nĂ„got jobbigt just nu, nĂ€r den stora belöningen ligger sĂ„ lĂ„ngt fram. Vi Ă€r ju vĂ€ldigt kortsiktiga som mĂ€nniskor – omedelbar belöning Ă€r vad som triggar oss. SĂ„ för att ge mig sjĂ€lv lite omedelbar belöning Ă€r jag noga med att pĂ„minna mig om att det jag trĂ€nar idag Ă€r att sĂ„ – men att jag redan kĂ€nner mig stark och frisk Ă€r att skörda. Just nu fĂ„r jag skörda vad jag planterade nĂ€r jag började styrketrĂ€na för snart tre Ă„r sedan.