Min farmors barndomshem. Här bodde 15 människor i två små rum.

Glad nationaldag! Idag tänker jag på allt jag är tacksam över. Som att vara född i ett land som människor flyr till istället för ifrån. Jag är tacksam över att leva i ett fritt och fredligt land. Tacksam för vad generationerna innan oss byggt upp. Över människorna som slet och kämpade i detta kärva klimat.

Tacksam över att vara född i ett land där jag har rösträtt, rätt att bestämma över min egen kropp, tillgång till barnomsorg, sjukvård och allemansrätt. Och tacksam över att bo på en plats med tydliga årstider, ren luft och folk som vågar lämna cykelnyckeln i cykellåset

För 150 år sedan var Sverige ett av världens fattigaste länder. Bara några generationer tillbaka i byarna häromkring svalt folk ihjäl under nödåren. Min farmors pappa satt i fängelse på Långholmen för att han skjutit ett djur. Det gjorde han för att mätta munnarna på sina tretton barn. Och hade han inte gjort det hade jag sannolikt inte suttit här idag.

I Sverige lever vi idag i ett groteskt överflöd, sett ur ett globalt perspektiv. Ofta på bekostnad av människor i andra länder. Av deras naturresurser och deras fattigdom. Och när de försöker fly för att rädda sina barn från svält och från effekterna av klimatförändringar så sätter vi stopp. Hit kan ni inte komma! Här finns inte plats! Trots att vår livsstil bidrar till deras lidande. Och trots att de flesta svenskar själva har någon i sin släkt som utvandrat. Av dem som var födda under senare hälften av 1800-talet lämnade ungefär 20 procent av männen och 15 procent av kvinnorna landet, i jakt på ett bättre liv.

Så glad nationaldag, säger jag. Med stolthet och med skuldkänsla. Över att Sverige gått från världens mest jämställda land, med en framsynt miljöpolitik och humanism som ledstjärna – till att backa ut ur alla rum där vi faktiskt skulle kunna göra skillnad.