NÀr elpriserna ökar, ökar ocksÄ intresset för hur man kan spara el i sin vardag. Men ocksÄ för vilket slags avtal man egentligen borde satsa pÄ. Hur vet man vad som passar en bÀst och vad som lönar sig i lÀngden? Har du ens koll pÄ vad du har i uttaget?

Nu tÀnkte jag försöka förklara de tre vanliga formerna av elpris pÄ ett enkelt och pedagogiskt sÀtt. Vi fÄr se om jag lyckas!

Fast pris / Vinterpris. För den som söker trygghet och förutsĂ€gbarhet Ă€r det klokt att binda elpriset under vintern. Det Ă€r oftast under den perioden som elpriset Ă€r som högst. Med Fast Vinterpris sĂ„ vet man pĂ„ förhand vad elpriset kommer att landa pĂ„. Och med Bixia Vinterpris övergĂ„r elen under maj mĂ„nad till rörligt igen. Vinterpris kan vara ett lite dyrare alternativ Ă€n det rörliga – men det man betalar för Ă€r ju tryggheten att pĂ„ förhand veta priset och slippa obehagliga överraskningar.

Rörligt elpris. Den som vill kunna ta del av elprisets svĂ€ngningar – framförallt nĂ€r det sjunker – gör bĂ€st i att vĂ€lja rörligt elpris. DĂ„ varierar elpriset frĂ„n mĂ„nad till mĂ„nad baserat pĂ„ elbörsens upp och nedgĂ„ngar. Över tid brukar oftast detta vara mer fördelaktigt Ă€n ett fast pris. Man kan jĂ€mföra det med att ha fast eller rörlig rĂ€nta pĂ„ sitt huslĂ„n.

Timpris pratas det flitigt om i media och man kan fÄ intrycket att det finns stora pengar att spara hÀr. Men att det Àr en sanning med modifikation. Timpris innebÀr att priset pÄ el Àndras frÄn timme till timme. Och för att kunna utnyttja elen nÀr den Àr som billigast krÀvs att man Àr vÀldigt intresserad av att bÄde följa elpriset och förbrukningen i hemmet. Det krÀver handpÄlÀggning och vilja att anpassa sig efter kostnaden. Men har man bara orken och tiden sÄ finns det pengar att spara! Passar om man bor i villa eller radhus, om man vÀrmer huset med vÀrmepump och om man har solpaneler. För att kunna ha elavtal med timpris behöver din elmÀtare mÀta förbrukningen per timma, inte per mÄnad. Det Àr ditt elnÀtsföretag som stÀller om din mÀtare till timmÀttning .

Vi har timpris i vĂ„rt hushĂ„ll. Men det beror inte pĂ„ att jag Ă€r sĂ€rskilt intresserad av elförbrukningen – utan att min man Ă€r det. Han hĂ„ller koll pĂ„ svĂ€ngningarna pĂ„ marknaden och nĂ€r det Ă€r bĂ€st att ladda elbilen och fylla diskmaskinen. Han tycker att det Ă€r intressant och nĂ€stan som ett spel. Men hade det bara varit upp till mig hade jag istĂ€llet valt rörligt elpris som baseras pĂ„ svĂ€ngningarna under en mĂ„nad. Det hade nog lönat sig bĂ€st för mig, som Ă€r lite vimsig och rörig och inte kommer ihĂ„g (eller orkar) att tĂ€nka pĂ„ allt. Jag tror att det Ă€r bra att vara Ă€rlig med sig sjĂ€lv och sin personlighet nĂ€r man tecknar elavtal. Annars kan framförallt det rörliga timpriset sluta som en dyr historia!

Vilket slags elpris har du? Och vad vÀljer du för el?

Jag vÀljer alltid förnyelsebar el frÄn sol, vind och vatten. Det Àr viktigt för mig eftersom elen vi konsumerar har ett stort klimatavtryck. Bixia erbjuder bara 100% förnybar el och har som affÀrsidé att stötta mindre producenter runtom i vÄrt land som tex vill sÀtta upp en vindsnurra pÄ sin gÄrd eller bonden som vill installera solceller pÄ ladugÄrdstaket. Som kund gÄr dessutom en liten del av ens avgift varje mÄnad till ErikshjÀlpen via Bixias Miljöfond. Det Àr ju fantastiskt!