När elpriserna ökar, ökar också intresset för hur man kan spara el i sin vardag. Men också för vilket slags avtal man egentligen borde satsa på. Hur vet man vad som passar en bäst och vad som lönar sig i längden? Har du ens koll på vad du har i uttaget?
Nu tänkte jag försöka förklara de tre vanliga formerna av elpris på ett enkelt och pedagogiskt sätt. Vi får se om jag lyckas!
Fast pris / Vinterpris. För den som söker trygghet och förutsägbarhet är det klokt att binda elpriset under vintern. Det är oftast under den perioden som elpriset är som högst. Med Fast Vinterpris så vet man på förhand vad elpriset kommer att landa på. Och med Bixia Vinterpris övergår elen under maj månad till rörligt igen. Vinterpris kan vara ett lite dyrare alternativ än det rörliga – men det man betalar för är ju tryggheten att på förhand veta priset och slippa obehagliga överraskningar.
Rörligt elpris. Den som vill kunna ta del av elprisets svängningar – framförallt när det sjunker – gör bäst i att välja rörligt elpris. Då varierar elpriset från månad till månad baserat på elbörsens upp och nedgångar. Över tid brukar oftast detta vara mer fördelaktigt än ett fast pris. Man kan jämföra det med att ha fast eller rörlig ränta på sitt huslån.
Timpris pratas det flitigt om i media och man kan få intrycket att det finns stora pengar att spara här. Men att det är en sanning med modifikation. Timpris innebär att priset på el ändras från timme till timme. Och för att kunna utnyttja elen när den är som billigast krävs att man är väldigt intresserad av att både följa elpriset och förbrukningen i hemmet. Det kräver handpåläggning och vilja att anpassa sig efter kostnaden. Men har man bara orken och tiden så finns det pengar att spara! Passar om man bor i villa eller radhus, om man värmer huset med värmepump och om man har solpaneler. För att kunna ha elavtal med timpris behöver din elmätare mäta förbrukningen per timma, inte per månad. Det är ditt elnätsföretag som ställer om din mätare till timmättning .
Vi har timpris i vårt hushåll. Men det beror inte på att jag är särskilt intresserad av elförbrukningen – utan att min man är det. Han håller koll på svängningarna på marknaden och när det är bäst att ladda elbilen och fylla diskmaskinen. Han tycker att det är intressant och nästan som ett spel. Men hade det bara varit upp till mig hade jag istället valt rörligt elpris som baseras på svängningarna under en månad. Det hade nog lönat sig bäst för mig, som är lite vimsig och rörig och inte kommer ihåg (eller orkar) att tänka på allt. Jag tror att det är bra att vara ärlig med sig själv och sin personlighet när man tecknar elavtal. Annars kan framförallt det rörliga timpriset sluta som en dyr historia!
Vilket slags elpris har du? Och vad väljer du för el?
Jag väljer alltid förnyelsebar el från sol, vind och vatten. Det är viktigt för mig eftersom elen vi konsumerar har ett stort klimatavtryck. Bixia erbjuder bara 100% förnybar el och har som affärsidé att stötta mindre producenter runtom i vårt land som tex vill sätta upp en vindsnurra på sin gård eller bonden som vill installera solceller på ladugårdstaket. Som kund går dessutom en liten del av ens avgift varje månad till Erikshjälpen via Bixias Miljöfond. Det är ju fantastiskt!
10 svar
Flera elhandelsföretag har även sk. Mixpris med 50% rörligt och 50% fast. Vi valde det när vi var tvungna att teckna om vårt avtal nu i höst, som en slags medelväg efter att ha haft tur och haft bundet i tre år till väldigt lågt pris.
Tack! Varför passar det bra med timpris om man har solpaneler? Jag tänker, de kan man väl inte styra såsom man kan med värmepumpen eller när man laddar bilen eller sätter på diskmaskinen. Eller var tänker jag fel?
För att solen lyser på dagen när elen generellt sett är dyr. Då säljer man dyr el på dagen och köper billig el på natten.
Hej Christine!
Och tack för en intressant fråga! Du har rätt i att man inte kan styra solpanelerna på samma sätt som en värmepump, elbilsladdare eller diskmaskin. Men det är just här som skönheten med timpris kommer in!
Precis som Frida skriver här så producerar solcellerna el under dagens soliga timmar. Många gånger är elpriset på dagen lite högre då många företag och industrier är igång vilket ökar förbrukningen. Då är det fördelaktigt om du kan dra ned din egen förbrukning och sälja överskottet.
Men ibland kan det vara tvärtom att elpriset sjunker på dagen och har man då timpris du istället “passa på” att använda den el du producerar själv istället som t ex till att ladda din elbil.
Så, även om du inte kan ‘styra’ solpanelerna, hjälper timpriset dig att maximera nyttan av din egenproducerade el och minska dina kostnader genom att anpassa din övriga elanvändning till när priserna är lägre. Det är en smart kombination av egen elproduktion och flexibel elanvändning!
Vill man gå ett steg längre så kan man även komplettera sin solelsanläggning med ett batteri som man då kan ladda på dagen när solen lyser och använda den lagrade elen när solen inte lyser 🙂
Hälsningar
Fredrik på Bixia
Åh, tack så mycket för svaren, Frida och Fredrik. Det låter rimligt att solpaneler producerar mest på dagen när timpriset oftast är högt. Men kan man inte tänka såhär också? Solpaneler producerar mest på sommarn när elpriset generellt är lågt. Om man har fastpris kan man då sälja dyr el på sommarn och köpa billig el på vintern. Var tänker jag fel?
(Vi har både solpaneler och timpris förresten. Väldigt bra med timpris för att kunna styra elbilsladdning och värmen efter elpriset, men förstår fortfarande inte det där med att timpris ska vara bra om man har solpaneler.)
Vi köpte ett stort hus ute på landet vilket kräver en del hållbart tänk för att kunna njuta av vårt hem. Min man är mycket intresserad av allt självförsörjande i form av både el,vatten & att kunna lagra el. Vi bor i elområde 4 & investerade så fort vi köpt vårt hus i solceller & ändrade vårt elavtal till timpris. Vi investerade i en vedeldad kakelugnspanna som har en ackumulator tank på 650 liter som cirkulerar i huset, samt eccoflow batterier som vi laddar med solpaneler & använder när elpriset är dyrt.
Absolut att det kräver en del planering, men det är kul att jämföra med vänner inne i byn som bor i mindre hus men har högre kostnader.
Vi tycker det känns tryggt att ha gjort dessa investeringar med tanke på den tid vi lever i nu ❤️
Vi bytte äntligen till förnybar el!🥳 Delvis tack vare årliga påminnelser här på bloggen 😁 tycker det är fantastiskt att ni har förnybar el trots elbil, den kostar ju en hel del att ladda tänker jag. Insåg plötsligt för några månader sedan, att elbil inte nödvändigtvis är ett så bra alternativ om man man har ett elbolag som bara använder fossila bränslen. Då är ju det desamma om den går på bensin eller stenkol?
Jag har sagt det förr, och säger det igen. Det är inte möjligt att påstå att ett elhandelsbolag “endast erbjuder 100 % förnybar el”. De styr inte över vilken el som kommer in i mina eluttag. Däremot investerar de säkert i förnybar el. Men jag blir tokig på att folk ska tro att de minsann får grön el hemma. Det funkar inte så! Jag tycker det är vilseledande och vill gärna rekommendera den här artikeln för den som är intresserad: https://www.goteborgenergi.se/i-var-stad/artikelbank/sa-kan-vi-garantera-fornybar-el
Det är väl klart man kan erbjuda 100% förnybar el? Sen går ju allt ut i samma ledningar och blandas, med det är ju inte det som är poängen. Hade det varit frågan om ekologiska och icke ekologiska grönsaker som blandas upp under transport hade det varit annat, men jag bryr mig inte om jag betalar för förnybar el som kommer ut i grannens uttag, och jag får grannens kärnkraftsel. Elektron som elektron?
Vi bor i villa i södra Sverige och har timpris. Vi har solpaneler och har i många år bara valt förnybar el. Här i södra Sverige är ju elen dyrare men vi är så glada att vi investerade i våra solpaneler. Vi har otroligt många soltimmar på ett år.