Jag sĂ„g att Sandra Beijer skrivit en novell för Sveriges radio som heter Smal. Den handlar om en kvinna som bara vill en sak i livet – nĂ€mligen att vara smal. Och nĂ€r hon trĂ€ffar en annan kvinna med samma mĂ„l gĂ„r dom helt upp i varandra och sin hobby. Men innan jag hann börja lyssna pĂ„ novellen sĂ„ fastnade jag istĂ€llet i Sandras kommentarsfĂ€lt och blev helt förfĂ€rad av vad jag lĂ€ste.

Veckans avsnitt av Wollin & Clara handlar om smalideal, om triggers, om drömvikter och vad som egentligen kommer hĂ€nda nĂ€r bantningsmedicin blir allmĂ€ngods. Under vĂ„ren slĂ€pps Wegovy pĂ„ den svenska marknaden vilket innebĂ€r att det plötsligt finns en riktigt effektiv bantningsmedicin till den breda massan. Sannolikt en medicin lika revolutionerande som paracetamol. Kanske kommer den ocksĂ„ skrivas ut vĂ€ldigt generöst och frikostigt? Och vad kommer dĂ„ att hĂ€nda nĂ€r smalhet inte lĂ€ngre Ă€r ett ouppnĂ„eligt skönhetsideal? Vad kommer hĂ€nda med hela bantningsindustrin? Vad ska folk göra med allt tid som blir över? För att nĂ„got ska vara just ett ideal krĂ€vs det ju att det Ă€r svĂ„rt att uppnĂ„. SĂ„ nĂ€r mĂ„nga plötsligt kan vara smala – vad hĂ€nder med idealkroppen dĂ„? Vi ser ju hur stora rumpor var pĂ„ modet Ă€nda tills brazilian buttlift blev ett allt för vanligt ingrepp. DĂ„ dog det idealet. Vad blir det nya?

Vad ska de som profilerat sig som kroppspositivister göra? Kommer de hamna i skottgluggen hos sina följare om de vÀljer att ta medicinen och gÄ ner i vikt? Vi har ju sett hur influencers viktnedgÄngar orsakat mycket blandade kÀnslor bland lÀsarna. Eller framförallt spekulationer nÀr profilen inte velat dela med sig av vad de har gjort. Cassandra Klatzkows viktnedgÄng blev vÀldigt omdebatterad sedan hon först flera Är efter ingreppet berÀttade att hon gjort en gastric bypass. SÄ hur kommer det tas emot nÀr folk tar medicinen? Som ett oproblematisk val eller som svek?

SÄ mycket spÀnnande att fundera kring. Och det gör vi ocksÄ i veckans avsnitt av Wollin & Clara. Bakom betalvÀggen hos Podme