
Jag älskar att läsa klassiker och klassiska författare som jag aldrig läst förut. Det är så spännande att upptäcka vilken stil de skriver i. Kommer Virginia Woolf tillåta ett lycklig slut? Är hon den sortens författare? Hur mörkt kan Dickens göra det för sina huvudkaraktärer och fick man verkligen skriva så fräckt som Henry Fielding gjorde 1749? Jaha, ja det var mer än jag visste!
Just nu är jag nyfiken på författaren George Eliot (pseudonym för Mary Ann Evans) och står i kö till Middlemarch på biblioteket. Men medan jag väntar in den boken läser jag Bror och Syster (ursprunglig titel The mill on the Floss, utgiven 1860). Det var den enda bok jag läste klart i augusti och det var underbar, medryckande läsning! Boken handlar om en bror och syster som under barndomen står nära varandra men till följd av sin uppfostran drivs isär. Han passar bäst för praktiskt arbete men får studera. Hon är intelligent och borde få läsa, men tvingas istället att arbeta hårt. Och mitt i allt utspelar sig ett slags Romeo och Julia-drama där olycklig kärlek, familjeheder och stolthet tvingar sig mellan syskonparet och gör livet till ett lidande.
Eliot är en rolig författare – som en lite mindre finstämd Austen, ständigt ironiserande över sina egna karaktärer. Personlighetstyper hon mejslar fram och får mig som läsare att känna igen från mitt eget liv. Jag förledes av detta att tro att det här är en lustig liten bok, med ett lyckligt slut och en författare som ställer allting till rätta för sina karaktärer. Så tolkar jag nämligen Eliots stil. Just därför blir jag så fruktansvärt paff och chockad över bokens slut. Den kvällen somnade jag grinande i kudden.
Åh, vad jag tycker om Bror och Syster! Och ännu mer sedan jag förstod att den delvis speglar en svår konflikt i författarinnans eget liv. Eliot levde med en frånskild man under mitten på 1800-talet, någonting som förstås var en stor skandal. Det orsakade i sin tur en splittring med familjen, och Mary Anns älskade bror försonade sig aldrig med sin syster medan hon var i livet.
Läs och njut denna klassiker!
45 svar
Jag läser Middlemarch nu. En helt fantastisk bok som kräver sin läsare.
Jag tillhör dom som vill bli utmanad när jag öppnar en bok och det bjuder Middlemarch på.
Det låter lovande!!!
Va’ kul , den ligger på mitt skrivbord nyligen leveread från Biblioteket. Nu blev jag sugen 🌸🌼🌸
Jag hade som sommarplan att läsa Middlemarch, men det blev aldrig av tyvärr, så tänkte ge den ett nytt försök nu i september istället.
Älskar BBC-serien och har sett den många gånger om – så hoppas att jag kommer tycka lika bra om boken!
Instämmer, så bra bok. Ska du läsa en enda roman i höst så låt det bli ” Bror och syster”.
Jag läste Bekantskap önskas med äldre bildad herre av Kristina Lugn.
Tack för tips! Jag läser Systerklockorna av Lars Mytting.
Åh! En av mina bästa bästa böcker! Lyllos dig som kan läsa hela trilogin i ett svep och få hela historien snabbt efter varandra (jag började läsa den när böckerna fortfarande kom med något år mellan varandra och glömde tyvärr en del så det blev svårt att hänga med när nästa bok kom) 😍😍
Jag älskar alla böcker jag hittills läst av George Eliot (Mary Ann Evans). Riktiga pärlor i engelsk 1800-talslitteratur som jag nördat ner mig i, helst i original 😊
Vilka har du läst? Jag har precis lånat hem Silas Marner och funderar på hur den kommer vara 🤗
Daniel Deronda, Adam Bede, Felix Holt, Middlemarch, Bror och syster (på engelska). Kan ha läst Silas Marner också, men kommer inte ihåg den.
Jag läste Silas Marner när jag läste engelska på universitetet, men kan inte rota fram något alls ur minnet om handlingen eller vad jag tyckte, förutom att det förekom… en god luffare? Men det har nog inget att göra med själva boken, utan att vi hade glostenta på den. Tentan gick ut på att man fick en sida ur boken – kunde bli vilken som – och skulle översätta den helt korrekt. Gud vad jag pluggade ord! Ett bra sätt att förstöra ett verk för studenterna. 😂
Jag har kommit i gång med att läsa en del denna sommar. Jag har egentligen inte läst någonting på väldigt länge. Det kräver liksom att man tar sig tid för det. Det har jag gjort denna sommar. Det känns bra, särskilt i en tid när mycket ska gå så fort. Läsning är ju någonting som måste få ta sin tid. Tack för boktipset.
Jag har läst Utvandrarna-serien i sommar. Vilka fantastiska böcker och tänk att det här var verklighet för många svenskar!
Det är en otrolig svit! Jag blir gång på gång förundrad över att Moberg lyckades teckna så levande, hela, dokumentära porträtt av fiktiva människor. En favorit! Förutom Sista brevet då, som jag bara blir ledsen av. Läste sviten första gången som elvaåring (😅) och var framme vid Sista brevet lagom till en utlandssemester. Den lade helt klart sordin på timmarna vid poolkanten😂
Den har jag också tagit mig igenom. Helt underbar från början till slut. Och den känns så himla tidlös, det är säkert många likheter för dagens invandrare och flyktingar.
Den läste jag än en gång i våras, dom är så bra. Tyvärr hör jag Max von Sydow, Liv Ullan och dom andras röster i huvudet när jag läser.😅
Tycker Utvandrana-sviten är bland det bästa som finns i svensk litteratur, kanske det bästa. Förstår inte att han inte fick Nobelpriset…!
Lite avundsjuk på dig som slukar klassiker. Jag har så svårt att fastna i gammal litteratur. Är en mycket läsande person, och skulle gärna kunna referera till och njuta av klassiker, men det är hopplöst. Tycker de är så tråkiga jämfört med nyare böcker. Har försökt med många olika, absolut tagit mig igenom dem, det gör jag alltid, men jag njuter inte av läsupplevelsen.
Det kan jag förstå. Det är ju mycket som förändras över tid. Språket som ju är det viktigaste när det gäller litteratur förändras mycket på ett antal år. Det kan säkerligen vara ett av skälen till att gamla klassiker kan kännas tungrodda och tråkigt att läsa.
Verkligen stor skillnad beroende på utgåva och översättning! Jag läste Middlemarch under semestern och började först på den äldre översättningen eftersom det var den som fanns på bibblan. Men gav upp pga omständigt språk. Skaffade den helt nya översättningen istället och vilken skillnad! Så mycket mer tilltalande och lättare att ta till sig. Översättningen har enormt stor betydelse.
Hej Clara,
Underbar blogg. Jag skulle vilja föreslå att du även har – böcker som du har läst – under ”kategorier”. Jag har många gånger tänkt att nu ska jag komma ihåg vad det är för bra bra böcker du rekommenderar, men så har jag glömt vilka de är, och så kan jag inte hitta blogginlägget i ditt arkiv. Bara ett litet förslag.
Om du skriver ’vad jag läste’ i sökrutan på bloggen, det lilla förstoringsglaset uppe till höger, så dyker inläggen upp och du kan lätt se tillbaka!
Jag älskar kommentarsfälten på de här inläggen, jag går på känsla och lånar böcker hejvilt på bibblan, mycket sånt jag aldrig skulle läsa annars 🙂
Jag läste Middlemarch i somras och blev helt tagen! Kändes som en modern Jane Austen (positivt för mig som älskar Austen) även om boken är skriven på 1800-talet. Tyckte inte den var krävande om än tjock, men läste nyöversättningen som kom nyligen, kanske är den den lättare än tidigare översättning? Rekommenderar boken varmt!
Om man laddar ner appen ”BBC Sounds” så kan man lyssna på en dramatisering av ”The mill on the floss” i en massa härliga delar! Perfekt lyssning till stickning eller städning!
Tack, vilket bra tips!
Elizabeth Gaskells Hustrur och döttrar är också en underbar klassiker.
Å ja, som även finns som helt underbar miniserie
Det er laget film av The mill on the floss. Den kan streames på Amazone Prime ser det ut til. Husker jeg så den på tv når jeg var tenåring, det gjorde enormt inntrykk på meg!
Jag har precis lyssnat klart på Innan fåglarna vänder åter av Merja Mäki och tyckte mycket om den.
I sommar har jag läst svenska översättningen av ”The girl” (1978), ”Gökungen” av Catherine Cookson. Bland de bästa böcker jag läst, någonsin!
Min mamma hade hittat den i en låda, boken var min farmors. Så det va bara en slump att jag började läsa den för att hon just hittade den. Farmors namn stog där i och sidorna luktade av farmors handkräm och doft. Ooooh så mysigt.
Är det någon annan som läst den boken?
Jag skäms över mitt läsval under sommaren. Har läst om och kompletterat min samling av Lotta-böckerna, av MerriVik. Saknar bara absolut sista boken. Dom läste jag typ 10-11 års åldern. Förutom dom som kom ut senare. Dom läste jag då och gömde undan
Det ska du inte skämmas för! Jag har aldrig slutat läsa Lotta-böckerna fast det nog är ca 60 år sedan jag läste min första.
Jag har läst tjugo böcker om Lotta i sommar, alla finns på Storytel 😊
Det ska du inte skämmas för! Jag läste varenda en i 11-årsåldern och ångrar så att jag någon gång under livets gång lämnade allihop till secondhand. Jag har lyssnat på alla Maria Gripes böcker i sommar, nyss fyllda 62! 😊📚 Agnes Cecilia är min favorit och den har jag både läst, lyssnat och tittat på många gånger genom åren. Hittade Flickan vid stenbänken på Svtplay när jag lyssnat klart på böckerna.
Jag förstår vad du menar med att skämmas… Det är dock så dumt det där, alltså att det ska finnas fin och fulkultur och fin och fullitteratur. Det borde ju alltid vara så att gillar man något så gör man det och så är det inte mer med det.
Skäms inte, låter mysigt. Roligt att läsa allt möjligt ju. Jag kan läsa pixiböcker ibland, har inte ens barn. Men läser som nostalgi.
Jag älskar Lotta-böckerna. De och Kamratfesten av Dorothy L Sayers fick mig att vilja läsa litteraturvetenskap på universitetet. Och passade då på att beställa upp och läsa de Lotta-böcker jag inte läst från UB. 😀
Lotta-böckerna (och böckerna om Britta och Silver) har hedersplatserna i min bokhylla! Inget att skämmas över, de är underbara.
Lotta-böckerna är nog den främsta anledningen till att jag läste till och blev journalist!
Min syster har alla Lotta-böckerna tror jag och med jämna mellanrum lånar jag dem av henne och sträckläser dem. Tycker de är roliga och fyndiga fortfarande och böcker jag gillar läser jag gärna om.
Jag läser ofta bilderböcker när jag vill ha en mysig stund. Har en stor samling.
Skäms inte alls då läsning har olika syften olika dagar. Vissa dagar vill jag ha en utmaning, andra något välbekant, ibland behöver jag något tryggt att förlora mig i, ibland orkar jag inte med något komplicerat. 🙂
Skäms inte för det! Vissa böcker är bara så, att man måste läsa om dem, om och om igen. Själv har jag läst Blytons fem-böcket massor av gånger….
Men just nu en klassiker, Brontes Jane Eyre…
Jag älskar Lotta – böckerna!
Hej! Jag noterar att du lånar böcker och att det verkar som att du inte har ett ”eget bibliotek”? Kan du berätta lite hur du tänker kring det? Själv älskar jag mina böcker och tycker att de gör mycket för känslan hemma. Tycker det vore spännande om du berättar hur du tänker kring det.
Jag rekommenderar även att läsa Hjalmar Bergman. Jag är helt såld på honom just nu. En fenomenal svensk författare som förtjänar fler läsare idag. 🙂
Tack för din fina, inspirerande blogg! Ha en fin helg och höst.