
Jag är otroligt skeptisk mot den bojkott av ICA och Coop som pågår den här veckan. Jag förstår att ekonomin under de senaste åren blivit pressad för många människor, men jag tycker att själva problemformuleringen är fel. För det första är det långt ifrån alla ICA-butiker som har stora marginaler och gör en stor vinst. Vi har en liten lanthandel i vår by som tillhör ICA-koncernen. Jag vet att de har haft otroligt tuffa år när det blivit dyrare för dem att köpa in varor, samtidigt som köpkraften minskat hos kunderna och allt fler väljer att storhandla i stan. Det har gjort ett redan pressat läge allt svårare. I vår familj har vi ändå fortsatt att fortsätta storhandla på vår lokala ICA eftersom vi värdesätter den så mycket. Och skulle den läggas ner tror jag inte att någon skulle våga starta upp igen. Dessutom har jag insett att en liten butik med enklare utbud ofta är billigare att handla i. ICA Kvantum i stan har visserligen lägre priser – men där okynnerhandlar jag alltid fler saker. På vår lilla ICA köper jag det som behövs.
Men sedan är jag också väldigt irriterad på den här inställningen att mat inte får kosta någonting. Mat är väl ändå en av de viktigaste saker vi kan köpa för våra pengar? Men enligt statistik från SCB spendera svenska hushåll idag i genomsnitt cirka 13 procent av sina totala utgifter på livsmedel och alkoholfria drycker. Det motsvarar ungefär 55 000 kronor per hushåll och år. Denna andel har minskat avsevärt över tid. År 1952 utgjorde livsmedelskostnader 33 procent av hushållens inkomster, och i början av förra seklet var andelen hela 44 procent. Så nej – vi står inte inför några historiskt höga matkostnader idag, även om matpriserna höjts de senaste åren.
Problemet är inte att maten är för dyr i Sverige. Problemet är att vi har vant oss vid att den är alldeles för billig. Och även om det finns en grupp människor som har så små marginaler att de inte kan äta sig mätta – så upplever jag inte att det är dessa som klagar. Och dessa människor som har det svårt ska förstås bli hjälpta. Men det genom höjda bostadsbidrag, höjd a-kassa, höjd garantipension och mer pengar från försäkringskassan. Deras utsatthet handlar ju om att vi monterat ner våra tryghetssystem och försämrat livsvillkoren för de fattigaste.
Det är inte en mänsklig rättighet att få dricka billigt kaffe eller äta obegränsat med billig frukt från andra sidan jorden
Och om vi ska vara helt ärliga kan nog alla vi som inte tillhör denna mest utsatta grupp erkänna att mycket som ligger i våra kundvagnar inte är absolut nödvändig mat. Tvärtom är en hel del den en typ av livsmedelsskräp som varken ger mättnad eller näring. Och om man väljer rena enkla råvaror så blir matkassarna betydligt billigare i inköp, om än tråkigare. Men jag tycker inte att det är en mänsklig rättighet att få dricka billigt kaffe eller äta obegränsat med billig frukt från andra sidan jorden. Det är trevligt att ha möjligheten. Men det är ingen rättighet.
Klimatforskare och dagligvaruhandel larmar just nu om att dessa höjda matpriser bara är början. Mat kommer att bli allt dyrare i takt med klimatförändringar och ökad förekomst av extremväder. Och i Sverige, som är gynnsamt för mycket odling, har vi idag tyvärr en historiskt låg självförsörjningsgrad. Det enda vi egentligen är självförsörjande på är socker, spannmål och morötter. Och mängden småbruk har sedan sjuttiotalet minskat drastiskt. Det har inte skett av en slump. utan beror i sin tur på en väldigt medveten politisk strategi kring centralisering. Folk ska bo i städerna och arbeta! Men nu börjar vi se att detta kanske var förhastat. Det är kanske inte så klokt att koncentrera livsmedelsproduktionen till några få stora gårdar, och sedan låta enorma arealer bara växa igen? Särskilt inte med tanke på krig och klimatförändringar.
Det är idag otroligt svårt att vara lönsam som småskalig svensk bonde. Det vet jag efter att vi drev det ekologiska jordbruket Marstorps Mat i närmare ett decennium. Den tyska vitkålen på vår lokala ICA var billigare än vår vitkål från åkern utanför affären. Det säger sig självt att det är OMÖJLIGT att mat som fraktats hit med lastbilar från Tyskland kan vara billigare än det som odlas här. Bara frakten borde göra det omöjligt. Men med dagens subventioner och bidrag är det bättre att handla grönsaker från kontinenten än att odla det i vår egen by. Det är oerhört skevt.
Och så vill jag slänga in ytterligae en pinne i den här brasan. Och det handlar om att kunskapsnivån om matlagning och råvaruhantering idag är så låg. Tidigare generationer hade i alla fall en beredskap och en kunskap för att klara av fattigare tider. Men idag står många handfallna. En liten del av befolkningen är nördigt intresserad och har matlagning som specialintresse. Medan en stor del av befolkningen baserar sin kost på stora mängder halvfabrikat, har ett stort matsvinn och verkar sakna grundläggande färdigheter inom hemkunskap. Inte heller det har skett av en slump – utan är konsekvensen av att praktiska ämnen som hemkunskap värderas så lågt i skolan.
Med allt det sagt så tycker jag ändå att det finns någonting osmakligt och ohederligt i att stora koncerner gör enorm vinst på att leverera livsnödvändiga matvaror till människor. Men de som borde få en del av de här pengarna är inte kunderna – utan producenterna. Det är de som verkligen sugs ut av systemet.
235 svar
Jag håller med om att det är dom som HAR RÅD att betala för maten som klagar över vad den kostar. Jag har däremot inte hört de människor jag känner som verkligen har ont om pengar klaga över hur dyr maten är. Istället är dom duktiga på att bara köpa det nödvändigaste, i säsong och utifrån vad butiken har för erbjudanden just för veckan. Handla smart helt enkelt.
Allt har ju blivit dyrare. Vet ingen annan som inte tycker maten är dyr! Bara att fika i Stockholm kostar som en lunch. Stackars ensamstående med barn och pensionärer. Slita ett helt liv och sen inte få ha guldkant på livet. Nej usch sverige går utför på många sätt. Miljarder finns det däremot att skicka utomlands?
Att maten har blivit dyrare innebär inte att den har blivit orimligt dyr. Som Clara visar i sin text så är maten idag, även med de senaste prishöningarna, oerhört mycket billigare än för 50 eller 100 år sedan. Din kommentar om fika är minst sagt besynnerlig. Jag tycker också om kaffe, men det är inte mat. Och om du med ”fika i Stockholm” menar att dricka kaffet ute på café så är vi definitivt inne på en lyxkonsumtion som inte har något att göra med matpriser.
Men ta och ge dej. Har du bil o röker du. Denna blogg liknar ibland en sekt. Allt som clara tycker är det som gäller. Lyx att fika? Nä tack inget mer kontakt med dej. Svammel!
Mia. Jag är ganska ny här inne men får också en känsla av att det Clara tycker är det som gäller. Maten har ju blivit mycke dyrare liksom allting annat. Ni som inte tycker det måste ju ha väldigt gott ställt eller väldigt verklighetsfrånvänd.Löneutvecklingen har inte hängt med och det är inte något nytt. När allt har blivit dyrare står lönerna och stampar.
Det är väl inte så märkligt att de flesta som följer en viss blogg håller med personen som skriver bloggen?
Vad upprörd du blir.
Själv har jag varit sjukskriven sen i höstas och lärt mig att tänka mer på pengarna. Det går att göra mycket för att inte spendera onödigt mycket. Och det går att laga mat mer eller mindre från grunden, det är inga konstigheter.
Och nej, fika är inte mat hur du än försöker.
I gårdagens (tror jag) DN finns en artikel med tio rätter som blivit billigare.
Men snälla nån, fika är LYX och du är nog lite bortskämd. När jag var barn åt vi aldrig på restaurang eller fikade på bageri. Vi fikade hemma med en kanelbulle och Mariekex en gång i veckan och så en liten påse lördagsgodis. En läsk 33 cl till helgen var. Var inte fattig led ingen nöd. Likadant hos mina lekkamrater (om de inte hade någon snäll mormor i närheten) Mina barn , fika o godis endast till helgen och så lever jag fortfarande. Om vi åt ute med barnen? Ja någon gång på semestern, några gånger per år fika på café. Vad är normalt? Det beror på och varierar genom tiderna. Men det tillhör inte våra grundläggande behov med fika o godis även om det är gott
Maten har inte blivit billigare utan den tar bara en mindre andel av genomsnittsinkomsten. Bostadskostnaderna tar istället mer och mer av folks disponibla inkomster och tillsammans med inflation på t.ex mat så är det allt dyrare att leva. Jag är född 1957 och inte 17 åt vi nyttiga grönsaker varje dag i min barndom. Det var potatis och pölsa, potatis och köttbullar med lingonsylt, stuvade makaroner och korv, pannkaka, gröt och ett kokt ägg, fil och flingor o.s.v. På söndagarna efterrätt. Vad åt arbetare för 100 år sedan? Tja, läser man Vibeke Olssons böcker om Bricken så får man en fingervisning om all näringsrik mat, t.ex. havregrynsgröt med sirapsvatten…
Jag gillar Bricken, men den är skriven 2010 så alla detaljer kanske inte visar exakt hur det var.
Oj ja ibland blir man upprörd. Jag jobbar kvällar hemtjänst och ser hur många pensionärer har det armt. Mitt norrländska blod kokade till där. Men jag gjorde det inte av elakhet. Men vid 50 plus tänder det till ibland. Kramar.
Varför behöver du ställa de höga matpriserna mot biståndet som Sverige ger? Är din logik att bara för att privata bolag väljer att höja priserna så ska vi inte hjälpa folk utanför Sverige? Jag förstår verkligen inte
Håller med dig
Har alltid tyckt att vi äter för billigt
Var mycket dyrare på 80talet
Svantesson borde sitta i möte med politikerna om att sänka eller ta bort matmomsen
Problemet är inte att vi är solidariska med länder som har det sämre ställt än vi, utan att regeringen sänker skatter för de redan rika i Sverige. Om vi skulle ha en skattesats som vi hade på 80-talet hade vi haft flera hundra miljarder mer i statskassan och kunnat haft en fungerande skola, omsorg och sjukvård. Det är bönderna som bör få bättre betalt för sina varor inte redan rika aktieägare.
Det är inte maten som är problemet för pensionärer. Utan äldrevården. Den är både dyr och för liten. Maten är inte problemet för någon annan heller. Utan elavgiften . Bojkotta abonnemangsavgift till elströmmen istället. Där kan man tala om dyrt.
Mia, jag fikar aldrig ute eller äter dagens rätt i min lilla småstad. Tycker mycket om kaffe, men dricker det hemma. Har en låg pension då jag hade otur och blev sjuk tidigt i livet.
Jaha där försvann den. ??
Har man råd att fika ute på café ska man inte gnälla på t.ex kaffepriser i butik.
Om vi ska nå våra klimat mål vi har satt upp och vi ska kunna leva på denna planeten även i framtiden, många generationer framåt så får vi i Sverige nog börja att se till att vi blir självförsörjande på vår grund mat och sluta att frakta mat fram och tillbaka hur som helst utan att tänka efter vad det är vi gör. Det gäller även hur vi hanterar maten i vårt eget avlånga land. Maten vi äter varje dag bör odlas och produceras så nära människorna som ska äta den som möjligt… Vi hade en väl fungerande kläd industri för några generationer sedan, var finns den idag, den är död och borta och vi köper billiga kläder från fattiga länder utanför vårt eget land. Vi tycker och tror att vi är ”smarta” när vi gör så men vi har fått betala ett högt pris på detta sätt att leva…. Nu står vi här med en värld som blir allt svårare att leva i, snart kan vi inte ens andas ren luft längre och då kommer vi alla att få känna av vår politik.
Men om vi inte kan andas så dör vi och får en massa andra hemskheter på köpet för att vi tror vi sparar lite pengar, vad kommer vi att ha för glädje av våra pengar när luften tar slut, vattnet är förorenat och ingen mat kommer in i landet på grund av krig. Ett land som inte själva klarar av att ta hand om sin befolkning är ett mycket sårbart land och vi måste då förlita oss på andra länder och deras politik, vi har tappat kontrollen och det är andra som bestämmer hur vi i Sverige ska leva och vad som är viktigt för oss, det är någon annan än vi själva som bestämmer… Har inte vi människor som bor och lever i detta landet fått nog nu, tycker ni inte som jag att det får räcka nu och att det är dags att vi får tillbaka kontrollen över våra liv osv… Jag vill se politiker som är ärliga, respektfulla, ödmjuka människor med lite djävla anamma som vågar stå emot esablimanget och stå på medborgarnas sida och inte på pengarnas sida, utan på det mänskliga… Jag kan skriva hur mycket som helst om detta, men det räcker för stunden… Nu får vi njuta av solen och vårvärmen i vårt vackra land…
Kram från Marie i Örtaglädje ☀️🧙🏼
Nu skriver du att det är din upplevelse, så det kan jag inte säga något om. Men jag tycker det är att förminska och förenkla problematiken. Det är klart att matpriserna slår hårdast mot de som verkligen har ont om pengar. Oavsett hur smart de handlar och hur lite de klagar. Och när matpriserna äter upp en allt större del av en begränsad inkomst, så blir det självklart ett problem. Någonstans går gränsen för hur mycket man kan trolla.
Med det sagt, så är ju problemet ersättningarna i form av till exempel a-kassa, sjukpenning, pension och aktivitetsstöd, som Clara skriver, liksom de allra lägsta lönerna. De höjs inte, medan matpriserna gör det. Jag har en vän som arbetstränar efter sin utmattning och får ut någonstans mellan 11000 och knappt 12 000 i månaden från f-kassan. Det är ju avsevärt mindre pengar idag, än det var för något år sedan.
Jag tror inte heller de personerna är överrepresenterade i det här kommentarsfältet. Så diskussionen tjänar nog på lite nyanser.
Hanna tur att människor som du med vett och empati finns. Kram.
Din empati verkar ju dock brista en del då du har köpt in dig på högermyten om att ställa olika svaga grupper mot varandra (bistånd mot pensionärer). Sikta in dig på ROT-avdrag och skattesänkningar för höginkomsttagare istället
Jag arbetstränar också efter en utmattning och eftersom jag blev utmattad efter långa studier och mammaledighet har jag bara rätt till lägstanivå – får ut ca 4000 i månaden. Vi lever alltså på min sambos lön som inte är särskilt bra. Med två barn. Det har funkat innan men nu går vi knappt runt – inte för att vi helt plötsligt börjat göra massa lyxköp utan för att matkostnaden är så hög. Och har man ett barn med npf som är väldigt selektiv med kosten kan man faktiskt inte göra stora förändringar med maten för att få det billigare, för då äter han inte. Så jag håller med dig Hanna, och blev faktiskt ledsen av Claras inlägg.
Vi är många Hannor här nu! Jag har också varit sjukskriven för utmattning, hade oturen att klappa ihop i samma veva som jag blev arbetslös (stort sparpaket) och fick därför 543 kr om dagen före skatt. Det är ju långt mer än du, men jag lever ensam. Jag grät av stress nästan varenda gång jag var i affären. Fick kortslutning i huvudet för att jag försökte välja smart och välja bort, irrade omkring i gångarna och överlade med mig själv om det verkligen var nödvändigt att köpa till exempel havremjölk. Hade verkligen inte ork att göra storkok eller laga mat från grunden (psykologen jag gick till sa ”nu måste du vara snäll mot dig själv, köp hämtmat”, vilket skämt!)
Nu hade jag som tur var ett sparkonto att ta ifrån, men jag förstår inte hur folk som inte har det, eller en partner som tjänar rimligt får ihop det. Det är lättare att hamna där, än folk tror.
Hej Hanna! Har också varit utbränd, är gammal nu, men du har absolut rätt, som utbränd orkar man absolut inte laga mat. Jag blev beviljad mat från kommunen men det var ingen höjdare, för jag tålde så få maträtter. Lever också ensam, har låg pension. Äter mYest vegetariskt, någon gång fisk. Köper aldrig kött eller kyckling.
Så är det verkligen. Sen lär en sig att brygga tillräckligt med te eller kaffe så att allt dricks upp och inte åker ut i vasken för det är absurt.
Håller med till 100 procent
Vi saknar respekt för maten och allt arbete och omsorg bakom framställningen
Bra svar
Jag är på din sida på det stora hela, det är lätt att tex räkna ut vad jag skulle behöva ta för att sälja en av mina hemgjorda burkar marmelad om jag räknar in arbetstid för att se hur skeva priser det är i affären. Däremot skulle jag önska att man kanske kunde prissätta annorlunda, jag TYCKER inte att det ska vara billigare att köpa färdiga köttbullar mot att köpa ingredienser för att göra egna. Jag tycker att svenska råvaror borde premieras och att andra produkter snarare skulle höjas – för att det ska bli både lätt och inte SÅ dyrt att välja ”rätt” mat. Med det sagt är det jobbigt som 3-barnsfamilj att hantera matkostnaderna när de drar iväg – men jag saknar kampanjer på ekologiskt och svenskt istället för annat skit.
Matjättarnas ’EGNA varumärken’ (obs finns både konv.&ekol. sådana) blev ett gissel för producenterna.
De stora kedjorna har pressat ner priserna för att kunna spela ut vem de för tillfälle köper upp för leverans. Där gör som sina enorma vinster när vi konsumenter väljer dessa.
Producenterna byts ut som det passar ICAs koncernens uppköpare. Producenterna konkurreras ut, ena gången svensk leverantör, nästa månad en lettisk fabrik billigare som får använda samma recept (osv).
Mat ska vara ”värde”full ….(och inte bara billig).
Ja, kanske borde inte matjättarna bojkottas utan deras egna märkesvaror? Klokt!
Klokt och insiktsfullt, tack Clara!
Bra att jämföra hur mycket vi spenderar på matvaror jämfört med ”förr” Håller med om allt du skriver.
Håller med i vartenda ord! Bra skrivet!
Ja, Akassan , sjukpenningen , sjukpensionen, garantipensionen o socialbidraget behöver verkligen höjas och lönerna för många som sliter tex. inom vården. Men det är JUST NU som människor inte har råd att köpa mat. Alla måste ju äta varje dag. Jag känner en person som får välja på att äta kvällsmat eller köpa mediciner. Såg en sida på Facebook häromdagen för pensionärer som bad om en hundring till mat. Min väninna som bor i Göteborg berättade att det blivit många fler som letar pant i papperskorgarna på sista tiden. Välgörenhetsorganisationer vittnat om fler som söker hjälp för att få matkassar , kläder m.m. Så ser verkligheten ut för en del av oss. Skrämmande och för jävligt tycker jag att människor inte har råd att köpa mat längre.
Denna kommentar är kanske inte direkt relaterad till debatten om matpriserna, men det kan vara bra att veta att man som pensionär kan ha rätt till försörjningsstöd och det är inte så stränga regler för pensionärer som för andra. Man ska ha en viss summa kvar när fasta kostnader är betalda och man får lov att äga vissa saker utan att förlora rätten till försörjningsstöd.
Ja!
Priset på bostäder och summan vi väljer att lägga på boende i renovering, läge etc. har däremot rusat enormt mycket. Vi lägger mer av vår disponibla inkomst på boende idag än tidigare. Men det har folk generellt inga större problem med. Det är maten som ska vara billig.
Det hänger ihop med att man kan göra vinst på sitt boende (om man äger vill säga) å den ordningen har alla accepterat. Men alla måste både äta och bo. Det är livsnödvändiga delar. Vi har bara gemensamt kommit överens om att gemene person ska kunna profitera på den ena av de livsnödvändiga aspekterna.
Inflationen på bostadsmarknaden räknas inte heller med i den allmänna inflationen i Sverige. Den får löpa fritt och påverkar inte styrräntan tex.
Lär Andreas Cervenkas bok Girig-Sverige för mer detaljer.
Bra rutet! Håller med dig helt och bojkottar inte. Allt butikerna troligen måste slänga färskvaror som inte blir köpta kan troligen på sikt leda till höjda matpriser.
Om politikerna ska göra något kan de sänka matmomsen och börja bry sig om klimatfrågorna.
Håller med till 100%!
Otroligt intressant inlägg i detta ämne, tack. Läste med stor behållning och känner mig träffad i många aspekter som så att säga är negativt betonade. Bra rutet!
Mycket bra skrivet underbara Clara. Du har alldeles rätt i det du skriver, håller med fullt ut.
Jag håller med dig – du formulerade detta väldigt väl!
Håller med Elna 🙂
Så jävla bra skrivet. Håller med om allt!
Bra och klarsynt svar. Har lantbrukare i släkten som får mindre och mindre betalt för att folk vill äta billigt kött 7 dagar i veckan. Var tog ”vardagsmaten” vägen som jag är uppväxt med?
Kyckling var festmat.
Just så, håller med till 100% och viktigast av allt, producenten måste få betalt och inte bara butik och mellanled. Blir så arg när jag tänker på hur mkt ex mjölken har gått upp och hur det står i relation till bondens ökning per liter. Handlar hellre direkt från bonden (som då skulle få 100% mer per liter) men det är ju förbjudet😠
Det är tillåtet att köpa opastöriserad mjölk direkt från bonden i vissa fall 🙂 https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/mjolk-och-mejeriprodukter/opastoriserad-mjolk
En bit från oss har en ekobonde dessutom en mjölkautomat med lågpastöriserad mjölk så det är toppen!
Japp men även då ska det sökas tillstånd och rapporteras vilket gör att bönderna häromkring väljer att avstå från att sälja. Tyvärr har de flesta mjölkgårdarna dessutom lagt ner så det blir längre och längre om man ska åka för att köpa från gården. Trevligt med mjökautomat👍👏
Som småskalig ”villaodlare” är jag alltid lika fascinerad hur vitkål och gul lök kan vara så billig i affären. Det är hårt jobb att få fram fina exemplar i kampen mot kyla, torka, skadeinsekter osv.
Idag heter hemkunskap istället: Hem och konsumentkunskap, och är ett otroligt viktigt ämne i skolan! Barn och ungdomar får lära sig om mat och måltider, hälsa, konsumentekonomi, miljö, jämställdhet, kultur mm.
Så mycket mer än bara bullbakning och att diska, men det är viktigt det också 🙂
Kul att du belyste det!
Håller verkligen med dig Clara. Har reagerat på allt prat om det ”dyra kaffepriset”. Räknade häromdagen ut att en kopp kaffe, för märket jag dricker, kostar mig 1,20 kr /kopp. Förstår inte hur det kan vara så mycket upprörda känslor p.g.a. en så låg kostnad? De flesta betalar ju utan att tveka 30-35 kr för en kopp om man går o sätter sig på ett fik..
Håller med dig till fullo. Förr dracks dessutom kaffe i små koppar och nu är det ofta i jättemuggar.
Problemet är att i samband med inflationen har kedjorna passat på att höja priserna mer än deras kostnader ökat för att öka sina vinster. Altså inga mer pengar till producenterna utan pengar till matkedjornas ägare.
Detta är ett agerande som är pådrivande till en alldeles för hög inflation och skadligt för hela ekonomin.
Hade priserna ökat för att bönder o producenter fick skäligt betalt hade det varit en helt annan fråga.
Håller helt med om detta! De tar ut oskäliga vinster i en tid med stora ekonomiska problem, både för samhället och individer!
Ja men precis – betalar gärna lite mer för att PRODUCENTEN ska få mer, för kvalitet, för ekologiskt, närproducerat, småskalighet, rena bra produkter. Inte jätteintresserad av att betala mer för att gynna megakoncerner o redan otroligt höga vinster, Ska försöka bli bättre på att handla lite mer utspritt – på gårdsbutiken, på ”invandraraffärerna”,
Jag är småskalig nötköttsbonde som säljer nästan allt mitt kött direkt till konsument. Jag var nervös för hur höga matpriser skulle påverka min försäljning. Men det visade sig inte alls för snart är mitt kött billigare än det på ICA. Och när prisskillnaden blir mindre så blir kunderna ännu mer medvetna om mervärden. Mer smak, lokalproducerat, lokala företag, höja självförsörjningsgraden, osv.
Så heja dig som vill köpa mer lokalt i REKO och på annat sätt!
Jag håller med om att barn och unga idag har en skrämmande låg kunskap om råvaror, var dom kommer ifrån, hur dom odlas, vad som är i säsong. För att dom inte får lära sig! Jag trodde att min 8-åring här hemma hade hyfsad koll. Jag visade honom en påse mjöl och en påse havregryn och frågade honom om han visste vad detta var? Mjöl…sa han efter en stund. Och…havrekorn. Ja, nästan rätt sa jag. Han är ändå med och bakar och gör gröt. Men han har inte jättebra koll. Och på mataffären där jag handlar så får jag ofta osäkra frågor från den i kassan om vad det är för något jag köpt, om det är en ung person i kassan. För vad är kålrot? Rotselleri? Palsternacka? Spetskål eller vitkål? Svårt att se skillnad och veta för många. Ingen skam i det! Men dags för förändring.
Vems uppgift är det att lära din 8-åring ha koll på råvaror?
Håller helt med. Maten är alldeles för billig.
Väldigt bra inlägg! Jag har tänkt mycket på att vi idag handlar sådant som inte är nödvändigt och att vi har tappat bort mycket av den kunskap och insikt som tidigare generationer hade. Vi gillar att bulla upp och vi handlar sådant som i många fall av många skulle anses som lyxvaror och helt onödiga. Minns när vi var små och alltid fick havregrynsgröt till middag på onsdagar för att ingen kunde laga mat hemma då pga aktiviteter och jobbscheman. Och när jag berättade de för mina tonåringar sa den ena ”oj jag viste inte att ni var fattiga mamma”. Perspektiven har verkligen förändrats. Tycker dock att matproducenterna borde vara de som får mer pengar än mellanhänder och ICA handlarna. Att producera mat är hårt jobb och i dessa tider viktigare än någonsin.
När en del skriver. Vi gör si och så. Tala för er själv. Finns massa människor som är sparsamma.
Tack för bra inlägg! En ytterligare aspekt kring på billiga maten är att den ofta kräver stora mängder fossilt material, i form av produktion och användning av konstgödsel och gifter som behövs för att hålla skadedjur borta. Den intensiva, storskaliga odlingen som behövs för att kunna framställa så stora mängder billig mat kräver sitt pris på annat håll – klimatförändringar, förstörda ekosystem och undermåliga arbetsförhållanden för arbetarna. Tipsar om Maja Alskog Bredberg som skriver mycket om detta.
Jag köper potatis från bonden utanför min lilla stad. Det är en mil att åka enkel resa, men vi är några familjer som turas om att köra och hämta stora säckar. Oftast när vi ändå har ärende åt det hållet. För 10 kg potatis betalar jag 100 kronor. På lokala mataffären ger jag, i runda slängar, mellan 15 och 17 kronor per kg för potatis från exakt samma bonde.
100%. Vi har en sån skev självbild i Sverige när vi ser oss som fattiga. Alla som tjänar mer än 29000kr i månaden före skatt hör till de 1% rikaste i världen. Alltså tjänar 99% av alla du möter mindre än du om du har en lön på 30 tusen. Vi är bortskämda med svinbillig mat och att kunna lägga stora pengar på resor och nöje. Det är ingen rättighet!
Med det sagt finns det precis som du säger många som kämpar även här, jag jobbar själv med att möta ex hemlösa och delar ut matkassar och matlådor varje vecka. Och det stora problemet är bristen på stöd från kommunerna, för att inte tala om bristen på behandling för dem med beroendesjukdomar. (Även om jag fattar att en del ”vanliga” småbarnsfamiljer också kämpar med ekomomin).
Nuvarande regering låtsats inte se hemlösa eller andra människor i nöd. Det är skrämmande och elakt!!
Så många Sanningens Ord! Du inte bara Ryter, du har så Rätt också.
Mitt intryck är att väldigt mycket får kosta, enligt devisen ”Det ska va’ gött å leva annars kan det kvitta” ; renovering/bostadsköp/inredning, weekendresor till musikaler i London, övriga resor flera ggr per år, intressen/golf, spa, bubbel, bubbel, bubbel i glaset i jacuzzin, många abbonnemang på väldigt många kanaler, osv., osv. MEN MAT får inte kosta. I synnerhet inte närodlad/lokalt odlad på den jord vi har alldeles inpå oss.
Från Jord till Bord, Av jord är du kommen..
Vi borde vörda den Jord vi har och skatta oss lyckliga över att bo i ett land där det finns Jord att odla i. Långt ifrån alla länder har våra Jordiska förutsättningar.
Det är tragiskt att ingen politik/-er de senaste…80 åren? värnat inhemsk matproduktion och haft en långsiktig vision om hur vi bör gräva där vi står.
Japp. Folk betalar lätt för ett barnkalas på lekland, eller köper specialgrejor, muggar med tryck å sifferballonger etc. för kalas hemma. Men grädden till tårtan (om man ens bakar själv) är för dyr.
Så INIHELVETE bra skrivet! Håller med till hundra procent om varenda ord.
Tusen tack för detta, Clara! Dagens bästa.
Kram från Småland
Jag bor på en mindre ort där ICA-handlaren är en av de som tar ut störst vinst av alla handlare i Sverige.
Butiken är erkänt dyr i folkmun. Man märker stor skillnad mot ICA-butiken i grannbyn.
Vi lojala bybor fortsätter handla för att stötta den lokala handeln och slippa åka/betala bensin för att handla på annan ort, men vi får aldrig något tillbaka. Priserna höjs men det samma marginal ska finnas kvar för att fortsätta fylla handlaren överfulla ficka.
Det motiverade min bojkott.
Min lokala stormarknad i stan tillhör samma kategori som din ICA-handlare. I byn där vi har sommarstuga har vi en liten affär som jag gärna handlar i så långt plånboken förmår, just för att stötta det lokala. Förr upplevde jag att det blev mycket dyrare att handla där, än i stan, men nu har skillnaden jämnat ut sig. Det säger ju också något om marginaler och vinster.
Troligtvis är det inte DIN handlare i din by som gör den stora vinsten.
Det är den i större orten som lockar med större urval (många hyllmeter med läsk o chips)som gör att folk tror att det är billigare och så fyller de på med extratjaffs där som inte var tänkt att köpa. De säljer billigare på volym genom sina större inköp och de får dagliga leveranser.
Den lilla butiken kan inte ha stort lager. Leverans kanske en gång per vecka. Lönekostnader. Erbjud dig att hjälpa till där en enda dag så ser du hur tufft det är att jobba i en liten butik.
Jag tvivlar inte på att personalen jobbar hårt, men det är allmänt känt att ägaren gör en enorm vinst.
Nu kanske jag inte var helt tydlig men det är ingen byaffär utan en ica supermarket som dominerar handeln i stan. Jämför man med grannstäderna med ungefär lika många invånare så är de butikerna (ica I samma storlek) avsevärt billigare.
Det går lätt att se skillnad på jordbrukspolitik med att ta tåget från Sverige till Norge. Min familj har sina rötter i Dalsland och det är sorgligt att där nu bara se öde åkrar och ingen boskap. Så åker man över gränsen till Norge och ser hur det kan se ut när man vill ha en levande landsbygd.
Jeg skjønner godt at folk reagerer på matvareprisene siden det er de store matvaregigantene som tar pengene.
Väldigt bra rutet!!!
Håller med till 100%! Och då har jag senaste åren lagt 25-30% av mina utgifter på mat. Inte för att jag haft en enorm matbudget (5000 kr/mån för två vuxna och ett barn). Inkomst har vi knappt haft pga två studenter utan CSN. Jag tycker ändå inte maten generellt är för dyr! Sen finns det saker som vi slutat köpa av blamd annat ekonomiskt skäl, som lax, tomater och paprika utanför säsong osv., men det kan man ju leva ett bra och hälsosamt liv utan! Det är inte farligt att inte alltid få precis man vill.
Och de som klagar högst har ändå råd att resa, investera och rusta huset. Så pengar finns, men matens kvalitet och rättvis betalning samt rimliga arbetsvillkor för producenten värdesätts inte.
Håller med dig om att maten egentligen inte är för dyrt utan snarare tvärtom.
Men kombinationen av dyrt mat, höga räntor och dyra elpriser bla gör att levnadskostnaderna har ökat väldigt mkt på några år. Det blir en lite svår kombo!
Vi har inte rest utomlands på många år och lever ganska sparsamt men har faktiskt svårt att få ihop det numera (en familj på 2 vuxna och 2 barn med ”vanliga” jobb och inkomster).
Jag tänker att det som ställer till det mest är att det är så jäkla dyrt att köpa ett boende nuförtiden med stora bolån som konsekvens. En enorm skillnad mot om man backar till mina föräldrars generation som köpte hus på 80 talet. Det gör att när matpriserna ökar så mkt också så har många inte så mkt marginaler tänker jag.
Sen finns det såklart många som fortfarande faktiskt har råd men gnäller för att de inte längre kan resa och shoppa så mkt som man har vant sig vid.
På 80-talet var boräntorna skyhöga. Till och med jämförts med nu. Och även elen var skitdyr. Så det är lite skevt att jämföra med huspriserna eftersom boendet procentuellt sett var otroligt mycket dyrare på 80-talet.
Håller med K! Min familj var tvungen att sälja huset och flytta pga. räntorna på 80-talet.
Har du koll på att räntorna var skyhöga för många som köpte hus på 80-90-talet? Över 10% i vissa perioder? Det var hög inflation samtidig. Så jag tror inte det är värre idag. Det var ekonomisk kris på många plan och bland annat barnbidraget sänktes till och med för att få ihop statsfinanserna.
Men, för dem som kämpar för att få ekonomin att gå ihop hjälper det inte att det var värre förr eller att någon annan har det sämre idag.
👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼 Snälla Clara, bli statsminister! 🌟🌟🌟
Väl talat Clara. Jag försökte också ta reda på vad Annika Morina, som startade bojkotten, har för bakgrund. Jag hittade ingenting. Tyckte också att hon argumenterar så dåligt i debatter. Då känns din och Småbrukarpoddens perspektiv mer nyanserat och intressant. Jag tror också att vi har blivit snävare vad gäller mat. Det går att laga god mat utan både tomater och avocado.
«Vi fikk frukt», «det ble servert frukt». Dette er setninger fra mamma sin gamle dagbok. Det å bli servert frukt var så sjelden at det ble høytid.
Bra rutet!
Clara, jag ryser så bra!
Jag vet att du redan har Sveriges största blogg, men detta budskap borde basuneras ut på de största dagstidningarna och på bästa sändningstid. Du säger det som de folkvalda inte har vett eller vet hut på att säga.
Väldigt bra skrivet. När något är billigt eller finns mycket av tappar det i värde. Mat har varit oerhört billigt samma med el, vatten och att låna pengar. När det sedan blir brist eller dyrare så blir det självklart jobbigt för många med omställningen. Men det är ju helt galet att vi har kunnat köpa mat som är så billig att vi utan problem slänger mycket av den. Jag hoppas att producenterna får mer pengar av staten istället för att tex sänka momsen. Dels främjar vi svenska varor och dessutom klarar vi oss bättre vid en ev kris.
Fanns en insändaren i ämnet i vår lokaltidning idag!
Vet tyvärr inte om artikeln är låst då jag är prenumerant 🤔
https://www.vimmerbytidning.se/insandare/artikel/evigt-gnall-om-matpriserna-men-spabad-pa-vintern-gar-bra/l68v21zr?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3gnHA2i8U1rrXV6U5ifea2uJ8VOHZkfVLp91DSTBwPQu61WvFO7ydqORQ_aem_rhUL3KFxGeBHMnMBIDHf_g&mibextid=xfxF2i
Kunde läsa! Banne mig det bästa på länge, ungefär som mina tankegångar, men skulle inte kunna formulera mig så här skickligt! 👏
Lägger sällan ut nåt på min Insta, men skrev detta tidigare i veckan, när jag var helt ensam i affären.
Fint om alla kunde hålla sig hemma när jag handlar även i fortsättningen! 👌 Protesterar varje vecka mot höga matkostnader! 🍰🌭🥑🍳🥬 Genom planering, kreativitet och lite arbetsinsats. Så länge jag vet har jag/vi haft mycket lägre matkostnader än snittet (?). Näst intill hälften mot för vad Konsumentverket räknar på 😳. Har inte höjt matbudgeten nu heller, men snart kanske dags… 💸 Handlar 90 % på Willys, (ok Maxi på bilden men mycket liten del av handlingen). Matplanering varje vecka med restfest flera dagar. Samma jädra mat tre dar på raken? Ja, varför inte? 🍕🍕🍕Matbudget att förhålla hålla sig till, på separat kort. 💳Slänger INGEN mat – två matskedar vispad grädde kan man använda till mycket nån annan dag. Alltid kolla jämförelsepriset. Köpa storpack och packa om, osv… Finns massor att göra! Förlåt för självgoda oombedda tips, men har himla bra effekt på matekonomin! 💰🥛🧀
Den här veckan tycker jag synd om alla mängder frukt och grönt som måste kastas sen.. 🍌🍐🍊🍎#protestmotmatsvinn
Fast det är väl märkligt sätt att se det att du tycker synd om allt matsvinn för att folk inte handlar? Förhoppningsvis är det mindre matsvinn hemma då om folk använder det de har i skåpen istället för att springa till Ica och köpa nytt direkt
Märkligt tycker du. Inte jag. Om man alltid handlar ungefär det man tror går åt och använder det. Jämt och ständigt, inte bara under en protestvecka. Så måste man inte ”springa till Ica och köpa nytt direkt”. För nästa vecka antar jag att de flesta är igång och handlar som vanligt igen. Min observation gällde de dignande frukt- och grönsaksdiskar som ingen hade för avsikt att handla från i den tomma Icabutiken jag besökte… Som alltså kommer att kasseras. Vilket är matsvinn. Och synd.
Tack för att du bidrog med denna länk. En mycket klarsynt lägesrapport om detta land. Motvallskäring? Nä, du tog bladet från munnen med pennan i hand. Tänker ofta på Peps Perssons ”Hög standard, vad fan e hög standard?”
Hahaha tack för delningen, så mitt i prick! Klockren motvallskärring👌🏼😂
Underbart skrivet. Klockrent!
Underbart skrivet. Klockrent!
Det var en bra artikel! Fast jag måste säja att jag nog ändå stör mig på hur mycket dyrare det är med hälsosam mat än skräpmat och godis. Totala summan jag sätter på mat är alltså helt ok, men det stör mig lite grann att (precis som i länken ovan), kostar lösgodis mindre än gurka och tomat (och nej, då pratar jag inte om körsbärstomater). Jag skulle önska någon slags skräpmats/godisskatt som kunde gå åt till att subventionera inhemsk matproduktion.
Butiker på mindre orter är verkligen ett problem. Ju mindre dom säljer desto dyrare osv. Det finns orter som är för små men de snäppet över behöver lite draghjälp och möjligen kreativitet. Det är väl svårt att ändra momsen för glesbygd…På större orter söderut kan man välja mer o köpa det billigaste i olika butiker. Småbutiker i storstäder typ närservice nästan dygnet runt är ofta dyra men det är mera ett lyxproblem. Om man inte är sjuk eller har väldigt svårt att förflytta sig
Håller fullständigt med!!! Gillar att du mitt i allt engagemang ändå är så nyanserad.
Klokaste jag någonsin läst!! Jag är vansinnestrött på att så stor del av vår befolkning verkar tro att så mycket ”nöje och vill ha” är mänskliga rättigheter.
Tack snälla kloka du för det här vettiga och väl underbyggda inlägget i debatten! Mat är aldrig billig, det är bara att någon annan betalar priset.
Håller helt med om att den verkliga skandalen inte är att mat är för dyr utan att vissa grupper har svårt att äta sig mätta. Det är exempelvis helt sinnessjukt att gränsen för högkostnadsskyddet för medicin höjs nu. De grupper som verkligen har drabbats hårt av inflationen borde verkligen få rätt stöd (höjt bostadsbidrag, höjda studiemedel, höjd pension och sjukpenning). Men vi andra, som tjänar helt normalt bör vänja oss vid att mat kostar. Den är om något onormalt billig! Ett skäl till att problemet med matsvinn är så stort är garanterat att mat är så billigt. Folk skulle inte kasta så mycket om den genuint kändes i plånboken.
Sen tycker jag dock att det behövs mer konkurrens på marknaden. Det är smaklöst att göra så groteskt stora vinster som vissa handlare gör.
Håller med till 100 %!
Annie ja hemsk med kostnader för mediciner. Men det tycker nog många är bra här inne!!
Det som har hänt i min stad är att många handlar i små butiker istället för hos tex ica maxi och andra jättebutiker. Många har också börjat handla direkt från bönderna via tex reko-ringar.
Jag tänker att de flesta vill att det ska kunna gå att leva på att vara bonde. Samtidigt är det många fler än tidigare som söker hjälp med det mest nödvändiga tex mat, hygienartiklar och liknande hos hjälporganisationer som Stadsmissionen i min hemstad.
Bönder tjänar för lite pengar, Samtidigt som många har alldeles för låga inkomster för att ha råd med hyra, mat osv. Det är en diskussion som vi behöver ha i Sverige. Om vi nu inte kan sänka matpriserna utan att dra undan mattan för svenska bönder, då kanske det är dags att titta på nivån på försörjningsstöd, a-kassa, nivån på de lägsta lönerna, pensioner osv.
Du lyfter fram nödvändiga politiska, samhällsekonomiska åtgärder. Problemet är de stora skillnaderna i inkomst- och förmögenhet som vuxit under de senaste decennierna.
Dessutom har ju bönders ”brukningsareal” o andra enheter blivit så hiskligt stora för att få lönsamhet. Vilket bidrar till ekonomisk stress o dåligt mående. Även bönder kan vara sjuka utbrända ha ryggont. Man har ju i Sverige intresserat sig mer för annan produktion än mat o förutsatt att allt gynnas av ökad handel länder emellan. Vegetarisk blir tristare utan import..även den av livsmedelsverket gillade medelhavskost är knepig i dessa tider. Livsmedelsverket borde ha en liten krisavdelning där man främjar recept på inhemska grönsaker som går att lagra I åratal har de visat hur mycket man kan variera maten med matsedlar på typ 6 mål per dag, typ räkor medelhavsgrönt o importfrukt. Typ nyttig lättlagad gourmetmat. Inget om hur folk kan överleva nyttigt på enkel inhemsk mat. Förr kunde folk äta kålsoppa varje vecka, äpple som frukt och ändå bli gamla om inte olyckor o sjukdomar ställde till det. Inte ens lagringståliga äpplen går att hitta i numera, få säljer dessa träd o få äpplen finns att köpa. Fanns många fler sorter förr än Belle Boskoop
Tack Clara , så bra formulerat!
Från en bonde i Småland som är trött på att bra svensk mat inte får kosta något…
Jag vet inte om värderingen av hemkunskap i skolan har förändrats? På 80-talet fick vi stryka skjortor och knåda deg, ingen älskade ämnet, nu skippas skjortorna men de bakar fortfarande och betyget väger väl lika tungt som svenska och matte.
Nej, jag kan ju inte säga att hemkunskapen gav mig några som helst kunskaper om hur man sköter ett hem, det enda jag minns tydligt att jag lärde mig var i vilka lägen man ska använda kallt och varmt vatten när man sköljer disk. Allt jag vet om den saken, har jag lärt mig av min mamma. Däremot hade ämnet ju kunnat användas till vettiga saker!
Bra rutet!
TACK för att du slår huvudet på spiken! Jag håller verkligen med. En aspekt jag också stör mig på är okunskapen (?) kring att stor del av det vi konsumerar i livsmedelsväg är beroende av produktion i Ukraina, där det ju som bekant pågår ett fullskaligt invasionskrig sedan 3 år tillbaka… Det säger sig självt, att när spannmål, solrosolja o.s.v. inte kan odlas pga krig så bryts kedjan. Våra svenskfödda köttdjur och mjölkkor behöver foder, och när vi inte har en inhemsk produktion av detta så stiger priserna. Vi måste stötta våra bönder, och vi måste stötta Ukraina!
Håller med dig Clara i det mesta. Tänk om vi kunde använda våra fina odlingsmarker i norra Sverige? Bättre för biologisk mångfald när kulturlandskapet får vara kvar och så behövs ofta mindre bekämpningsmedel här i norr.
Men jag håller inte med att ”Skolan” inte värderar praktiska ämnen som HKK eller slöjd. Det gör vi i skolans värld, för vi vet att de ämnena behövs av många anledningar. Men tillräckligt många elever, föräldrar och politiker tycker det är onödiga ämnen och de är de som hörs i debatten.
Bland det bästa jag läst!!
Skarpt skrivet! Så kul att läsa!
Håller helt med. Lever själv och har en matbudget på 1500 kr i månaden, ibland får jag t o m pengar över. Jag har ätit vegetariskt i snart 30 år numera också lite fisk. Jag kan laga mat, hushålla och slänger aldrig något. Äter bra, näringsriktigt och varierat. Köper både kaffe och smör och har en äldre anhörig ofta på kaffe. Har levt frugalt och inte haft ett fast arbete de senaste tjugo åren för att få mer tid till annat eller bara fri tid. Jag gynnar ICA i samhället med min få slantar och handlar lite på Willys.
När man tänker på hur mycket mat som kastas och vad folk stoppar i sina matvarukorgar så skull det nog tjänas på att lära sig matlagning och planering.
Har ofta tänkt att istället för dessa tävlingsprogram i matlagning så skulle det finnas ett mer grundläggande, ekonomiskt och enkelt matlagningsprogram a la sjuttiotalets, socialstyrelsens pekpinnestuk, kanske lite roligare men något åt det hållet. In med en Ria Wägner människa!
Superbra idé! Ria 2.0!
Den nya Ria Wägner skulle kunna vara Clara!
Varför då. Om man vill njuta av delikatesser har man rätt att göra det. Jag har avstått bil och unnar mej ibland extra gott.
Var står det att du inte får njuta av delikatesser? Man behöver ju inte alltid utgå från sig själv. Alla har ju olika förutsättningar.
För att någon kommenterade negativt att unna unna sig en fika. Va? Vi kvinnor ska väll hålla ihop. Finns dom som äter på rich varje dag. Man kan tycka olika men inte snällt att klanka ner. Onödigt!
Jag ser så många paralleller mellan livsmedelsfrågan och vårt förhållande till mat och slöjden och synen på textilier. Vi har med åren kommit längre och längre bort från produktionen, där man odlar, syr, stickar och snickrar. Och utan att se hela processen då tappar vi insikten och respekten för den och även för resurserna.
Därför tycker jag det är så viktig att varje person försöker att sträva efter att vara självförsörjande på åtminstone något litet. Det må vara persilja odlad i en balkonglåda, lagningstjänster som får kläder att hålla längre eller att förse alla med täljda smörknivar. Så bibehåller vi kunskap och respekt för resurserna. Och bygger ett starkare samhälle.
Klokt. En tankeställare Lillemor.
En till orsak till att de importerade grönsakerna är så billiga är ju att plockarna arbetar under slavliknande förhållanden med svältlöner, t ex i Almeria i Spanien där en majoritet av grönsakerna vi konsumerar i Sverige kommer från. Maten är inte billig, det är bara nån annan som betalar kostnaden…
Synd att vi inte har bättre kunskap från början då, för de flesta tycker att matpriserna är för höga.
Vad lär vi oss i skolan i 13 år om vi aldrig lär oss om verklig ekonomi, varför världen ser ut som den gör. Varför endel svälter och andra lever i överflöd. För när du ryter ifrån i såna här inlägg, tror jag inte att det är för att du tycker väldigt olikt, utan för att den stora massan inte förstår bättre. Och det tycker jag är mer skrämmande än höga matpriser.
Så bra!! / jordbrukardotter
Så bra och sant och klokt inlägg och lika sanna och kloka kommentarer!!
Det är stärkande att se att det finns många andra människor som tänker i samma banor som en själv, ibland blir jag så uppgiven för jag känner mej så ensam i mitt sätt att förhålla mej till ordningen i världen, men här känner jag mej stärkt när jag läser kommentarerna; jag är inte ensam ❤️
Samtidigt gör ICA miljardvinster runt om i landet. https://www.dn.se/ekonomi/ny-grafik-sa-stor-vinst-gor-din-lokala-icahandlare/
Absolut att vi behöver vara beredda att betala mer generellt, med tanke på att vi historiskt sett betalar mindre idag än tidigare.
Men det är inte problemet. Problemet är att matjättarna tar varje chans de får att höja priserna, vid inflation, ränteförändringar, råvarupriser mm. Men när räntorna minskar, då justeras det aldrig nedåt!
Det är enbart en ständig ökning vid minsta lilla möjlighet att skylla på yttre faktorer.
Absolut att små butiker på landet behöver ha dyrare priser, men det är inte huvudfokus i denna bojkott.
Vad skönt att se att någon i kommentarsfältet hade förstått huvudsyftet med bojkotten och inte bara ryser av förtjusning över Claras inlägg. Jag har aldrig sett så många rysa så mycket som i Claras blogg:-)
I övrigt håller jag med Clara, självklart måste mat få kosta och även viktigt för både miljö och kriser med inhemsk produktion.
Visst får maten kosta. Det är inte mitt problem. Problemet är att samtidigt som matproducenter går på knäna passar många handlare på att göra miljardvinster. På samma sätt som bankerna gjorde när räntorna på bolånen ökade. Många hade väldigt tufft att få ihop ekonomin och då passar banker på att göra miljardvinster. Våra boendekostnader ökade med över 100% på några månader. Jag förväntade mig ett bankuppror men det kom aldrig. Som sagt problemet är inte att mat kostar utan att somliga skor sig.
Exakt så. Jag bojkottar den här veckan och inte pga att jag själv inte har råd att handla mat utan som en solidaritetshandling med dom som faktiskt inte har råd att mätta sina barn. Tycker också att bönderna ska få ordentligt betalt men det är orimligt att butikerna ska gå med jättevinster. Att din lilla butik på landet behöver ta ut större vinst för att gå runt är en sak, men alla affärer behöver inte det.
Underbart inlägg och kan bara instämma! ❤️
Helt rätt! Och vi som driver ICA-butiker vet hur kämpigt det är med marginalerna, många många ICA-butiker går back. Min man jobbar stenhårt med att leta klipp varje dag, så att det ska bli bra priser för kunden (och för att kunna gå med vinst för att kunna investera i vår lokala ICA-butik, så att den finns kvar på orten även när vi gått vidare).
Något man från regeringshåll skulle kunna göra är att minska arbetsgivaravgiften för 18-25-åringar. Den höjdes för något år sedan med ca 30%. Så att driva på en bojkott tänker jag är det minst hjälpsamma man kan göra i dagsläget.
Håller med 100%! Dels vill jag inte bidra till matsvinn genom att delta i bojkotten. Sen så behövs många politiska insatser för att öka vår matproduktion i Sverige och främja småskaligt jordbruk för det behövs för att klara klimatförändringarna.
Nej maten är inte dyr om man kasserar 60 kg fullt tjänliga livsmedel/person och år i detta land. Det blir ca 634 000 ton totalt som slängs.
Du har så rätt i det du skriver, jag håller med till 100%.
Jag är så glad över att du säger detta, Clara! Jag har själv gått och tänkt i samma banor:
För det första alltså att när folk bojkottar matbutikerna för att maten är dyr så är de nog fel ute. Jag är rätt övertygad om att det inte är butikernas fel att matpriserna gått upp utan en massa bakomliggande orsaker – kriget i det spannmålsproducerande Ukraina till exempel, och dåligt väder och missväxt i kaffeproducerande länder. Inte mycket en Ica-handlare kan göra åt det.
Och för det andra att klagandet kommer, som du säger, från ett oerhört bortskämt samhälle vad det gäller tillgång på billig mat. Samt oerhört bortskämt vad det gäller tillgången på snabb, enkel och bekväm mat. Och dessutom oerhört okunnigt vad det gäller förmågan att laga enkel och näringsrik mat på enkla råvaror.
Jag minns att Lena Andersson skrev ett debattinlägg med rubriken ”Hungrar barnen så är det föräldrarnas fel” angående att en del barn tydigen är så hungriga på måndagarna att de knappt kan klara sig fram till skollunchen, samt att de äter extra mycket på fredagrna för att klara sig över helgerna. Hon påpekade att födoämnen som ris, mjöl, jäst, potatis, baljväxter, lök, och havre är så billiga att det inte finns en enda människa i Sverige som inte har råd att äta sig mätt: ”En normalportion gröt kostar 70 öre, sockret att strö på 20 öre. På samma sätt är mjöl, jäst och vatten så billigt att det närapå kan betraktas som gratis. / – – – / Om barnen på måndag morgon äter en rejäl portion havregrynsgröt med mjölk, och ost på knäckebröd (två kronor per skiva), kan de omöjligen vara utsvultna när det är dags att gå till skolbespisningen. Och får de dessutom äta linsgryta med ris och hembakat pitabröd med kikärtsröra under helgen behöver de inte äta extra mycket på fredagen.” (Svenska Dagbladet 20/5 2023)
Lena Andersson är inte precis någon av mina idoler och naturligtvis var det många som gick i taket över det inlägget, men jag kunde inte låta bli att hålla med henne. Härligt att du nu säger detsamma, Clara!
Men jag som arbetar på Frälsningsarmén, och vars debattinlägg Lena delvis svarade på, tycker att hon var cynisk och okunnig (något vi senare även skrev i ett nytt debattinlägg). De personer vi möter har verkligen inget, och då menar jag inget, och de ökar månad för månad. Nu kommer även vanliga barnfamiljer och söker hjälp hos oss,(inte som tidigare oftast ensamstående kvinnor med barn eller personer i utsatthet såsom hemlöshet, missbruk, psykisk ohälsa eller liknande), de ansöker om matkassar eller får hjälp att handla kläder till barnen på Myrorna.
Visst kan och ska vi hushålla, visst kan vi laga mer mat från grunden, visst kan många ha kommit ifrån riktig matlagning eller att använda billiga råvaror, men det stora antalet hjälpsökande idag vänder på varenda krona. Mammor som inte äter själva utan ger maten till barnen till exempel.
Clara refererar till en tid då bostäder och boende var så billigt att två med arbetarlöner, som min mamma och pappa, kunde köpa ett ny byggd radhus rakt av. Svärmor kunde flytta in i nybyggd stor lägenhet i Stockholmsförort. Det var förstås också kämpiga tider, men då åt inte boendet upp alla pengar. Men om boende, el, färdmedel med mera bara ökar så blir maten – den som du måste ha varje dag, tuvan som får hela lasset att stjälpa.
Och då är jag för bojkott av stora kedjor med miljardvinster. Kanske lilla butiken på landet inte tillhör den kategorin, men det är cyniskt att vanlig mat, kött, bröd, mjölk, smör, ska kosta så mycket när alla andra kostnader galopperar. Utan mat blir sjuka, utan bra mat blir vi ännu sjukare.
Barn i förorterna kommer till våra verksamheter för att få äta, de bävar för skolloven, då lunchen uteblir. Om bojkott kan leda till en tankeställare är det bra.
Tack för ditt svar Carina. Jag blev lite matt över att behöva möta Lena Andersson-retoriken igen. Tänk om det vore så enkelt.
Lite orättvist mot Clara ändå att jämställa hennes kloka och underbyggda text med Lena Anderssons förenklade resonemang om att fattiga familjer borde koka havregrynsgröt.
Att äta sig mätt är kanske lätt för många. Att äta enligt Livsmedelsverkets näringsrekommendationer, med 500 g frukt, grönsaker och bär, det blir genast lite svårare. Med det sagt så är inte största problemet här höga matkostnader, utan låga inkomster för gruppen som nämns ovan.
Exakt så! 🩷
55 000 kr per hushåll och år per mat? Låter extremt lite även om man räknar med alla singelhushåll. Vi är en familj på 6 personer som äter ”byttigt” dvs proteinrik, mycket ren mat, grönsaker osv. Odlar mycket på sommaren. Lägger ändå ca 20 000 kr på mat i månaden.
Jag blir nyfiken på vad du köper för mat för 20 000 kronor på en månad? Kan liksom inte ens se det framför mig?
Alltså inget otrevligt utan vill verkligen veta för att förstå.
Här är min månad för två personer:
Mejerivaror – 500kr – är allergiker så har höjda kostnader här.
Grönsaker – 400kr – rotfrukter/kål/fryst
Frukt – 250kr – när det är extrapris
Bröd – 250kr bakar själv eller köper från hantverksbagerier i REKO.
Ägg – 365kr -köper ägg i REKO.
Skafferiet – 400 kronor – mest ekologiskt
Kött – 2000 kronor – äter mest vårt egna kött då vi nötköttsbönder så detta är för ekologiskt gräsbetat nötkött samt lite falukorv, bacon och fisk från REKO.
Siffrorna är ju inte exakta men jag vet att vi lägger ner mycket pengar på mat varje månad. Men som matproducenter vill vi göra rätt för oss. Så vi köper efter säsong, lokalproducerat, småskaligt och eko när det är möjligt.
Så vore intressant att veta vad du köper för 20000 kronor? 🤔
Jag kan nog inte specificera såhär direkt men jag vet att det är så då jag gått igenom utgifterna och gärna vill minska matkostnaderna och min mat gärna handlar. Visst förekommer lite onödigt som läsk och snacks men 2-3 st av barnen äter som vuxna så det går generellt åt mycket mat. Vi äter inte heller ”korv och makaroner” utan kött, nötfärs, lax eller kyckling så det finns ju billigare alternativ men samtidigt har det med kost och träningsval att göra. Bara frukten kostar oss 2000 kr i månaden och vaniljkvarg 1000 kr. Så vi skulle ju kunna leva billigare men alla är inte med på tåget, det krockar med träningsmål osv…..
Bra rutet!
Håller med dig i allt och i all synnerhet då du slängde ännu en pinne i brasan….kunskap i matlagning och råvaruhantering. Den kunskapen har tappats på vägen. Det märktes då pandemin kom och folk skulle stanna hemma och var tvungna att laga mat. Allt var dyrt och det mesta var svårt.
”Man tager vad man haver”-tänket förekommer inte heller längre.
Detta känner jag verkligen inte igen, att folk skulle tycka det är så svårt att laga mat? Kanske tråkigt eller tidskrävande, men inte att folk går runt och tycker det är så svårt. Här ovan i en kommentar lät det som hon trodde att folk inte vet hur man gör havregrynsgröt nuförtiden. Känner definitivt inte igen att det skulle lyfts som något extra problem under pandemin
Tack för mycket intressant och sant inlägg + kommentarerna.
Men den här texten hade inte skrivits om inte bojkotten blivit av och det är ju också det man vill ha, debatt och diskussion!
Sen håller jag inte med om att de som drabbas hårdast inte höjer rösten, i så fall för att de inte har forum att höras i. Jag jobbar i socialtjänsten och jag hör från många hur kämpigt det är att tex leva på försörjningsstöd är nu, vari lösningen ligger låter jag vara osagt.
Jag håller med dig. I det här kommentarsfältet verkar de flesta överens om att maten inte är för dyr, och att priserna inte är ett problem. Men det är väl inte heller här de som drabbas hårdast syns. Flera raljerar lite över att maten inte får kosta, men att ”vi” gärna spenderar pengar på annat – lekland, köksrenoveringar, spa och weekendresor. Men detta ”vi” inkluderar inte alla i samhället. Och även om man kan äta sig mätt på havregröt och knäckemackor, så är det väl inte en kosthållning någon önskar sig dag ut och dag in.
Visst finns det många som kan omprioritera, och säkert gör många skeva prioriteringar. Men det blir lite hånfullt och ”von oben” bland kommentarerna ibland, tycker jag. Det kan vara bra att försöka se ut över sin egen relativt privilegierade horisont.
Nu lyfter ju Clara frågan ett snäpp högre – har man inte råd så kanske annat i samhället behöver förändras – och det är bra. Men man behöver inte höra tillhöra samhällets allra fattigaste och mest utsatta för att känna av att det blivit dyrare att leva de senaste åren och att maten är en större utgiftspost. Visst kan man oftast snåla lite till, kanske går det att dra in på något annat för att få lite mer pengar till matkontot. Men att vilja unna sig (eller sina barn) något utöver det nödvändiga i tillvaron ibland är mänskligt.
Det positiva med bojkotten tycker jag är debatten och att många olika perspektiv hörts. Jag tycker det är oroande att ekobönder slås ut, liksom fair trade producenter. Sveriges självförsörjningsgrad är för låg, trots att vi har både hög arbetslöshet och massa plats. Borde gå att göra något åt…
Lyssnade på Jordkomissionen som sa att det positiva med de höga matpriserna i vanlig butik är att skillnaden mot närproducerade grönsaker etc blir mindre. Vilket ju kan öka deras försäljning och det vore ju bra!
Bra inlägg! Jag tillhör den utsatta delen av befolkningen som kroniskt sjuk och har hel sjukersättning, det som förr kallades för sjukpension. Hade det inte varit för min man som jobbar och tjänar pengar som går att leva på, hade jag inte kunnat hämta ut mina mediciner eller köpt bra mat som dessutom behöver vara enkel att laga, eftersom jag inte har ork till alltför krävande anrättningar. Jag hoppas att alla ni fina läsare och du Clara, fortsätter att uppmuntra till ett återuppbyggande av vårt välfärdssystem! Kom ihåg det när ni röstar nästa gång! Mitt hjärta brister när jag tänker på de ännu mer utsatta som kanske stannar i en dålig relation för att klara sig ekonomiskt eller för att kunna ge sina barn en rimlig vardag. Alla kan hamna här!
Vilka kloka ord! Jag fick mig verkligen en tankeställare!
”Deras utsatthet handlar ju om att vi monterat ner våra tryghetssystem och försämrat livsvillkoren för de fattigaste”, är detta i jämförelse med början av förra seklet, precis som jämförelsen mellan procentandelarna?
Det kan vara intressant att veta att den ekonomiska situationen för de allra mest ekonomiskt utsatta hushållen försämrats markant de senaste åren. T ex får rekordfå individer försörjningsstöd TROTS att behovet knappast kan ha minskat i dessa dyrtider (https://www.socialstyrelsen.se/om-socialstyrelsen/pressrum/press/allt-farre-personer-far-ekonomiskt-bistand/). Nivån i försörjningsstödet har också minskat stadigt i förhållande till den allmänna löneutvecklingen under flera decennier (https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:685462/FULLTEXT01.pdf)
Detta till trots sjösätter vår regering just nu flera reformer som syftar till att minska ”bidragsberoende” och som bara kommer göra situationen svårare för dem som redan har det svårt. Det är en skandal!
Jag blir så ARG på termen ”bidragsberoende” att jag knappt vet i vilken ände jag ska börja…det är ett ord myntat av alldeles för rika människor som tror att fattiga och sjuka människor bara är lata och behöver en spark i baken. Gräslig människosyn. De får de att låta som att man sitter hemma och lever lyxliv på skattepengar istället för att arbeta. I själva verket är det oerhört knapert att leva på försörjningsstöd, knappt att det finns pengar till mat. Och nåde dig om du får minsta Swish av en anhörig för att köpa ett mål mat, då ska det ses som inkomst och dras av på. Att leva på sjukersättning är också att leva på marginalerna, och sätter dig i beroende av partner och anhöriga. Jag ser detta i jobbet inom sjukvården och som anhörig till flera med sjukersättning. Tacksam för det skyddsnät som ändå finns, men det är stora hål i det. Ovärdigt.
Du är så bra Clara! Ja nog har det blivit dyrare att handla mat men det var ju alldeles för billigt tidigare, kanske kan en högre prislapp göra att man sätter större värde på det inköpta och i förlängningen leda till mindre matsvinn och bättre kostvanor. Håller tummarna att priserna går upp rejält även för flygresor, bränsle och kläder. Kanske enda möjligheten för vår jord att överleva.
Flygresor och kläder får gärna vara billigt för mig. Håller däremot tummarna för att läkarvård och mediciner höjs något rejält! Det är alldeles för billigt. Och jag har aldrig varit på sjukhus, däremot reser jag mycket. Du reser väl inte mycket med flyg så förstår att du vill det ska vara dyrt för vi ska ju utgå från oss själva! En annan sak som måste bort är högkostnadsskyddet och höja priserna för kollektivtrafiken den är för billig om man tänker efter
Men snälla nån du skämtar? Att bli sjuk är ju ingenting man väljer. Du kan ju skatta dig lycklig att du inte någonsin har varit på sjukhus, vilken förmån i livet. Kronisk sjuka kan ju vara förtidspensionerade med liten pension och svårt att få tillvaron att gå runt, något de inte själva har valt. Givetvis ska vi hjälpa dem som är sjuka i första hand.
Dessutom är flygresor och kläder stora miljöbovar så varför inte höja priset på det, en bra åtgärd för oss alla. Samtidigt har man ett bra utbud i kollektivtrafiken så är ju den bättre än att använda än bilen.
En gång i tiden fanns det 3 mataffärer i din by och samtidigt odlade många bybor egna grönsaker, potatis å hade nåt djur i lagårn’.
Lägg där till all mat som SLÄNGS!! Helt sjukt, att slänga mat för att datumet gått ut, trots att det fortfarande är ätligt. Maten är inte för dyr förrän folk sluta slänga den!
I min stad bebygga jordbruksmark med industrier och bostäder för ”vi måste växa och sättas på kartan” enligt politikerna. Så det är rätt tydligt vad som prioriteras från politikernas sida och det är inte matproduktion… sorgligt men sant.
Jag kan oxå förundras över människor som klagar som faktiskt har god ekonomi.
Själv har jag ingen inkomst alls – utförsäkrad och sedan förlorad SGI.
Tacksam att jag och maken kan leva på en lön.
Om man har det kämpigt med hälsan står man kanske inte och rullar köttbullar eller kör flera mil för att köpa ägg på en bondgård – man får försöka knåpa ihop näringsrikt och smidigt och till hyggligt pris.
Vi slänger knappt en brödsmula o är tacksamma för det vi har – men visst stressar matpriserna, det kan jag inte förneka.
Jag kan inte sälla mig till hyllningskören i det här inlägget. Jag tänker ofta på hur dyrt allt blivit. Om man redan vänder på varje krona, har höga elkostnader med mera så är det klart att varje höjning på matkostnader gör skillnad. Hur ska den som redan vänder på slantarna klara sig när allt hela tiden blir dyrare? Det är inte direkt så att lönerna ökar i samma takt som allting annat ökar i pris. Alla måste äta och det går inte att välja bort.
Otroligt bra skrivet. Klockrent, klokt och välgrundat. Viktiga perspektiv – tack!
Temat kan skifta men infallsvinkeln hålls ju ganska konsekvent – då känner man sig hemma i att läsa bloggen. Och bloggnamnet Underbara Clara tröttnar man aldrig på – det är varje kvinnas rätt att känna sig underbar, även då hon är osminkad, kanske klädd i blåställ som på bilden ovan, och påtar i jorden. I går kväll trivdes jag också fint med flera gånger i rad på YouTube höra prisbelönade historikern Sören Skarback sjunga den mjuka, ändå intensiva rocklåten ”The Owner”. Och vem är/var The Owner i hans liv? – Jo, hans ägarinna var förstås hans kvinna. En empatisk sköterska som hela dagarna pysslar om patienter (jag menar allvar, det är ingen slentrian klyscha) har förstås rätt att på fritiden hemma eller på utflykter med bilen till någon avsides Bed & Breakfast vara en ompysslad riktig diva, fram till nästa arbetsperiod. Alltså att känna sig fullständigt underbar!!!
Men exakt! På alla sätt. Du satte ord på alla mina tankar om matstrejken. Tack!
Och tack ni som tycker maten är billig. Då har ni pengar över och kan bidra med dom pengarna till på din sida som hjälper fattigpensionärer. Och även djurhem med djur som behöver omvårdnad. Tack. Och jag ryter inte. Jag önskar ni gör det.
Mia: exakt!
När jag hade lön så var en stor glädje att ge vidare pengar till de som behöver.
Idag – utan inkomst kan jag inte det, men önskar att fler fann rikedomen i att ge.
Jag fastnar ofta i tankar kring vad som menas med att ”leva i överflöd”. Jag tycker vi själva tillhör den kategori, vi som kan välja maträtter som är goda och inte bara mättande varje dag och som har allt vi behöver och har råd med sånt som vi inte behöver ofta också.
Vi lever dock enklare än man får intrycket av att t ex du gör på denna blogg i alla fall. Men jag upplever att många som kommenterar tycker att du Clara ”lever enkelt”?
Jag tror kanske att vi kommer behöva omvärldera bilden av vad som är att leva enkelt i framtiden, det som förr var lyx är ju idag enkelt. Vi blir så avtrubbade av att ha tillgång till allt jämnt. Och då snackar jag inte bara halvfabrikat och färska bär mitt i vintern.
Upplever att superlyx blivit så normaliserat genom influencers att vi tappar koncepten ännu mer. Boten är kanske att läsa skildringar av forna tider?
Vad bra skrivet! Du sätter ord på precis varför det har känts fel med bojkotten. Tack för att du formulerar dina tankar så bra och bidrar till debatten!
Så sorgligt att du använder din platform till detta. Det trodde jag inte. Vet du hur många äldre och sjukskrivna som inte har råd att äta varierat och hälsosamt? Samt barnfamiljer etc. Det är verklighetsfrånvänt att kritisera denna bojkott. Rent fruktansvärt.
Jag har köpt ekologiskt hela mitt liv men fick sluta för tre år sen. Har köpt svinnmärkt och på extrapris. Är oerhört hälsomedveten om näring och har levt på linser ägg och bönor längre än du kan räkna. Vet att en människa inte kan leva på havregryn alena. Eller vems barn och föräldrar tycker du ska göra det?
Det är inte som att de höga priserna går tillbaka till producenten? Det kanske du har hört. Det går till ökade vinster för företagare medans människor får sjukdomar av näringsbrister som samhället sedan ska betala kostnaden för genom ökade sjukskrivningar.
Sitt inte på höga hästar och predika om detta innan ni blir av med er trädgård ber jag.
Att människor reser sig i denna fråga snarare än i diesel och bensinuppror är ett stort framsteg för demokratin och jämlikheten i Sverige. Jag har jobbat som kommunikatör tills jag blev sjukskriven och kommer fortsätta driva denna fråga i andra plattformar.
Men slutar ta del av din blogg för detta känns så förnedrande mot människor som har mindre.
Tror inte att gud gillar att man sätter sig på så höga hästar. Men jag är inte kristen heller. Kanske bara är några utvalda som ska få överleva på arken.
Men att kritisera en bojkott är ju inte samma sak som att hoppa upp på en hög häst och säga att nämnda problem inte finns? Kritiken handlar ju om att bojkott per se inte löser problemet. Som Clara skriver i sitt inlägg så är det välfärden som behöver byggas upp igen, och det är inte privata handlare som ska lösa den biten. Det är våra förtroendevalda som måste ta tag i det.
Kristna församlingar är för övrigt fenomenala på att skapa gemenskap, bistånd och mening för människor i alla möjliga sammanhang och variationer. Jag tolkade din slutkläm som att du ville peka ett särskilt vasst litet finger mot Claras tro. Ta ner det fingret och kom på en sopplunch istället!
Något som är för billigt i Sverige är läkarvård! Den borde höjas ordentligt läkarvård och mediciner måste höjas i pris dramatiskt! Högkostnadsskyddet måste bort helt. Maten är väl ganska lagom pris på, väljer alltid bort ekologiskt och vegetariskt då det är sämre för miljön.
Kul för den som har en kronisk sjukdom som tex diabetes och inte kommer få råd att ta sitt insulin, då är ju döden ett faktum, men det kanske du tycker är ok? Nej! Läkarvården ska inte betalas mer för, har bott många år i USA där många har just det problemet som jag beskriver i början av mitt något arga svar. Tänk innan du skriver tack!
Förstår hur du menar, men just insulin, teststickor o nålar till pennorna kostar inget att hämta ut.
Har en liten fundering till dig! Har du någonsin varit sjuk? Har du en sjukdom som kräver mediciner för att överleva? Nu skriver jag överleva i stället för att leva! Hämtar du i så fall ut medicin för tiotusentals kronor varje år? Besöker du sjukhus för kontroller och hjälp för att ”överleva” ? Vet du, det finns människor som inte skulle överleva i dag utan vare sig mediciner eller vård, allt från bebisar till äldre. Att vi har den vård och omsorg som vi har i dag, samt den subventionerade medicin som vi har, det ska vi vara rädd om! Att sitta och skriva att livsviktiga saker i andra människors liv borde höjas i prislapp, ja den ekvationen går för mig inte i hop. Har aldrig och kommer aldrig att önska det för någon medmänniska!
Gå och lägg dig Patrik Svahn! 🤗
Hade hoppats på att ingen skulle nappa på ditt försök till att provocera… Du försökte ändå två gånger, ihärdigt! 👍
Jag har läst Patriks kommentarer lite som Jonathans Swifts Ett anspråkslöst förslag. Satir alltså. Det kanske inte är syftet, men med de ögonen fyller kommentarerna sin funktion!
Så du menar att satir inte är ett verktyg för att provocera? Ber om ursäkt, då har jag visst fått det om bakfoten..
Kommentarerna är såklart menade att provocera, men jag kom osökt att tänka på ”Ett anspråkslöst förslag” (som gick ut på att lösa problemen med svält och fattigdom genom att de fattiga skulle sälja sina barn som delikatesser till de rika) när jag läste dem. Det handlade ju om att belysa samhällsproblemen med ironi.
Men det här var som sagt bara min egen association. Vad Patrik S vill säga med sina inpass har jag förstås ingen aning om!
om jag som svårt multi – sjuk skulle tvingas betala mer i vårdbesök skulle jag få bo på gatan. Kan du klara dig på 12000 i månaden där 7000- 10000 automatiskt går till sjukvård per år och minst 10000 kr / år går till till tandläkaren? Sen har vi hyra och allt annat upptill. Vill du införa automatisk eller passiv dödshjälp för alla sjuka?
Jag är en av de som tycker att det är orimligt dyrt, med tanke på vilka som tjänar pengarna. Om pengarna hade gått ner i fickan på producenterna, på personalen så hade det varit fine. Men nu vet vi ju att dessa butiker tjänar SJUKA summor varje månad. För att de vet att folk köper smör för 70:-…
Jobbar på en ICA där ägarna tog ut 18 miljoner förra året samtidigt som
de drog ner personalstyrkan till lågsäsongsnivå så alla fick slita röven av sig med både skador och uppsägningar som följd. Jag stöttar också en ICA i glesbygden men här i Farsta är ICAhandlare förjävliga utsugande teslakörande elitister. Och så hade de som ”princip” att lägga på en extra krona på VARJE vara över ICA-koncernerns rekommendation. Pengar rakt ner i ägarnas ficka. Vem håller dom till svars, menar du? Du? Tack och lov att nån jävel vågar bojkotta något överhuvudtaget.
Amen!
Bojkotten kan man diskutera utifrån flera perspektiv. Sanningen är dock att handlarna har gjort REKORDvinster och matpriserna är högre än inflationen.
En AB-företagsares främsta syfte är att göra vinst och få klirr i plånboken. Det går inte att komma ifrån det.
Min lokala ica är en av Sveriges dyraste. Det är bisarrt dyrt och handlaren är mångmiljonär. Dessutom gissar jag att de har ett enormt svinn och slänger stora mängder mat och snittblommor och annat. Bergen av apelsiner och svindyr exotisk frukt ex går definitivt inte åt utan ligger troligen i den stora containern utanför. Förstår att priserna påverkas av krig och missväxt men äcklas ändå när jag ser priserna och vet hur mkt som kastas. Försöker undvika butiken men vill inte behöva ta bilen för att handla vill kunna cykla så det är svårt.
Fy, ryser åt hur girigheten sätter sina djupa klor i folk. Mycket vill ha mer!
Tack för intressant läsning! Av ren välvilja; några bokstäver har fallit bort:
Deras utsatthet handlar ju om att vi monterat ner våra tryghetssystem.
Och så vill jag slänga in ytterligae en pinne i den här brasan.
Trevlig helg Clara!
Jag håller med om att maten är för billig sett till vad den egentligen kostar att framställa. Men när det rapporterats så mycket om rekordvinster för mathandeln är det ju tydligt att konsumenterna inte betalar högre priser nu för att betala vad mat verkligen kostar, utan för att fortsätta ge mathandeln stora marginaler och vinst. Hela överpriset går såklart inte till extra vinst men en del, och det är det bojkotten handlar om, iallafall för mig. Att de stora kedjorna skor sig för att de kan på människor som har det tufft nog ändå. Det har klagats på det länge nu men varken ”matjättarna” eller politiker har gjort något för att det ska förändras. Nu använder konsumenterna sin makt och använder samma medel tillbaka – pengar!
Exakt , det är de feta vinsterna till koncernerna som retar gallfebern på mig
Det här är intressant!
https://www.facebook.com/share/p/194WEYugai/
Tack Clara!
Heja dig!
Så bra att du lyfter den debatt som många glömmer bort. Man suckar över höjda matpriser men då kanske det främst handlar om tex godis, glass, kaffe, halvfabrikat ( och såklart även en del mejeri) Men som med allt måste man se till det lilla. Fokusera på vad vi kan odla och leva av i Sverige.
Äta mindre av det vi importerar. Äta mer av det som är vårt. Äta i säsong! Stötta mindre butiker. Sluta köpa i storpack! Vi måste inte köpa mango, papaya eller såser man knappt kan uttala namnet på från ett land jag aldrig kommer besöka.
Och hundra procent kred för att du lyfter detta med att laga mat från grund!!! Det är helt bortskalat. Allt ska så snabbt. Hemkunskapen är så viktig men snart ett minne blott. Vi måste lära våra barn laga mat med det vi har på vår sida jordklotet.
Politiken borde kämpa ännu mer för att minska stöded för import och öka stödet för våra egna lantbruk och att inte minst få göra hela processen i vårt eget land. När vi talar om detta i olika sammanhang blir det ofta kommentarer som att det blir synd om dem som lever av detta, på andra sidan jorden om vi inte handlar från dem…. Ja ni hör ju! Bara där finns en hel del att jobba med! Dem det är synd om är våra svenska bönder som har marken för att kunna odla men där ingen vill köpa det de odlar och de kan inte överleva då storproduktioner med stora bidrag exporterar och säljer till stora företag och andra länder. Jag tror att vi importerar 75% av all mat vi äter. Självförsörjande om ett krig kom? Nej det är vi skrämmande nog inte! Vårt land skulle hamna i akut matkatastrofläge! Det krävs folkbildning på basnivå!
Alla borde se över sina matvanor. Handla mindre och småskaligt och äta upp det, ta hand om det. Handla lokalt om det så närmast är i gårdsbutik.
Heja heja dig Clara som tog den här debatten till ytan. Fortsätt!
Hej! Du har flera bra poänger i ditt inlägg Clara, men jag väljer ändå att bojkotta de stora matbutikerna denna veckan och lite framöver för de som faktiskt inte har råd att köpa bra mat till sin familj eftersom de lever på en undersköterskelön tex. Håller med om att problemet behöver hanteras från olika håll, men kanske inte med högre bidrag, utan med högre löner så alla kan klara sig på den lön man faktiskt arbetar för. Tack för en bra blogg!
Precis så är det. Den löneförhöjning som kommer komma för Undersköterskor kommer vara en fis 💨 i havet eller rymden. Det talas så mycket om hur stort behovet kommer vara för yrkesgruppen men villkoren förbättras inte. Jag är tacksam för de som reagerar och bojkottar. Annat var det under pandemin, nu verkar det helt bortblåst. En enda anledning till att villkoren förbättrades det var för att den stora massan av människor reagerade, i takt med att det tystnade så återgicks det till samma villkor som tidigare.
Medellön för undersköterskor är ca 30 000 före skatt, plus ob-tillägg. Om man inte har råd att köpa mat för den pengen kanske man ska se över hur man prioriterar? Sen kan jag tycka att man är värd mer än så för det arbete man utför, och framför allt att man är värd en mindre stressig arbetsmiljö, men det är en helt annan diskussion.
För de undersköterskor som närmar sig pensionsåldern ja. Så många har inte ens 27300 i heltidslön som politikerna ändra till att Invandrare som utbildat sig till yrket skulle få för att få stanna kvar i Sverige. Då ska tilläggas att många inte arbetar heltid för att arbetsmiljön är för svår. Så tycker man ska vara försiktigt i när en rent allmänt uttalar sig utan att faktiskt ha kunskap kring det ytterst svåra arbetet.
DETTA! 👏🏻
Tack !! För ett tydligt och viktigt inlägg
Mat måste få kosta och utan mat ja då blir det riktigt besvärligt .
Sedan har jordbrukets insatsvaror för bönder ökat i högre takt än vad matpriserna har ökat
Statens pålagor för bönder om än ditten och datten som betalas av just bönderna av alla kontroller som ibland är likvärdiga från kommunen och länsstyrelsen, samarbeten dem emellan hade önskats
Det ska certifieras hit och dit , kostar pengar .. för bonden och det måste i slutändan betalas av kunden
Vi har varit bortskämda med att maten har varit billig nu är det dags att se sanningen vad som är värt mest här i livet maten eller prylarna
Lär vi oss att laga mat från grunden blir maten så mycket bättre och billigare.
Hälsningar fr en avdankad bondmora
Lite tankar:
För vissa grupper i samhället ÄR maten för dyr. Många hade en lön/understöd som i princip inte gick att leva på även innan prishöjningarna och det är också ett problem som borde adresseras.
Att en del av den totala prisökningen kan bero på girighet hos skrupelfria handlare (flera exempel ovan) – bra att detta uppmärksammas och blir allmänt känt!
För vissa andra stora grupper i samhället handlar det, som många andra också skrivit, just om att mat inte får kosta – man vill lägga så lite som möjligt på mat. Man köper det billigaste alternativet, ofta importerat, av tex kyckling och fläskkött utan minsta tanke på djurvälfärd etc. Givetvis varierar hur mycket av ens budget man vill lägga på mat, men det är sorgligt att så många som verkligen har råd inte nyttjar den konsumentmakt som de har möjlighet till utan väljer lågprisprodukterna.
Ska vi kunna satsa mer på en hållbar och någorlunda lönsam inhemsk produktion av råvaror – något som makthavare i Sverige nu yrvaket inser att vi kanske borde fokuserat mer på i det omvärldsläge vi befinner oss – måste vi vara beredda att betala för en sundare produktion än vad lägsta möjliga pris medger.
Jag stör mig absolut INTE på enskilda ICA-handlare och olika kedjor. Vad jag stör mig på är de enorma summor i bonus de alltid skall ge till högt uppsatta chefer samt till rika aktieägare. Det är en markering inget annat för vi har inget annat val. Hela världen är uppköpt av dessa enorma bolag Den enskilda mataffären tvingas vara med i en stor och fet vinstbärande kedja för att få lönsamhet. Det är det som gör mig arg – feta vinster till koncernerna. Hade de kommit våra lokala handlare till större del hade jag inte sagt flaska om bojkott.
Bra Clara! Och i allt detta presenterades igår en livsmedelsstrategi som säger att vi ska ÖKA livsmedelsproduktionen i Sverige. Köp svenskt! Det är i fredstid vi kan öka beredskapen…
Jeg er så enig i mye av det du skriver, Clara. Det er skremmende hvordan vi lar dyrkbar jord gro igjen, og baserer oss på import av mat, som er produsert under forhold vi ikke har noen enkel mulighet til å kontrollere, hverken med tanke på bruk av gift og med tanke på arbeidsforhold. Vi fikk en liten vekker under pandemien, og vårt Senterparti, som bl a står for å opprettholde bo-og sysselsetting i distriktene, fikk en voldsom oppsving ( den effekten har nå stoppet, forresten. Vi har kort kollektiv hukommelse…). Og at maten er blitt dyrere, ja det er riktig. T ex har eggprisen i Norge steget med 18 prosent i 2024, MEN under halvparten har gått til bonden. Når jeg sier til mine barnebarn at da jeg var liten fantes ikke blåbær, bringebær, tomater og agurk på vinteren, og ananas, kiwi, mango og andre tropiske frukter hadde vi ikke en gang hørt om, annet enn i hermetisk form, med få unntak ( banan var ett)Hver november kom appelsiner til landet, da sto det på førstesiden av vår riksdekkende avis: appelsinbåtene er kommet! Og vi kjøpte en kasse og fordelte dem utover vinteren. Jeg husker godt at mye mer av min mammas husholdningspenger ( det het det dengang) gikk til mat enn det vi bruker på mat nå, og enda var absolutt alt laget fra bunnen av, det fantes knapt halvfabrikat og det som var, ble brukt sparsomt fordi det var dyrt og litt sett ned på. Dette var IKKE før krigen, men så sent som på 60-tallet.
Heldigvis ser jeg en trend blant mine barns generasjon (din generasjon, Clara) til å lete opp igjen gammel kunnskap om å ta vare på råvarer, bruke alt, minske svinn, lage mat uten ultraprosesserte ingredienser og giftstoffer, kjøpe lokalt og helst økologisk dyrket mat. Jeg kunne ønske at statlige subsidier og støtteordninger i større grad gikk til vår egne bønder, og til å sikre at alle har råd til og tilgang til god og næringsrik mat, selv om det kanskje betyr mer årstids-/sesongbaserte produkter ( og ikke friske blåbær i januar…)
Og et ekstra ønske er at dine gode bøker, som flere er som folkeopplysning å regne, blir oversatt til norsk!
Din kommande kakbok ser så himla fin ut! Men kan inte nästa bok vara en krisbok? Tips och trix för att maten ska räcka och hålla, mätta och tas till vara i kris (och ve och fasa krig) och knaprare tider? (Och inte bara matrelaterat heller, hålla uppe humöret, fixa en bra eld, ta hand om textil utan vatten osv) Alla de där bra och fina och inspirerade husmors tipsen och nästan tappade kunskapen till beredskapstider <3
Ja vilken bra idé!
Jodå, det kostar att bedriva gruvdrift för att tillverka konstgödning. Både de fossila växthusgaser det ”kostar”, att utarma och processa. Att sen frakta skräpet till de ”mindre” miljöintresserade bönderna. Det kostar och förstör. Sen sprider dessa sk. Bönder skitet på sina fält av monokultur. De drivor av döda djur detta vansinne är ansvarigt till. Att döda mikroliv, insekter/pollinerare, fåglar ja hela näringskedjan är inte normalbegåvat precis. Tyvärr verkar inte Skadedjuret Homosapiens bry sig. Bara de får äta näringsfattiga vegetabilier/grödor från konstgödning och besprutning. Ekosystemet betyder inget uppenbart. Att sen det lobbas om hur miljövänligt och hälsosamt dessa näringsfattiga vegetabilier från konstgödning och besprutning är. Det är rent vidrigt. Att importera frukt som är förädlade att vara stora, färgrika och fulla av socker. Skördade innan de mognat, och med fossila tekniklösningar forslade till vårt land. Att äta efter årstid och läsa på om hållbart. Det näringstätaste vi kan få i oss kommer från bete av gräs, klöver och ört som växer av sol och regn helt i samklang med naturen. Vår art kan inte tillgodogöra oss vegetabiliskt protein på adekvat vis. Vi är inte genetiskt anpassade för en fröbaserad kost. Alla andra arter lever sina liv för att upprätthålla ett fungerande ekosystem. Det kan inte Skadedjuret Homosapiens skryta med precis. Finns inget kommersiellt odlat som innehåller bråkdelar av vitaminerna och mineraler VS just animalier från uteslutande bete av gräs, klöver och ört, oprocessat och närproducerat. Odla hemma i riktig jord, med koskit.
Jag håller helt med om detta, självklart är bojkotten felriktad även om jag förstår tankefällan när man läser om ICA och Coops stora vinster. Att handla lokalt är extremt viktigt om man vill fortsätta ha tillgång till servicen och utbudet som ändå finns! Som du säger, många får stänga igen på grund av att man inte går runt – och som konsumenter har vi både makten och ansvaret att försöka stötta upp där vi vill och behövs för en levande landsbygd!
Jag tror att vi som samhälle behöver mer transparens kring vart pengarna går och hur mycket saker faktiskt kostar att tillverka och transportera, och därigenom bättre kunskap som förhoppningsvis kan leda till bättre val inför en dyster framtid. Inte enbart i pengar men också i miljöpåverkan. Vi låtsas att vi är miljömedvetna men ändå köper vi spansk sallad i plast i januari. Vi ser att matpriserna går upp och reagerar med bojkott utan att förstå varför de går upp.
Klok synpunkt!
Vad kan vi laga för slags mat av spannmål dvs vete, råg, korn och havre, morötter, socker samt mjölk och ägg? Det är vad vi är självförsörjande på i Sverige förutom bär, svamp och vilt samt frukt från fruktträd som klarar vårt klimat. Lägg därtill hushållens egna trädgårdar. Vid livsmedelsbrist finns även parker och andra arenor att odla upp. En kokbok/hushållsbok med recept och allehanda hushållstips vid kris/ krig ligger definitivt i tiden. Frågan är vem som kommer först med en sådan hjälpreda? Blir det Clara Prima Husmor Absoluta?
Det gjordes ju en del försök att odla upp parker i städer under andra världskriget där staten gick in och subventionerade utsädet och viss jordbearbetning för att hågade stadsbor skulle kunna odla. Det avbröts dock efter två år då utfallet i skördad gröda inte motsvarade förväntningarna utan det hade varit bättre att utsädet använts av odlare med mer erfarenhet. Det är mycket svårt att öka produktion i ofredstider har många länder fått erfara inte minst vårt grannland i öster där många svalt under andra världskriget och lärt sig att den bästa beredskapen är att ha en robust livsmedelsproduktion redan innan krisen är ett faktum.
Jag var tvungen att fundera en vända till kring det här inlägget. Ja de människor som har fått det svårare de pratar inte så väldigt högt om det. Många gånger för att de är i en beroendeställning på olika sätt. Pengar ger makt och det skapar enorma valmöjligheter i livet precis som kunskap dessa två är starkt ihopkopplade och med privilegier, men framförallt pengar. Det ger trygghet och inflytande om allt som rör ens liv. De som öppet reagerar och gnäller kanske faktiskt har gott om pengar , jag kan tycka det är rätt skönt att det reageras. möjligheter att ändra på sina livsmönster underlättas av pengar. Många som tiger gör det för att det inte är speciellt coolt att helt plötsligt behöva stå och välja mellan om man ska ha råd att gå till läkaren eller lägga mat på bordet. Det är både pinsamt och genant. A-kassa, sjukpenning är så lågt så människor får vända på kronorna samtidigt som det finns pengar att satsa miljarder på annat. Det hela hjälps inte av att vi har en regering som främjar de som har det gott ställt och inte låg och medelinkomsttagare. Indirekt hela samhället då rika också producerar sopor, blir sjuka, drabbas av livskriser osv.
Men de är ju inte bara maten som är dyrare. Allt är dyrare !! Det är inte kul längre!
Kul?
Historiskt sett har mat aldrig varit så billigt som nu.
Fast nu handlar väl inte den här bojkotten om det generella ”maten är för dyr, jag vill kunna köpa billig frukt från Sydamerika när jag vill” utan om att matjättarna rider på vågen och extrahöjer priserna för att sedan stoppa i egen ficka. Att mat ska få kosta har jag ingenting emot men då ska pengarna gå till producenten. Känns som att du och många i kommentarsfältet missat bakgrunden till bojkotten.
Jamen exakt detta!
Ja eller hur! Håller med!
Patrik, du måste skoja eller provocera. Men ditt inlägg är inte ett dugg roligt, bara okunnigt och korkat. Känner du överhuvudtaget några andra människor? Jag blir nyfiken på hur gammal du är och vilken miljö du vistas i.
Orkar inte läsa igenom 193 andra kommentarer, men vill bara säga att jag håller helt med. Mat har i lång tid varit onaturligt billigt och det är klart vi har vant oss vid det.
Hittade en del gamla kvitton i kokböcker hemma hos mina föräldrar från början på 90-talet (innan EU), och kunde snabbt konstatera att maten var rätt mycket dyrare på den tiden i förhållande till vad folk tjänade.
Håller också helt med dig om kunskapsnivån omkring matlagning och ”rättigheterna” till billigt kaffe/choklad/exotisk frukt osv. Havregrynsgröt, ärtsoppa, vitkålssallad och annat som är möjligt att laga på billiga svenska råvaror verkar knappast spännande eller sexigt, men det mättar.
Jätteviktigt att behålla inhemsk produktion av mat, särskilt i kristider. För övrigt pratade de om detta i P1 morgon lördag idag, att det har varit en medveten politik sen 50-talet att lägga ner de små jordbruken. https://www.sverigesradio.se/artikel/dyrare-mat-kan-vi-lara-av-frankrike
Jag har fyra småbarn och bor på landet med liten Ica 1,5 mil bort. Macken/snabblivs i vår by har lagt ner. Vi lägger 30% av vår disponibla inkomst på mat. Det känns rätt mycket nu ska jag säga. 40% går sedan till boendet. Tjolahopp tjolahej.
Om man jämför en storhandling kan det kännas på. Jag tänker att man får tänka mer medvetet vad man verkligen behöver ochbinte behöver. Behöver jag ex choklad och godis i veckorna. Nä det är inte viktigare än frukost och lunch tillbehör. Så handlar man mer medvetet så blir det inte dyrare. Håller med om att det är de som levererar och bönder osv som går det tuffare. Mat på bordet kan vi alla få om vi handlar med vett. Det går göra storkok, grytor, gratänger, baka eget etc
Jag har tvärtom tyckt att den här bojkotten varit bra. Är den mitt i prick? Nej. Kommer den stoppa matjättarna från att fortsätta höja? Antagligen inte. Men den är en sund respons av missnöje och hos många av oss låginkomsttagare, uttryck för frustration och förtvivlan. Äntligen får den här frågan mer medialt fokus, äntligen debatteras det, politiker tvingas kommentera. Äntligen går vi ihop och protesterar mot att många livsmedelsbutiker skor sig orimligt mycket. Jag tycker inte att det är viktigt om det delvis är ett slag i luften.
Jag tycker du har många bra poänger Clara men jag tycker inte att bojkotten är problemet. Om man inte är nöjd med hur många av oss vanliga människor med låg inkomst ger utlopp för vår maktlöshet och fattigdom, hjälp oss starta en insats värd namnet då! Som tar hänsyn till nyanserna och adresserar rätt problem.
Mycket kloka och tänkvärda ord kring denna debatt där du som vanligt lyfter blicken ytterligare ett snäpp. Tack!
HUVUDET PÅ SPIKEN!! TACK Clara för all klokskap du sprider! <3
Du skriver så bra om maten och matpriserna. Jag håller verkligen med! Jag vill tillägga några saker. Om klimatförändringarna är orsak till att skördar minskar, så måste det göras ett arbete för att minska miljöpåverkan.
Sen är det väl så att vi vill att bönderna ska ha mer betalt för sina produkter. Då blir mejeriprodukterna dyrare.
Att produkter som kaffe, frukt och grönsaker som vi importerar också har blivit dyrare, pga av dåliga skördar, men vi talar om att de som arbetar med att skörda kaffebönor, frukt och grönsaker mm ska ha löner som de kan leva på. Och låta sina barn gå i skolan istället för att arbeta för att försörja familjen. Då blir varorna dyrare.
När man läser din artikel man tänker att allt är frid och fröjd..Mellan människor går på knä för att klara sina ekonomier..
Du som babblar kanske tjänar jättebra lön.
Jämfört med andra som tjänar den minsta lön klarar knappt att äta en hälsosam mat.. Och i längden vi kommer att mår dåligt pga av att vi är tvungna att äta skräpmat i stället för hälsosamma mat.. Skattebetalare får betala hög pris för allt som vi går igenom..Politiker och chefer lever lyx..Grattis till den nya Sverige.
Snälla nån! skräpmat behöver man inte alls äta. Köpte sexton paket bönor och kikärtor för hundra kronor förra veckan. ja, ja bönor kanske inte är favoriten för dig men det är både nyttigt och billigt, ännu billigare blir det att köpa torra bönor och bötlägga, ärtsoppa är inte helt fel det heller, kostar bara en spottstyver. Du kan göra biffar, grytor och soppor. Köper du också rotgrönsaker som morötter, palsternackor eller rödbetor så kan du variera dem på olika sätt.
Att den fattige måste äta skräpmat är en myt. Köp efter säsong, på extrapris, håll dig till basutbud och lär dig laga mat från grunden, då kommer du inte få näringsbrist, gott är det också. Levt på lite i över tjugo år, inte mer än existensminimum med maträkningar på emellan 700- 1500 kr i månaden. Jag är nöjd och glad, har utmärkta värden och lider ingen nöd.
Sunt, bra, förståndigt, sant!
Synd att bönderna får så lite för sin lön för mödan. Vinsten hamnar alltid hos grossisten. Min ekonomilärare på gymnasiet sade detta redan på 80-talet och det gäller ju fortfarande.
Och så hamnar du i Norran efter denna kloka inlaga, Clara – t o m den där förfärliga ledarskribenten vara åsikter jag ALDRIG håller med om, tycker som du! Enda gāngen han haft rätt om nåt 🙂 Tack Clara!
Man behöver inte äta god mat alla dagar. Minns inte var jag läste detta, kanske har det rentav här på bloggen? Men har tagit det till mig. Äcklig mat lagar jag inte men det går utmärkt med lite tråkig basic-mat bara man får något godare emellanåt. Typ gröt (på flingor av annat än bara havre, eftersom inget gör mig så akuthungrig efter 30 minuter som att ha ätit havregrynsgröt!), potatis i ugn med lite grönsaker som sällskap och en kall sås, en enkel korvgryta. Ryps/rapsolja duger utmärkt istället för olivolja. Jag är snål av naturen så detta passar mig bra. Hellre än att köpa massa skit och ha burkar med olika såser som sen står i kylen och möglar. Bor inte i Sverige men följer med intresse er debatt. Maten inte billig här heller.
Detta är sjukt tondött? Sanningen är ju ändå att ica gruppen har tagit enorma vinster under 2023 och 2024 och att dem lägger kostnaden av inflation eller elpriser på konsumenter genom att öka matpriser. Man kan erkänna problemet med att bönder och konsumenter behandlas dåligt utan att säga att den ena är mindre viktig eller irrelevant rent allmänt. Sanningen är ändå sån att många äldre i landet som lever på pension eller bidrag och studenter har det extremt svårt och får aktivt välja bort olika sorters varor för att det är för dyrt. Att säga att man ändå kan leva på grönt å råvaror och ”tråkig” mat i dagens ekonomi och att det är fine struntar helt i faktumet att många inte har säkerheten med att äta riktiga och näringsrika mål längre. Folk ska inte behöva stå ansvariga för att elpriserna eller utgifter för matjättarna har gått upp när deras vinster samtidigt har dubblats.
Relativt infantil analys, om ens det. Man behöver ta in hela kontexten för att göra korrekta analyser och komma fram till ett resultat med fakta som grund. Många tyckare där ute med väldigt låg IQ svar på riktiga problem som just nu sänker Sverige. Börjar bli extremt tröttsamt.
Det är just nu många inom handeln som tar ut alldeles för mycket extra och därmed inte bidrar till Sveriges återhämtning. Dessa företag tänker inte längre än vad näsan når. De sänker nämligen även andra företag, företag som även inte agerar konkurrenter ens inom samma bransch.
Folket gör det de kan så varför kan inte Axfood? För fakta kvarstår och faktan visar på extrema övervinster, likt bankerna. Däremot så handlar det om hur man valt att organisera hur butiker och grossisten arbetar mellan varandra. Där det skiljer sig mellan de tre stora drakarna. Därför kan tex Ica butiker gå med förlust men ändå ta del av utdelningar.
I vissa fall är det så illa att butiker får lägga ner men oviljan till lägre priser står kvar, trots att marginalerna finns.
Oj snacka om att missa hela poängen med bojkotten. Problemet är ju att de stora kedjorna höjt priserna på i synnerhet de basvaror som så gott som alla behöver eller som ingår i en daglig diet för gemene man, för att de kan. Inte för att de måste. Det klart man måste höja till viss del pga krig och klimat etc men det facto är ju att t.ex. ICA passat på att höja mer än nödvändigt för att få större vinst. De utnyttjar alltså allt skit som händer i världen för att vi ska gå med på de hutlösa höjningarna. Det är det bojkotten handlar om.
Det glädjer mig att du använder din kanal så klokt Clara!
Varför ska jättarna tjäna multum i vinst till egen ficka? Det är DÄR problematiken är! Det är DÄRFÖR folket väljer bojkott!
Vem tycker att det är helt ok att de som styr blir rikare och rikare medans tant Agda 85 år med änkepension får vända på slantarna och fundera över om det ska handlas mjölk eller frukt!
Otroligt konstigt att vissa inte kan/har förstått att det är DET som har föranlett denna bojkott!!
Jag säger bara så här i denna fråga: Välkomna till Danmark! Här allt sååå mycket dyrare än i Sverige Har alltid varit kommer alltid vara!