Ängamat

Nu är jag hos min syster och hennes familj och här är så härligt! Vi badar, solar och hänger i deras härliga trädgård. Men igår vräkte regnet ner så då värmde vi oss med soppa och bröd. Ängamat är en favoritsoppa som min syster gör så bra!

En enkel, redd soppa på klassiska svenska ingredienser. Supergott  – lova att testa!

Du behöver

4 gullökar

4 stora morötter eller 6 små

1 blomkålshuvud

2 stjälkar bladselleri

1/2 broccolihuvud

500 g färskpotatis

20 ärtskidor

1 liter vatten

3 msk koncentrerad buljong (grönsak eller kalvbuljong)

1 1/2 liter mjölk

3 dl grädde

2 msk mjukt smör

2 msk vetemjöl

Persilja

Salt och peppar

Gör så här

Skala och grovhacka löken.  Skölj och skär morötter, selleri, broccoli och potatis i grova bitar. Koka upp vatten och smula ner buljongtärningen. Lägg ner potatis, morötter och blomkål och låt koka 7 minuter. Tillsätt därefter selleri, broccoli och sockerärtor.

Häll i mjölken och grädden och låt koka upp. Blanda smör och mjöl och vispa ned det i soppan för att reda av den. Låt sjuda några minuter.

Avsluta med att röra ner färsk persilja och smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott bröd! Dekorera gärna soppan med någon vacker ätlig blomma som slingerkrasse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarer på “Ängamat”

  1. Märkligt. Helt plötsligt fanns denna blogg med i min läslista. Vet faktiskt inte hur det gått till. Men soppan såg verkligen god ut så det kanske fanns någon mening med det ändå. 🙂

  2. Och jag tycker tvärtom. Ängamat är inte någon av mina favoriter. Eller så är det bara att jag smakat den när det varit en mindre bra kock. 😊

  3. Borde kanske ge denna soppa en chans, har traumaminnen av fastbränd ängamat (pulversoppa) i trangiaköket på scoutläger när jag var liten…