Sluta dricka flaskvatten debatten

image1134image1132 Pest eller kolera?

Jag blir knäpp av hela den här Sluta dricka flaskvatten debatten i media. Jag tycker att man har missat en uppenbar sak med flaskvattenkulturen. Många, inklusive mig själv, köper vatten på flaska istället för att köpa läsk. Ett festligare alternativ till kranvatten på fredagsmiddagen. Och som landet ligger med ökande fetma så borde man snarare uppmuntra de nyttigare alternativ som finns.
Varför klagar man inte på CocaCola, Fanta, eller Sockerdricka, som innehåller lika mycket vatten som Loka? Och dessutom massor av onyttiga ämnen som socker, konserveringsmedel, färgämnen och koffein. Man kan till och med se att överdriven CocaCola konsumtion urholkar skelettet! Är det något vi människor borde sluta dricka, ja inte fan är det mineralvatten! Och hur mycket vätska är det inte i den öl som folk klunkar i sig litervis av varje vecka? Varför granskas inte den? Och hur många miljarder kostar inte den alkoholrelaterade brottsligheten varje år? Var finns miljömedvetandet i att lastbilar kör omkring fyllda med vatten och beroendeframkallande substans till folket, paketerat i aluminiumburkar?
Jag tycker att man istället för att klaga på flaskvattnet ska klaga på öl och läsk. Utan dessa två drycker skulle vi kunna spara en hel del dyra sjukhuskostnader för övervikt och alkoholrelaterade skador. Och ja, jag vet att det är onödigt att köpa vatten på flaska när det finns i kranen. Men det är onödigt att röka när du lika gärna kan inhalera genom ett avgasrör. Eller dricka öl när du i stället kan strypa dig halvt och uppnå en liknande yr effekt. Men nån jäkla måtta får det faktiskt vara!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “Sluta dricka flaskvatten debatten”

 1. Mycket bra, tack för det argumentet. Eller, alltså, det är ju framför allt ett nytt och mycket bra argument mot läsk, även utan jämförelsen med flaskvatten.
  Jag vill ha en Soda Stream!

 2. Underbart att se att det finns fler som tycker som jag. Jag dricker varken läsk eller alkohol och ser precis som du mineralvattnet som ett festligare alternativ till kranvatten. Inte sjutton ska man känna skuld för det!
  upp till kamp! 😛

 3. jag tycker inte att alkoholkonsumtionen i sverige är speciellt bra, alls. men det är ganska stor skillnad på ett flaskvatten som fraktas från en fransk källa över hela världen i en flaska som behövde tre gånger så mycket vatten i energi för att skapa den osv än ett svenskt öl i en alominiumflaska som återanvänds som är bryggd på svenskt kranvatten. men det är ju samma sak som att köpa lokalproducerade varor istället för afrikanska sockerärtor. och läsk, det tycker jag helt enkelt är i princip helt fel, även om jag stundtals köper en guldus eller trocadero. men det finns så himla mycket fel med vårt konsumentsamhälle över huvud taget något som jag verkligen fått erfara efter att ha jobbat på icalagret. vattendebatten borde egentligen inte handla om vatten utan om globalisering men det är ett för stort ämne så vatten får representera de idag ungas (vi) nya sätt att köpa saker utan att tänka på produktionen.

 4. Det va en ny vinkling på frågan ,intressant! men när det gäller vattet så är det vattnet på flaska samma vatten som finns i kranen i princip ju. Frågan handlar väl främst om vilken påverkan överkonsummeringen har på klimatet och inte på samhälletr i stort.Men en soda stream kan ju vara ett fint alternativ. 🙂

 5. Vadå festligare? År det själva flaskan som är festligare eller? Kyl kranvattnet, lägg i några isbitar, droppa i några droppar citron och häll upp i en snygg karaff ? både festligare, godare, miljövänligare och billigare! Och så slipper man bära hem tunga flaskor dessutom.
  Flaskvatten hör hemma i områden där kranvattnet är farligt, eller inte alls finns!

 6. De handlar väll mest om mijöförstöring och klimatförändringar. De släpper ju ut en hel del skit bara för vattnets skull. Köp en sodastream!

 7. M: 😀
  Ida: Nej, exakt!
  Klara: fast det vatten som svenskarna dricker är ju mest av allt från Ramlösa och Bergslagen. Det har inte fraktats från Frankrike. Jag hittar väldigt sällan tex Evian i kyldiskarna. Det är svenskt vatten precis som det som finns i kranarna. Oftare hittar jag däremot coca cola och öl som är tillverkat i länder långt bort ifrån. Skillnaden med ölen är att den är giftig. Precis som du säger är det onödigt att köpa vatten när det finns i kranen. Men det är ännu mer onödigt att köpa öl och läsk. Det innehåller inte bara vatten utan dessutom skadliga ämnen. Och det finns ju faktiskt vatten i aluminiumburkar och glasflaskor. Allt är inte i plastflaskor.
  Jennifer: ja, soda stream är bra!
  M: Det är festligare därför att man får köpa sig och unna sig det. Man unnar sig inte kranvatten, även om jag håller med om att man kan göra myket gott utav det med…Men min poäng är inte att hylla flaskvattnet utan att dissa öl och läsk.
  Sofie: Ja, det handlar om miljöförstöring. Men det finns miljöfarligare saker än mineralvatten. Bilar, flygplan, cigaretter tex. Och jag tycker att det är fjantigt att klaga på mineralvatten när det ändå ofta är ett bra komplement till socker och alkoholhaltiga drycker. Men det kunde ju förpackas på annat sätt däremot.
  Anonym: Tack raring!

 8. Ledsen, men jag kan inte fatta det “festliga” i att betala för något jag kan få gratis. Det skulle snarare få mig att känna mig alldeles ovanligt korkad och lättlurad.
  Då “unnar” jag mig hellre att skänka pengar någonstans dit de behövs, som insamlingen Johan S ordnat t ex, han som länkade mig hit.

 9. M: Ja, det var ju trist för dig. Tack för din åsikt, som jag uppenbarligen inte delar. Jag ser ingen motsättning mellan att dricka vatten och skänka pengar. Jag gör båda med ett öppet och glatt hjärta. Och står för mina åsikter, inte anonymt dvs.

 10. Sofie: Nejmen jag håller med dig! Alla saker räknas. Men att sluta dricka flasvatten är som att ge ett plåster till någon som har huggit av sig foten istället för att skaffa laga den.

 11. Intressant inlägg, en ny synvinkel. Håller dock bara med dig delvis. Jag har med anledning av klimathotet gett upp flaskvatten (och animaliska produkter, så gott som), och det betyder mycket för mig, men det är troligen för att jag varken druckit läsk eller alkoholhaltiga drycker innan. Flaskvattnet var det enda jag kunde skära ner på.
  Det där med Coca Cola tycker jag tillhör en annan debatt. Visst är det bättre med mineralvatten, men vanligt vatten är faktiskt det mest hälsosamma (inte så mycket bakterier och inga kemiska tillsatser). Vill man festa till de, köp en sodastream eller släng i lite citron.
  Det där med att “det finns saker som är värre” reagerar jag starkt på eftersom det är en otroligt destruktiv mentalitet. “Ja, min fräsiga bil som jag kör tio mil varje dag släpper inte ut lika mycket som en stadsjeep, så det är lugnt!” Man kan alltid, alltid, alltid hitta nåt som är värre. Varför jämföra med det? Varför inte jämföra med det som är bättre?

 12. Oj, nu såg jag att du skrivit ett nytt inlägg om detta… Där håller jag med dig totalmente. Jag diggar förresten din blogg mucho:)

 13. Benedictus: Urs jag håller med dig. Det där med “det kunde vara värre” är inte ett bra synsätt. Så är det ofta med femimismen tex: “Ni ska vara glada alla svenska tjejer, tänk på dem i Kabul!” Det var inte ett bra exempel måste jag erkänna. Jag håller med dig, flaskvatten ÄR onödigt. Men det finns andra saker som behöver åtgärdas sammtidigt. Och då tycker jag att det blir en snedvriden debatt när man bara hör flaskvattendebatten. Den är så mycket djupare än så.
  Tack för berömmet! Du är rar! Och härligt att du är nykterist!

 14. svårt att hålla sig till ämnet? de gällde flaskvatten och inte öl eller läsk. SUCK. sluta jämföra med annat.

  /förbluffad över folks dumhet.

 15. Frans: OJ, jag säger detsamma till dig: Du har ju inte fattat nått! Jag är förbluffad över dumheten!

 16. Nåt hoppades jag att jag hade fattat. Min poäng var att de alltid finns något värre att jämföra med. Ditt argument; “Precis som du säger är det onödigt att köpa vatten när det finns i kranen. Men det är ännu mer onödigt att köpa öl och läsk.” Det kan användas i vilken diskussion som helst utan att tillföra något till lösningen. Jag håller till stor del med det Benedictus skrev.

 17. Det är en del av lösningen att man fokuserar på det egentliga problemet och angriper hela problemet istället för en försvinnande liten del av det.

 18. jodå så är det är självklart, men du tycker inte att cola och öl är en del av ett större problem också då?

 19. Jo det har du rätt i. Både flaskvatten och öl är stora problem. Men flaskvatten orsakar inte dödsfall, splittrade familjer, våldtäkter eller överfall. Och det är inte beroendeframkallande. Klart att det ÄR onödigt att köpa på flaska, men vill man verkligen göra skillnad borde man ju bojkotta hela skiten istförör en liten den av den, som ofta fungerar som ett kompliment till tex läsk.

 20. Ja det håller jag med om. Fick nu en annan bild av din åsikt än den jag fick efter att jag hade läst bloggen. Min tanke från början var bara, utan att gå in på djupet med alla dess problem, att vatten går att få från kranen, men inte ölen.

 21. Jo det märkte jag också.. Lugnt, de hade du en bra orsak att göra i såna fall, om du ser mitt första inlägg.. Detsamma, trevlig kväll!

 22. http://www.nikedunkshighshoess.org/ nike dunks high
  http://www.nikedunkshighshoess.org/ nike dunk high
  http://www.nikedunkshighshoess.org/ Mens Nike Dunks High
  http://www.nikedunkshighshoess.org/ Womens Nike Dunks Heels
  http://www.nikedunkshighshoess.org/ nike dunks low
  http://www.nikedunkshighshoess.org/ nike dunks
  http://www.nikedunkshighshoess.org/ Nike Dunks SB
  http://www.nikedunkshighshoess.org/ Nike Dunks 2012
  http://www.nikedunkshighshoess.org/Nike-Dunks-2012/ Nike Dunks 2012
  http://www.nikedunkshighshoess.org/Nike-Dunks-2012/Nike-Dunks-2012/ Nike Dunks 2012
  http://www.nikedunkshighshoess.org/Mens-Nike-Dunks/ Mens Nike Dunks
  http://www.nikedunkshighshoess.org/Mens-Nike-Dunks/Mens-Nike-Dunks-High/ Mens Nike Dunks High
  http://www.nikedunkshighshoess.org/Mens-Nike-Dunks/Mens-Nike-Dunks-Mid/ Mens Nike Dunks Mid
  http://www.nikedunkshighshoess.org/Mens-Nike-Dunks/Mens-Nike-Dunks-Low/ Mens Nike Dunks Low
  http://www.nikedunkshighshoess.org/Womens-Nike-Dunks/ Womens Nike Dunks
  http://www.nikedunkshighshoess.org/Womens-Nike-Dunks/Womens-Nike-Dunks-High/ Womens Nike Dunks High
  http://www.nikedunkshighshoess.org/Womens-Nike-Dunks/Womens-Nike-Dunks-Low/ Womens Nike Dunks Low
  http://www.nikedunkshighshoess.org/Womens-Nike-Dunks/Womens-Nike-Dunks-Heels/ Womens Nike Dunks Heels
  http://www.nikedunkshighshoess.org/Kids-Nike-Dunks/Kids-Nike-Dunks-High/ Kids Nike Dunks
  http://www.nikedunkshighshoess.org/Kids-Nike-Dunks/Kids-Nike-Dunks-High/ Kids Nike Dunks High
  http://www.nikedunkshighshoess.org/Kids-Nike-Dunks/Kids-Nike-Dunks-Low/ Kids Nike Dunks Low

 23. cheap nike air max http://www.cheapairmaxrunshoes.com
  adizero rose 2.5 http://www.adizeroroseshoes.com
  cheap jordan shoes http://www.cheapjordan23shoes.com
  cheap ray ban sunglasses http://www.raybansunglasses-mall.com
  rose shoes http://www.rosebasketballshoes.com
  kobe basketball shoes http://www.kobeshoesmart.com
  cheap kobe 7 shoes http://www.cheapkobeviishoes.com
  cheap gucci belts http://www.cheapguccibelts-mart.com
  cheap oakley sunglasses http://www.shopcheapoakleysunglasses.com
  cheap oakley sunglasses http://www.cheapoakleysunglasses-mart.com
  fake oakley sunglasses http://www.fakeoakleys-sunglasses.com
  cheap calvinklein underwear http://www.cheapcalvinkleinunderwear.com
  cheap puma shoes http://www.cheappumashoes-mall.com
  lebron james shoes http://www.youthlebronjamesshoes.com

  <a href="http://www.cheapairmaxrunshoes.com/">cheap nike air max</a>
  <a href="http://www.cheapairmaxrunshoes.com/">men's nike air max</a>
  <a href="http://www.cheapairmaxrunshoes.com/">women's nike aie max</a>
  <a href="http://www.cheapairmaxrunshoes.com/">nike air max 2012</a>
  <a href="http://www.cheapairmaxrunshoes.com/">nike free running shoes</a>
  <a href="http://www.cheapairmaxrunshoes.com/">nike air presto</a>

  <a href="http://www.adizeroroseshoes.com/">adizero rose 2.5</a>
  <a href="http://www.adizeroroseshoes.com/">derrick rose shoes</a>
  <a href="http://www.adizeroroseshoes.com/">adidas adizero rose shoes</a>
  <a href="http://www.adizeroroseshoes.com/">rose shoes 2.5</a>
  <a href="http://www.adizeroroseshoes.com/">rose basketball shoes</a>
  <a href="http://www.adizeroroseshoes.com/">rose shoes 2(ii)</a>

  <a href="http://www.cheapjordan23shoes.com/">cheap jordan shoes</a>
  <a href="http://www.cheapjordan23shoes.com/">air jordan shoes</a>
  <a href="http://www.cheapjordan23shoes.com/">nike air Jordan</a>
  <a href="http://www.cheapjordan23shoes.com/">nike air max jordan</a>
  <a href="http://www.cheapjordan23shoes.com/">jordan Retro shoes</a>
  <a href="http://www.cheapjordan23shoes.com/">Jordan Basketball Shoes</a>
  <a href="http://www.cheapjordan23shoes.com/">2012 jordan shoes</a>
  <a href="http://www.cheapjordan23shoes.com/">kids jordan shoes</a>
  <a href="http://www.cheapjordan23shoes.com/">womens jordan shoes</a>

  <a href="http://www.rosebasketballshoes.com/">derrick rose shoes</a>
  <a href="http://www.rosebasketballshoes.com/">adidas adizero rose</a>
  <a href="http://www.rosebasketballshoes.com/">rose basketball shoes</a>
  <a href="http://www.rosebasketballshoes.com/">rose shoes 2.5</a>
  <a href="http://www.rosebasketballshoes.com/">kids basketball shoes</a>

  <a href="http://www.cheapoakleysunglasses-mart.com/">cheap oakley sunglasses</a>
  <a href="http://www.cheapoakleysunglasses-mart.com/">fake oakley sunglasses</a>
  <a href="http://www.cheapoakleysunglasses-mart.com/">discount oakley sunglasses</a>
  <a href="http://www.cheapoakleysunglasses-mart.com/">cheap ray ban sunglasses</a>