Idol gör mig illamående

Är det något program som ger mig The Kräks så är det Idol. Jag minns när Robinson började och folk kallade det för mobbningstv. Vad är inte Idol i jämförelse? En bekant jobbar som lågstadielärare och hon berättar hur svårt det är att lära barn att man inte får säga dumma saker till varandra. Att man inte får säga att någon ritar fult eller sjunger dåligt. Speciellt svårt blir det, när barnen på kvällarna hör vuxna säga "Det här var det värsta jag har hört" om andras sångröster.

Jag har en kompis som sökte till en av de första säsongerna av Idol. Han berättade att de hade två uttagningar. Första dagen träffade de några bedömare för en gallring. Då valde de ut de bästa och de sämsta. Dessa personer fick dagen därpå komma tillbaka och ha den stora äran att bli förnedrade! Fy så genomtänkt ruttet. Undra hur många som blev överlyckliga över att klarat första gallringen i tron att de var duktiga? När TV4 i själva verket bara ville filma idioterna.

Hur kan juryn leva med sig själv? De tjänar pengar på att vara elaka. Hjärtlöst är vad det är. Och ungdomarna sedan? Hur kan de tillåta någon att bedömma dem sådär? Det är ju precis som på lågstadiediskot när man inte fick dansa. Man stod där och hoppades att man skulle bli vald.
Men gissa vad?! Jag tycker att det är dags att folk slutar vänta på att bli valda. Slutar dansa efter andras pipa. Slutar ge andra människor makt över deras liv! Jag önskar de där ungdomarna stolthet och självkänsla. Jag förstår inte att någon frivilligt ställer upp inför den där juryn och låter sig betygsättas. Det spelar ingen roll om de får bra eller dålig kritik. För hela programiden är Fel. Elakheter och förnedring ska inte sändas som underhållning. Jag önskar att det fanns någon enda människa som kunde påpeka hur sjukt detta är!

Nu trampar jag säkert på flera ömma tår. Idol är ju mångas kvällsnöje. Men det kan inte hjälpas. Och man kan tycka att om man ger sig in i leken får man leken tåla. Men jag tycker leken suger. Jag tar avstånd från Idol. En fet bojkott över det programmet, säger jag bara. Och det här är ingen moralpanik, det är medkänsla:
Idol
ger mig The Kräks.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 kommentarer på “Idol gör mig illamående”

 1. Jag tittar nästan varje dag eftersom det är enda sättet att få chans att umgås med grannarna. En mycket deprimerande bakgrundsfond åt umgänget!

 2. jag håller med! bara för att man som idolsökande ställer upp på att bli filmad när man sjunger betyder inte det att det berättigar juryn att säga vad som helst!
  och sluta vänta på att bli valda och välj själva istället!
  (jag får också magknip av idoluttagningarna)

 3. Jag ÄLSKAR Idol, men HATAR uttagningarna. Efter uttagningarna är de verkligen inte elaka. Jag vill se på folk som kan sjunga, så enkelt är det. Jag vill INTE se någon förnedras.

 4. Usch, Jag hatar även jag Idol. Hemskt program, då man bara mår dåligt efteråt då man titttat på det. Nej, jag har aldrig gillat det & kommer aldrig iglla det. Punktslut.

 5. Exakt. Precis.
  Sorgligt, är vad det är. Att vuxna människor ägnar sin tid åt såna saker.

 6. Jag håller helt med dig Clara! Att säga att de får skylla sig själva, tycker jag är en väl cynisk attityd. Är det tillåtet att håna någon för att de borde veta bättre? Förtjänar man att bli förlöjligad för att man vågar tro på en dröm, även om andra kanske avrått en? Jag hatar Idol. Jag tycker det är äckligt och dessutom speglar (är en del i att skapa?) ett förhårdnat samhälle där det är okej att slå ner på folk man inte gillar och där elitism förkroppsligas. Jag går och kräks jag med tror jag.

 7. YES, jag är alltså inte ensam i världen om att tycka sådär:D!! Hur kan du och jag vara så otroligt lika åsiktsmässigt?

 8. Jag håller på med musik och har flera gånger fått höra: “Du borde söka till iiidool!”
  Eh.Nej. Verkligen nej.Vem fan vill bli känd som hon som var med i Idol? De som verkligen vill syssla med musik ska inte söka till Idol. Det är ju det värsta man kan göra.
  Jag håller med dig helt och fullt, Clara.

 9. Hmmm …. intressant inlägg. Idol är ett program som inte hyllar individerna och deras karaktäristiska talanger/egenskaper, utan dom filar bort mkt av deltagarnas personlighet o utseende o skapar ett förutbestämmt s.k. Idolmaterial. Tråkigt, likriktat och knappast underhållande.

 10. Jag kollar tillsammans med mina ungar för att de inte ska vara helt utlämnade till polares omdömen och tv-mediets manipulation. Dramaturgin gör oss alla till mobbare – om jag inte vaktar på mig sitter jag plötsligt där och flinar jag med. Även om jag flinar ännu mer åt den puckade juryn. Mycket försåtligt.
  Helst vill jag förbjuda mina ungar att se sån skit. Men jag kan inte riktigt med det längre, de är för stora och för smarta. Fjortonåringen tycker det är trist och långdraget och föredrar att spela WoW. Elvaåringen gillar all musik. Tioåringen vill ha hela paketet. Så jag sitter där, kväll efter kväll och modererar och diskuterar.

 11. jag håller med dig till 100%.
  dock måste jag medge att jag faktist brukar gilla de sista finalerna, då bara “de duktigta” är kvar- förnedrings-tv är inget för mig.

 12. Jag har hört denna kritik många gånger, men själv ser jag inte på programmet. En dag gjorde jag det, och jag såg faktiskt inte det hemska. En del deltagare kan ju faktiskt inte sjunga, och det vore endast hemskt att ge dem falska förhoppningar. Jag skall lära mina barn att inte ljuga, vare sig för mig eller sina klasskompisar.

 13. Nej, jag tillåter inte dig att förstöra mitt kvällsnöje Clara. Jag förstår vart du vill komma men alltså Idol är precis den avkopplingen jag behöver om kvällarna. Ger man sig in i leken ja då ger man sig in i leken, speciellt då man vet hur det fungerar då Idol sänts i sverige i många år. Vet du vad Idol ger mig? Jo, den vackra människan Christoffer som äger en sjuhelsikes röst och attans så bra det är.

 14. Alexandra: Det är enkelt att säga “ger man sig in i leken…” Det är svårt att säga emot. Vad många inte tänker på, inte tittarna och framför allt inte de som söker kanske “på kul” eller för att de någonstans VILL tro att de kanske, kanske har något – det är hur man personligen reagerar inför den press det innebär att framträda inför en fientligt inställd jury (utslagningsomgångarna är riggade på det viset, uppenbart för alla) och blir dissad av halva Tonårssverige. Har du sett efterdyningarna och “diskussionerna” på sajter och bloggar efter programmen? Ren och skär mobbing och riktigt hur hårt det tar på en människa som aldrig varit i en liknande situation förut går inte att förutse.
  Se vidare på Idol, jag tittar ju själv, men bortförklara inte de högst tveksamma inslag som är grundläggande för hela programidén.

 15. Jag ser heller inte Idol. Jag tycker själva programidéen känns oerhört läskig. Att vara med i programmet måste vara som att leka rysk roulett…det finns inte stor chans att man når toppen – och gör man inte det är det kulan för tinningen…och varför ger folk sig frivilligt in i det?….Jo för hoppets skull. Av samma skäl som man lägger sina surt förvärvade slantar på lotteri. Men här spelar vi om något helt annat än pengar – folks självkänsla. Bra upprop Clara…jag får bara mer och mer respekt för dig.