Modebloggarens brandtal

Den senaste veckan har jag läst inte mindre än tre artiklar om hur hemskt det är med modebloggar. En av de värsta sakerna med dessa är de 14 åriga tjejer som visar upp sina garderober. Fulla med dyra skrytplagg som de köpt för att passa in. Detta retar gallfeber på många. Och nej jag tycker kanske inte heller att det är så intressant. Men varför kan man inte få ha de intressen man vill? Och lägga sina slantar på vad man vill? Ingen anklagar ju en fjortonårig musikbloggare för att vara ytlig och osjävständig. För att vara ett musikoffer som lägger veckopengen på obskyra stenkakor.

Flera av modebloggskritikerna tycker också att det är fjantigt att tjejerna lägger ut bilder på sig själva iförda Dagens Outfit. Ofta taffliga bilder, tagna i spegeln med blixt, utan skärpa. Hemskt upprörande! Men vad hade ni väntat er? Alla kids är inte mästerfotografer. De har inte systemkameror och behärskar inte photoshop. Betyder det att de inte ska blogga? Och varför är det värre att visa upp modebilder än musikklipp?

Ett tredje hånfullt argument är att bloggtjejer inte kan stava. Well, hur bra stavade ni när ni var tretton år? Och hur lärde ni er sedan att stava? Jo, genom att öva! Dessa unga tjejer övar när de bloggar. Bloggande är kreativt. Kreativitet är bra. Om inte journalister övat som unga skulle de aldrig bli bra skribenter.Var lite ödmjuka! Bloggande är förmodligen det mest oskyldiga en 14 årig tjej kan ägna sin fritid åt. Men om det nu stör er så mycket så – sluta läs! Det finns ingen blogggenre som är så inpyrd med självplågare som modegenren. Masochisterna intar dagligen modeöverdoser.

Jag tror att allt det här bottnar i att mode inte är ett accepterat intresse! Det är huvudsakligen kvinnligt och därmed löjligt och ytligt. En andra klassens hobby. Det är tacksamt att hacka på modebloggar. Det är inte lika kul att håna musikbloggar. För de handlar ju om riktiga intressen. Mode tas inte på allvar. Trots att kläder är en av våra viktigaste kulturyttringar. Jag skulle våga påstå att det spelar större roll än musik, teater, litteratur och konst tillsammans. För mode drabbar oss alla. Man kan påstå att man inte bryr sig, men ändå bär man kläder varje dag. Närmast huden. Tätt intill.

Ni unga tjejer (och killar) som knåpar med era bloggar om mode, musik, teknik eller sport; All heder åt er! Ert kämpande kommer att löna sig. Ni kommer bara att bli bättre. Och bloggande är kul. Det är kreativt. Det är värt att ta på allvar. Låt ingen intala er annat! Jag hejar på er!

Uppdatering: Jag vet inte om jag uttryckt mig otydligt i den här texten, för i så fall vill jag förtydliga: Jag är inte för konsumtionshets. Jag är inte för shoppingbloggar. Men jag är för att tjejers "typiska" intressen tas på samma allvar som killars. Och att man ska få blogga om vad man vill och med hur dåligt språk man vill. Om folk sedan vill läsa säger det mer om läsarna än om bloggarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarer på “Modebloggarens brandtal”

 1. Å äntligen! Håller abso med! Varför måste man alltid småskämmas över att man gillar kläder och mode? Har alltid blivit hånad för att jag köper / syr så mycket kläder, men vem hånar en kille som köper en 52 tums plasmatv för 50 000? Ingen! För det är ju en vettig grej… öh… fan va cool grabb lixom!
  När ska tjejers intressen
  bli tagna på allvar?? Det finns killar som åxå gillar mode, men de vågar inte ge utlopp för det för det är ju så tjejigt… Ah! det jämlika Sverige!
  Gillar din blogg starkt!

 2. Att lära kräver visserligen övning, men även observation. Om dessa bloggare endast observerar texter som liknar sina egna – ja, hur skall de då lära sig? Och det finns väldigt många äldre shoppingbloggare (förlåt, men jag vägrar kalla det modeblogg) som stavar lika illa. Några har till och med rättfärdigat att de stavar illa när de har blivit konfronterade. Det ser helt enkelt inte så lovande.
  Dock förstår inte heller jag varför endast shoppingbloggarna kritiseras så starkt. Kanske för att många av dessa bloggare inte använder kläderna som en konstform som det faktiskt borde vara. Och om man inte visar det som konst – hur skall då folk uppfatta det som en konstform? Alla visar inte klädkombinationer på samma sätt som Du, Clara. Dina outfits är ren konst, men väldigt många försöker inte ens vara konstnärliga. Det är nog dessa som främst syns för utomstående också.
  Därmed vill jag inte ha sagt att dessa skall sluta blogga – enligt mig får man blogga om precis vad som helst – men att det skulle vara en anledning till att folk reagerar på deras popularitet.

 3. Fast handlar det om mode då? Handlar det inte bara om shopping i massor? Är deras syfte verkligen att använda kläderna som en konstform, låter inte det lite långtsökt?
  Och för det andra är jag så less på den konsumtionshets som råder i bloggvärlden. Det gäller inte bara bland shoppingbloggarna, också bland de mer tekniskt inriktade. Man måste ha det nyaste på en gång och kosta vad det kosta vill.
  Jag tror på fullaste allvar att shoppingbloggarna med dess dagens outfit bidrar till mer konsumtion och så kommer det nog dessvärre att fortsätta.
  Fenomenet shoppingbloggar kan med all sannolikhet vara ett miljöhot i framtiden om hetsen fortsätter.

 4. Håller med dig och jag tycker att det är fantastiskt vad duktiga och krativa många tjejer är !! 🙂
  En sak stör mig dock och de är shoppingkulten. Jag kan tycka att det är lite som en “klassgrej”. Får för mig att det är de välsituerades barn som kan hålla sig med stora garderober, att mamma och pappa mer än gärna öppnar plånboken. Nu talar jag om de som endast verkar köpa nytt och pratar om dyra märken till höger och vänster. Återigen:
  Jag är skeptisk mot tokshoppandet där unga tjejer hetsas att köpa mer / tack och hej 🙂

 5. Att bära upp kläder visar vem vi är. Det ytttre spelar roll. Men man måste komma förbi att det är inte allt och det glömmer många. Jag är för mode men mot den ständiga konsumations hetsen som lätt drabbar tjejer i yngre tonåren. Jag var där själv en gång i tiden…

 6. Jossan: TACK 😀
  Fridah: amen
  Sanna: I love you!
  Charlie: Hah 😀
  E: Oh! Precis! Tack för komplimangen!
  Nicole: Tack för ditt inlägg och dina snälla ord! Jag håller helt med att språknivån ofta är undermåig på modebloggar generellt sett, inte bara på unga tjejers bloggar. Och visst är det så att det ofta bara handlar om konsumtion. Och det är trist. Men de bloggar jag försvarar är den typ av modebloggar som skrivs av unga tjejer som gillar mode! Och de kanske inte anser att sina kläder är konst, men det är de i alla fall. Hur konstig, mainstream eller trist tex musik ändå är så är det ju alltid en kulturyttring. På samma sätt är det med kläder. Och därför tycker jag att den kulturformen ska få existera precis som dansband, nördiga håkanhellströmbloggar och litterärar bloggar. För att de säger någonting om samtiden! Det säger någonting om den svenska kulturen. Men är det finkultur? Nej det kan jag inte påstå. Tack för din kommentar!
  Alexandra: jag tror som du och känner mig också less på konsumtionsbloggarna, jag skrev ju själv om det häromdagen. Men samtidigt tycker jag inte att de 14åriga tjejbloggarna ska få bära hela konsumtionsmonstret på sina axlar. Man kanske helt enkelt vill ha en blogg där man visar sitt intresse. Sedan är det ju inte konst de tänker på när de klär på sig. Men det är ju inte det jag menar. Kläder är en kulturyttring. Bloggarna visar upp denna kultur. Bloggarna Är därför kultur!
  Cicci3: Åh, det håller jag med om. Shopping är verkligen en klassgrej. Men nu talar jag inte om de kapitalstarka ungdomar som härjar på bloggtoppen. Utan de hundratals shoppingbloggar med kanske 100 läsare i veckan, som kämpar på utan spons och glammig layoute. Som bara vill skriva och blogga och
  leka journalister! Och de som hellre köper kläder än skivor, bio eller öl. Det är de tjejerna jag vill stötta och ta deras intresse och engagemang på allvar.

 7. Intransit: Amen till det! Klart att man inte vill ge eld åt konsumtionshetsen. Och måånga bloggar handlar bara om shopping. Men det finns de som faktiskt bara vill visa upp sin garderob och sina fynd och sin stil. De kallas offer för Ebba von Sydow, men en kille som gillar musik och köper skivor för slantarna, han kallar man inte för ett Fredrik Strageoffer. Han gillar bara musik. Det är ok!! Och detta synsätt vänder jag mig emot!

 8. Naturligtvis håller jag med. Jag har skrivit om det här många, många gånger, och jag är glad att vi är många som uppmärksammar det. Det är alldeles för lätt att hacka på unga tjejer, och det gör mig illamående att det alltid finns något att se ner på. Unga tjejers ständiga dilemma: Du MÅSTE vara snygg, men opererar du dig för att bli snyggare är du en bimbo och kan inte tas på allvar. Du ska inte vara för smart; då är du naturligtvis en töntig nörd, men är du inte tillräckligt smart – ja, då, är du också en bimbo.
  Och nu är det modebloggarna som är bimbos. Jag skrattar varje gång någon hånar min blogg och kallar mig en blåst bimbo utan hjärna, det är helt otroligt vilka fördomar som frodas och vilka starka reaktioner modebloggande väcker.

 9. Jag har citerat dig i min blogg. gå o kolla vetja o skriv om du inte tycker d e okej. självklart är du länkad till citatet.
  ha en underbar höst-söndag även om vädret kanske inte är det bästa.
  tjingeling

 10. clara gör det igen! tack för intressanta ord. jag håller med att tjejers intressen ska vara lika värda som killarnas. sen har jag kanske svårt för många, många, många av alla sk mode-bloggar och det är väl därför jag hänger mest på din och miri’s och ett par andra… MEN alla får blogga om vad de vill och så även de
  bloggar som jag personligen inte gillar! jag läser din istället 🙂

 11. Jag citerar: “De kallas offer för Ebba von Sydow, men en kille som gillar musik och köper skivor för slantarna, han kallar man inte för ett Fredrik Strageoffer.” Underbara Clara, du är sannerligen underbar. Jag har läst dessa artiklar och -om jag får lov att kalla det- narraktiga texter också. De är befängda. På vilket sätt är det här dåligt? Att småtjejer visar intresse för mode istället för droger och annat skit borde väl uppskattas, eller är jag också en av dessa “vilsna” själar?

 12. You go girl! Jag blir lika till mig över designerskålar, lyxiga kuddar och dyra ljuslyktor som över fina nagellack och fantastiska skor (även över udda, billiga fynd men det är en annan historia) MEN det sistnämnda är inget man visar upp på samma sätt, inte utan att vänta sig ett och annat höjd ögonbryn. Heminredning och design (och intresset för/konsumtionen av detta) har blivit legitimt, om än även lika ytligt som modehetsen. Varför ifrågasätter ingen det? Att folk har samma dyra fondväggar och dricker ur samma trista lyxglas?
  Diskussionen är löjlig – Enkelriktat är tråkigt men intressen är bra. Innan man hittat sin egen smak apar man ofta efter, och det är faktiskt en början. Tillsist slutar man ofta “plagiera” rakt av utan börjar tycka lite på egen hand och någonstans måste det, som du säger, få börja.

 13. Vad skönt att höra hur det är. Blev verkligen upprörd när jag läste hur de sågade modebloggar i VK:s ungredation. Snälla, skicka in det där till tidningen så de kan hamna på rätsida i sina åsikter.