Fattigsverige

image1773

Jag blir tokig när jag hör människor säga: Jag har inte råd med ekologisk mat. Speciellt med tanke på att majoriteten av Sveriges befolkninge lever i ett groteskt överflöd. Det är otroligt vad människor väljer att lägga pengar på. Kläder, bio, ljuslyktor och kylskåpspoesi. Men ingen har råd med ordentlig mat. De senste tio åren har konsumtionen ökat med 30 procent bland svenskarna. Toppar listan gör försäljningen av kläder och skor. Stackars svensken. Vi är så fattig att vi måste äta giftbesprutad mat, fast det finns mat som inte är giftig. Anledningen till vår oerhörda fattigdom är att vi köper tre par skor för två, på Skopunkten. Vi har inte har råd med ekologisk mjölk, eftersom vi prioriterar en ny mobltelefon. VI sparar fyra kronor när vi köper besprutade äpplen, men spenderar tusenlappar på julklappar. Våran bakvända girighet driver oss i fördärvet. Vi ser inte skogen för alla träden helt enkelt.
Vi har det fantastiskt bra. Vi unnar oss massor av onödiga produkter. Varför ska det vara så svårt att unna sig bra mat? Mat som är närproducerad. Som inte är giftig. Som inte suger ut tredje världen. Varför är vi så snåla? Det är ju ändå det i särklass viktigaste vi konsumerar. Det borde vara självklart att bra mat ska få kosta.
Själv handlar jag bara ekologisk mat. När det inte finns ekologiskt försöker jag undvika varan helt. Ibland köper jag den i alla fall. Det är klart att det kostar lite mer. Men det tycker jag är bra. Det ger mindre pengar över till annat och minskar min generella konsumtion. Någon som är utfattig kanske inte kan agera som jag. Men för majoriteten av er som läser, så är det bara snålhet, slöhet och okunskap som är hindret.

Och kom igen. Inte vill du väl vara snål, slö och okunnig? Lägg inte dina pengar på skit.
KÖP KRAV istället!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

48 kommentarer på “Fattigsverige”

 1. Min kompis Annaa, som jag delar blog gmed, mötte en kvinna i någon slags ledande position som på allvar s att “ja men barnfamiljer har ju inte råd astt köpa ekologisk mjölk”. Inte råd att köpa ekologisk mjölk? Min man är låginkomstagare, jag är delvis sjukskriven och även delvis arbetslös och vi har tre barn och vi har råd att köpa ekomjölk! Och då dricker vi ändå enhel del mjökl, men det skiljer typ enochfemti litern. Vi har faktiskt även råda tt köpa KRAV-märkta bananer, för att just den konventionella bananodlingen är så himla vidrig att man inte vill tänka på det. Och har vi råd harnästan alla råd.

 2. Maya: Tack !
  Evis: åh! Tack för att du skrev och berättade. Bra gjort! Härligt!
  Elin: OJ, det håller jag med om, gnäll är värdelöst, varför skrev du?

 3. jag håller verkligen med, jag köper i princip bara ekologisk och har aldrig problem med ekonomin medan flera i min klass (samma inkomst samma hyra) påstår att dom inte har råd att ens köpa mjölken.

 4. Väl rutet!
  Och det gäller inte bara mat tycker jag, utan även kläder. Folk använder argumentet att det är för dyrt att köpa kläder som är sydda av människor som har en lön som de kan leva på.
  Visst är det dyrare men vill man verkligen ha en tröja i giftig bomull som är sydda i svältlönefabriker?
  Börja köp färre men bättre plagg istället!

 5. Min familj är familjen Kravodlat i alla bemärkelser, och det är jag fan i mig stolt över! Yeap yeap, du är klok som vanligt.

 6. bra sagt Clara! Vi har råd att slänga 1/5 av vår mat, äta oss tjocka på godis och chips och snabb/skräpmat men inte råd med riktig mat? Skitsnack och skärpning!

 7. åhh så bra sagt! jag skulle inte kunna hålla med mer. jag är fattig csn student och jag har råd med ekologiskt! och mycket kläder och skor för jag köper det mesta secondhand!
  en sak som man kan tänka när man står där med den billiga euroshopper produkten: varför är den så billig? kanske det är för att den är besprutad med hälsovådliga gifter som är förbjudna i sverige? kanske har den åkt från ett land där de ger pissig lön till sina arbetare? om prislappan är billig så kostar det någonannanstans..

 8. Jag försöker köpa ekologiskt i den mån det finns att tillgå (utbudet där jag bor är minst sagt uselt..) Där jag bor hos mamma finns det inte ens ekologiskt mjölk
  :O När jag bor hos pojkvännen däremot finns det åtminstone lite ekologiskt att få tag i.

 9. Jag är en snål människa, men jag snålar inte med att ge min kropp det bästa. Om ekologiskt skulle vara sämre för min kropp med superduperbra för miljön skulle jag aldrig ens titta åt dess håll. Jag avskyr dessutom att alla ägg kommer från frigående höns! Jag vill inte ha spolmaskar i mina köpta ägg, faktiskt. Usch, jag blir så arg när jag inte får valfrihet. Äckelhöns. Äckelregler.

 10. Hum, jag måste erkänna att jag prioriterar kläder framför mat. Men jag skyller det på att jag endast är sjutton år gammal, då får man sätta “dåliga” saker i första hand. Själv äter jag gröt morgon, middag och kväll. Finmat är panpizza. Skolmat är ganska så lyx. Förresten, finns det laktosfri ekologisk mjölk? Valio laktosfri mjölk kostar fan en tjuga, och det är inte ens en liter. Man booorde ha råd med ekologisk mjölk om laktosintolleranta har råd med sin.

 11. Sunniva: ja, fast sverige ligger långt fram så ligger de lixom ändå för långt bak i utvecklingen. Man tycker att det borde gå snabbare!
  Hanna: ELLE HUUR! Bravo!
  JOhanna: ja, verkligen. OM folk visste vad kläder innehöll i miljögifter skulle de nog sluta handla…
  Kajsa: Bra raring!
  Elsa: ja, det är ju faktiskt ngt rent otroligt vilket slöseri!
  Maria: Ja, det är hemskt så dåligt ekologiskt utbut det är på många ställen, vår närbutik har typ inget, men man får göra det bästa av situationen..
  Annelie: Vad trevligt 😀
  Nicole: Jag vet inte om jag förstår dig rätt?! Är du mot frigående höns?! Frigående höns är frigående därför att det är så de förtjänar att leva. Är man rädd för de bakterier som finns i sådana ägg är det säkrast att låta bli att äta ägg. Då plågar man varken djuren eller sig själv. Fast det kanske inte var så du menade?
  Lisa: BRAVO!!

 12. hejja hejja! för mig är det självklart att köpa eko. just nu är vi rätt fattiga, men vi bryter självklart inte principer för det!

 13. Jag tror att grejen är att folk inte förstår. Som du säger, okunskap. De förstår inte att de själva mår bättre av det och tjänar på det, både pengamässigt och allt-annat-mässigt.
  Men jag tror vi blir fler ekologiska varje dag!

 14. word. sen anser jag att det lika mycket handlar om val av mat som kravmärkning av mat. jag väljer att inte äta djur, exempelvis. jag kan ibland tycka att det blir lite konstigt när man propagerar för kravmärkning av mat, men sedan stoppar i sig massa kött på restauranger där man inte ens vet var maten kommer ifrån. ifrågasätter man exempelvis om äggen i maträtten på restaurangen kommer från frigående höns utomhus? det är också en skillnad i vilka ägg man köper. det finns frigående höns inomhus och frigående höns utomhus. enligt mig är man bara fri som djur om man är det i natur. enligt mig är man bara matsett medveten om man väljer bort djur helt och hållet. köttindustrin är inte bra alltså. främst sjukt miljöfarlig, men också sjukt dåligt för alla stackars djur som måste dö.

  främst är kravmärkningen viktig för kaffe, te och bananer. här ser industrin och produktionen helt sjuk ut för tillfället. men sedan också alkohol, grönsaker, bröd, konserver, you name it.

  men alltså, för mig personligen är köttgrejen viktigast. jag äter hellre en avokado som inte är ekologiskt odlad, än äter skinka på julbordet. däremot är det viktigt att ställa sig mot handeln av chiquita-bananer. det företaget stämdes nyligen för tortyr av arbetare..

 15. Jag håller med dig i vartenda ord. Jag förstår mig inte heller på folk ibland.. Eko-mat smakar ju dessutom så mycket godare! Jag är jätteglad över att utbudet av eko-produkter ständigt utökas i de svenska mataffärerna.. men vi ligger ändå långt efter övriga Europa. Herregud Clara, har du varit i tyskland?! Där kryllar det av ekologiska mataffärer.. man blir helt salig. Min mamma bor där så i julklapp har jag önskat mig mat… hehe bra va?! Ps. Din blogg är toppen

 16. samma här, dålig grej att skylla på. speciellt eftersom det inte alls är dyrt. samma här, brukar alltid bara köpa ekologiskt eller möjligtvis närproducerat. ibland får jag lust att vara jobbig gäst hos folk och säga “nej, tyvärr jag äter bara ekologiskt”. älskar för övrigt att du tar upp sådant här! you go girl, HEH!

 17. Du pratar om att suga ut tredje världen. Jag tycker att vi inte ska glömma bort de djur vi väljer att äta och prioritera även för dem. KRAV är ett superbra alternativ även med tanke på djurhållning. Den svenska djurhållningen sägs vara bland de bästa i världen, vi ska dock inte glömma bort att vi har mycket kvar att ändra på! Vad jag ville säga är att vi även ska ta hänsyn till de djur som föda upp för att ligga på våra tallrikar!

 18. Precis som någon tidigare skrivit, jag vill handla “bra” varor, men i min lilla stad är utbudet mkt begränsat. Och handlaren bara hummar när man påpekar det. Kanske kan önska sig bättre förstånd till handlaren av tomten? Skämt åsido, men hur påverka när man inte kan hänvisa till konkurrensen?

 19. Heja dig! Håller med till 100%
  man kan köpa ett par byxor för 1500 men när fyra bananer kostar 20 kr istället för 15… då är det farligt!
  Jag köper iaf bara eko-mat när jag har möjlighet!

 20. … sedan så behöver ju inte Euroshopper vara mer besprutat än andra produkter som inte är KRAV-märkta eftersom det snarare handlar om hur mkt identitet företagen väljer att sälja genom sitt brand.

  Jag är lite tveksam till KRAV-märkningen också, är den så bra som den borde?

  … och hur är det med ekologiskt genomtänkt när det gäller elektronik? Känns som att det är en oerhört farlig business också.

  Och hur mkt kör folk bil? Alla blir helt vansinniga när jag säger att jag inte har körkort eftersom jag inte vill bidra till miljöförstöringen på det sättet så jag gissar att det är t o m med kontroversiellt än att säga att man bara äter ekologiskt.

  Och om man röker, hej, där går alla KRAV-poäng i en smäll enligt mig.

  Något fragmenterad kommentar men poängen är att jag tycker att man kan göra en helhetsbedömning över sina ekologiska vanor.

 21. Karolina:BRAVO!
  Sara: ja jag hoppas verkligen det!!
  Karin: ja, du har så rätt, att bli vegetarian anses ju vara en av de enskilt viktigaste saker man kan göra för miljön. Så att komplettera sin vegetariska KRAVkost med rättvisemärkt, och andra fairtrade märkta grejer är nog bland det
  bästa man kan göra! Tack för din påminnelse!
  Malin; ÅH! Det där lät ju underbart!!
  Anna: haha, ja det hade varit ganska kul!
  Emma. Amen!
  Anneca: ja, det är hemskt, men om folk börjar ifrågasätta butiken så kan en förädnring ske!
  En bra butik vill vara sina kunder till lags!
  Jockie: Ja, det är ju rent otroligt!
  Ida: 🙂
  JAnnice: KRAV har säkert sina brister, men jag tror att det är bättre att köpa KRAV än vanligt mat. OCh jag håller med dina argument om rökning och körkort och allt det där. Det är en “nagel i ögat på folk” om man lever miljövänligt. Men i så fall vill jag vara den nageln! Ang EuroShopper så vänder jag mig mot dem på grund av deras undermåliga kvalitet. Blaj.

 22. Jag köper EKO, MEN! Det är faktiskt nackdelar med det också. För det första så får djur på ekologiska gårdar ju inte i sig några gifter. Men det innebär också att de inte får t.ex. antibiotika om de är i behov av det. Alltså kossorna får bistert gå omkring och halta för att vi inte ska få i oss ja, gifter. Sen har jag, och mina vänner, funderat på den här organiska trenden där allt ska vara så rent och giftfritt. Någonstans har det som blivit lite fel ändå. Det blir som om man kan rensa sitt eget samvete med organiska produkter och sen resa med flyg och egentligen vara 10000% värre än att köpa en besprutad produkt. Det finns massor med val man kan göra. Men det är baske mig inte lätt att vara politiskt korrekt i all lägen…

 23. AC: JA, det är en knepig fråga. Det viktigaste att säga kanske ändå är att köpa ekologiskt räcker inte. Man måste se över all sin knsumtion och sina levnadsmönster. Men någonstans ska man börja, och varför inte börja med det man konsumerar varje dag?!

 24. Jag kan ärligt säga att jag prioriterar andra saker än ekologisk mat, förutom då det gäller ägg och mjölk (övriga mjölkprodukter också då möjligheten finns) då dessa varor påverkar djurens levnadsstandard. Just djuren är viktiga för mig och jag har även valt bort kött av den anledningen.

  Men ett i övrigt ekologiskt levnadssätt är som nämnt inget jag prioriterar. Jag skyller ofta på att jag som student inte har pengarna, vilket bara delvis är en sanning. I själva verket är det nog bara så att jag inte har intresset/orken just nu. Och det är faktiskt inget jag skäms för. Det är väldigt imponerande av dig att leva ekologiskt, men att förvänta sig att alla ska klara av att göra det är orealistiskt.

  Att be folk att helt ändra sitt beteende är en i det närmaste omöjlig uppgift, men att däremot uppmuntra folk att ändra någon liten sak redan den här veckan är nog en bättre strategi. Gå till affären istället för att köra, köp ett ekologiskt mjölkpaket, släck lampan när du ändå inte är hemma. Nästa veckan kanske du kan göra något ytterligare? Och sakta bidrar vi alla till en bättre omvärld.

 25. Lisara: TACK 😀
  Elinletica: HÄRLIGT!!
  Kristin: Vad bra att du valt bort kött. Själv köper jag inget kött heller, men är ännu inte helveg. Jag tycker däremot inte att det är ett dugg orealistiskt att förvänta sig att alla ska köpa ekologiskt. Jag har gott hopp om att människor klarar det. Vi har klarat värre saker än detta. Och jag tycker också att det är övermaga att ändra alla sina beteenden på en gång. Därför är mitt förslag att man börjar med att byta till en ekologiskt hållbar kost. Sedan får man ta det steg för steg. Det är inte jobbigare att köpa eklogiskt. Det tar inte längre tid. Man tar bara den KRAVMärkta varan i sin korg istället för den som inte är det. Lätt som en plätt!

  Mvh Clara

 26. Clara: Jag anser inte att höns förtjänar att leva med kannibalism, ständig stress/oro och att bajsa på varandra som om de vore förintelseoffer (för detta är baksidan med frigående höns). Men du kanske har rätt, jag borde nog sluta köpa parasitägg för att få tillbaka burhönsen (mår hönsen förresten verkligen bra av att ha mask i sina ägg? Är det vad de förtjänar?).

 27. Nicole: Jag vet inte vilken typ av ägg du har ätit, men jag har aldrig varit med om mask i äggen. KRAVägg kollas, precis som alla andra ägg. Och höns har i alla tider varit frigående. Men det är säkert sant att det inte är ultimat för kravhönor heller. Eftersom att ägg är en storindustri där pengarna spelar in, kanske det vore bäst att inte äta ägg över huvud taget. Så slipper både vi och hönsen lida.

 28. Nicole: Ägg från burhöns är inte ett dugg bättre än KRAV-ägg, självklart inte! Det här med mask har jag aldrig hört talas om! Frigående är ett steg i rätt riktining. Burhöns är ju på väg bort av en anledning!! Dock har de svenska hönorna som finns på stora gårdar det verkligen inte etiskt försvarbart. De är hårt avlade, har en kort livslängd, lever på mycket trånga utrymmen, oavsett om det gäller inredd bur eller frigående. Varför inte köpa ägg som jag gör, från en närliggande gård som bara har ett fåtal hönor som vad jag anser har ett riktigt bra liv?

 29. Clara: Jag har själv inte råkat ut för det, men det finns studier omkring detta fenomen (i vilka statistiken pekar på att maskäggen kommer från frigående höns). Och att höns i alla tider har varit frigående är inte ett hållbart argument. Pesten har också drabbat oss många gånger förr.

  Emma: Jag hoppas på att burhöns inte försvinner helt och hållet, eftersom valfriheten bör finnas. Jag är nojig vad gäller det jag stoppar i min kropp, och därför vill jag inte tvingas sluta äta något som faktiskt ger mig bra näring. Hade jag levt på medeltiden skulle jag behöva räkna med sådana risker i min föda, men vi bör nog ställa större krav i vårt samhälle idag. Ditt tips är inte alls dumt, det skall jag tänka på när “burhöns-domedagen” är här.

 30. Nicole: Kan du länka eller nämna referenser till de studierna? Eller åtminstone var du läst/hört/sett om de studierna? Utan underlag låter det mest som en urban legend..

  Och så vill jag bara påpeka: ägg från frigående höns är INTE samma sak som KRAV-märkta ägg. KRAV-märkningen är mycket strängare. KRAV höns får bla äta ekologisk foder och gå utomhus. Frigående betyder i stort sett att hundratals hönor får gå i en ofräsch lada och som Nicole skrev bajsa på varandra och vara oroliga.

 31. Jag letar så hårt efter KRAV-märkt. Hittar det inte, och ändå så bor jag i stor stad (STHLM). Min kompis hittar massor av KRAV-märkta grejor; bregott, digestive, yoghurt, U name it. Mitt nyårs-löfte: LETA VIDARE!

  P.S Jag gillar din blogg till 100%, Clara! (om inte mer!)D.S

 32. Mina julklappar iår är antingen ekologiska, fairtrade-märkta eller både och. Så kan man iallafall låta bli att stjälpa när man konsumerar mer över jul.
  Det som gör störst skillnad och därför också är viktigast att köpa ekologiskt är:
  Kaffe, te, bananer, citrusfrukter och mjölk.

 33. Update: det funkade inte för mig heller, men sedan jag gått in och ändrat till att godkänna min kommentar samt Nicoles, så syns alla här. Finaly!

  Läs och debattera vettja!

 34. Du inspirerar mig verkligen till att bara börja köpa ekoprodukter! Har gått omkring och funderat på det en stund, endå blir det lätt hänt att man inte tar ekobananerna eller ekomjölken endå… men nu är jag 100% säker på att jag ska tänka igenom både en och två gånger nästa gång jag köper bananer eller mjölk! Och andra grönsaker, te, kaffe osv osv…
  😀 tack!

 35. Clara: Underbart! Jag kunde inte tänka mig något sådant från dig egentligen, med tanke på det intryck jag har fått genom din blogg! 🙂

 36. Jag förstår vad du menar. Men jag tror att man måste vidga sitt perspektiv. Det är dyrare med ekologiskmat. Och det finns faktiskt människor som kämpar med sin ekonomi och kanske hellre väljer köpa mat som inte är ekologisk för att få pengarna att räcka. Många bäckar små. Men visst, många fler skulle nog kunna köpa ekologiskt. Jag tex! Men jag undrar; köper du ekologiska kläder och smink?

 37. Tanja: Härligt! Fo for it!
  Nocile: haha, ok 😀
  Karin: ja helst både och så¨klart 😀
  Patricia: visst är det så att många kämpar med ekonomin. Men men pojkväns familj lever på existensminimum och köper ändå ekologist. Visst har man råd, men det handlar ju om prioriteringar. Och jag kan förstå att om man är fattig kanske man prioriterar bort ekologoiskt. Men trots allt så är de flesta inte fattiga! Jag köper i princip bara secondhandkläder, och det är ju den bästa formen av återbruk! Men med smink och fråmst hårprodukter är jag ganska dålig måste jag erkänna. Har du några tips på bra märken?

  Mvh Clara