Julklappstips

Jag har knåpat ihop några tips på fina julklappar man kan göra själv. Håll till godo!

julklappar3.jpg

Strykvatten är en vardagslyx som är rolig att få i present. Dessutom är det enkelt att tillverka själv. Du behöver 400 ml destillerat vatten, ca 20 droppar eterisk doftolja, samt ett par droppar ren alkohol. Blanda oljan med alkoholen och låt stå under natten i en flaska. Tillsätt sedan vattnet och skaka ordentligt.  När du sedan ska stryka blandar du några droppar strykvatten i en sprayflaska full med vatten. Duscha sedan textilierna försiktigt och stryk för en ljuvlig doft!

julklappar83.jpg

Fåglarna ska väl också få någonting gott i juletider. Lyxig fågelmat tillverkas enkelt genom att smälta 500 gram kokosfett i ett vattenbad och blanda i 300 gram fågelfrö och 200 gram nötter. Häll sedan upp blandningen i plastmuggar, ca åtta stycken. Stick ner en bit ståltråd eller snöre som sedan kan användas som hängare. Ställ i frysen och plocka fram när det stelnat. Klipp upp muggen och häng ut maten till fåglarna

julklappar-9.jpg

En enkel present till den som redan har allt är lite marmelad eller sylt i en vacker burk. Gör ett storkok och fyll gamla glasburkar med marmeladen. Gör nya personliga ettiketter och knyt fast några vackra band.

julklappar-2.jpg

Hemkokta karameller i en vacker pappersask är underbart gott och dessutom roligt att tillverka.

julklappar-3.jpg

Köp ett gott te ( ekologiskt såklart) och gör nya personliga fästen till dem. Klipp ut i hjärtan, blommor eller andra fina former i färgat papper och limma fast på den redan befintliga pappbiten.  Ge bort de tillsnofsade tepåsarna i en fin pappersask.

julklappar-4.jpg

Ett roligt sätt att ta tillvara på gamla spetsdukar är att förvandla dem till skålar genom att stärka dem. Vissa använder tapetklister eller trälim till detta men ett betydligt enklare och miljövänligare sätt att att göra det med sockervatten. Gör så här: Välj en spetsduk som är rund. Ta fram en skål i den form du vill att duken ska bli. Blanda sedan till stärkelsen, genom att lösa socker i vatten. Använd bara några droppar varmvatten, för om lösningen blir blaskig stelnar inte duken. Blötlägg därefter tyget i vattnet och plocka sedan upp den utan att vrida ur duken. Lägg den sedan ovanpå på den upp och nervända skålen (bred gärna ut tidningspapper under skålen som skydd mot bordet) och låt den stå och torka i några dygn. Vips har du en tjusig skål! Och tröttnar du på den slänger du den bara skålen i tvätten så får du tillbaka din duk.

julklappar-5.jpg

På loppis finns drivor av gamla flickböcker med snygga och färgglada framsidor. Dessa kan man göra om till fina anteckningsböcker.

julklappar-6.jpg

Skär med en tunn kniv bort innandömmet så att bara pärmen blir kvar. Enklast är att sedan använda befintliga skrivblock till det nya innehållet. Beskär det nya innehållet till lämplig storlek (här lönar det sig att vara noggran)  och gör två hål i ryggen på dessa papper. Gör två likadana hål på motsvarande ställe på pärmens rygg och trä sedan igenom ett fint snöre så att papprena hamnar på sin plats. Klart!

julklappar-8.jpg

Gör egen glögg eller töm över köpt glögg i en fin gammal flaska. Skriv en tjusig ettikett och ta med när du ska på kalas!

uc-4740.jpg

Av udda kaffekoppar kan man göra fina ljus. Det är lite pilligt men väldigt kul! I Hobbybutikerna säljs ljusmassa att gjuta med, och det är inte alls svårt bara man följer instruktionerna på paketet.

julklappar-10.jpg

Ett  återfuktande läppbalsam gör du av  försvarets hudsalva (säljs på apoteket) mixat med honung i proportionerna 2/3 hudsalva och 1/3 honung (ej flytande) Blanda ordentligt med sked och värm eventuellt i ett vattenbad för att det ska smälta samman. Portionera sedan ut läppsmörjet i burkar och gör några fina ettiketter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

53 kommentarer på “Julklappstips”

 1. du är helt fantastisk! jag ska spara alla dina tips till en jul/högtid då jag har tid att testa dem för de är sannerligen fantastiska!!! kram

 2. åh, vilka fina tips! Jag ska göra nästan alla! Pyssel är så kul, speciellt när man får så fina ideer som du ger oss!

  Hoppas bastubadandet är skönt och gör gott!

 3. Gud jag blir så pysselsugen! Vill sätta igång tomteverkstad med en gång! Koppljusen, läppbalsam och strykvatten var mina favoriter. Tack för inspirationen

 4. Förstöra gamla, fina Lotta-böcker?! Jag älskade dem när jag var liten! Fy skäms! Bättre att ge bort dem som de är!

 5. åh. du borde göra en liten bok med claras pyssel. tack så mycket för all inspiration åter igen!

 6. Håller faktiskt med om Lotta-böckerna… En kul idé, men de är ju så bra som de är! I och för sig kan man då få knåpa ihop sitt eget omslag till sina flickböcker… Hmm… Idéer…. Ett litet youtube-tips på lite samma tema är detta: http://www.youtube.com/watch?v=eVqqj1v-ZBU
  Mest bara text och musik, men påverkade mig mer än någon annan film om julens innebörd hittills.

 7. å milde tid vad du är kreativ! jag blir alldeles pirrig av dina otroligt fina pyssliga saker som du visar upp i bloggen. åh, vad jag blir inspirerad! har två små söner som skulle älska att vara med och göra många av de här grejerna.
  tack för jätte´fina tips! tycker det är så befriande att kunna återanvända gamla saker och inte alltid köpa nytt nytt nytt… förresten, kollar du på philofix på bolli? där görs mkt fina och roliga pysslingar, men det är ju främst för barn.

 8. aaaarht. clara du får ju inte klippa sönder lotta-böcker!! jag älskar lotta-böckerna!

  annars är du som vanligt fantastisk på pyssel.

 9. Jag håller med Johanna, Evis och Malin. Sved till att se en så fin bok förstörd. Man ska va rädd om dom, dom är ju så fina!

 10. Tack för alla fina ord!

  Men hörrni! Nu är ni ju ute och cyklar. Klart man ska använda gamla saker till nya grejer. På vissa loppisar skänks tom flickböckerna bort gratis för att ingen vill köpa dem. Då är de ju bättre att göra anteckningsböcker av! Personligen har jag en enorm samling flickböcker som jag aldrig skulle skära sönder därför att de är så bra och fina. Men det är klart att man ska ta vad man har och använda det till någonting annat om man vill! Flickböcker är massproducerade och om man använder 0,1 procent till att klippa sönder är det ingen fara

  puss

 11. Tack för trevliga tips.
  Jag är också ett fan av Lotta-böckerna. 🙂 Jag har en annan idé om hur man kan använda böcker som presenter.

  Destillerat vatten finns att köpa.

 12. Din pysslighet sträcker sig över alla proportioner!
  Jag blir så imponerad.
  Att göra ljus i gamla kaffekoppar har jag funderat på att göra länge, men kanske ska jag slå till nu!
  Fast först och främst måste jag nu gå från datorn och baka ut min kanelhjärtans-smördeg…
  Stor julbakspost väntas imorgon! 😉

 13. Hej! jag har precis fått upp ögonen för din blogg och den är fantastisk! är helt tagen! undrar dock hur du gör hemmagjorda karameller, är intresserad av att göra sådana, eller i alla fall försöka! tror du att du kan maila nått recept eller nån länk på hur man gör? hade varit jätteroligt! tack på förhand! mvh angelica/skåninngen

 14. Clara, jag älskar verkligen dina fina tips på julklappar! De är så kreativa, och mottagaren uppskattar garanterat att klappen tar mer tid än pengar. Så tack för inspirationen! 🙂

 15. Jag vill gärna tipsa dig om en bok som heter pyssel deluxe, en bok om 50 tals insperarat pyssel. tror du skulle gilla den. kram

 16. Vilka fina pysseltips. Ska nog fixa med tépåsarna. 🙂

  Jag har en liten fråga till dig som jag hoppas att du kan ta dig tid och svara på (kanske kan du göra ett blogginlägg av det?). Det är så att jag och en vän ska till Umeå och praktisera under vecka 6 nästa år. Vi ser fram emot det här jättemycket, men vill gärna veta lite om Umeå. Var ska vi bo? Vilka fik måste vi besöka? Var hittar man alla fantastiska loppisar? Är det någon sevärdhet vi inte får missa? Och sist men inte minst: var kan vi få syn på dig? 🙂

 17. Hej Clara! Vilka fantastiska saker du gör. Vet du någon bra hobbyaffär i Umeå? Jag blev väldigt sugen på att gjuta ljus 🙂

 18. Jeg blir så imponert over deg! Du er så nevenyttig og allsidig at jeg kan ikke annet enn å beundre deg. Ofte når jeg leser bloggen din tenker jeg: “sånn vil jeg bli når jeg blir stor.”

  Julehilsener fra norsk jente på 17 år, som for tiden er bosatt i i Québec 🙂

 19. Roliga tips!
  Jag är också en gör-det-självare så de flesta av mina nära och kära får något made by me. Mycket roligare! (hoppas jag att de också tycker=)

 20. Din blogg är ju helt underbar, vackra bilder, fantastiska tips och härlig, intressant text, tack för att du förgyller min gråa kontorsvardag!

 21. Detta är min absoluta favoritblogg av alla bloggar jag någonsin sett, tack så jättemycket för alla underbara julklappstips…God jul!

 22. ÅH va glad jag är att jag hittade till din blogg (via IKON faktiskt) och jag är också mycket imponerad av ljusen i kopparna! när jag tänker mig pysslade julklappar så tänekr jag mih inte alls så kreativt och roligt utan mer ”B”aktigt, men du har ändrat min inställning till sånt, allt du gör är superfint 😀

 23. Så himla kreativt och massor inspiration till mig. Jag tackar! Men jag undrar, tål kopparna värmen som blir när ljuset är tänt?

 24. Du är helt fascinerande människa 🙂 Och Blondinbella har fått en tuff konkurent i dig, vete sjutton om hon inte har halkat ner till andra plats på bloggtoppen. Snälla Clara skriv mer 🙂

  Kraaaaaaaaaaam

 25. det finns djurfett i försvarets hudsalva, för dem som inte visste det och vill undvika sånt!

  har hört om sockervattnet tidigare men oroar mig för att det ska dra till sig myror?

  kram

 26. Man FÅR inte förstöra Lotta- böcker!!! De är de bästa ungdomsböcker som finns, många samlar på dem! Sånt här får man bara syssla med om man är hundra procent övertygad om att böckerna är VÄRDELÖSA! I övrigt gör du mycket fina saker!