Gissa vad jag har köpt – en köttkvarn. För två tior på loppis. Tro nu inte att jag har tänkt mala kött i den. Nej nej. Jag har tänkt lära mig koka palt. Det finns nämligen bara två källor till palt i min familj; min mormor och min pappa. Och det går jag bara inte med på. Så jag tänkte lära mig av fadern hur man gör, så att jag kan äta palt veckans alla dagar om jag känner för det. Vilket kan bli en skön omväxling mot all den ayurvediska mat som Jakob jämt lagar. Exakt till vilket moment av paltkokningen köttkvarnen kommer behövas är ännu okänt. Jag följer bara order från högre instans
18 svar
Köttkvarnen är för att mala potatisen till smeten 🙂 Förövrigt exakt en sån kvarn som används då jag kokar palt med mormor 😀
åh palt! 🙂
Hur smakar palt? 🙂
Det är så fint med sådana där tryckta textilier som finns på loppis
Ja palt är gott Clara, men inte köttet i, skppa det 😉 😛
Kramen
En köttkvarn är jättebra om man ska göra vegetariska biffar, använder min till alla sorts linsbiffar eller röbetsbiffar. Det blir en perfekt färs!
Jag gissar på att kvarnen är till för att riva potatisen. Det går ju bra på vanligt rivjärn i och för sig också, men det går säkert snabbare sådär. Jag äter inte heller kött, men tänker att man ändå vill åt nåt som smakar salt i fyllningen. Därför brukar jag koka gröna linser med buljong och blanda med svarta, hackade oliver och pula in i smeten. Lycka till med koket!
Jepp, har en likadan och tröstpaltar när jag saknar norrbotten.
Mjo kan ju likagärna dela me mig av det recept jag kör. (löjligt enkelt)
Du maler potatis (obs ej färskpotatis utan vinter) och blandar sedan med mjöl och salt. Vanligt vetemjöl är godast. Massor av salt. yes yes. Man får känna sig fram med både mjölet och saltet men det ska inte klibba för mycket då. Sedan rulla till bollar och koka tills de flyter. Det är lätt lätt fast man måste få rätt mängd salt och rätt konsistens. Nam. Sedan kan man ju blanda fil med mjölk så det blir som kärnmjölk och dricka till. Brukar köra med smör, lingon och sirap till. Goth. Mera palt åt folket!
Den var väldigt vacker!
wow vilken flådig duk!
det är toppen att mala potatisen i en sådan kvarn. har man ingen kvarn kan man faktiskt använda mixer också. men det är ju inte riktigt på riktigt, eller hur?
palt är min favvo.
Vilken söt liten manick!
Vad är egentligen palt, undrar två inbitna stockholmsbor?:-D
Fritz unt Axel
Ska bli kul att se din variant,det lär ju finnas många recept på palt. Men, en pitebo i förskingringen bidrar här med prästfru Rut Spinnels pitepalt:
Av potatis tar man hälften kokt och hälften råriven (mandel)potatis.
Av mjölet tar man hälften vete, hälften korn.
En deciliter mjöl till två potatisar
salta smeten
Rulla paltar som ev fylls med finskuret rimmat fläsk – utan fläsket i blir det s.k. flatpalt.
Koka i saltat vatten tills palten flyter upp.
(Originalreceptet säger inte mer än så men jag vill tillägga att potatisarna ska vara modell jättestor mandelpotatis ca 100 gram/styck samt att det kan bli bra med knappt 1msk salt till smet gjord på 20 potatisar.)
Min pojkvän har också en köttkvarn som han gör stora mängder hummus i och fryser in. Han slänger ner vitlöken i den också och det blir hur bra som helst. 🙂
Jo du Clara, kom på det här med paltkokning. Mathias är i och för sig experten i vårt hushåll. Men vi brukar riva på rivjärn bara, brukar också funka väldigt bra. Ni kan ju göra båda så en använder kvarnen och en river för det blir bättre ju mindre tid potatisen fått ligga efter att den är mald/riven. Sen är det bra att låta potatisen rinna av lite för annars måste man använda så mycket mjöl. Annars måste jag bara påpeka att jag är sjukt avundsjuk på din mandelkvarn..
jag har haft paltsug i flera veckor och blir jag ju så illa tvungen att inte vara sämre själv och dra igång ett kok. det finns inget bättre än flatpalt! allra godast tycekr jag att det är att skära den i bitar dagen efter och steka upp med massa smör.
Mmmm, palt… Min pappa river potatisen på ett trebent rivjärn som man vevar – bättre än ett vanligt som skrapar knogarna! Och sen är det assistenten som gäller… Han gör världens bästa palt (platta för mig!), jag lyckas aldrig få till dom…
Tack för alla flotta recept berättelser och ideér . Ni är bäst ju!